kurczaka 1/4 szklanki śmietany (użyłam kwaśnej 22% ) 2 liście laurowe 3 -4 gałązki tymianku łyżka masła 1 łyżeczka mąki pieprz 1/4 łyżeczki startej skórki cytrynowej świeży szczypiorek do dekoracji przygotowanie Przygotować warzywa. Por oczyścić, pokroić w plasterki. Seler obrać z włókien, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Do garnka z grubym dnem wrzucić pokrojony w kostkę boczek
Stare Garymałe bakłażany - pokroić w kostkę ok 1,5 cm 1/4 szklanki bulionu - kurzy lub warzywny 1/4 szklanki drobno posiekanych świeżych liści pietruszki + liście - do dekoracji Oliwa do polewania: 1/2 szklanki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 6 ząbków czosnku -drobno posiekane 2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano, lub 1 łyżeczka suchego 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
Stare Garyricotty 50g suszonych pomidorów, drobno posiekanych 12 czarnych greckie oliwki, pokrojonych w małe kawałki 40 g tartego parmezanu 2 łyżeczki posiekanego oregano 2 łyżki posiekanej natki pietruszki + trochę do dekoracji sól i pieprz 1 jajko, lekko roztrzepane przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Połączyć ricottę, suszone pomidory, oliwki, parmezan, oregano, pietruszkę, sól, pieprz i jajko, w dużej misce. Nóżki
Stare Garyline składniki 225 g ciecierzycy 2 małe czerwone chilli, bez nasion, posiekane 1 płaska łyżka nasion kolendry 30 g świeżej kolendry + trochę do dekoracji 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 50 g masła 6 ząbków czosnku obrane i drobno posiekane 1 łyżeczka kurkumy starta skórka z 1 cytryny 2-3 łyżki soku z cytryny
Stare Garydań. składniki 2 duże i długie bakłażany (użyłam czterech małych) 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 i 1/2 łyżeczki tymianku plus kilka całych gałązek do dekoracji sól morska i czarny pieprz 1 granat 1 łyżeczka przyprawy za'atar sos 9 łyżek maślanki Pół filiżanki jogurtu greckiego 1 i1/2 łyżki oliwy z oliwek, + troche do polania
Stare Garycałości 1 łyżeczka papryki w płatkach 1 łyżka soli 1 kg pomidorów obranych 1 l bulionu z kurczaka - gorący 10 liście bazylii (oraz więcej do dekoracji) gałązka lubczyku świeżo starty parmezanu do podania przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Wszystkie składniki połączyć w misie wolnowaru przykryć i gotować na programie
Stare Garyłyżki kakao 100 ml gęstej śmietany 18% 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 120 g masła 200 g miodu dżem truskawkowy Do dekoracji: 200 g czekolady łyżeczka oleju złoty barwnik w sprayu Przygotowanie: Dzień przed pieczeniem: Kakao mieszamy z mąką w dużej misce i odstawiamy. Miód gotujemy z przyprawami korzennymi, po zagotowaniu zdejmujemy z ognia
Smakowity Blog KulinarnySuszone pomarańcze to piękna ozdoba na choinkę i nie tylko. Suszone pomarańcze to znakomita dekoracja świąteczna, która świetnie prezentuje się pomiędzy kolorowymi bombkami i świątecznymi światełkami. Dodatkowym plusem jest ich cudowny cytrusowy aromat, który roztacza się dookoła i kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Poza tym suszone pomarańcze idealnie sprawdzą się jako dodatek do stroików, czy też świeczek. Przygotowanie suszonych
Kulinarne Przebojełyżka soku z cytryny Polewa : 400-500 g czekolady deserowej (można użyć także mlecznej lub białej) 4-5 łyżek oleju rzepakowego (na każde 100 g czekolady 1 łyżka oleju) Dekoracja: 100 g cukru pudru 1 łyżka wrzątku kilka kropli soku z cytryny cukrowe śnieżynki W rondelku umieść połamaną w kostkę tabliczkę czekolady, miód, masło oraz łyżkę cukru. Gotuj na średnim
Food Squarejagód 2 łyżki cukru pudru 4 ciasteczka digestive (mogą być herbatniki) Jagody myjemy wrzucamy do miski (3 zostawiamy do dekoracji) i miksujemy blenderem Do zmiksowanych jagód dodajemy serek i wszystko razem dalej mieszamy blenderem Dosypujemy cukier puder i znów mieszamy Gotową masę odkładamy Szykujemy
Klaudynkowa kuchniakońca miałam jednak obawy czy cukierki aby na pewno się rozpuszczą, jednak całkiem niepotrzebnie! Cukierki rozpuściły się idealnie i powstały piękne, kolorowe witraże. Ciasteczka świetnie nadadzą się na świąteczną dekorację stołu czy choinki a także jako słodki prezent... Składniki: z porcji otrzymamy ok.30 ciastek 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki brązowego cukru
Z miłości do słodkościcukru pudru, a gdy składniki się rozpuszczą, dodać pozostawiony mak, krótko smażyć, cały czas mieszając - masę makową ostudzić, schłodzić w lodówce - gdy masa serowa się zetnie, można przystąpić do dekoracji sernika - z zimnej masy makowej uformować w dłoniach 11-12 małych kuleczek - czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, lekko ostudzić - pędzelkiem nakładać na kuleczkę małą ilość czekolady
Smakołyki Berenikiaromat migdałowy mleko - 1/3 szkl jajka - 4 szt cukier - 250 g margaryna Palma w złotym opakowaniu - 200 g budyń śmietankowy - 1 opak DODATKOWO sos tiramisu do dekoracji sernika PRZYGOTOWANIE: CIASTO Sodę wymieszać z mąką, przesiać do miski, dodać miód, pokrojoną na kawałki margarynę i resztę składników, zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto na 3 placki. Tortownicę
Kuchnia Danusiprzyprawa do duszenia mies.Dodajac lubczyk do salatek nalezy go dokladnie i drobniutko pokroic,gdyz liscie jego sa dosyc twarde.Sparzone,grube lodygi lubczuku moga byc kandyzowane,a potem uzyte jako dekoracja do ciast i deserow. Lubczyk wchodzi sklad wielu mieszanek ziolowych,przyprawy "maggi".W Anglii rozdrobnione nasiona dodaje sie do wypieku chleba,w niektorych krajach bywa uzywany do parzenia slodkiej herbaty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Skladniki na sos z orzeszkow ziemnych: 100 g orzeszkow ziemnych(u mnie solonych z puszki) 120 g mleka kokosowego 2 lyzki octu ryzowego pieprz cytrynowy garstka podprazonych orzeszkow do dekoracji Skladniki na kapuste pak-choi: kapusta pok-choi 500 g 1 zabek czosnku 2 cm imbiru szczypta cukru 1 lyzka sosu sojowego lub rosolu Wykonanie: Czerstwa buleczke namoczyc w goracej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!