kremem z budyniu i mascarpone, który był aksamitny i delikatnie łagodził słodycz czekolady. Przyznam, że ciasto nie należy do najtańszych, ze względu na dużą ilość potrzebnych kuleczek do dekoracji (3 opakowania), aż 500 g mascarpone i 3 tabliczek czekolady. Ale mimo to naprawdę warto je zrobić, jeśli macie akurat ochotę na totalnie czekoladową bombę:) Tort jest bardzo wydajny, jeden malutki
Słodko-Słony Świat Ilonyrozpuść połamaną na kostki czekoladę. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Całkowicie zimną śmietanę kremówkę (chłodzoną najlepiej cała noc w lodówce) ubij na sztywno. Odłóż z tego 4 łyżki do dekoracji na później. Ubitą śmietanę schowaj do lodówki. Jajka umyj dokładnie w bardzo ciepłej wodzie. Oddziel żółtka od białek. Ubij na parze białka na sztywną pianę (podobnie jak czekoladę, nad gotującym się
Słodko-Słony Świat Ilonyszklanki cukru pudru (lub więcej/mniej według uznania) PONCZ: woda kokosowa (pozostałość po mleku kokosowym z puszki) 3 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny DO DEKORACJI: wiórki kokosowe do obsypania tortu świeże truskawki (opcjonalnie) listki świeżej mięty (opcjonalnie) WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej
Słodko-Słony Świat Ilonysumieniem mogę napisać, że jest naprawdę bardzo smaczny i na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu:) Polecam! UWAGA: Do całego sernika, tj.: na spód, masę sernikową i dekorację zużyłam 2 opakowania Ciastek Oreo, razem około 340-350 g. SKŁADNIKI NA MASĘ SERNIKOWĄ: 700 g sera mielonego w wiaderku (użyłam "Naturalnego" Delfico) 250 g mascarpone 0,5 puszki mleka
Słodko-Słony Świat Ilonymielonych migdałów (250 g) 1 szklanka + 2 łyżki cukru (225 g) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii SKŁADNIKI NA KANDYZOWANE MANDARYNKI DO DEKORACJI: 3 mandarynki 1 szklanka wody 1 szklanka cukru SKŁADNIKI NA LUKIER: 1,5 szklanki cukru pudru sok z 1-2 mandarynek WYKONANIE: CIASTO: Mandarynki (obrane lub nie - zależnie od tego
Słodko-Słony Świat Ilonyczasy podania lub dekorowania stołu. Gotowe! Smacznego! * L ukier nie starcza na wszystkie rożki, należy więc podwoić jego ilość, by udekorować 12 sztuk. Przepis własny, źródło inspiracji (dekoracji
Słodko-Słony Świat Ilonyczekolady mlecznej 30 g masła 200 ml śmietanki kremówki (płynnej) sok z 1/2 cytryny 4-5 gruszek (mogą być z puszki) 3 banany 1 łyżeczka imbiru bita śmietana do dekoracji Ukoronowaniem każdego dobrego obiadu jest deser. Dzisiaj zaproponuje pyszny deser gruszkowo-bananowy z delikatną polewą czekoladową i odrobiną bitej śmietany. I mimo, że napewno ma sporo kalorii, to myślę
Świat Domowej Kuchniinnej odsłonie. Wszystkie składniki drobno posiekać. Dodać sok z cytryny i olej. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Do dekoracji można użyć kawioru. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchniudka z kurczaka 100 g tarkowanego żółtego sera 4 średnie ogórki konserwowe 1 mała czerwona cebula 1 majonez (400 ml) 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz Składniki do dekoracji: połówki orzechów włoskich szczypiorek Ostatnio koleżanka pokazała mi bardzo ciekawy blog Kuchnia Broni . Jest tam kilka, tak ciekawych przepisów, że na pewno nie omieszkam ich wypróbować :) Zaczynam od warstwowej sałatki
Świat Domowej Kuchnipszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 opakowanie surowego marcepanu (250g) 1 duży kieliszek wiśniówki szklanka dżemu truskawkowego 3 mleczne czekolady biała czekolada do dekoracji Petitit fours - to nic innego jak przepyszna krajanka z dodatkiem marcepanu i dżemu owocowego, oblana mleczną czekoladą. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka
Świat Ciastawlać śmietanę kremówkę do wysokiego naczynia i ubić na sztywno. Tuż przed końcem ubijania dodać cukier i Śmietan-Fix-y. Wystudzone rurki napełnić bitą śmietaną za pomocą szprycy do dekoracji tortów. Posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują tego samego dnia. Są wtedy delikatne i kruche. Pycha
Świat Ciastałyżeczki cukru Masa wiśniowa: 250 ml kompotu z wiśni 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 50 ml wiśniówki 600 g wiśni z kompotu Do dekoracji: wiśnie kandyzowane wiórki czekoladowe płatki migdałowe Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie po kolei dodawać żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać
Świat Ciastadobrze zastygły (krem powinien mieć konsystencję gęstego kremu do tortów, a czekoladki powinny być całkiem sztywne i dobrze odchodzić od papieru do pieczenia) - wyciągamy je z lodówki. Szprycę do dekoracji tortów z końcówką w kształcie gwiazdy napełniamy kremem i wyciskamy go na czekoladowe kółeczka, tak aby masa sięgała do wysokości około 1,5 cm a jej kształt przypominał różyczkę (fot.3
Świat Ciastaopakowaniu z zachowaniem mniejszej ilości mleka. Wystudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch a następnie stopniowo dodawać wystudzony budyń. Otrzymaną masą posmarować nasze wcześniej przygotowane placki, odkładając jedną sztukę do dekoracji. Masa budyniowa powinna być rozsmarowana między plackami na grubość około 0,7-1 cm. Resztą masy posmarować górną powierzchnię (fot.3) i boki tortu. Odstawić w chłodne miejsce
Świat Ciastamiękkiego masła 150 g mąki 100 g cukru spora szczypta cynamonu Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru 2 opak. Śmietan-Fix Do dekoracji: kilka wiśni lub czereśni kakao do posypania Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej
Świat Ciasta