Dziś coś dla całej rodziny! Pyszna zapiekanka ze świderkami pełnoziarnistymi Lubelli , zapiekanymi warstwowo z sosem pomidorowym z wołowiną i boczniakami, mascarpone i jarmużem pod grubą warstwą
karmelowySkładniki: śliwki węgierki 2 kg, woda 1,5 litra, ocet 10 % 1 szklanka, cukier 1 szklanka, cynamon 1 łyżka, goździki 1 łyżka użyłam słoiki o poj
W Mojej Kuchni Lubięcukrem i przyprawami zagotować. Dolać ocet i gotować pod przykryciem przez 5 minut. Przecedzić i gorącym płynem zalać ogórki. Zakręcić słoiki, wstawić do garnka wyłożonego ściereczką. Wlać tyle gorącej wody, aby sięgała do 2/3 wysokości słoików. Przykryć pokrywką. Zagotować. Od chwili wrzenia gotować około 5 -7 minut, w zależności od wielkości słoika. Ogórki zmienią kolor z ciemno zielonego(...)słoików nie trzeba odwracać do góry dnem) – ja ściągam ręcznik ze słoików dopiero po całkowitym ich wystygnięciu. Tak przygotowane ogórki można jeść po mniej więcej tygodniu, choć im więcej damy im czasu na przegryzienie, tym będą smaczniejsze, więc jeśli język nam ucieka można skosztować, a resztę ukryć w ciemnej spiżarce i dobrać się do nich po miesiącu. Przepis pochodzi
Pelusiowa KuchniaPierogi z jagodami jadłam przez całe wakacje będąc u babci i to właśnie one są moimi ulubionymi. Ten smak przenosi mnie do lasu, do wspólnego zbierania
KukuleczkiW miarę możliwości staram się wykorzystywać sezonowe owoce a w szczególnie gdy rosną w moim ogrodzie. W tym roku staram się też zdążyć przed szpakami, a
Smaki Ewywrzucić pokrojoną w piórka cebulę a następnie układać mięso . Przyrumienić z każdej strony ale należy uważać aby cebula się nie spaliła. Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Dorzucamy do mięsa razem z liściem i zielem angielskim. Dusimy do miękkości co jakiś czas mieszamy aby się nie przypaliło. Kiedy mięso jest już(...)Kilkanaście minut przed końcem gotowania dorzucamy pokrojone pieczarki. W trakcie gotowania uzupełniamy wodę aby się nie przypaliło. Posypujemy koperkiem, podajemy z chlebem lub jako część drugiego dania. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.dyni piżmowej pieczonej w piekarniku (dynię pieczemy pokrojoną na księżyce, wraz ze skórką około 25 minut, miąższ miksujemy blenderem) - 1 opakowanie sera ricotta - 1 jajo - sól - chili (jeżeli danie ma być dla dzieci pomiń ten składnik) - 1 łyżka śmietany - przyprawy: imbir, otarta skórka z limonki (ja otarłam około połowę limonki) Masę dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki, i wyłóż(...)bądź podbrzusza) TARTĘ piekłam 45 minut. Pierwsze 30 minut w temp. 170 stopni C. Ostatnie 15 minut 190 stopni C. Piekarnik grzanie: dół + termoobieg. Życzę smacznego! Zapraszam WAS KOCHANI GORĄCO do polubienia mojej strony na Facebooku i kontaktu na Instagramie, tam jestem codziennie
SMYKWKUCHNIWitajcie :) moje dzieci miały dzisiaj zachciankę na pierogi ruskie , pyszne mięciutkie z dodatkiem serka topionego , często dodaję go właśnie do pierogów , podkręca fajnie smak farszu :) Jeśli
Sama słodycz i szczypta chiliPomysł na szybkie i smaczne danie. Składniki 250 g spätzli lub klusek lanych 2 cebule 1 ząbek czosnku 500 ml bulionu wołowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka masła 1 por 250 ml mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 jajko 4 łyżki posiekanego koperku szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Spätzle gotujemy(...)osolonym wrzątku, przelewamy zimną wodą, odcedzamy. Cebule i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na rozgrzanym maśle ( większym rondelku). Zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia, miksujemy na gładko i dodajemy posiekanego pora, wstawiamy z powrotem na palnik i dusimy na wolnym ogniu. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, posiekanym koperkiem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanej masy
