mąki pszennej 4-5 jajek szczypta soli szklanka gorącej wody nadzienie 300 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudu cukier puder do posypania ciastek przepis Do garnka wlewamy gorącą wodę, dodajemy masło oraz szczyptę soli i całość podgrzewamy na małym ogniu aż tłuszcz się rozpuści. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę i wszystko mieszamy aż ciasto będzie gładkie oraz lśniące i zacznie(...)Upieczone i wystudzone ptysie przekrawamy na pół, dolną część ciastka napełniamy bitą śmietaną przykrywamy drugą częścią ciastka i oprószamy cukrem pudrem. Artykuł Ptysie + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaDomowe masło orzechowe to jednoskładnikowy smakołyk na słodko i na słono. Sekret idealnej konsystencji tkwi w zmieleniu jeszcze ciepłych, świeżo uprażonych orzeszków. W podobny sposób można
Bazując na smakuPołączenie kalafiora i ziemniaka kojarzy się dla mnie z puree, ale także można z tych dwóch pysznych warzyw wyczarować zupkę krem. Przyznam się, że taką
Kuchnia ŁukaszaCiasto czekoladowe z kiszoną kapustą? I to paleo, bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów? Tak – takie ciasto da się zrobić i jest przepyszne! Choć w Niemczech kiszoną kapustę jadano w słodkościach od setek lat, to w Polsce takie połączenie jest bardzo egzotyczne. Zrób coś szalonego i upiecz ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą! O kapuście kiszonej i jej leczniczych właściwościach(...)kapusty kiszonej albo kwaszonej (ok. 175 g) 7 jajek 5 łyżek miodu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Ubijaj jajka mikserem przez kilka minut, dodaj do nich roztopiony tłuszcz (nie za gorący!) i wszystkie pozostałe składniki poza kapustą, a następnie dobrze wymieszaj. Kapustę dobrze odsącz i wypłucz , tak aby nie była w ogóle kwaśna i drobno posiekaj albo potraktuj ją przez chwilę
PaleoSMAKprzeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec do przestudzonego szpinaku, wlać resztę mieszanki jajecznej. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Ciepły, ale nie gorący podzielić na trzy części. Jedną część wymieszać z sosem pomidorowym, drugą z mięsem, a trzecią ze szpinakiem. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować oliwą lub masłem. Wyłożyć warstwę pomidorową, dokładnie dociskając(...)koktajlowe, które delikatnie należy posmarować oliwą z oliwek. Żeby nie popękały można je nakłuć wykałaczką. Zapiekać w temperaturze 180*C przez ok 40min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Kuchnie świata , Makarony , Obiad , Zapiekanki Tagged: filet z kurczaka , mozzarella , oliwki , przecier pomidorowy , ser sałatkowy , szpinak
https:KKuchniaMniampotrawą w Tajlandii. Najczęściej jest przygotowywana z krewetkami lub kurczakiem. Idealne połączenie smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego i odrobinę ostrego. Danie jest niezwykle lekkie, a zarazem bardzo sycące. Przygotowanie dania nie wymaga od nas dużo czasu. Składniki również można dostać w przystępnych cenach np. w tym tygodniu tutaj . Pad Thai najlepszy jest z dodatkiem pasty z tamaryndowca(...)którego wchodzi ta pasta, również smakuje doskonale. Potrawa dla osób lubiących poznawać nowe smaki. Od dziś Pad Thai jest na pewno moją stałą pozycją w menu, szczególnie w gorące, letnie dni. Składniki: (porcja dla 2 - 3 osób) 200 g makaronu ryżowego 600 g piersi z kurczaka 180 g sera tofu 3 ząbki czosnku 1 - 2 cebule szalotki 1 cebula
Kuchcik gotujeUff... Nie mam na nic już dzisiaj siły. Takie dni jak dziś, gdy w pracy wrze przez bite jedenaście godzin, i tylko świąteczne melodie w tle
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki wody 2 goździki cukier brzozowy do smaku 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Do dużej miski przesiewamy trochę więcej niż połowę mąki. Dodajemy sól i gorącą wodę, ma być gorąca ale nie taka by nas poparzyła. Za pomocą noża łączymy wodę z mąką, jak się połączy co z grubsza, zaczynamy wyrabiać ręką, dosypując stopniowo resztę mąki. Nigdy nie wlewamy(...)się jak zwarta, mało plastyczna gruda, którą i ciężko wyrobić i ciężko z niej coś wykleić. Gdy ciasto przestaje brudzić rękę i jest lśniące, plastyczne, tzn że można mu dać odpocząć. Raz tej mąki idzie więcej, raz mniej, wszystko zależy od jej rodzaju. Przykrywamy miską i zostawiamy w spokoju na 30 minut. Dobrze wyrobione ma w środku wyraźne pęcherze powietrza
Dieta moja pasjaSos pieczarkowy Nie każdy przepada za pieczarkami, ale ten sos na prawdę wam polecam, sama byłam zachwycona jego smakiem. Po prostu wyśmienity!!! Przepis: Składniki: (500
Mój pomysł naKotlety mielone to drugie ulubione zaraz po kotletach schabowych danie Polaków.Nie ma chyba domu gdzie mielony nie znalazłby się na talerzu.Mój mielony nie jest tradycyjny ,pachnie i smakuje cudownie kardamonem i gałką muszkatołową. 0.5kg.zmielonej piersi indyka 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta sól pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej szczypta kardamonu bułka tarta ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso(...)wyrabiamy z przyprawami i odciśniętą bułką,dodajemy jajko,mieszamy.Formujemy ładne duże kotlety.Panierujemy w bułce tartej.Smażymy na gorącym tłuszczu.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKupiłam piękny udziec z indyka. Córeczka miała ochotę na pulpeciki więc mięsko zmieliłam. Dodałam kurki i pełnoziarnisty makaron i wyszedł pyszny, szybki i pożywny obiadek. składniki
Monia miesza i gotujełyżek cukru pudru zamiast 250 gr. Wierzch sernika posmarowałam 150 gr śmietany kremówki ubitej z 250 gr mascarpone i 3 łyżkami cukru pudru, a na to dałam solidną porcję jeżyn. Składniki na spód: 170 g pokruszonych ciastek maślanych 50 g masła, rozpuszczonego Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pokruszone ciastka wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą(...)tortownicy, wyrównać. Składniki na masę serową: 500 g twarogu, zmielonego trzykrotnie 8 łyżek cukru pudru sok z połowy cytryny otarta skórka z połowy cytryny 20 g żelatyny 100 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny 150 g jogurtu naturalnego 300 ml śmietany kremówki 30% Zmiksować twaróg, cukier, sok i skórkę z cytryny. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać, lekko ostudzić, połączyć
moj przepis najeden z najzdrowszych i przede wszystkim nie szkodzi mojej córce. Syrop taki jest bardzo prosty w wykonaniu, a jego zalety są nieocenione. Można złagodzić kaszel, wzmocnić organizm i dać mu porządnego kopa, dzięki bogatym składnikom odżywczym. O cudownym smaku nie wspomnę. SKŁADNIKI : (składniki na 3 słoiki w różnych wersjach) miód płynny ok 1 słoik (użyłam z mniszka, może być równie(...)goździków pół laski cynamonu ok 3-4 cm imbiru 3-4 gałązki tymianku świeżego SPOSÓB WYKONANIA Owoce myjemy i parzymy je w gorącej wodzie, aby pozbyć się sztucznych konserwantów ze skórki. Kroimy je cienko w plasterki. Tak naprawdę nie zależnie od tego jaką chcemy zrobić kombinację smakową, owoce muszą wypełnić 3/4 słoika. Całość zalewamy
Basia w kuchniwymaga jednak sporej ilości składników, ziół i przypraw, gdy już jednak uda się je skompletować to gotowanie to sama przyjemność. Dziś zapraszam Was na proste i szybkie, lekko pikantne, danie z mięsa mielonego z cieniutkim makaronem. Składniki : 2 ząbki czosnku 1 łyżka czerwonej pasty curry 0,5 łyżeczki kurkumy 450g mielonego z indyka 100g pędów bambusa 1 łyżka(...)octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 2 łyżki sosu sweet - chilli 150g cienkiego makaronu ryżowego dymka i papryczka chilli do przybrania (opcjonalnie) oliwa do smażenia Przygotowanie : Makaron ryżowy zalać gorącą wodą i odstawić aż zmięknie, następnie odcedzić. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej czosnek pokrojony w cienkie plasterki aż lekko zbrązowieje. Dodać pastę curry i chwilę przesmażyć
Codzienne Gotowanieklasyczny pieczony. Sernik wbrew powszechnej opinii nie jest ciastem trudnym do zrobienia. Ja zawsze wrzucam do niego składniki na tzw "oko", zapisuję od razu na kartce ile czego dałam, żeby nie zapomnieć i jeszcze mi się nie zdarzyło żeby sernik nie wyszedł. Najważniejsze, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej i żeby był dobrze upieczony (najczęściej piekę metodą obniżania temperatury(...)najlepiej własnoręcznie zmielony swojski twaróg ale nie powiem, często używam sera z wiaderka i też jest niczego sobie. Ten sernik tak kusił mojego męża, że zaczął kroić jeszcze gorący jak tylko wyszłam z domu. Mało zawału nie dostałam gdy wróciłam i zobaczyłam nadkrojony jeszcze ciepły sernik, bo zawsze studzę do następnego dnia żeby dobrze stężał. No ale z sernikami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia