Porcja podanego poniżej przepisu jest spora, ale warto właśnie taką zrobić, bo pierogi są przepyszne! Nadmiar można zamrozić lub zjeść na kolację ;-) Przepis pochodzi z bloga
Passions hobbies lifelitry wody - ok.1 kg cukru (może być troszkę mniej) - 2 cytryny Zrywam miętę i dokładnie ją myję. Cukier wsypuję do wrzącej wody, dobrze mieszam, starając się wszystko rozpuścić. Gorącym syropem zalewam miętę, mieszam przez chwilę, dodaję pokrojoną w plasterki cytrynę, przykrywam i odstawiam na 1 dobę. Po tym czasie przecedzam przez tetrową pieluszkę, dokładnie wyciskając wszystkie soki i powstały syrop(...)takiej pozycji do momentu, kiedy będą zupełnie zimne. Gotowe :-) Z powstałej ilości wychodzi ok. 14 małych i średnich słoiczków. Połowę mięty zalałam wodą razem z gałązkami, do drugiej części dałam same listki. Szczerze, nie zauważyłam większej różnicy w wyglądzie/barwie syropu, ani też w jego smaku. SMACZNEGO
WielopokoleniowoCiasto w tych pierogach jest cienkie ale zarazem wytrzymałe co uwielbiam i dlatego jest ono u mnie numerem jeden w śród ciast na pierogi. Składniki na
Gotowanie...to proste !Jakiś czas temu podawałam przepis na domowy paprykarz szczeciński z wędzoną rybą . Tym razem paprykarz, w którym zamiast ryby wędzonej użyłam świeżego (choć w sumie mrożonego
Mama Gotujeszukać nowych przepisów i gotować nowe dania. Znów sprawia mi radość moja kuchnia, cieszą zakupy i zachwycają zwyczajne rzeczy. A więc witajcie, moi drodzy. Jestem z powrotem. A na powitanie przygotowałam dla Was i dla moich domowych łasuchów pyszny, angielski deser – trifle. Zainspirował mnie post Dorotus, ale, jak zwykle, dopasowałam danie do swoich upodobań. Wyszło świetnie(...)łyżki alkoholu (amaretto, limoncello) – można pominąć • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36% + 1 łyżka cukru waniliowego Sposób przygotowania: 1. Galaretkę rozpuścić w 0,5 l gorącej wody. Nie gotować. W czasie upałów ilość wody można nieco zmniejszyć. 2. Truskawki pokroić na małe kawałki. Kilka dorodnych owoców zostawić w całości, będą potrzebne później. 3. Do pucharków lub wysokich szklanek
W mojej kuchniBiała rzodkiew nie jest w Polsce zbyt popularna, a szkoda, bo zawiera dużo witamin i jest niskokaloryczna. Jeśli szukacie pomysłu na danie z jej wykorzystaniem proponuję podać ją z porem, brokułem, groszkiem i papryką w sosie na bazie sera Grana Padano. Składniki dla 2 osób: 1 biała rzodkiew (długa na około 15 cm ) 1/2 pora 1/2 czerwonej słodkiej papryki(...)łyżki oleju 1 łyżka masła 1 szklanka gęstej śmietany 1 szklanka sera Grana Padano startego na drobnej tarce 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku sól i pieprz 1/3 szklanki gorącej wody W garnku zagotować wodę, posolić ją i wrzucić do niej mrożony groszek, a po minucie brokuł podzielony na małe różyczki. Kiedy brokuł zmięknie warzywa odcedzić na durszlaku i przepłukać zimną
Trzeci talerzDanie dobrze komponuje się z frytkami i miksem sałat z sosem winegret. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 700-800 g mięsa wieprzowego pieczeniowego 80-100 g margaryny 3 ząbki czosnku 3-4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek 200 g pieczarek 1-2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławska) WYKONANIE Mięso umyć i pokroić(...)niezbyt grube plastry. Przyprawić z obu stron solą, pieprzem, papryką i majerankiem. W dużej brytfannie rozpuścić margarynę, na gorącą kłaść mięso i smażyć chwilę z obu stron, po czym dolać szklankę wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Mięso smażyć pod pokrywką, od czasu do czasu dolewając wody i obracając je. Pod koniec smażenia
Passions hobbies lifezero. A Wy ile pączków zjedliście i czy zamierzacie lub już spaliliście nadwyżkę kalorii wczorajszej rozpusty? Będąc jeszcze na diecie wegańskiej za wszelką cenę chciałam i próbowałam tworzyć dania będące bliskie smakom mięsnym. Od dziecka zawsze jadałam produkty mięsne, więc w momencie przejścia na dietę wegetariańską, a później wegańską, momentami było mi tęskno za tymi właśnie smakami(...)odbiega od tych, które możemy kupić na mieście z kurczakiem czy innym mięsem w środku. Tylko spróbujcie! :) Składniki na żytnią tortillę: - 240g mąki żytniej chlebowej typu 720 SYMBIO - 160g gorącej wody - 25g sezamu - 2 łyżki oleju - sól Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce. Zagniatamy do całkowitego ich połączenia i tworzymy z nich kulę. Przykrywamy wilgotną ściereczką
