dekoracje - 3179 przepisów (strona:84/212)

Hamantaschen 237

zupełnie inna jakość niż muffinki bez kwiatka" poczułam, że pisze je osoba, która jest mi bardzo bliska. Przypomniałam sobie chwile, gdy i ja nie raz przesiadywałam godzinami nad przeróżnymi dekoracjami i wypiekami, po to tylko, by zbliżyć je do ideału.  Od tamtego czasu regularnie zasiadam do Stoliczka i zawsze niecierpliwe czekam, co Monika na nim postawi (klik) .  Możecie

KUCHARNIA
Czeskie kino, jednorazowe łyżeczki i ziarenka z Caffe Greco. Karmelisu. 234

masę, tak by składniki idealnie się połączyły.  Zaparzyć espresso i połączyć z alkoholem. W mikserze ubić kremówkę na sztywno i połączyć ją z drobinkami karmelu (odrobinę odłożyć do dekoracji), a następnie wymieszać delikatnie z masą mascarpone.  Przygotować pucharki na desery. Biszkopty moczyć w espresso i ułożyć na dnie pucharków. Na to nałożyć masę karmelową i ponownie nakryć nasączonym

KUCHARNIA
To jest maj! Głowę w bzy na stracenie. Tort bezowo-orzechowy z nutą kardamonu, kawy i pomarańczy 231

pomysłu na Karmelisu (klik) , jednak zamiast tradycyjnego kajmaku, wykorzystałam kajmak kawowy, który także pozostał po wielkanocnych mazurkach. Sami widzicie, to właściwie tort z resztek, ale smakował cudownie! Tort bez dekoracji, za to otulony najpiękniejszym zapachem bzów:)  TORT BEZOWO-ORZECHOWY Z NUTĄ KARDAMONU, KAWY I POMARAŃCZY BLATY BEZOWE 4 białka 250 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 1-2 łyżki

KUCHARNIA
Księga skarg, wniosków i zażaleń. I chutney, z czerwonych porzeczek. 152

emocje, które oburzeni klienci przelewali na papier, na przykład tak:  " Odmówiono mi sprzedaży miodu z wystawy.  Odpowiedź:  Miód znajdujący się na wystawie będzie sprzedany po zmianie dekoracji. Jest już sporządzona lista społeczna na te towary, ale klient stwierdził, że tyle to on nie będzie czekał. " Mimo, że nie mam kartki zarejestrowanej w tym sklepie, proszę o sprzedanie

KUCHARNIA
TU I TAM nr 14. Owoc, który stał się warzywem i ser, który zamienia sie w lody. 175

użyłam) 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu łyżeczka słodkiej papryki w proszku kilka plasterków sera camembert pomidorki truskawkowe do dekoracji Oliwki, pomidory i czosnek drobno posiekać, zalać kilkoma łyżkami oleju i odstawić na pół godziny. Jabłka obrać, pokroić w talarki, skropić octem balsamicznym, obtoczyć w łyżce tymianku i mące. Jajka

KUCHARNIA
Marta, Tomek i Babcia Petronela. A na deser sernik. 184

śmietany 2-3 łyżki soku z cytryny szczypta imbiru i/lub pieprzu  2-3 łyżki masła i cukru do karmelizowania gruszek masa kajmakowa do posmarowania wierzchu płatki czekoladowe do dekoracji folia aluminiowa- do wyłożenia formy i pieczenia w kąpieli wodnej Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową - tak, aby folia otaczała także zewnętrzną obręcz tortownicy. Folia powinna zabezpieczyć tortownicę przed przedostaniem się

KUCHARNIA
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 198

zasad wyznaczanych przez moich przodków, które teraz z wielką radością przekazuję mojemu Synkowi.  To duma z tego, że wciąż mamy dość sił i zapału, by wszystkie potrawy i dekoracje, a także ogromną ilość podarunków przygotować samemu w domu, nie uciekając się do wygodnictwa bezdusznych zakupów. Święta to rozmowy, wspomnienia, plany i marzenia, te spełnione i te czekające na swój

KUCHARNIA
Pięć okrążeń i bliskie spotkanie trzeciego stopnia. Patisony. 179

pospieszny relacji W.-U.  Część moich "kosmitów" przez kilka dni zdobiła stół, ułożona w specjalnie na tę okazję wyciągniętym koszyku. Krążyłam wokół nich zachwycając się tą kosmiczno-jesienną dekoracją. Ale jak długo można?! Apetyt wziął górę nad wystrojem wnętrz i nazywając rzecz po imieniu, doszło do długo wyczekiwanej konsumpcji. Muszę z wielką satysfakcją przyznać, że moje zauroczenie patisonami znalazło

KUCHARNIA
Duże dziecko. Tort bezowy rabarbarowo-różany. 161

momentu aż cukier i galaretką rozpuszczą się i połączą, a rabarbar delikatnie zmięknie. Zdjąć z ognia, przestudzić.  Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Odłożyć ok. 1/3 do dekoracji, resztę przełożyć do miski i wymieszać delikatnie z serkiem mascarpone. Dodać 1/3 sosu rabarbarowo-różanego oraz kilka najbardziej miękkich kawałków rabarbaru. Całość wymieszać i jeśli trzeba dodać jeszcze do smaku

KUCHARNIA
Smaki Szwecji i śledź. Z rokpolem i żytnim chlebem. 218

żytnim chlebem i dojrzałym serem, jaki znalazłam w Kuchni z Fjallbacki .  Dojrzały ser zamieniłam na rokpol, rzodkiewkę zastąpiłam czerwoną cebulą, a zamiast kawioru z uklei użyłam do dekoracji  drobno posiekanych filecików z pomarańczy. Zdecydowałam się na ten cytrusowy manewr wspominając cudowny smak zjadanych w Szwecji dresingów, których kluczowym składnikiem były właśnie skórki lub sok z pomarańczy

KUCHARNIA
Lady Laura 491

mleka Polskiego Mlekovita  ja dodałam sporo syropu barmańskiego o smaku  kokosowym wiec nie dawałam normalnego mleka.  opakowanie mini murzynków  bita śmietana i czekolada do dekoracji   Wykonanie: Galaretkę plus łyżeczkę żelatyny zalać 3/4 szkl . zimnej przegotowanej wody i odstawić na chwilę. Truskawki podgrzać i potraktować blenderem. Galaretkę z żelatyną rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Dodać

Malinowe Pocałunki
Biszkopty z pianką twarożkową 203

biszkopt i przykrywać drugim. Odstawić w chłodne miejsce, żeby masa dobrze się zestaliła. Udekorować dowolnie lub oblać polewą czekoladową. Do dekoracji użyłam lukru z dodatkiem kakao i lukru z barwnikiem oraz srebrnych draży. Ciasteczka powinny postać przez przynajmniej kilka godzin, a najlepiej do następnego dnia... ...staną się wtedy bardzo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort nutella 143

złamać słodycz kremu biszkopt nasączyłam sokiem świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym, aż zamówienie było na imprezę dla dorosłych dodałam odrobinę wódki (może być też rum lub likier cytrusowy). Co do dekoracji tortu to z racji pory roku i braku dostępu do świeżych owoców sezonowych typu truskawka, malina czy jagoda, użyłam kandyzowanych wiśni i gotowych listków czekoladowych. Boki obsypałam gotowymi, pokrojonymi migdałami

Wypieki i Rumieńce
GRUZIŃSKIE CIASTO HERBACIANE Z KORZENNYM CZAJEM I BAKALIAMI. 170

mnóstwo. Na szczególną uwagę zasługuje: POMELO - " Zielone POMELO ma słodko - kwaśny smak i aromat egzotycznych cytrusów. Można je wykorzystać nie tylko do nadawania potrawie nowego smaku ale również do dekoracji. POMELO jest bogatym źródłem witamy C, oraz witamin z grupy B. Szczyci się również dużą zawartością beta karotenu oraz niezbędnego dla naszego organizmu wapnia. Dodatkowo pomaga w zwalczaniu zmęczenia

Wypisz Wymaluj
Petits Fours 163

Lukier: * 2 białka * ok. 2 szklanki cukru pudru * różne barwniki spożywcze Dodatkowo: * perełki cukrowe, czekolada lub orzechy do dekoracji

w mojej kuchni