dekoracje - 3179 przepisów (strona:103/212)

Zupa krem z pieczarek 196

Cebulę siekamy, pieczarki kroimy na talarki i dusimy na patelni, aż zmiękną. 3. Pod koniec gotowania się ziemniaków dodajemy cebulę i pieczarki (kilka uduszonych plasterków pieczarek można odłożyć do dekoracji). 4. Całość gotujemy jeszcze chwilę, następnie blenderujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami - groszkiem ptysiowym, grzankami (np. ziołowymi ), natką pietruszki. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Tort czekoladowy z wiśniami 258

minut do suchego patyczka. Dobrze studzimy, kroimy na 3 blaty. 2. Robimy krem: mascarpone ucieramy z nutellą, na koniec dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. 1/3 ciasta odkładamy do dekoracji, a do reszty dodajemy wiśnie. Mieszamy. Krem odkładamy, by stężał. 3. Przekładamy ciasto: dolny blat nasączamy syropem z wiśni, wierzch cienko smarujemy galaretką z czarnej porzeczki. Wykładamy część kremu. Przekładamy

Kuchnia domowa Ani
Coraz bliżej święta .... 223

nawet leniuchować i cieszyć się bliskością tych, których kocham.  Wesołych Świąt i do zobaczenia za kilka dni !    Wasza Pyza  Warszawa, Plac Zamkowy i tegoroczne dekoracje

Smaczna Pyza
Pierniczki nadziewane. Bez pszenicy 216

jacyś tacy radośni... Choć nadal ciężko mi uwierzyć, że Wigilia już pojutrze. Ten czas płynie tak szybko... Chyba się starzeję. Zrobiłam też, na wyraźne życzenie C., pierniczki nie do dekoracji, a do jedzenia. Z nadzieniem z powideł śliwkowych - tak mu zasmakowały, tak je wszystkim wychwalał, że w końcu się poddałam. Tym razem skorzystałam z przepisu z bloga Na stole , nieco

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki piernikowe - renifery (bez glutenu, mleka i jaj) 295

łyżeczka cukier puder 2/3 szklanki cukier waniliowy 2 łyżeczki cynamon 1/2 łyżeczki kolendra, goździki, kardamon po 1/4 łyzeczki karob lub kakao żurawina suszona 2 łyżeczki 1/4 szklanki do dekoracji: lukier, migdały, bezglutenowe precelki Schaer, czerwone cukierki Skittles na noski Przygotowanie: Batata ugotować w całości, bez obierania go ze skórki. (około 30 minut) Po ugotowaniu obrać i zmiksować za pomocą blendera

głodny alergik
Pierniczki 171

koniec ubijania dodajemy ekstrakt z wanilii lub aromat. Idealna konsystencja lukru jest wtedy gdy otrzymamy nie cieknący stożek na końcówce miksera. Można dodawać barwników i bawić się w dekoracje :) Idealne na bożonarodzeniowe upominki... Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Aromatyczna ryba na ostro - czarniak 230

limonki, ½ cebuli, ząbek czosnku, po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i tymianku, 1 łyżeczka brązowego cukru, oliwa, sól i pieprz do smaku, cząstki limonki i pomidorki koktajlowe do dekoracji. Przygotowanie: Warzywa posiekać w drobną kostkę, wymieszać, dodać zioła, skórkę i sok z limonki, sól i pieprz.  Papier do pieczenia skropić oliwą, wyłożyć rybę, na nią ostrą salsę, całość skropić

SzczyptaSmaQ
Muffiny piernikowe renifery 319

szklanki  oleju 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki miodu 1 jajko 100 g posiekanej mlecznej czekolady 1 jabłko (starte na tarce o dużych oczkach) Do dekoracji: 100 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej) lukier plastyczny czarny i biały (oczy) czerwone cukierki M&Ms (noski) precelki (poroże) Przygotowanie: W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasteczkowe choinki 219

Jest to zestaw kilku gwiazdek o różnej wielkości. Takie foremki aż proszą, żeby stworzyć z nich świąteczne choinki. No i nie oparłam się im ;) Pieczenie poszło błyskawicznie, dekoracja (o dziwo!) też szybko i sprawnie. I oto są :) ciasteczkowe choinki :)  Składniki: 300 dkg masła , 15 dkg cukru pudru , 40 dkg mąki pszennej , 6-7 łyżek posiekanych bardzo drobno

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche ciasteczka – słodki prezent 230

cynamonu w proszku, 1 jajko. Składniki na lukier: 2 białka (przed oddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą), 2 szklanki cukru pudru, opcjonalnie: parę kropel soku z cytryny, perełki do dekoracji. Przygotowanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną margarynę i z pomocą dużego noża, kroimy ją jeszcze drobniej, równocześnie mieszając z mąką.  Dodajemy jajko

Moniki Smakołyki
Kandyzowane cytrynki i syrop cytrynowy 173

ręczniku i ciepłe obtaczać w cukrze. Układać najlepiej w szklanym naczyniu (np. słoiku) i przesypywać lekko cukrem.  Kandyzowane cytrynki są fajnym przysmakiem do podjadania lub do dekoracji :) Syrop przecedzić jeśli ktoś lubi klarowne syropy. Przechowywać w zamkniętej buteleczce i stosować do herbaty lub do drinków. Herbata z takim dodatkiem jest pyszna :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piernik staropolski 253

było miękkie. W dniu podania ciasta można je pokroić na trzy podłużne wąskie pierniki, aby ułatwić sobie krojenie. Dekorujemy czekolada roztopioną z mlekiem i dowolnymi dekoracjami

Apetyczna babeczka
Pieczone skórki ziemniaczane z wędzonym łososiem i koperkiem 206

cytryny ok 160 g  gęstego jogurtu naturalnego ( lub kilka łyżek białego serka + śmietana) 1 łyżka odsączonych kaparów, posiekanych 2 łyżki posiekanego świeżego koperku małe gałązki koperku do dekoracji przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 205 st C Ziemniaki wyszorować i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nadziać na metalowe szpikulce  - tak podobno szybciej się upieką -  posmarować skórę ziemniaków olejem, posypać solą. Ułożyć

Stare Gary
Zupa z selera naciowego i fenkuła 200

kostkę 6 szklanek bulionu z kurczaka 1/2 szklanki śmietany (opcjonalnie) 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny Sól i pieprz do przyprawienia Liście selera i  kopru,  do dekoracji Oliwa z oliwek do skropienia Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180 st C. W misce wymieszać fenkuł, seler i czosnek.  Dodać sól, pieprz i oliwę, wymieszać i przełożyć na blaszkę

Stare Gary
Krewetki grillowane z rozmarynem i czosnkiem 185

zamianie krewetek na mniejsze i użyciu patelni grillowej. składniki 1/4 szklanki drobno posiekanego czosnku 1 łyżeczka grubej soli morskiej 2 łyżki  świeżych igiełek rozmarynu, posiekane + dodatkowo gałązki do dekoracji 3 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania krewetek 16 dużych, surowych, nieobranych krewetek (użyłam 1 kg 30 - 40/kg) cztery długie patyczki szaszłykowe cytryna pokrojona w ćwiartki do podania przygotowanie

Stare Gary