R'n'G Kitchenszynka wieprzowa 1 kg czosnek świeży 4 ząbki woda zimna 200 ml 3 łyżki majeranku " Majeranek - liść a 120 g - Niezwykle aromatyczna przyprawa do dań ciężkostrawnych (tłuste mięsa, pasztetówki, grochówki... ). 1 łyżka Kiełbasa wiejska (Turbo Smak EN) a 50 g - Mieszanka o smaku czosnkowym, a zalecany dodatek aromatycznego majeranku nieco łagodzi dominujący smak czosnku(...)łyżka 2 łyżeczki ( na 1 kg mięsa daję się 1 łyżeczkę ) 1 szt. Żelatyna spożywcza a 120 g - Białko zwierzęce z kolagenu. Rozpuszcza się w gorącej wodzie a w zimnej pęcznieje 10-cio krotnie. Wykonanie kiełbasy słoik - owej Mięso i boczek myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na małe kawałki
Różowa kuchniatropikalnych - papaja, ananas, mango, rodzynki, kokos, z dodatkiem masła i miodu. Użyłam owoców sezonowych, nasze węgierki są wręcz do tego stworzone, gdy się skarmelizują nadają niepowtarzalnego smaku i aromatu. Danie wręcz banalne w wykonaniu a tak pyszne, że trudno się oderwać ;-) Zapraszam ps. kocham fotografię kulinarną ;-))) SKŁADNIKI: - śliwki węgierki - truskawki - borówki amerykańskie - 1/4 kostki masła - 2 łyżki miodu - mieszanka(...)posiekanych migdałów i jagód goji Naczynie smarujemy masłem układamy owoce, śliwki kroimy na pół. Posypujemy mieszanką płatków. Polewamy miodem. Na wierzch układamy kostki masła. Zapiekamy 20 minut w gorącym piecu! Smacznego! Zapraszam na Instagrama i facebooka! Smyk_W_Kuchni Pięknego i beztroskiego dnia
SMYKWKUCHNIwiedziałam jak nazwać to danie...Pomysł pojawił się w mojej głowie znienacka, a jeszcze szybciej owe danie przygotowałam. Wystarczy nam dosłownie 5 minut i mamy pyszną, zdrową i sycącą zupę :) Mi nieco skojarzyła się ze Świętami Bożego Narodzenia :) Jako że w ankiecie odpowiedzieliście, że chcecie aby na blogu było więcej przepisów obiadowych - oto jeden z nich :) SZYBKI "BARSZCZ(...)ZUPA BURACZKOWA przepis autorski // 1 porcja ~170g buraczków tartych Primavika ~1/2 - 1 szklanka bulionu warzywnego (szklanka wody zagotowana z kostką warzywną o dobrym składzie) ~ulubione przyprawy - sól, pieprz, czosek Gorący bulion łączymy z buraczkami, zagotowujemy, doprawiamy zupę do smaku i podajemy. Można posypać natką pietruszki. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarbardzo słodki, ale taki już jest jego urok. Można go dowolnie modyfikować, bo jeśli nie lubicie lub nie możecie jeść bakalii, wówczas pomijacie je w przepisie. Jeśli uwielbiacie bakalie, możecie dać ich nawet więcej niż jest podane w przepisie :) Ja dodałam 25dag, ale wiem że następnym razem dodam dużo więcej :) Składniki: 30dag cukru(...)żurawiny, rodzynek, etc. ) całych lub pokrojonych* 1 opakowanie wafli kwadratowych lub prostokątnych (powinny wystarczyć 2 wafle) *Jeśli chcemy, by migdały i orzechy miały bogatszy smak, możemy wrzucić je na gorącą patelnię i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Gdy będą gotowe przesypujemy je na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia. Cukier, wodę i miód wlewamy do garnuszka i gotujemy na wolnym ogniu
