roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka grenadyny wiśnie - mały słoiczek do dekoracji: 20 g gorzkiej czekolady wykonanie: Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem. W drugiej misce ubijamy przez chwile mascarpone z cukrem pudrem. Następnie do serka dodajemy ubitą śmietanę i grenadynę i mieszamy. Roladę rozwijamy
Przysmaki Karolkizgęstnieje dekorujemy nią wierzch mazurków pokrywając dokładnie całą powierzchnię. Polewa normalnie zastygnie do końca po 24 godzinach, ale mniej więcej po 10 minutach od polania nią mazurków można robić dekoracje. Roztapiamy w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Robimy nią kreski - gałązki bazi. Obrane migdały to bazie. Zatapiamy ich końcówkę w czekoladzie i układamy przy gałązkach. Pozostawiamy do zastygnięcia czekolady. uwagi : Zamiast
Przysmaki Karolkiosolonym wrzątku. Odcedzamy. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy groszek. Całość zalewamy wodą do wysokości groszku i gotujemy 20 minut. Dokładamy odcedzone szparagi (pozostawiamy 4 do dekoracji). Dolewamy śmietanę i wszystko miksujemy. Gdyby zupa była zbyt gęsta dolewamy trochę wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Nalewamy do misek. Boczek wędzony podsmażamy na patelni. Kruszymy i dekorujemy nim zupę, dokładamy
Przysmaki Karolkipapier z grochem i pozostawiamy do wystudzenia. masa serowa: 500 g serka śmietankowego 2 jajka 80 g cukru 1 łyżka esencji waniliowej owoce mrożone 150 g lub świeże do dekoracji świeże truskawki lub inne owoce letnie Serki ubijamy mikserem z cukrem, dodajemy jajka i wanilię. Na ciasto kładziemy 3-4 łyżek masy serowej, nastepnie układamy owoce, które przykrywamy resztą masy
Przysmaki Karolkiserka mascarpone 250 ml śmietany kremówki cukier puder - opcjonalnie sok z cytryny Wykonanie: Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i miksujemy z 1 łyżką miodu. Pozostawiamy kilka truskawek do dekoracji. Kremówkę ubijamy mikserem. W połowie ubijania dodajemy mascarpone i jeśli jest taka konieczność cukier puder. Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich wlewamy 1/3 zmiksowanych truskawek oraz dodajemy
Przysmaki Karolkitort zobaczylam na blogu PrettyBaked i nie moglam sie oprzec zeby go nie zrobic na swoje urodziny. Te opalone kolce mnie urzekly. Pomysl na taka dekoracje pochodzi z tej strony . Sam tort tylko zewnetrzenie jest taki sam, srodek ma inny, jest kokosowo-ananasowy. Przepis na biszkopt wykorzystalam ze storny Doroty . Tort wydaje sie byc trudny ale wcale taki nie jest
Bernika - moj kulinarny pamietnikczęściej. Skorzystałam z przepisu dodanego w ramach konkursu Gellwe przez Poloniemartyne i był to bardzo udany wybór, bo sernik nie dość ze prosty to jeszcze przepyszny. Zmieniłam jedynie sama dekoracje dając kulki Ferrero Roche zamiast orzechowych wafelków. A sernik polecam warto. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPomalutku kończymy nasze tegoroczne spotkanie z dynia. Co prawda zostało mi jeszcze trochę nadzienia z dyni po tym jak mąż ja artystycznie wyciął na dekoracje przed dom na Halloween, wiec pewnie jeszcze coś się z tej dyni pojawi. A na razie zapraszam was na dyniowe muffinki z dodatkiem bananów i nutelli. Myślę, ze takie połączenie niejednego smakosza słodkich wypieków zadowoli
Bernika - moj kulinarny pamietnikochotę na piernik nietypowy, bo zamiast tradycyjnych powideł przełożony kremem śmietankowym to zapraszam, będzie idealny. Jest szybki nie wymaga wcześniejszego pieczenia i kruszenia, pachnie bakaliami. Do tego całkiem nietypowa dekoracja czyli bezowe grzybki wg Julii Child. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikklasy, który jako niespodziankę dali na urodziny swojej Pani Dyrektor. Niespodzianka wypaliła. Tort wyszedł całkiem atrakcyjny, aczkolwiek nie obyło się bez stresu i przy fotografowaniu lekkiego uszkodzenia dekoracji, podobno bardzo dobrze smakował a ze wygląda na dzieło różowego bobasa ze skrzydełkami i strzałą to już tak samo wyszło. Niestety nie ma przekroju bo pojechał w całości, ale możecie mi wierzyć
Bernika - moj kulinarny pamietnikZieleń to kolor świąt wielkanocnych, dlatego to ciasto kojarzy mi się właśnie z Wielkanocą. Idealnie pasuje do nastroju, dekoracji i smaków tego okresu. Połączenie rolady, śmietany, kokosu i ananasa niesie świeżość, słodycz i nutę egzotyki. Do zabarwienia ciasta użyłam popularnej w Azji pasty pandanowej, naturalnego barwnika o delikatnym smaku kokosa. Jeśli go nie macie wystarczy użyć innego zielonego barwnika
Bernika - moj kulinarny pamietnikzachęcał. Postanowiłam wrzucić go do wody mineralnej. Powstała woda o smaku interesującym smaku. Szału smakowego nie było, na upał nadawała się idealnie. Co myślę o tym owocu? Do dekoracji - idealny. Przekrój uroczy. Jednak nic poza tym. Takie jest moje zdanie. Próbowałam upiec kilka plasterków, bo przeczytałam, że można, że w niektórych regionach świata uważany jest za warzywo
Blondynka Gotujekoła (resztki ciasta wykorzystać na przykład na cake popsy klik ) . Każde ciastko przekroić na 2 małe blaty. Dodatkowo: 60 g ciemnej czekolady* 1/2 łyżeczki oleju * świeże maliny do dekoracji (truskawki, jagody) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać oliwę. Na talerzyku ułożyć mały blat czekoladowy, nałożyć przygotowany krem z serka mascarpone i białej czekolady, przykryć drugim
Zabawa smakiemsyropu.400 ml syropu gotujemy, dodajemy sherry. Do szklanki nalewamy mala ilosc syropu- dodajemy make ziemniaczana , laczymy I nalewamy do gotujacego sie syropu. Gotujemy. Dodajemy wisnie (pozostawiajac pare do dekoracji ). Odstawiamy do ostygniecia. Ubijamy smietane na sztywna, dodajemy cukier puder. * Dodajemy zelatyne, w sytuacji gdy ciasto podajemy na drugi dzien , badz kremowka nie ubija sie odpowiednio. Ciasto przekrajamy na trzy
Smaki Edytyspecjalne okazje, do tego najlepiej na wczoraj :) Samo ciasto to 10 min przygotowania , wiec nie jest pracochłonne I trudne. Cała reszta, jest naprawdę prosta w wykonaniu. Ubicie śmietany I dekoracja - to już sama przyjemność . Polecam. Zaczynamy : Składniki na ciasto: 150 gr self raising mąki* 28 gr gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 gr drobnego cukru
Smaki Edyty