dekoracje - 3179 przepisów (strona:167/212)

Letnie mini tarty z malinami 186

nagrzanym do 250°C przez okolo 20 minut. skladniki na nadzienie: 150g malin 1 lyzka cukru pudru 100g gorzkiej czekolady 1 zoltko 100ml smietany 1 duza lyzka nutelli do dekoracji maliny i wiorki bialej czekolady wykonanie: Maliny rozgniatamy widelcem i mieszamy z cukrem pudrem. Smietane doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nia polamana na kawalki czekolade. Mieszamy do czasu gdy czekolada

Przysmaki Karolki
Orzezwiajaca cukinia 176

aromaty dokladamy pokrojona w plastry cukinie. Chwile podsmazamy. Dolewamy bulion i gotujemy cukinie az zmieknie. Odstawiamy do wystygniecia. Do zimnej cukini dodajemy jogurt i miete (pozostawiamy 2 galazki do dekoracji) Calosc miksujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solai pieprzem. Przelewamy do szklanek i odstawiamy do lodowki do calkowitego schlodzenia. Podajemy z galazka miety. Smacznego

Przysmaki Karolki
Orzechy, czekolada i banany 206

200g cukru 1 cukier waniliowy 5 jajek 250g masla 150g mielonych orzechow wloskich 50g posiekanej czekolady gorzkiej 5 bananow skladniki na polewe: 100g gorzkiej czekolady 40g masla orzechy do dekoracji wykonanie: Maslo ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajka i nadal ucieramy na pulchna mase. Dodajemy make z proszkiem do pieczenia i nadal ucieramy. Na koncu dodajemy mielone orzechy

Przysmaki Karolki
Rolada z indyka z orzechami 176

Waszych domach czuc juz Swietami? U mnie juz tak. Codziennie pojawiaja sie nowe dekoracje, rozbrzmiewa swiateczna muzyka, ktorej wtoruje moje dziecie. Widze jak bardzo Viki nie moze doczekac sie choinki i prezentow. W kuchni kroluja aromatyczne wypieki. Cudowna won cynamonu, kardamonu, gozdzikow rozchodzi sie po calym mieszkaniu. Pojawily sie tez wytrawne dania, ktore rowniez tworza ta niesamowita atmosfere. Nasza codziennosc

Przysmaki Karolki
Ciasto na kazda okazje 145

dzis? Brownies z orzechami skladniki: 120g czekolady gorzkiej 120g masla 4 jajka 300g cukru 150g maki szczypta soli 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia 80g orzechow wloskich do dekoracji 100g gorzkiej czekolady kilka orzechow wloskich wykonanie: Czekolade polamana na kawalki wraz z maslem topimy w kapieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia, a nastepnie lekko ubijamy. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy

Przysmaki Karolki
Kremowa zupa z Vichy 164

pochodzenie jest francuskie. Zupa porowo-ziemniaczana z Vichy skladniki: 2 pory 500g ziemniakow 1 litr bulionu warzywnego 100ml smietany natka selera 50g masla sol, pieprz opcjonalnie do dekoracji gruby szczypior wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy na dosc spore kawalki. Por myjemy i odcinamy wiekszy kawalek bialych czesci, ktore nie beda nam potrzebne. Nastepnie siekamy na talarki i podsmazamy przez chwile

Przysmaki Karolki
Tort tiramisu 164

przepisu , nie dodalam jedynie kakao. skladniki na krem: 750ml mascarpone 250ml smietany kremowki 30% 100g cukru pudru do nasaczenia biszkoptu: 150ml mocnej kawy 60ml likieru Amaretto gorzkie kakako do dekoracji wykonanie: Biszkopt pieczemy wedlug przepisu, po calkowitym wystudzeniu przecinamy na 3 blaty. Kremowke ubijamy mikserem dodajac pod koniec cukier puder. Do ubitej smietany dodajemy mascarpone i dokladnie mieszamy. Ja zrobilam

Przysmaki Karolki
Letnie przyjemnosci 297

przestygnięcia. Resztę śmietany (300ml) ubijamy mikserem.Następnie partiami łączymy bita śmietanę z czekolada dodając śmietanę do czekolady nie odwrotnie. Ciasteczka kruszymy. Maliny rozgniatamy widelcem, odkładamy 18 malin do dekoracji. Do szklaneczek lub kieliszków nakładamy na dno warstwę ciasteczek, na to warstwę malin i mus czekoladowy.Ta czynność należy powtórzyć jeszcze raz. Całość dekorujemy odłożonymi malinami i ewentualnie listkiem mięty. Smacznego

Przysmaki Karolki
Tarta migdalowa z gruszkami 180

cukru 75 g mielonych migdałów 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza 1 cytryna 250 ml wody karmel 150 g cukru 3 łyżki wody 50 g masła do dekoracji: garść płatków migdałowych wykonanie: Ciasto przygotowujemy według przepisu. Gruszki obieramy, kroimy na pol i wycinamy gniazda nasienne. Wodę wlewamy do garnka, wyciskamy do niej sok z pomarańczy i z cytryny, dodajemy

Przysmaki Karolki
Czekoladki marcepanowe z orzechami 146

sztuk orzechów laskowych 200 g masy marcepanowej 20 g cukru pudru 1 łyżka amaretto 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno mielone orzechy do dekoracji (opcjonalnie) Wykonanie: Orzechy laskowe wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Następnie ściągamy z nich błonkę. Masę marcepanową zagniatamy z amaretto i cukrem pudrem. Wałkujemy, dzielimy

Przysmaki Karolki
Kawa. Czekolada. Kokos. 141

łyżeczki soli 220 g gorzkiej czekolady lub czekoladowych groszków 40 g ciemnego kakao 250 g masła 250 ml bardzo mocnej kawy 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 jajka do dekoracji 40 g wiórków kokosowych 40 g czekolady wykonanie: W misce mieszamy ze sobą oba cukry, kakao, sól i mąkę. Dodajemy zmieloną czekoladę lub czekoladowe groszki. Mieszamy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło

Przysmaki Karolki
Zimowe ciasto czekoladowe 151

wiośnie. Ostatnie dni z temperaturą na plusie bardzo mi w tych marzeniach pomagały. Idąc przez pobliski plac słyszałam już śpiew ptaków. Po powrocie do domu pochowałam resztki zimowych dekoracji. Oszronione gałązki mahoniu schowałam na dnie szafy, zamiast nich w wazonie pojawiły się różowe goździki. Szybko jednak przekonałam się, ze zima jeszcze nie minęła. Nagle spadł śnieg z deszczem i marzenia

Przysmaki Karolki
Babeczki z bananami 160

mąki 100 ml oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g masła sok z połowy cytryny cukier puder do dekoracji wykonanie: Banany obieramy i kroimy na plasterki o grubości 1 cm. Skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy masło, cynamon i 10g cukru, dokładamy banany i podsmażamy je przez 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia

Przysmaki Karolki
Babeczki do herbaty 145

jajka 120 g mielonych migdałów 60 g cukru 25 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki wiśniówki 12 wiśni bez pestek do dekoracji 200 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka Grenadiny wiórki czekoladowe 6 wiśni wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Złotka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich mąkę, migdały

Przysmaki Karolki
Babka jogurtowo-kokosowa 178

jajka 250 g cukru 300 g mąki 120 g wiórków kokosowych 400 ml jogurtu naturalnego 200 ml oliwy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao - opcjonalnie Do dekoracji 80 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wiórki, jogurt i oliwę Ubijamy jeszcze przez chwilę

Przysmaki Karolki