już nie pierwszy raz, kiedy robiłam ten ser. Jest pyszny i za każdym razem w zależności od użytych dodatków, możecie otrzymać ser o innym smaku. Z dodatków gorąco polecam suszone pomidory, chili, czosnek niedźwiedzi, zioła prowansalskie, czarnuszkę czy kozieradkę. W zasadzie wystarczy użyć swoich ulubionych dodatków aby otrzymać rewelacyjny ser. Ponieważ ser koryciński jest serem regionalnym, nie możemy użyć(...)nazwy:) Dlatego ser a’la koryciński. Jaki jest to ser w smaku? Ser ma wyraźny, lekko kwaskowy smak, podobny nieco do bundza. Jeśli i tego produktu nie było dane Wam spróbować, to coś pomiędzy serem białym a żółtym. Pierwszy raz za wyrób sera wzięłam się jakieś lata temu przez naszego weterynarza. Pewnego dnia zgadaliśmy się o zdrowym jedzeniu
Mieszam w GarnkuNastępnie przelejcie śmietankę do żaroodpornego dzbanka lub innego naczynia, które ułatwi Wam przelewanie masy do foremek/filiżanek. Jeśli chcecie, by ziarenka wanilii rozłożyły się równomiernie po deserze, to dajcie masie przestygnąć, mieszając ją od czasu do czasu. Po przelaniu masy foremki przykryjcie folią spożywczą i włóżcie je na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki(...)odpowiednio się ścięła. Z podanej ilości wychodzą 4 desery o objętości 125 ml każdy. By wyjąć deser na talerzyk, wystarczy filiżanki/foremki zanurzyć na kilka sekund w misce z gorącą wodą. Panna cotta ma cudowną konsystencję, wygląda niemal tak jakby za chwilkę miała się rozpuścić, świetnie smakuje z dodatkiem owoców lub sosem czekoladowym etc. Smacznego
Cooking MonsterKtóż nie lubi naleśników, pewnie takich osób jest niewiele. Natomiast ze szpinakiem już bywa różnie. W mojej rodzinie szpinak jest bardzo lubiany i robię go na
Smaki EwyTrochę inne pierogi ,jednak równie smaczne. Świetnie smakują z roztopionym masłem. Składniki Farsz: 100 g kaszy gryczanej 150 g wędzonego surowego boczku 1 duża cebula 1
R'n'G Kitchenmiałyby już brązowe zapieczony spód, a ta? Nadal wygląda prawie jak nowa. Produkty Ballarini posiadają thermopoint, jest to ta zielona kropka, która sygnalizuje poziom nagrzania patelni. Zielony = zimna, czerwona= gorąca. Zawsze działa idealnie. Wiem, bo niektóre produkty Ballarini mają już ponad rok, używam ich często i widzę, nic się nie zmienia, jakość nie spada. Miewałam patelnie z punktem sygnalizującym(...)dnie naczynia i tu bywało różnie, dopóki patelnia była nowa, działało, a potem bywało różnie, poza tym taka plamka, była dla mnie mało czytelna i niewidoczna podczas używania, gdy danie znajdowało się już na patelni, dlatego tak sobie chwalę Ballarini, bo Thermopoint znajduje się na rączce i kolory są bardzo widoczne, a odczyt zawsze czytelny. Dodatkowe punkty daję
Blondynka Gotujeamerykańskiego dębu. Aromatyczny, pachnie i smakuje czerwonymi i czarnymi owocami, czekoladą, kokosem i wanilią. Idealny do dań z kuchni meksykańskiej, indyjskiej oraz do grillowanego czerwonego mięsa. Do każdego dania można było śmiało pić Perelada Cava brut Reserva – Hiszpańską klasyczną Cavę stworzoną z winogron : Macabeu (40%), Xarello (30%), Parellada (30%). Bardzo przyjemna. Dzięki starzeniu w dębowych beczkach rozwinęła(...)owoców. Jest elegancka, zmysłowa i lekko pikantna. Odświeżająca, dobrze wyważone z przyjemnym finiszem. Do wyboru miałam jeszcze: .com Tiago Cabaco 2011 z portugalskiej apelacji VR Alentejano. Czuć gorący klimat. Przyjemne owocowe aromaty z lekką goryczką. Polecane do menu car city burger. Chateau Los Boldos Sanama Chardonnay 2013 - Rapel Valley, Chile. Niebeczkowane Chardonnay. Lekkie cytrusowe z nutami brzoskwiń, grejpfruta