Smakowy RajSzybkie dania, które można „wyczarować” w niedługą chwilę,gdy brak czasu,lub goście za drzwiami.. .. Sałata rzymska(...)olejem , wrzucamy ząbki czosnku zmiażdżone nożem i posiekane drobniutko. Gdy czosnek się lekko podsmaży ,dodajemy porwaną umytą i odsączoną z wody sałatę i smażymy przez 3-5 minut. . Gorącą sałatę przerzucamy na talerz i solimy do smaku
w mojej kuchniW ubiegłym roku, gdy ruszyłam z blogiem, nie zdążyłam zaprezentować przepisu na kapustę wigilijną, którą upichcił wtedy mój mąż i która cieszyła się na naszym wigilijnym
Delicious TitbitsNasi milusińscy też wkraczają w Nowy Rok .Od jedzenia bardziej lubią zabawy, dlatego proponuję danka ,które mogą polubić. Danie główne: Kurczaczek z "łasuchem". Składniki: 1 pierś kurczaka 2 ziemniaki 2-3 marchewki olej do smażenia sól, curry ketchup Ziemniaki i marchewki obrać i robimy "łasucha". Wzdłuż ziemniaka wyciąć klin, taką literę V, dochodząc do połowy bulwy. Pokroić ziemniaki(...)każdym wydrążyć małą lub większą dziurkę. W każdą dziurkę włożyć walec wydrążony z marchewki, niech wystaje ponad plaster ziemniaka, będzie ciekawiej. Przygotowane "łasuchy" smażymy w gorącym oleju na rumiano. Pierś kurczaka pokroić w kostkę posypać solą i curry i obsmażyć ze wszystkich stron. Kawałki kurczaka i "łasucha" ponabijać przemiennie na patyczki. Podawać, tak jak dzieci lubią, z ketchupem
Kulinarny karnet Christopherasekret polega właśnie na odpowiedniej proporcji mąki i krótkim wyrabianiu. Razem z mięsem, sosem i surówką powstał pyszny domowy obiad. Kluski i sos to zawsze świetna sprawa – takie danie każdemu kojarzy się z najsmaczniejszymi obiadami u babci. Jeśli lubicie kluski śląskie, zachęcam Was do przygotowywania ich samodzielnie – te kupne w niczym nie przypominają mięciutkich, domowych kluseczek. Pamiętajcie(...)minut). Wodę odlewamy i jeszcze gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę (można też dokładnie rozgnieść tłuczkiem). Ziemniaki w misce lub garnku ugniatamy i palcem rysujemy krzyż dzielący je na cztery równe części. Jedną część wyjmujemy i otrzymane puste miejsce zapełniamy mąką ziemniaczaną. Wkładamy wyjętą część, dodajemy jajko, ok. pół łyżeczki soli i krótko wyrabiamy gorące ciasto na jednolitą masę (uwaga, parzy
Poezja smakuuderzamy w pannę? - Dobra, w pannę! - To jedziemy z panną! - Bijesz Aniu? - Dzięki Ania za cierpliwość, to biję, dam znać jak skończę... - Lejąca mi wyszła raczej... - Ale nie może się lać! - No to walnę ją jeszcze raz! - Walnij! - A może winne są czeskie kury? - Akurat mam polskie wiejskie jajka! - No to bij ją ręką! - Ok, idę do panny zerknąć(...)zebrawszy białka (wyłącznie polskich wiejskich kur!:), śmietanę, dobre chęci, dużo zapału i wolną sobotę przystępujemy do wspólnego przygotowania Grapefruit Fluff w wersji Valerie Gordon, z małymi zmianami ustalonymi podczas gorącej, a czasem rozgrzanej do czerwoności linii łączącej Pragę z Polską południową. Rzeczywiście od listopada do końca stycznia sporo czasu upłynęło. Zdążyłam dzięki temu ochłonąć z zaskoczenia i nieskrywanej
KUCHARNIAKasza jaglana to nie tylko świetny materiał na śniadanie, zamiast porannej owsianki. Przydaje się też jako zdrowa baza do wielu deserów. Korzystając z sezonowych owoców za
Karo in the KitchenTo ciasto szybko znika z talerza. Dwa placki przełożone bitą śmietaną i polane pyszną masą karmelową. Karmelowiec zadowoli każde podniebienie. Polecam! Składniki: 4 żółtka 1 szklanka
Salonik smakówchowałam do teczki z kartkami do rysowania ;-). I mama miała problemy z odkryciem oceny. No ale babci, a że ona głównie w owym czasie ze mną odrabiała lekcje, nie dało się tak łatwo oszukać. Ale wiecie co w gruncie rzeczy nigdy mnie za to nie zrugała. Raczej zawsze na tzw. "pocieszenie" (nie wiem do dziś czy bardziej mnie czy mamy(...)cukru pudru - 1 cukier wanilinowy Delecta - 2 łyżki wiórków kokosowych - żelatyna w proszku W/w składniki poza żelatyną zmiksuj w blenderze na gładką masę. 2 płaskie łyżki żelatyny (proszek) zalej gorącą wodą, rozpuść dokładnie żelatynę. Dodaj do masy i zmiksuj bardzo równomiernie blenderem. Całość wstaw do lodówki. Co jakiś czas sprawdzaj czy masa już zaczyna tężeć, jeśli twoje produkty były
SMYKWKUCHNIUwielbiam ją jako dodatek do dań mięsnych. Zwykle robię ją wg przepisu mojej mamy gdyż taka smakuje nam najbardziej. Przepis bardzo prosty, bez żadnych udziwnień a jak smakuje :) główka czerwonej kapusty 3 łyżki tłuszczu, u mnie smalec 2-3 łyżki octu lub soku z cytryny sól, pieprz do smaku Kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, dodać(...)przyprawy i tłuszcz. Dusić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez ok 15-20 minut. Podawać na gorąco
Smakołyki Asiciastek bezglutenowych pełnoziarnistych (np. Nutri free Multicereale klik) 70 g orzechów włoskich 60 g masła masa: 400 g serka waniliowego (np. Danio) 220 g serka truskawkowego (np. Danio) 500 ml śmietanki kremowej 30% 1/2 szklanki cukru 3 łyżki żelatyny 600 g truskawek wierzch: 250 ml śmietanki kremowej 30% 2 łyżki cukru pudru kilkanaście sztuk ładnych truskawek listki mięty Spód(...)dobrze wymieszaj. Ciasteczkową masę wciśnij w spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Tortownicę wsadź do lodówki. Masa serowa: Truskawki umyj, osusz i obierz. Żelatynę rozpuść w 1/3 gorącej wody i lekko przestudź. W dużej misce umieść truskawki, serek, cukier i śmietankę. Całość zmiksuj blenderem na jednolitą masę. (kremówki nie ubijamy!). W razie konieczności dosłodź – ja miałam słodkie truskawki
Kuchnia bezglutenowateż ser, starannie pakujmy, żeby nie „przeszły” nimi produkty o łagodnym aromacie, chociażby mleko. CZEGO UNIKAĆ? Niewłaściwe przechowywanie potraw możne znacznie pogorszyć pracę lodówki. Nie wkładajmy do niej gorących potraw – sprawia to , ze lodówka musi pracować na wyższych obrotach, co zwiększa zużycie prądu. Nie przeładowujmy jej – powietrze możemy wtedy swobodnie krążyć i nie spada skuteczność chłodzenia. W CZYM(...)zapakowania. Bardzo często stosowana jest folia aluminiowa – nie tylko chroni, ale zabezpiecza też przed przenikaniem zapachów ( p rzydaje się do pakowania wędlin i ryb, a także osłony gotowych dań ). Papierowe torebki oraz papier śniadaniowy są z kolei przydatne do pakowania warzyw czy owoców (raczej nie tych miękkich i soczystych) – i ch wadą bowiem jest to, że szybko
Ostra na Słodkoimię” ;) jest bardzo uniwersalnym warzywem, możemy ją śmiało przygotować w różnych odsłonach, zarówno na ostro, jak i na słodko :) W zależności od rodzaju użytej galaretki otrzymamy dżem o danym smaku. Ja prezentuję piękny zielony dżem o smaku agrestowym ;) Składniki: 2,5 kg cukinii (obranej, bez nasion) 1 szklanka cukru 1 opakowanie galaretki agrestowej 1-2 łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie(...)należy dusić pod przykryciem około 30 min. (aż zmięknie). Następnie wsyp cukier oraz galaretkę i gotuj na małym ogniu 30 min. Na koniec dodaj kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszaj. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków i postaw do góry dnem do całkowitego wystudzenia. Gotowe
Kulinarna (nie)codziennośćtakie gorące dni jak te które teraz mamy, nie mam ochoty na ciężkie kanapki czy jajecznice, dlatego dobra sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce ratuje mnie mnie w takich sytuacjach. Jest świetna na śniadanie, a także na lekki lunch i kolację. Jest niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu, wystarczy wyłożyć na talerz swoją ulubioną sałatę, pokrojone awokado, tuńczyka(...)puszki, jajko w koszulce, polać szybkim dressingiem i po posypaniu prażonymi pestkami i danie jest gotowe. Nic prostszego, zapraszam! Scroll down for recipe in English Sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce (2 porcje) Składniki: 2 duże garści ulubionej mieszanki sałat 1/3 puszki tuńczyka w sosie własnym 1/2 dojrzałego dużego awokado, pokrojonego w kostkę lub paski 3 łyżki
karmelowywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Frittata to rodzaj omletu z warzywami, który w zasadzie powinien być zapiekany w piekarniku. Danie to jest bardzo popularne we Włoszech i Hiszpanii. Do przygotowania frittaty możemy użyć dowolnych składników - wystarczy odrobina chęci i kreatywności. Z racji, że nie każdy posiada (w tym i ja) patelnię przystosowaną do zapiekania potraw w piekarniku(...)Szybko zniknęła! Skusilibyście się na ten lekki i dość syty posiłek? (Patelnia o średnicy 20 cm) 2 jajka (duże) 100g świeżego szpinaku 100g wędzonego łososia (użyłam paluchów wędzonych na gorąco) 1 łyżka masła 1/4 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz cytrynowy Dodatkowo: żółty ser do posypania Szpinak przełożyć na patelnię z rozpuszczonym masłem i c hwilkę poddusić
Di gotujemasa. Tort wkładamy do lodówki i chłodzimy najlepiej cała noc. Lukier plastyczny; ok. 40 dag cukru pudru 1,5 łyżeczki glukozy 1,5 łyżeczki żelatyny 20 ml. gorącej wody odrobina czerwonego barwnika (przepis na lukier plastyczny pochodzi ze strony kotlet.tv ) Do szklanki wlewam odmierzoną wode i rozpuszczam w niej zelatyne. A następnie należy dodac glukozę(...)zacząć ugniatać do połaczenia składników. Jeśli masa będzie rzadka należy dosypać jeszcze cukru i nadal ugniatać tworząc zwartą mase cukrowa. Kiedy masa ma odpowiednia konsystencje i wiemy ze da rade ja rozwałkować wtedy dodajemy barwnik i nadal ugniatać aby uzyskac taki kolor jaki chcemy. Mase wałkujemy podsypując cukrem pudrem aby się nam nie przyklejała do blatu(jeśli nie chcemy mieć
Radość kipiąca uśmiechem.organizm sam domaga się czegoś ciepłego, konkretnego a ten gulasz świetnie się w takim wydaniu sprawdzi. W kremowym, ale nie tłustym, sosie kryje się cała rozgrzewająca moc tego dania! Do przygotowania 2 porcji gulaszu potrzebujemy: – 1 słodkiego ziemniaka – 2 małe marchewki – 1 małą cukinię – sól, pieprz, curry (i inne przyprawy które lubicie) – śmietankę(...)rozgrzanym garnku razem z przyprawami na małym ogniu. Po ok 10 minutach dodajemy umyty jarmuż oraz śmietankę owsianą. Gotujemy kolejne 10-15 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Podajemy gorące i od razu zjadamy! Zdrowia życzę
Szybko Tanio Smaczniedużo zaplanowane na sobotę i przeważnie mało zrealizuję. Ale to pewnie wina pogody, jesień się zbliża. Coś wykombinuję, żeby to zmęczenie poszło sobie precz ;-). Wiem, że mi wybaczycie i dacie się w niedzielę zaprosić na kawkę i przepyszny jabłecznik :-). Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy. JABŁECZNIK Z BUDYNIEM, ŻURAWINĄ I RODZYNKAMI. Składniki: 250 g masła(...)około 500 g) 100 g złotych rodzynek jumbo 80 g suszonej żurawiny Sposób przyrządzania: Rodzynki i żurawinę zalać gorącą wodą, zostawić na kilka minut i osączyć. Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo żółtka nie przerywając ucierania. Zmieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do utartej masy i wymieszać
