dekoracje - 3179 przepisów (strona:104/212)

Cytrynowe ciastka Sansy z "Gry o tron" 184

pieczenia szczypta soli (do ubicia białek) 2/3 szklanki naturalnego jogurtu skórka otarta z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny troszkę masła do wysmarowania foremek cukier puder do dekoracji Białka od jajek ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. A pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier. Do osobnej miski przekładamy żółtka jajek, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jogurt

Bon Appetit Małgorzaty
Omlet z cukinią i z młodymi ziemniaczkami 155

razy wprawi każdego w dobry humor :)  Składniki: 1 mała cukinia 4 ugotowane ziemniaczki (u mnie młode) 4 jajka 1/4 zielona część pora koperek sól, pieprz świeży tymianek do dekoracji Na dnie formy, albo patelni układamy plasterki ugotowanych ziemniaków. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i energicznie mieszamy z jajkami. Dodajemy posiekany koperek oraz sól i pieprz. Wylewamy masę

Bon Appetit Małgorzaty
Gulasz wołowy z dynią i z suszonymi pomidorami 170

czosnku ok. 8 suszonych pomidorów 0,5 kg ziemniaków 3 liście laurowe (marki  Edmir-Pol ) suszony rozmaryn olej sól, 3 kulki pieprzu 1,5 l wody albo bulionu dekoracja: natka pietruszki Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju aż się zeszkli. Wołowinę kroimy w kostkę w poprzek włókien, i dodajemy do cebuli - podsmażamy. Na koniec dodajemy czosnek pokrojony

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka mięsno - cukiniowa "na okrągło" 154

szeroka (jak największa) cukinia 2 cebule 1 puszka pomidorów sól, pieprz olej do smażenia oregano, czosnek w płatkach i papryka w proszku (marki  Edmir-pol ) świeża bazylia do dekoracji Ziemniaki  gotujemy w łupinkach w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy mięso i smażymy aż uzyska szary kolor. Doprawiamy papryką, suszonym oregano, czosnkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Czekoladowo-bananowe muffiny z jagodami goji i orzechami macadamia 143

macadamia (opcjonalnie inne) 1 szklanka mleka 1 jajko 2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem albo w blenderze 1 łyżeczka sody  1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  Do dekoracji: odrobina nutelli albo polewa czekoladowa ulubione cukierki (u mnie malinki) Mokre składniki łączymy ze sobą w misce, możemy to zrobić przy pomocy blendera: mleko, rozgniecione banany, olej, jajko. Suche składniki

Bon Appetit Małgorzaty
Smak tradycji...jabłecznik 375

szklanki mąki 100 ml śmietany 18 % Składniki na masę jabłkową: ok. 10 sztuk jabłek Pół szklanki cukru 1 galaretka brzoskwiniowa albo pomarańczowa dodatkowo: bita śmietana albo cukier puder do dekoracji Ciasto: Bardzo dokładnie miksujemy jajka z cukrem i z cukrem waniliowym, następnie dodajemy pół miękkiej margaryny i wciąż miksujemy. Przesiewamy mąkę i dodajemy do zmiksowanych jajek ciągle miksując, następnie dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
Nie taki stary piernik z niego ... 171

oczyszczonej 5 dag orzechów włoskich 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczy 5 dag suszonej żurawiny polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki 2 łyżki masła do dekoracji: kilka suszonych moreli kilka orzechów włoskich kilka migdałów skórka pomarańczy  1 garść żurawiny W rondlu podgrzewamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz powidła. Cały czas mieszając. (nie zagotowujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Naturalne antybiotyki w zupie z pieczonego czosnku 155

łyżeczki kurkumy (dla koloru) 2 kwadraciki serka topionego albo 100 ml słodkiej śmietanki 18 % 2 łyżki masła kawałek tartego parmezanu dowolna ilość razowych grzanek 1 pęczek szczypiorku do dekoracji sól, pieprz 4 główki czosnku pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut (aż czosnek będzie miękki). W tym czasie cebulę i por kroimy w piórka. Podsmażamy

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik wiedeński z suszonymi morelami 353

łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 garść posiekanych suszonych moreli 1 łyżka mąki do obtoczenia bakalii odrobina masła do wysmarowania tortownicy odrobina bułki tartej do obsypania tortownicy cukier puder do dekoracji Ważne: wszystkie składniki jak ser, jaka muszą mieć pokojową temperaturę.  Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy stopniowo zmielony ser i ucieramy na gładką masę. Następnie powoli wlewamy

Bon Appetit Małgorzaty
Deser lodowo-chałwowy z czekoladą i owocem kaki 229

Składniki: 500 ml śmietanki 30 % 250 - 300 g chałwy (u mnie waniliowa) 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 limonka (sok i skórka) 1 owoc kaki albo marakuja mięta do dekoracji Schłodzoną śmietankę ubijamy. Chałwę i czekoladę ścieramy na tarce. Dodajemy do śmietany i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy skórkę z limonki oraz sok (ilość wg uznania,  ja dodałam z całej

Bon Appetit Małgorzaty
Mini serniczki jogurtowe z sosem fiołkowym 160

śmietankowego albo 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 op. cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru Składniki na sos fiołkowy: 1 garść ładnych fiołków + kilka do dekoracji 1/2 szklanki jezyn lub 3 łyżki dżemu jezynowego 250 ml jogurtu naturalnego Serniczki: białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, następnie dodajemy do nich cukier. Żółtko miksujemy z budyniem, proszkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka w kolorze violet (z buraczkami) 367

Składniki: 4 ugotowane i obrane buraki 3 ogórki konserwowe 1-2 puszki białej fasoli  1 duża cebula 4 łyżki jogurtu albo majonezu sól, pieprz natka pietruszki do dekoracji Buraczki i ogórki kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Mieszamy ze sobą, dodając fasolę z puszki. Doprawiamy jogurtem i przyprawami. Całość dokładnie mieszamy i jemy :) Do sałatki można też dodać ugotowane

Bon Appetit Małgorzaty