królestwo garówMąkę przesiać, dodać resztę składników. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i nie będzie się lepiło do rąk; w razie czego dodawać odrobinę mąki by ciasto miała jednolitą konsystencję, by dało się je rozwałkować. Konsystencja ciasta, może być rzadsza w zależności od rodzaju produktów jakie używacie na przykład: jeśli ser jest zbyt wodnisty to będzie potrzebne więcej mąki- bądźcie(...)rozgrzanym tłuszczu kilka minut po każdej ze stron. krem jagodowy: Jagody rozdrobnić w blenderze, dodać śmietanę, mascarpone, cukier, wymieszać. Gotowym kremem nadziewać pączki. Nadziewać pączki po ostudzeniu. Polać je gorącą czekoladą i wyłożyć na nie pokrojone w plasterki jagody Smacznego
KreatywnePinyPrzepis na domowy zakwas na żurek jest podstawą udanej zupy. Jest banalnie prosty w przygotowaniu wystarczy tylko mąkę żytnią zmieszać z ciepłą wodą dodać przyprawy
Smakowite Daniapokrojoną marchew, a w trakcie gdy polewałam mięso piwem dodałam również ziemniaki, cebulę i kapustę włoską w plastrach (w trakcie pieczenia można je przemieszać kilka razy, ostrożnie, bo kurczak gorący ). Moje uwagi : Kurczak nie powinien być większy niż 1,5 kg, inaczej jest problem z jego dopieczeniem od środka. Tak było u mnie, gdy kupiłam kurczaka ponad(...)należy dodać szczyptę soli, to ułatwi pienienie piwa podczas pieczenia. Odkroiłam częściowo skrzydła, bo w trakcie pieczenia łatwo się przypalają. Upieczony kurczak razem z warzywami może być szybkim daniem, szczególnie dla niespodziewanych gości, lub na Święta kiedy mamy mniej czasu na stanie przy kuchni. Powodzenia
Proste Potrawyporę zimową i obejmuje szeroki zestaw smaków, który powinien zadowolić najwybredniejszych gości. Część potraw należy przyrządzić na kuchence, a część w piekarniku. Wiele przybrań można przygotować wcześniej. ( gorąco polecam tę książkę - http://chomikuj.pl/janekdk/Poradniki/Sekrety+dekorowania+potraw.++Profesjonalne+techniki+stylizacji,2590302158.pdf ) Kiedy ustalisz menu, spisz od razu listę zakupów. Być może niektóre produkty będzie trzeba zamówić w sklepie(...)dań, które zdecydujesz umieścić się w menu, wpłynie pora roku i dostępność niektórych produktów. Nie chcesz przecież szukać po sklepach żurawin na dzień przed przyjściem gości na obiad !!! Powinieneś także uwzględnić rozmiar piekarnika- do małego nie zmieści wiele potraw. Jeśli sądzisz, że będziesz mieć ograniczony czas na gotowanie w dniu przyjęcia, możesz przygotować niektóre dania
ClauditteMissCookingRavioli ze szpinakiem, serem ricotta i parmezanem Ravioli ze szpinakiem, serem ricotta i parmezanem Składniki na Ravioli ze szpinakiem, serem ricotta i parmezanem dla 4 osób