Zakątek rozkoszy kulinarnychgarnka i zalać wodą (bądź przygotowanym wcześniej bulionem - wtedy już nie brać pod uwagę dalszych wskazówek z przyprawami by nie przesolić). Z patelni wylać olej i zalać ją gorącą, przegotowaną wodą. Następnie wlać ją do garnka z gotującymi się kotletami. Doprawić solą, pieprzem, czerwoną papryką ( ciut ostrej i słodkiej). Ewentualnie jeżeli ktoś akceptuje kostki rosołowe można jedną dodać(...)cztery czubate widelce mąki. Roztrzepać widelcem by nie było grudek. Powoli dolewać do garnka cały czas mieszając. Wlewać do momentu gdy sos będzie gęsty - nie zawsze trzeba dać całą zawiesinę. Chwilkę jeszcze pogotować. Ja z moją rodziną najbardziej lubimy mięso mielone w sosie podane z kaszą gryczaną. Smacznego
W kuchni u Monikiwielkości - 2 szklanki* wody - 1 i 3/4 szklanki* octu spirytusowego 10% - 1 i 3/4 szklanki* cukru (dałam 1 i 1/4 szkl.ksylitolu) - 1 łyżka ziaren gorczycy - 1 łyżka ziaren pieprzu (dałam kolorowy) - 1 płaska łyżka kurkumy - 10 ziaren ziela angielskiego - 1 płaska łyżka soli (u mnie himalajska) - po 1 ząbku czosnku na słoik (nie trzeba) * szklanka o poj.250ml Ogórki umyć, pokroić(...)przygotowanych wcześniej słoikach (ja na dno wkładałam także ząbek czosnku). Wodę z ksylitolem (cukrem) i przyprawami zagotować, wlać ocet i gotować ok.5 minut. Zalewę przelać przez sito i gorącym płynem zalać ogórki. Słoiki zakręcić i wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlać wody do ok.1/2-2/3 wysokości słoików i zagotować. Gotować na średnim palniku ok.5-8 minut od zagotowania, zależne od wielkości
Smaczne ZdrowePoczątkowo to danie miało trochę inaczej wyglądać, jakoś bardziej wykwintnie. W lipcowym numerze Werandy znalazłam przepisy na dania na bazie zielonego groszku, bobu i fasolki szparagowej. Tak bardzo chciałam coś z nich wybrać, a wybór padł na… pieczone ziemniaki z puree z groszku. Wydłubałam odpowiednią ilość groszku, ziemniaki ugotowałam, jakby to określić, al dente;)? Jak pomyślałam(...)wersja optymistyczna, gotowanie było na wyjeździe, gdzie piekarnik mocno nie dopieka... na wszystko potrzebuje dwa razy więcej czasu) zrezygnowałam z planu idealnego. Pokrojone ziemniaki w towarzystwie przypraw trafiły na gorącą patelnię z olejem, a obiad przypominał obiad w wykwintnej restauracji pod jednym względem - mała ilość na dużym talerzu… Za to jako dodatek doskonały utwór: All I Need by Air. Puree
Corner With RecipesPołowa stycznia a ja dalej męczę świątecznymi przepisami. Ale spokojnie, już kończę :) Nie przepadam za kapustą kiszoną i daniami z jej udziałem. Pierogi zrobiłam głównie z myślą o Mamie, która bardzo je lubi (w sumie to Mama lubi każde pierogi! :D), a potem pomyślałam, że może i ja w końcu przełamię niechęć do kapusty i ich spróbuję. Cóż, tylnej(...)urwały, ale sam fakt, że zjadłam ich podczas tych kilku dni Świąt ok. 10 o czymś świadczy :) Fanom kapuścianych smaków smakowały jeszcze bardziej, mama wyjadała mi je jeszcze gorące, dopiero co po ugotowaniu! :) Może skusicie się i zrobicie je na niedzielny obiad? ;) I w końcu udało mi się zrobić "falbankę" na pierogu! :D Nawet nie wiele ile razy próbowałam