Be Fit Be Strongporcji -2 marchewki -2 łodygi selera naciowego - 1 duża cebula -3-4 ząbki czosnku - oliwa 2-3 łyżki - kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (dajmy mniej jeśli zupę będą jadły dzieci) - około 2 litrów bulionu warzywnego - 300- 400 g żółtego grochu łuskanego -4 średnie liście jarmużu - 10 pomidorków koktajlowych (awaryjnie sprawdzą się też pomidory z puszki(...)pokrojonych w plasterki. Dusimy około 5 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy zmiażdżony czosnek i po chwili, gdy zacznie pachnieć wlewamy gorący bulion. Dodajemy drobno pokrojony imbir (zwykle ścieram go na drobnych oczkach tarki) i przepłukany groch. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż groch będzie miękki. Zwykle
Simple Dishcukru waniliowego Krem waniliowy: 1 op. budyniu waniliowego 2 szklanki mleka 1 łyżeczka masła 2 czubate łyżki cukru 2 żółtka 2 czubate łyżeczki cukru pudru 1 łyżka wódki (ja dałam likier Cointreau) – można pominąć szczypta szafranu Krem śmietankowy z kokosem: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1/3 szklanki zimnego mleka 1 szklanka słodkiej śmietanki 12% UHT (w kartoniku) 1 szklanka mleka(...)mleka rozprowadzamy budyń czekoladowy. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy. Jedną łyżeczkę kakao rozcieramy z 1 czubatą łyżką cukru i 1 czubatą łyżeczką cukru waniliowego. Dodajemy ok. 3 łyżek gorącego mleka i dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Do gorącego mleka dodajemy 1 łyżeczkę masła, 2 czubate łyżki cukru, 2 łyżki posiekanych rodzynek oraz kakaową miksturę. Mieszamy i doprowadzamy
MyCookBook.pldania można użyć płaty z mięsa wołowego jak i wieprzowego. Ja osobiście wykorzystuję cieniutko pokrojoną wołowinę, której już nawet nie rozbijam tłuczkiem do mięsa. Jeśli jednak płaty są dość grube, trzeba je dokładnie rozbić. Część sosu wykorzystuję do makaronu i podaję jako pierwsze danie, natomiast zrazy z odrobiną pozostałego sosu można podac jako drugie danie(...)wykałaczki Opruszyć lekko mąką po wierzchu. W szerokim naczyniu lub głębokiej patelni rozgrzać olej , dodać papryczkę, cebulę, ułożyć zrazy. Zarumienic z obydwu stron mięso, dodać dwie nalewki gorącej wody ( aby nie wstrzymać czasu gotowania ) . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Posolić do smaku, dodać kilka kulek ziela angielskiego i gotować około 30 minut na małym ogniu. Dodana woda podczas gotowania
zielonacukinkaMega smaczne ciasto Snickers bez pieczenia idealne na deser czyli bajecznie prosty i szybki w wykonaniu smakołyk, który zapewni rozkosz podniebieniu wszystkim kochającym słodkości.
Smakowite DaniaTo było tak...ser w lodówce, jagody w koszyku, no to trzeba pierogi zrobić... :D uwielbiamy też ryż jaśminowy :D Pierogi w każdej postaci pyszne są
R'n'G Kitchenwoli Pierożki pieczemy 25 minut w 180 stopniach - ciasto powinno się zrumienić, więc można ostatnie 5 minut włączyć opcję grilla. Świetne są do szklaneczki gorącego barszczyku. Smacznego polecam gorąco..... :) z netu .................................................................... Gnocchi russo torta cotta .......... * 600 g di farina * 2 cucchiaini di sale * 180 g di panna 18 % * 80 g di latte * 180 g di olio Ripieno : zampe(...)pepe top gnocchi : * 1 uovo * 2 cucchiai di latte * papavero ESECUZIONE .Nogi cucinare il pollo con carote , sedano e funghi in acqua salata . Carne e verdure in un robot da cucina macinare la carne e condire a piacere . Ripieno è abbastanza umida che nessun problema dovrebbe dare la forma e non cadere a pezzi . Tutti gli ingredienti per una torta
w mojej kuchnikawałeczek. Zapach pieczonego ciasta jest wprost nieziemski, to chyba za sprawą połączenia czekolady i cukru trzcinowego (tym razem ciasto piekłam z jego dodatkiem, można oczywiście użyć ksylitolu). Polecam bardzo gorąco to ciasto, wszyscy czekoladoholicy wręcz oszaleją na jego punkcie, jest przepyszne... :-) Masło można zastąpić olejem kokosowym, otrzymamy wówczas ciasto bez laktozy (i bez białka mleka - czekolady o dużej zawartości(...)nadaje z kolei większej wilgotności). Znalezione tutaj Piekłam w blaszce: 17x24cm Składniki: - 300g czekolady dobrej jakości (60-70% kakao) - 200g masła lub zamiennie 150g oleju kokosowego + 50g wody (ja dałam 100g masła, 75g oleju kokosowego i 25g wody) - 1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu - 50g mąki ryżowej + 50g mąki kukurydzianej + 35g mąki ziemniaczanej - szczypta soli - 2/3 szklanki posiekanych
Smaczne Zdrowe