bulionu warzywnego ½ pomarańczy 100 g imbiru świeżego lub 1-2 łyżeczki suszonego 4 ząbki czosnku ½ średniej wielkości cebuli ziarna słonecznika lub płatki migdałowe jogurt naturalny/śmietana do dekoracji Przygotowanie (1,5 h): Zaczynamy od zagotowania bulionu warzywnego. Marchewki kroimy w talarki i wrzucamy do bulionu. Gotujemy aż marchewka zmięknie. Wyjmujemy warzywa z wody – cebulę, sałatę, selera, pora – pietruszka
PastelFoodwersję jabłkową z dodatkiem cynamonu. Na dobry początek dnia i tygodnia. Składniki: 200 ml mleka 3 - 5 łyżek płatków owsianych 1 jabłko (plus pół do dekoracji) 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Do garnuszka wlać mleko. Dodać płatki owsiane. 1 jabłko obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Dodać do mleka i płatków. Gotować
Sto kolorów kuchniłyżki kakao 200g masła 1 szklanka kaszy manny 3 paczki herbatników 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej opcjonalnie: bakalie do masy (dodałam rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową) wiórki kokosowe do dekoracji WYKONANIE Cukier, masło i kakao umieścić w garnku. Zalać mlekiem i podgrzewać. Gdy się zagotuje, dodać kaszę mannę i gotować kilka minut ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodać bakalie
Zofianapomidorów, nie wahajcie się ani chwili! :) SKŁADNIKI ok.1kg pomidorów 1 marchew sól lub 1-2 kostki bulionowe 2-3 łyżki śmietany 1 ząbek czosnku pieprz 1 łyżeczka cukru do dekoracji: starty ser żółty lub ser pleśniowy WYKONANIE Pomidory kroimy na pól i usuwamy twardsze części. Marchew obieramy i kroimy. Warzywa przekładamy do garnka wodą. Wrzucamy do nich kostki lub sól
Zofianazrobić np.z curry, a warzywa podać na ciepło . SKŁADNIKI 1/2 kalafiora 1 ogórek pomidory koktajlowe 4 jajka jogurt grecki majonez szczypta cukru pieprz mielony pietruszka (do dekoracji) WYKONANIE Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie (lub na parze), uważając, aby nie był zbyt miękki. Jajka gotujemy na twardo. Ogórek obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze
Zofianabakaliami i polewą czekoladową, ale bez pieczenia. SKŁADNIKI 2 szklanki mleka 6 łyżek kaszy manny 1 jajko 2 łyżki cukru ok.1/2kg śliwek (lub innych owoców) płatki migdałowe (do dekoracji) tłuszcz do wysmarowania formy WYKONANIE Grysik gotujemy z mlekiem, dodając roztrzepane jajko z cukrem. Do formy wysmarowanej tłuszczem przekładamy masę grysikową, na to układamy pokrojone na pół śliwki i posypujemy płatkami
Zofianakcal 1 płaska łyżeczka miodu 54 kcal 1 łyżeczka soku z cytryny 1 kcal 1 łyżeczka żelatyny 14 kcal 3 łyżki wody Przygotowanie: Maliny rozmrażamy, 2 zostawiamy do dekoracji, pozostałe miksujemy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzącej wody, studzimy. Jogurt ubijamy z miodem, sokiem z cytryny, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie łączymy z żelatyną, ¾ jogurtu przekładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękropel aromatu waniliowego * 5 dojrzałych bananów * 2 jajka i 4 białka * 100 ml zagęszczonego mleka light * słodzidło dowolne SPÓD: * biszkopty bezcukrowe (firmy Mamut) * 100 ml mleka 0,5% DEKORACJA: *gorzkie kakao *talarki banana/ żurawina Przygotowanie Składniki powinny znajdować się w temperaturze pokojowej. Dojrzałe banany miksujemy. Następnie łączymy w misce, również za pomocą miksera ser, mąkę, budyń, aromat waniliowy
Zdrowie na języku :Płyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka cynamonu * szczypta soli * 0,5 szklanki mleka 0,5% * 1 owoc kaki * pastylki słodziku do smaku (u mnie ok. 15) * wiórki kokosowe do dekoracji I bierzemy się do pracy :) Kak ę gotujemy w niewielkiej ilości wody. Gdy będzie już miękka rozdrabniamy ją widelcem, bądź mikserem. Suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre
Zdrowie na języku :Pniezwykle delikatne i może się ukruszyć. Podchodzić do tego etapu ostrożnie :D Jeden blat smarujemy masą budyniową, następnie układamy talarki truskawek i przykładamy drugą częścią ciasta. Na wierzchu tworzymy dekorację z waniliowego twarożku i truskawek. Smacznego
Zdrowie na języku :Ppokrojonymi owocami. Przepis zainspirowany przepisem na Tort makowo-budyniowy ze strony mojeciasto.pl . Zmniejszyłam ilość mleka w kremie. Dodałam olejek pomarańczowy. Dodałam orzechy oraz kokos. Dodałam pomarańcze oraz cytryny do dekoracji
Ostra na Słodkozawsze doceniane przez największych Słodziaków :) Składniki: 150 g miękkiego masła 150 g cukru 300 g mąki 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki sody lentilki do dekoracji Przygotowanie: Wymieszaj przesianą mąkę z sodą i cukrem waniliowym. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, dodaj całe jajko i stopniowo, powoli dosypuj mąkę. Zawiń w folię
Lawendowe Nieborozgrzany tłuszcz daj kromeczki i do wewnątrz wbij po jednym jajku - dopraw do smaku i przykryj. Po chwili przewróć je na drugą stronę i smaż dalej. Do dekoracji talerza można użyć wszystkiego, co akurat mamy pod ręką :) Smacznego
Lawendowe NieboFormę do tarty nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto rozwinąć, i wyłożyć na formę. Całość troszkę nakłuć widelcem i posmarować dżemem wiśniowym. Pozostałe ciasto trzeba zostawić na dekorację ;) Rabarbar obieramy ze skóreczki, żeby się nam nic nie ciągnęło i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Całość wsypujemy na ciasto z dżemem i dekorujemy pozostawionym ciastem ;) Pieczemy w 180 stopniach
Lawendowe Niebo