chili & sugarRisotto to pyszne i eleganckie danie, które tradycyjnie serwowane jest w kuchni włoskiej i które, podobnie jak makaron, można przygotować go na wiele sposobów. Poniżej podaję bardzo delikatną i wiosenną wersję, gdzie główną rolę grają młode szparagi, a towarzyszy im dość mocno wyczuwalny i słodki aromat prażonego czosnku. Składniki: 200 g zielonych szparagów 1 cebula 8 ząbków czosnku(...)łyżki oliwy 350 g odmiany ryżu przeznaczonej do risotto ( np. Arborio, Carnaroli) 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 800 ml gorącego bulionu sól 1 łyżka posiekanego tymianku ¼ łyżeczki nitek szafranu 2 łyżki wegańskiej margaryny świeżo mielony pieprz Szparagi opłucz i pozbądź się zdrewniałych dolnych końcówek (powinny ułamać się we właściwym miejscu). Główki szparagów odetnij i odłóż na bok. Pozostałą środkową
Roślinna - blog wegańskibiałka do masy i delikatnie mieszać. Masę wyłożyć (powinna być puszysta) na dużą blachę (tę, którą producent dorzuca do kupowanego piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Tego papieru warto dać więcej (tak, by wystawał z formy), bo potem się przyda do zawijania rolad. Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. ok. kwadransa na złocisty kolor. Po upieczeniu roladę(...)biszkopt razem ze ściereczką jak sushi/maki, wierzchem ciasta na zewnątrz. Odłożyć zwinięte rolady na kilka godzin lub na noc. Nadzienie 1. Przygotować nadzienie z galaretek: w dwóch szklankach gorącej wody rozpuścić dwie galaretki. Odstawić do ostygnięcia. Galaretka ma się ściąć, ale nie za bardzo. Gdyby zbyt mocno stężała, można ją lekko podgrzać na parze i wymieszać. Nadzienie
Weekendy w domu i ogrodziezakwasie) z olbrzymią górą pokrojonej wędliny w środku. Po takiej zupie nie było szans na zjedzenie czegokolwiek więcej. Żurek też bardzo lubię, jednak ostatnio występuje u nas jedynie jako danie obiadowe i to jedyne. Na śniadanie jest dla mnie zbyt syty. Dlatego od jakiegoś czasu, jeżeli ma być zupa na Wielkanocne śniadanie, to przygotowuję zupę chrzanową. Jest znacznie lżejsza(...)niecałą godzinę. Warto także o niej pamiętać w awaryjnych sytuacjach (chociaż takich nie życzę), kiedy zakwas nie będzie taki jak trzeba, albo zapomnimy go kupić/nastawić... Gorąco polecam! Składniki na 4 porcje: 200 g wędzonego boczku 1/2 selera 1 duży por (tylko biała część) 2 pietruszki 4 ziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki chrzanu
Pełny talerzWszystko razem mieszamy trzepaczką, do chwili gdy pozbędziemy się mącznych grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie :) Ugotowane mięso i cebulę mielimy razem maszynką. Następnie dodajemy sól, pieprz(...)masła. Naleśniki faszerujemy i składamy w koperty lub roladki. Następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej, po czym pieczemy na rozgrzanym tłuszczu. Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka zacznie nam odpadać. Krokiety można podawać z barszczem, bulionem lub same. Dobrze też je zrobić w większej ilości i zamrozić, wówczas
Smakowy Rajprosty ryż z warzywami i makaronem. Pożywne, zdrowe, a przy tym niezwykle łatwe i szybkie do zrobienia. Po co zamawiać pizzę ? Ugotujcie coś sami szybko i bezboleśnie. Koszt tego dania to 9,90 zł na 4 głodne osoby. Ryż z warzywami, soczewicą i makaronem babuni :) (4 osoby - 9,90 zł) Składniki: 1 torebka ryżu parboiled(...)opakowania makaronu babuni (cieniutki jak do rosołu) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego trochę kiełków, np. brokuła oliwa z oliwek pieprz, sos chili, sos sojowy, oregano, imbir Ryż wrzucamy do gorącej osolonej wody i gotujemy do wypełnienia się torebki lub zgodnie z opisem na opakowaniu. Na dużą patelnię wlewamy ok. 2-3 łyżki oliwy z oliwek, rozgrzewamy i dodajemy warzywa mrożone. Przesmażamy
vegetanie