być szczera to pomyślałam, iż zdecydowana większość z nas kupuje rybę mrożoną i dlatego taką postanowiłam wykorzystać :) I to udało mi się z niej przygotować. W mojej kuchni preferują dania proste i dość szybkie do zrobienia, dlatego nie siliłam się na nic skomplikowanego. Składniki tu podane starczają na przygotowanie porcji dla 2 osób. Składniki : około 30 dag ryby(...)posolić i zostawić na około 10 min. W tym czasie ugotować ryż, u mnie była to torebka ryżu parboiled- (gotowany przez 15 min) Rozgrzać tłuszcz na patelni i na gorący kłaść rybę zanurzoną w panierce, smażyć z obu stron, po usmażeniu osączyć na ręczniku papierowym, ułożyć na talerzu i przykryć by ryba nie stygła Obraną marchewkę zetrzeć na tarce, cukinię
Proste Potrawytych, którzy nie lubią rodzynek w sernikach: ja też nie przepadam. Ale te smakują zupełnie inaczej. Są napęczniałe od herbaty, i pasują po prostu świetnie. Dałam białą czekoladę, ale żeby nieco zrównoważyć jej słodkość, dodałam też sok z cytryny. Konfiturę wiśniową, choć prezentuje się u Asi obłędnie, zastąpiłam słodką kremówką z dodatkiem herbaty. Z mazistym, lekkim, ale konkretnym(...)masłem. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. W każdą włożyć 1-2 łyżeczki masy ciasteczkowej, ugnieść na dnie. Podpiec w 190 st. C. przez 10 minut. Ostudzić. Rodzynki zalać gorącą herbatą, zostawić do ostygnięcia. Odcisnąć, zachowując płyn. Serek utrzeć z kremówką, cukrem i mąką na gładką masę. Dodać startą na drobnych oczkach czekoladę i sok z cytryny, zmiksować. Wbić
Pożeraczka, czyli raz adobrzepowinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije drożdże. 60°C to tzw. punkt śmierci termicznej , drożdże najzwyczajniej na świecie giną. Nigdy nie zalewamy ich tak gorącym płynem. Do podgrzanego płynu włóżcie palec. Jeśli płyn nie parzy ale jest już mocno ciepły i można utrzymać w nim palec, temperatura jest dokładnie taka, jak potrzeba. Mąkę mieszamy dokładnie(...)chleb jeszcze przez 15-20 minut, w temperaturze 200⁰C. Prawidłowo upieczony chleb, puknięty dłonią od spodu, powinien wydać głuchy dźwięk. Studzimy świeżo upieczony chleb na kratce, tak by dać ujście wilgoci. Kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. SKŁADNIKI 370g mąki pszennej, typ 650 (bułkowa) lub 750 (podstawowa chlebowa) mąka do podsypania 7-8g drożdży instant (jedno opakowanie) 1 płaska
Karo in the KitchenPisałam już przy okazji pierwszego na blogu przepisu na carbonarę że to nasz domowy, makaronowy ideał. Comfort food. Na blogu był już przepis z tłustą śmietanką
Karo in the KitchenPrzepyszna i zdrowa przystawka lub kolacja dla wielbicieli buraczków i łososia :) Z podanych składników powinno wyjść 3 takie porcje. 2 nieduże buraczki 125 g łososia wędzonego na gorąco 100 g kaszy jaglanej op. kiełków rzodkiewki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól himalajska z młynka pieprz czarny z młynka Buraczki wyszorować i upiec(...)obrać. Pokroić w cieniutkie plasterki. Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Na talerzach układać plasterki buraczków tworząc okrąg. Posypać kaszą i podzieloną na mniejsze kawałeczki rybę. Danie udekorować kiełkami, polać oliwą i sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem
Smakołyki Asismażyć a upiec :) I tak powstało to danie, pyszne bo cała rodzina się w nim zakochała, całe danie zniknęło i już wiem, że mam to danie niedługo powtórzyć. Schab zapiekany ze szpinakiem 5 plastrów schabu 50 dkg szpinaku ( u mnie mrożony ) 2 ząbki czosnku + 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 2 łyżki mąki(...)papryka do podania ugotowane na parze brokuły oraz podprażone pestki słonecznika i migdały w płatkach 20 dkg ugotowanego ryżu Piekarnik nagrzej do 180 C. Na rozgrzaną patelnię dałam 1 łyżkę oleju i podsmażyłam na nim obrany i drobno posiekany czosnek, po chwili dołożyłam zamrożony szpinak podlałam dwoma łyżkami wody i przykryłam pokrywką i pozwoliłam się temu przez kilka
Kuchnia na wzgórzumój "przetwór" wcieli się w więcej ról, niż tylko ta zwykłego sosu do makaronu: A zatem rola 1: sos do makaronu - niech będzie. Angaż nr. 2: rozcieńczony - jako danie główne, czyli zupa pomidorowa z ryżem , żeby sobie życie urozmaicić;) Rola pierwszoplanowa w kuchni hiszpańskiej : gazpacho - na zimno z kostkami lodu i grzankami . Podaję Wam przepis na "Przetwór Pomidorowy(...)widok;) 8 ząbków czosnku - siekamy w kosteczkę 2 łyżki soli (dałam płaskie) 1/4 szklanki cukru 1/4 łyżeczki pieprzu 3 - 4 czerwone papryki - kroimy w kostkę 3 łyżeczki oregano 3 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki Maggi 2 kostki bulionu drobiowego 2 łyżeczki natki pietruszki (nie dałam - dodam po otwarciu słoika) Pomidory dusimy na ogniu z papryką, tak, żeby
Kuchnia smakówJamie Olivier 6-8 porcji -2 marchewki -2 łodygi selera naciowego - 2 średnie cebule -2 ząbki czosnku - oliwa 2-3 łyżki - kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (dajmy mniej jeśli zupę będą jadły dzieci) - pół świeżej papryczki chilli - 2 litry bulionu warzywnego - 300 g czerwonej soczewicy - duża garść szpinaku - 10 pomidorków koktajlowych (awaryjnie sprawdzą się też pomidory(...)rozgrzaną oliwę wrzucamy marchewkę pokrojoną w plasterki, pokrojonego selera, grubo posiekaną cebulę i drobno posiekany czosnek. Gotujemy około 10 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy gorący bulion, drobno pokrojony imbir (ja ścieram go na drobnych oczkach), pokrojoną chilli, wypłukaną soczewicę oraz przekrojone na pół pomidorki. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka
Simple DishWiadomo od dawna, że kasze są zdrowe. I tak dzisiaj przedstawiam placki z kaszy jęczmiennej z gulaszem z piersi kurczaka w aromatycznym sosie. Danie wyszło zgodnie z założeniem i będzie częściej gościć na naszym stole. Składniki: placki Szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej 2 szklanki wody Sól Po ugotowaniu: 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz olej(...)kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku Garstka grzybów suszonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 50 ml śmietany 1 łyżeczka mąki Sól Pieprz Natka pietruszki Wykonanie: Niewielką ilość suszonych grzybów zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i moczymy aby zmiękły. Pierś z kurczaka kroimy jak do gulaszu i dodajemy : sól, pieprz i łyżeczkę oleju. Pozostawiamy na chwilę do zamarynowania. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie
Smaki EwyWyjątkowość krewetek oraz kremowy smak i konsystencja risotto to doskonałe połączenie, które zdecydowanie podkreśli ostrość chilli. Idealne danie dla dwojga z lampką białego wina. Składniki : ryż na risotto 200g ugotowanych krewetek 50g masła 50ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 2 łyżki soku z cytryny 1 cukinia 1 szklanka groszku zielonego (może być mrożony) natka pietruszki(...)200ml wytrawnego białego wina 500ml bulionu warzywnego lub rybnego 1 awokado rukola 1 łyżka startego parmezanu 1 łyżka kwaśnej śmietany Sposób przyrządzenia : kostkę bulionu rybnego lub warzywnego zalewamy gorąca wodą masło rozgrzewamy na dużej patelni, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, dodajemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy około 3 minuty, a następnie dodajemy ryż risotto i mieszamy łyżką
zobacz ich smakGołąbki w sosie pomidorowym to potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Danie syte, bardzo pyszne w sam raz na niedzielny obiad. Składniki: Farsz 1 kg. mięsa wieprzowego duża główka kapusty włoskiej szklanka ryżu sól pieprz 2 jaja łyżka oleju Przygotowanie: Przygotować farsz: mięso opłukać, osuszyć, zmielić, doprawić solą, pieprzem. Umyć ryż i obgotować(...)przez 3-4 minuty. Odcedzić, wystudzić, dodać do masy mięsnej. Dodać jaja, dokładnie wymieszać. Kapustę sprawić z wierzchnich uszkodzonych liści. Wyciąć głąbik. Włożyć do dużego garnka z gorącą wodą, gotować na małym ogniu przez 5-10 minut. Odsączyć z wody i wystudzić. Wyciąć lub pobić zgrubienia liścia. Nadziewać liście farszem, zawijać niezbyt ciasno. Układać ciasno gołąbki na spodzie rondla uprzednio
Smaczne Potrawycreate', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SOK JABŁKOWY Z SOKOWNIKA Składniki: - około 3 kilogramów jabłek (w praktyce tyle, ile pomieści Wasz sokownik) - 250 gram cukru (możecie dać go więcej lub mniej w zależności o kwaskowatości jabłek) - woda Przygotowanie: Dla uzyskania jasnego soku jabłka myjemy i pozbawiamy je gniazd na siennych, a potem kroimy drobniej i umieszczamy w sokowniku(...)umieszczamy w odpowiedniej części sokownika (koszyku) i zasypujemy cukrem. Dół sokownika wypełniamy wodą. Powoli gotujemy. Sok ze zbiornika zlewamy przez specjalną rurkę do wyparzonych wcześniej butelek i zamykamy na gorąco lub czekamy aż jego maksymalna ilość zbierze się w zbiorniku, przelewamy do garnka, zagotowujemy i dopiero wtedy rozlewamy do wyparzonych butelek i zamykamy na gorąco. Voila! Smacznego
Życie zamknięte w smakubułka 100g ryżu ząbek czosnku jajko bazylia, oregano, zioła prowansalskie przyprawa do mięsa mielonego sól, pieprz mały słoiczek koncentratu pomi dorowego mleko Przygotowanie: Kapustę parzymy w gorącej wo dzie przez ok 5 minut. O dłączamy liście i je osuszamy. Ryż gotujemy. Cebulę drobno siekamy z czosnkiem i delikatnie po dsmażamy. Ryż, mięsom cebulę, jajko oraz namoczoną(...)solą, pieprzem, przyprawą do mięsa, bazylią, oregano i ziołami. W miseczce koncentrat pomi dorowy łączymy ze szklanką zimnej przegotowanej wo dy. doprawiamy do smaku ziołami. W okrągłej blaszce wykła damy liście kapusty na dno, rozsmarowujemy sos pomi dorowy i wykła damy 1/3 mięsa, po czym po ka ż d ej warstwie łyżeczka wylewamy sos . Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie, kończąc kapustą
ChilliJemypeperoni kilka szparagów białych i zielonych (równie dobre można zastąpić pietruszką cy selerem). sezam przyprawy: sól, czosnek suszony, kurkuma Cała istota potraw Stir-fry polega na szybkim smażeniu na gorącym oleju warzyw, najlepiej w woku, tak aby nie straciły one całej swej chrupkości. Wszystkie warzywa kroimy w podobnej wielkości słupki. Wrzucamy jednocześnie na rozgrzany olej. Smażymy je nie dłużej(...)paski. Mój sposób to podzielić je na 4 części, ułożyć w stos i pokroić. Podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju dodając szczyptę kurkumy. Smażymy chwilkę, aż lekko się przyrumienią. Danie posypujemy podprażonym sezamem. Smacznego
