dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:206/571)

Skrzydełka Buffalo z frytkami z batatów i śliwkowym sosem BBQ 335

akurat miała w lodówce) dla syna i jego kolegów, którzy przyszli z wizytą do baru. Przekąska ta natychmiast stała się hitem i szybko weszła do stałej oferty. Obecnie danie to jest popularne w niemal całych Stanach Zjednoczonych, więc istnieje wiele sposobów ich przyrządzania. Ponoć jest to przekąska nr 1 podczas Super Bowl, największego sportowego wydarzenia w USA. Oryginalne skrzydełka(...)równie popularne są pieczone i grillowane. Ja wybrałam metodę przygotowania skrzydełek w piekarniku i nieskromnie muszę przyznać, że w towarzystwie frytek z batatów i śliwkowego sosu BBQ smakują wybornie. Gorąco polecam! Składniki: Skrzydełka Buffalo: 1 kg skrzydełek z kurczaka 30 g masła 1 ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru brązowego 1 łyżka miodu (lub syropu klonowego) 2 łyżki sosu

Smakowity Blog Kulinarny
Trufelki z kawą Jacobs 129

Składniki na około 20 sztuk trufelk ów 150 g gorzkiej czekolady 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki kawy Jacobs  { rozpuść ją w 1 łyżce gorącej wody i wystudz } 1 łyżka likieru kawowego 1 szklanka zmielonych pistacji Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Serek mascarpone bardzo krótko zmiksować, tylko do lekkiego napuszenia (kilka sekund). Dodać wystudzoną kawę(...)przestudzoną czekoladę, krótko zmiksować by masa się nie zwarzyła. Wsypać pistacje i wymieszać. Masę umieścić w miseczce przykrytej folią spożywczą,następnie schłodzić w lodówce do czasu, aż z masy da się uformować trufle. Dodatkowo: 200 g gorzkiej czekolady 2 łyżki oleju Czekoladę oraz olejej roztopić w kąpieli wodnej. Schłodzone trufle zanurzać z czekoladzie, odkładać na papier do pieczenia, obtoczyć pistacjami

Z Kuchni Do Kuchni
Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i gruszkami! - Jesienna szarlotka! 433

polskimi jabłkami, śliwkami i gruszkami, z dodatkiem waniliowej bezy. Idealna kruchość ciasta, soczyste i aromatyczne owoce i miękka beza. Hmmm Moja dieta została złamana i kawałeczek zjadłam nie dało się oprzeć ale od razu następnego dnia nadgoniłam kolejnym treningiem i biegiem ;-)   Kilka słów o cieście kruchym... MUSICIE TO WIEDZIEĆ .... - stosunek wagowy tłuszczu do mąki waha się(...)kruchość ciasta wzmagają żółtka... - śmietana nadaje niepowtarzalnego aromatu... - istotna jest technika, zawsze dodajemy schłodzone produkty... - nigdy nie zagniatamy dłońmi, zawsze nożem... - po wyrobieniu zawsze mocno schładzamy - pieczemy zawsze w gorącym piecu 200-230 stopni C... SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: - 400 g mąki pszennej - 250 g masła schłodzonego - 6 żółtek schłodzonych - 2 białka - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 130 g cukru

SMYKWKUCHNI
Risotto alla milanese 194

Klasyczne kremowe risotto szafranowe o pięknym, żółtym kolorze dzięki dodatkowi najdroższej przyprawy świata. Podawane samodzielnie lub jako dodatek do głównego dania. Składniki na 3 porcje: 200 g ryżu arborio cebula 50 ml białego wina 2+3 łyżki masła 1 litr bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki nitek szafranu 50 g startego parmezanu sól, biały pieprz Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)łyżki masła i zeszklić na nim cebulę. Dodać ryż i całość smażyć około 2 minuty. Następnie wlać wino, dodać szafran i krótko pogotować, aż wino wyparuje. Wlać chochlę gorącego bulionu, zmniejszyć ogień i gotować ciągle mieszając, aż ryż wchłonie cały wywar. Dodawać stopniowo resztę bulionu i ponownie gotować jak poprzednio. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie już odpowiednio kleisty

wyzwania kuchenne
Kluski szare z twarogiem i kapustą 147

tradycyjne, że nie ma chyba bardziej wywodzącego się z naszej tradycji.Wespół z kapustą zasmażaną to niezrównany duet wywodzący się z tradycyjnych kulinarnych korzeni, warto wracać do takich dań i smaków... Składniki: 2 kg ziemniaków 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 kostka sera twarogowego tłustego  200 gram boczku wędzonego Kapusta zasmażana(...)wrzucając kilka klusek do wody sprawdzając czy  nie rozpadają się, ponieważ ilość dodanej mąki zależy od użytego gatunku ziemniaków. Ciasto ziemniaczane kładziemy na drewnianą deseczkę, następnie zanurzamy w gorącej wodzie łyżeczkę i zsuwamy kluski do wody za każdym razem maczając łyżeczkę we wodzie. Gotujemy ok. 10 minut, następnie odcedzone kluchy hartujemy w zimnej wodzie. Boczek kroimy w kosteczkę smażymy

kgwjanczewo
TU i TAM nr 20. Pralinki pełne niespodzianek. 155

Czekolada! Cudowna barwa, kuszący smak i zapach. Nieoceniona, kiedy potrzebujemy otuchy i pocieszenia. Zjadana z radością w każdym zakątku Ziemi. Uwielbiamy ją pod każdą postacią. Gorąca i zimna. Do picia i do chrupania. Czekolada lubi kontrasty - kwaśne i ostre. Likier i zioła.   Owoce i mięsa. Od wieków jest obiektem pożądania. Pudełko własnoręcznie zrobionych pralinek albo trufli - to miły(...)Kuchennymi drzwiami i do mnie - do Kucharni . Częstujcie się bez poczucia winy. NIE-SPO-DZIAN-KA. 1 słowo. 4 sylaby.  13 liter.  I radość, której nie da się przeliczyć.  Uwielbiam. Uwielbia to słowo. Uwielbiam być jego początkiem. Uwielbiam być jego celem. Nigdy nie wiem skąd nadejdzie i dlaczego akurat w tym momencie, ale przecież nie mogę wiedzieć

