dobrze dociskając masę łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-10 minut. 2. Zetrzeć skórkę z 3 limonek. Z pozostałych dwóch można użyć skórki do dekoracji. Z wszystkich pięciu limonek wycisnąć sok. 3. Żółtka ze startymi skórkami zmiksować. Dodać mleko skondensowane i miksować około 5 minut. Dodać sok z limonek z miksować do połączenia składników. Przelać masę
UgotujmyTo.plkokosowo-limonkowe – składniki: 400 ml mleka kokosowego 140 g cukru 150 ml śmietany 2-4 łyżeczek soku z limonki skórka otarta z połowy limonki skórka z limonki do dekoracji (opcjonalnie) Do rondelka wlać połowę mleka dodać cukier i mieszając podgrzewać – na małym ogniu – aż cukier się rozpuści. Odstawić z ognia. Dodać resztę mleka, śmietanę, skórkę
UgotujmyTo.plszklanki cukru 1/4 szklanki mąki 2 łyżeczki wanilii 4 jajka w temp. pokojowej 340 g czekolady Polewa: 100 g czekolady 3 łyżki masła Opcjonalnie: starta czekolada do dekoracji 1. Tortownicę o średnicy 23 cm najlepiej zabezpieczyć dwoma kawałkami/kwadratami grubej folii aluminiowej z których każdy powinien mieć bok około 40 cm. Chodzi o zabezpieczenie przed kąpielą wodną, żeby woda
UgotujmyTo.plproszku do pieczenia masło i bułka tarta do wysypania tortownicy Warstwa truskawkowa: 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Warstwa śmietankowa: 300 ml śmietany kremówki 1 paczka ciastek Oreo Do dekoracji: 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Do nasączenia: 0,5 szklanki wody, sok z połowy cytryny, cukier waniliowy i opcjonalnie ulubiony alkohol 1. Biszkopt: Ubić białko z cukrem
UgotujmyTo.plpół łyżeczki kminu mielonego szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu szczypta imbiru pół łyżeczki papryki 500-600 ml bulionu sól, pieprz olej Kujawski czosnkowy – do skropienia orzeszki piniowe do dekoracji (opcjonalnie) 1. Paprykę umyć, osuszyć i położyć na blaszkę. Skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 30 minut, w między czasie kilka razy ją odwracać
UgotujmyTo.plskórka z 1 limonki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 100 g pistacji (opcjonalnie) borówki i skórka z limonki do dekoracji Krem 150 g bardzo miękkiego masła 400 g serka śmietankowego, schłodzonego 200 g greckiego jogurtu, schłodzonego 350 g cukru pudru, przesianego 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przesiać mąkę, proszek
UgotujmyTo.plpuszka 50 g sardeli (anchovy) 3 ząbki czosnku 50 g parmezanu, startego skórka otarta z 1 cytryny i sok 4 łyżki oliwy płatki chilli, pieprz cząstki cytryny do dekoracji (opcjonalnie) 1. Podzielone na cząstki główki brokułów obgotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru aż zrobią się miękkie, ale nie będą się rozpadać… Odcedzić brokuły zachowując około
UgotujmyTo.plserka kremowego 250 g serka waniliowego 50 g cukru pudru (przesianego) 80 g drobnego cukru 1 łyżeczka wanilii sok z pomarańczy około 150 ml pistacje lub płtatki migdałowe do dekoracji 1. Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. W rondelku rozpuścić 50g cukru i dodać połowę pokrojonego rabarbaru. Smażyć 5 minut. Dodać resztę rabarbaru i maliny i smażyć kolejne
UgotujmyTo.plświąteczny w Prowansji zaczyna się 4 grudnia, na świętej Barbary . To wtedy zasiewa się pszenicę w trzech sosjerkach w intencji dobrych plonów. W Wigilię posłuży ona jako ważny element dekoracji stołu. Gros souper , czyli "wielką kolację" wigilijną jada się wieczorem przed Pasterką. Wszystkie potrawy jak i oprawa stołu przepełnione są symboliką, a najważniejsze są liczby. Stół nakrywa się trzema białymi
Chilli Czosnek i Oliwaminut. PS. jeśli chcecie, by pierniczki zawisły na choinkach pamiętajcie o zrobieniu dziurek! LUKIER KRÓLEWSKI: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Uwaga! Jeśli potrzebny nam jest do dekoracji bardziej gęsty, dodajemy więcej cukru pudru. A teraz bierzemy się za dekorowanie! Jeśli będziemy wypełniać pierniczki lukrem , najpierw narysujmy sobie kontur, a dopiero potem wypełniajmy środek. Zapobiegnie to rozlewaniu lukru. Dekorujemy
Ostra na Słodkomascarpone 1 i 1/4 szklanki cukru 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej skórka otarta z 3-ch małych cytryn ziarenka z 1 laski wanilii 1 łyżeczka esencji waniliowej DEKORACJA: 250 ml domowego lemon curd (przepis na blogu) WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do 160 stopni C . Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia
Słodko-Słony Świat Ilonyczarnych porzeczek oraz borówek amerykańskich) - owoce mogą być mrożone lub świeże 1,5 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej DO DEKORACJI: świeże owoce listki mięty lub melisy WYKONANIE: CIASTO CZEKOLADOWE: Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Nie będziesz potrzebować tutaj miksera, wystarczy rózga kuchenna. W misce
Słodko-Słony Świat Ilonyszklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 0,5 łyżeczki esencji lub olejku migdałowego 3/4 łyżeczki soli DO DEKORACJI: 3/4 szklanki migdałów (mogą też być blanszowane) WYKONANIE: Wszystkie składniki krótko, lecz dokładnie zmiksuj i zagnieć jednolite ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią i wsadź do lodówki na około
Słodko-Słony Świat Ilonyoczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 szklanka mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 tabliczka czekolady (ja dałam 100 g gorzkiej) 1/3 szklanki oleju DO DEKORACJI: 300 ml śmietany kremówki 36% 1 usztywniacz do kremówki 3 łyżki cukru pudru pomarańczowy barwnik spożywczy WYKONANIE: BABECZKI: Piekarnik nagrzej do temperatury 205 stopni C. W jednej misce wymieszaj
Słodko-Słony Świat Ilonywiaderka (użyłam Delfiko, do kupienia np. w Netto) 200 ml śmietany kremówki 36% 3/4 szklanki cukru pudru 200 g gorzkiej czekolady 150 g mlecznej czekolady DODATKOWO do nadziania i dekoracji: 300 g malin (użyłam mrożonych) ciemne kakao do posypania WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Dno tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka połam i zmiel w malakserze
Słodko-Słony Świat Ilony