greenscarfpeperoni kilka szparagów białych i zielonych (równie dobre można zastąpić pietruszką cy selerem). sezam przyprawy: sól, czosnek suszony, kurkuma Cała istota potraw Stir-fry polega na szybkim smażeniu na gorącym oleju warzyw, najlepiej w woku, tak aby nie straciły one całej swej chrupkości. Wszystkie warzywa kroimy w podobnej wielkości słupki. Wrzucamy jednocześnie na rozgrzany olej. Smażymy je nie dłużej(...)paski. Mój sposób to podzielić je na 4 części, ułożyć w stos i pokroić. Podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju dodając szczyptę kurkumy. Smażymy chwilkę, aż lekko się przyrumienią. Danie posypujemy podprażonym sezamem. Smacznego
greenscarfprzez 30 minut .Sprawdzamy patyczkiem Wyjmujemy z piekarnika, ściągamy papier do pieczenia i kroimy na dwa placki. Przygotowanie masy: Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy po jednym serku Danio, następnie mleko w proszku. Na koniec Fix i dobrze ucieramy. Przygotowanie polewy : Wszystkie składniki wkładamy do rondla i gotujemy na słabym ogniu, Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Studzimy(...)kremu , który został i układamy biszkopty jeden obok drugiego, namaczając je w kawie, Wykładamy resztę kremu i równo rozsmarowujemy.Wierzch polewamy polewą ciemną. Polewę biała podgrzewamy w gorącej wodzie i polewamy po ciemnej tworząc nierówne zawijasy. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewydanie gości na naszym stole od zawsze i na wigilijną kolację również nie może go zabraknąć.Mama sama już dokładnie nie pamięta skąd u nas w domu ten przepis, ale robiła go jeszcze moja Babcia. Polecam, bo jest prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Składniki a 4 osoby: 4 filety z soli ( u mnie mrożone(...)duże cebule szklanka suszonych podgrzybków 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki gorącej wody sol i pieprz do smaku Sposób przygotowania : Rybę rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić każdą na pół.Grzyby namoczyć w gorącej wodzie i pokroić na małe kawałki.Cebulę pokroić w plastry. Do garnka z grubym dnem układać warstwami według kolejności cebulę, rybę i grzyby. Po wierzchu
Gosia gotujePierogi to danie, które chyba nigdy się nie znudzi w moim domu.Tato uwielbia ruskie, Mama z mięsem, a ja chyba najbardziej lubię te o smaku szarlotki, z tartym jabłkiem i cynamonem. Niedługo wrzucę na nie przepis, a dzisiaj proponuję mięsne przysmaki mojej Mamy.Ostatnio po rosole z kluseczkami zostało mięso wołowe, które wykorzystałam do farszu. Zapraszam(...)przepis. Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki wrocławskiej 1 żółtko 1 łyżeczka miękkiego masła gorąca woda - tyle ile przyjmie ciasto Składniki na farsz: 40 dkg gotowanego mięsa wołowego z rosołu 1 duża cebula 1 marchewka z rosołu pół pęczka szczypiorku 10 dkg słoniny sól i pieprz do smaku pół łyżeczki majeranku Sposób przygotowania : Ugotowane mięso
Gosia gotujeDania jednogarnkowe są bardzo wygodne przede wszystkim ze względu na ilość naczyń po obiedzie. Lubie eksperymenty w kuchni, moi domownicy może trochę mniej, ale nie powiedziałam wcześniej co będzie na obiad. Gdy zaczęłam gotować i zapach uniósł się po domu wszyscy zaczęli zaglądać do kuchni co tak ładnie pachnie. Wieprzowina po tajsku nie jest wymyślnie skomplikowanym daniem(...)marchewka; - 1 czerwona papryka; - dymka; - sos rybny, olej, kolendra Wykonanie: Mięso pokroić w paski, rozgrzać olej, wrzucić mięso, przesmażyć. Zmniejszyć ogień, dodać pastę curry, smażyć razem mieszając. Dodać gorący bulion i mleko kokosowe, wymieszać. Dusić około 30 minut. W tym czasie obrać marchewkę i pokroić w plasterki lub półplasterki. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Dymkę umyć i pokroić
dom-agi.pl