KUCHARNIA
Knedle z truskawkami 246

oleju rzepakowego 1 jajko 1 3/4 szklanki mąki pszennej 100g wiórków kokosowych 1 łyżka cukru ok 500g truskawek Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale niegorącego mleka. Odstawić na 10-15min w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować i się spienią. Mąkę przesiać i dodać pozostałe mleko, olej, rozmącone jajko i zaczyn. Zagnieść ciasto, które(...)się bawić w zalepianie truskawek w ciasto, można ugotować puste knedle, a truskawki zmiksować z cukrem :)Będzie tak samo smacznie, a trochę mniej pracy. Kategoria: Bułki i drożdżówki , DANIA WEGETARIAŃSKIE , DLA DZIECI , Obiad , Pierogi, knedle , SŁODKO Tagged: drożdże , truskawki , wiórki kokosowe

https:KKuchniaMniam
Energetyczny koktajl malinowy 139

Kolejny sposób na wykorzystanie pysznych malin. Zamroziłam ich trochę, żeby móc się cieszyć takimi koktajlami w zimie :) Taki koktajl świetnie nadaje się na posiłek pomiędzy obiadem

Corner With Recipes
MAKOWIEC - najlepszy z najlepszych (tradycyjny i owsiany - bezglutenowy) 207

makowce) wylądowała właśnie taka ilość bakalii. Migdały pokruszyłyśmy, orzechy zmieliłyśmy a figi pokroiłyśmy na paseczki, reszta została w swojej naturalnej postaci. WYKONANIE MASY MAKOWEJ: 1. Mak zaparzamy gorącym mlekiem i gotujemy go w tym mleku do momentu, aż będzie go można       rozetrzeć w palcach. Odcedzamy i zostawiamy, aż wystygnie. Następnie (zimny mak) mielimy. 2. Ucieramy żółtka(...)warstwa bez ciasta znalazła się pod spodem, 12. Na papierze wykładamy do formy (najlepiej do keksówki. Jeśli tak jak my pieczecie 3 - można je       dać koło siebie do dużej blaszki), 13. Smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym, PIECZENIE: 45 minut, temperatura 180 stopni, góra-dół z termoobiegiem. Szczerze mówiąc, nie zwijało się źle! Konsystencja makowej masy

Wypisz Wymaluj
Stek (befsztyk) 221

różne szkoły solenia – dużo przed smażeniem, tuż przed smażeniem albo po – ja najczęściej solę tuż przed smażeniem, a jak zapomnę, to po Najważniejsze jest, żeby patelnia była gorąca (na dość dużym ogniu), a tłuszcz dobrze rozgrzany, prawie dymiący. Jeśli tłuszcz będzie za zimny, to zepsujesz stek, sok wycieknie i mięso będzie twarde jak podeszwa. Dla testu włóż(...)użyj szpatułek lub łopatek drewnianych albo szczypiec, pod żadnym pozorem widelca – nie można nakłuwać mięsa! Po usmażeniu stek trzeba koniecznie odstawić na bok na kilka minut. Niektórzy polecają dać go na talerz albo deskę do krojenia i owinąć folią aluminiową, ale jak masz niezbyt grubą i dużą patelnię, to możesz ściągnąć patelnię z ognia i przestawić na inny palnik

PaleoSMAK
Madera, raj na Oceanie Atlantyckim 178

słodsze, bardziej kremowe, absolutnie niesamowite! Są również dosatkiem do najbardziej charakterystycznej potrawy z ryb espada com banana , czyli panierowany filet ryby pałasz ze smażonym na maśle bananem i dodatkami. Danie absolutnie warte skosztowania. Kuchnia na maderze to doprawdy raj dla smakoszy. Lepiej niż słowa opowiedzą o niej zdjęcia regionalnych potrawjakimi są m.in. zapiekany maderski chlebek z masłem czosnkowym, zazwyczaj(...)Ośmiorniczka z occie winnym z papryką ostrą Fot. Śledź w oleju Fot. Tradycyjna zupa chlebowa z tymiankiem i jajkiem w koszulce Fot. Ośmiornica na sposób tradycyjny :) czyli podana w gorącym naczyniu, w dużej ilości oliwy, z warzywami Fot. Zupa ze skorupiakami Fot. Szaszłyk z kalmarów oraz langustynki z grilla wraz z dodatkami Fot. Smażone szprotki Fot. Estepada , czyli szaszłyk

Taste Of My Day
Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake 195

Dziś coś dla całej rodziny! Pyszna zapiekanka ze świderkami pełnoziarnistymi Lubelli , zapiekanymi warstwowo z sosem pomidorowym z wołowiną i boczniakami, mascarpone i jarmużem pod grubą warstwą

karmelowy
śliwki w occie... 182

Składniki: śliwki węgierki 2 kg, woda 1,5 litra, ocet 10 % 1 szklanka, cukier 1 szklanka, cynamon 1 łyżka, goździki 1 łyżka użyłam słoiki o poj

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania