dekoracje - 3179 przepisów (strona:100/212)

Nadziewane pory zapiekane w sosie holenderskim 202

cytryny 4 łyżki białego, wytrawnego wina 2 łyżki kwaśnej śmietany - dodatk owo suszone zioła (u mnie oregano) pieprz biały i sól 150 g żółtego sera  świeża bazylia do dekoracji sos: roztapiamy na średnim ogniu masło i klarujemy je czyli odcedzamy z białkowej piany (dzięki tej czynności masło nie będzie się przypalać i zmieni smak na lepszy).  W garnku

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto mandarynkowe 152

olejku o aromacie wanilii albo  śmietankowego 1 czubata łyżka kakao około 10 mandarynek 1 tabliczka gorzkiej czekolady łyżka  mleka mleka lu śmietanki  mięta do dekoracji  Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, olejek waniliowy i ubijamy mikserem na puszysta masę. dodajemy stopniowo przesianą mąkę, oraz mleko, a następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz olej. Blachę

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa pomidorowa z soczewicą i chili 187

słodkiej w proszku 4 cm paska świeżego imbiru opakowanie pasty pomidorowej albo sło iczek przecieru pomidorowego 1 papryczka chili albo pół łyżeczki przyprawy chili opakowanie soczewicy czerwonej bazylia do dekoracji śmietana do zabielenia. Gotujemy wywar z mięsa, gdy mięso będzie miękkie dodajemy włoszczyznę i gotujemy następne pół godziny. Na koniec dodajemy słoiczek pasty pomidorowej i robimy tradycyjną pomidorową. Doprawiamy solą

Bon Appetit Małgorzaty
Piernik z konfiturą Roberta Sowy 176

pół szklanki orzechów pół szklanki rodzynek 5 łyżek konfitury (u mnie śliwkowa) 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy gorzka czekolada i 1/4 śmietanki na polewę garść orzechów włoskich do dekoracji Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. dodajemy kolejno mleko, kakao, przesianą mąkę wymieszać z soda i proszkiem do pieczenia oraz z przyprawa do piernika. Następnie wlewamy

Bon Appetit Małgorzaty
Jajka faszerowane łososiem 209

ugotowane na twardo przekrawamy na pół i wydrążamy żółtka. Żółtka rozdrabniamy widelcem z majonezem, koperkiem oraz solą i pieprzem. Połowę plastrów łososia drobno siekamy, a druga połowę pozostawiamy do dekoracji jajek. Żółtka mieszamy z posiekanym łososiem. Farsz nakładamy po 1 łyżeczce do białek, dekorujemy plasterkami łososia i natka pietruszki. Później zjadamy :)  jajka faszerowane

Bon Appetit Małgorzaty
Krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym 179

polsko - orientalną, aromatyczną zupę :)  Składniki: 1 duży kalafior 3 duże marchwie 1 cebula świeży imbir - 2 plastry szczypta gałki muszkatołowa łyżeczka curry sól, pieprz zioła do dekoracji pół szklanki mleczka kokosowego oliwa do smażenia Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy i zalewamy wodą (około 1,5 litra).Dodajemy różyczki kalafiora i marchew

Bon Appetit Małgorzaty
Tost z łososiem, szpinakiem i lazurem 190

garści szpinaku 2 plastry sera lazurowego z niebieską pleśnią 2 pomidorki koktajlowe odrobina oliwy do smażenia garść płatków migdałowych sól, pieprz czosnek granulowany koperek do dekoracji W tosterze przygotowujemy tosty. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Na oliwie podsmażamy szpinak z dodatkiem soli, pieprzu oraz czosnku granulowanego. Na innej patelce smażymy sadzone

Bon Appetit Małgorzaty
Rozanielony deser... 175

kisielu cytrynowego 1 opakowanie galaretki o smaku kiwki albo agrestu 6 kiwi Składniki mus: 4 kiwi 2 łyżki cukru pudru Ponadto: paczka kwaśnych żelków 1 kiwi - do dekoracji biszkopciki Masa: kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem a następnie dodać kiwki pokrojone w kostkę. Wystudzić. Mus: 4 kiwi

Bon Appetit Małgorzaty
Ziemniaczane koszyczki ze szpinakiem i łososiem 180

albo innego twardego sera 2 żółtka 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (około 450 g) 100 g wędzonego łososia kilka listków świeżego, młodego szpinaku do dekoracji 10 sztuk nitek szczypiorku sól, pieprz 2 ząbki czosnku olej do smażenia Ziemniaki obieramy ze skórki, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nich nadmiar wody

Bon Appetit Małgorzaty
Pączki light - pieczone w piekarniku 410

grejpfruta (albo sok z 1 cytryny) około 2 szklanki cukru pudru 1 łyżka czerwonego dżemu (by nadać różowy kolor) ponadto: skórka kandyzowana czekoladki do dekoracji Zaczyn: Do ciepłego mleka dodaję drożdże, łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki  i dokładnie mieszam. Przykrywam miseczkę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce bez przeciągów

Bon Appetit Małgorzaty
Kawowy krem sułtański 202

mocnej esencji z kawy rozpuszczalnej 4 łyżki rodzynek 100 ml rumu albo amaretto - do nasączenia rodzynek i biszkopcików 100 ml likieru kawowego lub czekoladowego  czekoladki do dekoracji albo tarta gorzka czekolada  Wykonanie: Rodzynki zalewam odrobiną rumu i odstawiam na pół godziny. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno, później dodaję kakao oraz esencję z kawy i delikatnie

Bon Appetit Małgorzaty
Bananowe muffinki z orzechami i nutellą 212

szklanka mleka 1 jajko 2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem albo w blenderze 1 łyżeczka sody  1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  3 łyżki Nutelli Do dekoracji: odrobina nutelli albo polewa czekoladowa plasterki bananów sok z cytryny by banany nie ściemniały Mokre składniki łączymy ze sobą w misce, możemy to zrobić przy pomocy blendera: mleko, nutella, rozgniecione banany

Bon Appetit Małgorzaty
Babka piwna z żurawiną ! ;) 210

ostrożnie piwo. Mieszać do momentu, aż piwo się wchłonie i powstanie jednolita masa. Na sam koniec dodać oprószone w mące żurawinę, trochę żurawiny zostawiamy do dekoracji. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem i mąką foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C.  Piec około 45-50 minut do suchego patyczka. Następnie na wystudzoną

Bon Appetit Małgorzaty
Rzeżuszanka - włoska zupa z polskim akcentem 213

zrobić z rzeżuchą? :)  Zapraszam Was także na inną włoską zupę   ACQUACOTTĘ :   przepis składniki: 2 - 3 garści posiekanej  rzeżuchy + trochę do dekoracji  koperek (dodatek polski) 1 seler naciowy 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 łyżka mąki 2 liście laurowe 1 litr bulionu (mój polski dodatek to bulion ugotowany na boczku) świeży tymianek oliwa

Bon Appetit Małgorzaty
Pasta z awokado z dodatkiem czosnku niedźwiedziego 207

ogórek kiszony (może być konserwowy) paczuszka zielonych oliwek wiązanka czosnku dzikiego szczypiorek sok z poloły cytryny pieprz (możemy dodać żółty ser, ja nie dodałam) dodatkowo: do dekoracji plasterki cytryny, parę oliwek oraz szczypiorek Miąższ awokado wydrążamy z łupin. Jajka ścieramy na tarce. Do awokado dodajemy jajka oraz twaróg. Dokładnie ze sobą mieszamy na gładką masę. Skrapiamy sokiem

Bon Appetit Małgorzaty