Anielskie Smakiłyżka musztardy 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 6 szt. suszonych pomidorów sól i pieprz Naleśniki z polędwiczką i suszonymi pomidorami, to pyszne, sycące danie, które smakuje wyśmienicie zaraz po podaniu... ale z powodzeniem można je serwować również na drugi dzień. Placki wyróżniają się niepowtarzalnym aromatem i delikatnie orzechowym smakiem rukoli, a nadzienie z delikatnej polędwiczki(...)dopełnienie całości. Zaczynamy od przygotowania farszu. Polędwiczki umyć i pokroić w cienkie paseczki. Wrzucić na patelnie i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Kiedy już będą ładnie obsmażone, zalać je gorącym bulionem i gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie (mi to zajęło około 0,5 godziny). Pieczarki umyć. Pokroić w półtalarki. Dodać do mięsa. Gotować kolejne 10 minut. Cebulę obrać
Świat Domowej Kuchnijeden składnik musiałam poszukać zamiennika (jogurt grecki zamieniłam z jego braku na mascarpone), ale nie powiem, aby deser na tym stracił. Składniki: - arbuz - cukier puder - odrobina oliwy (dałam olej arachidowy) - jogurt grecki (u mnie mascarpone) - 100g orzechów włoskich - 15g masła - 65g miodu Pierwszą rzeczą jaką musimy zrobić, to skarmelizować orzechy. W tym celu rozpuszczamy, na średnim ogniu(...)mnie na małej patelni) masło i miód, do chwili aż się roztopią. Następnie dodajemy orzechy i mieszając podgrzewamy do uzyskania złotobrązowego koloru. Orzechy w karmelu, ostrożnie (są bardzo gorące) przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do zastygnięcia na 1-2 godziny. Gdy orzechy będą gotowe kroimy arbuza na porcje (kwadratowe, trójkątne, okrągłe… do wyboru). Na patelni rozgrzewamy
mojewypiekiinietylkowycięte, najmniejsze kółka również smarujemy jajkiem i pieczemy (to bedą „czapeczki”). Resztek ciasta nie wyrzucamy. Ja poskładałam i upiekłam gwiazdki, zresztą – pozostawiam, to do Waszej inwencji. Upieczone, gorące ciastka faszerujemy podgrzanymi pieczarkami z sosem. Nakładamy na wierzch „czapeczkę” i natychmiast podajemy. Opis przygotowania tej potrawy zajął mi więcej czasu, niż samo jej przygotowanie. Po prostu starałam się przedstawić(...)miarę przystępnie, dokładnie i czytelnie. Czy mi się udało, ocenicie sami, stając w szranki - sam na sam z Vol-au-vent. Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi, to danie wykwintne nie tylko z nazwy. Lekkie ciasto przechodzi smakiem sosu i pieczarek. Warto zauważyć jeszcze jedną rzecz. Dodatek do pieczarek wina Marsala, to nie jest żadna moja ekstrawagancja. Pieczarki wprost
mojewypiekiinietylkoGomółka to jede n z najlepszych dodatków do wie lkanocnego żuru. To także świetna przekąska. Moja babcia zawsze taką robiła na W ielkanoc, później moja mama
Kuchnia domowa AniCukinia w mojej kuchni jest do wszystkiego. Lubimy ją bardzo i co sie tylko da to z niej robimy :) Dziś zapraszam na pyszna kremową zupkę Składniki: 2 l bulionu warzywnego 3 cukinie młode 1 cebula 2 marchewki 1 ząbek czosnku 1 serek topiony kremowy sól pieprz świeża bazylia Wykonanie: Cebulę drobno siekamy, cukinię kroimy w kosteczkę. Na rozgrzana patelnię(...)wrzucamy cukinię, po chwili ( 2 minuty ) dodajemy cebulę, mieszając szklimy.Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Całośc przekładamy do gorącego bulionu. Gotujemy ok. 15 minut. Doprawiamy solą , pieprzem, świeżymi listkami bazylii. Do zupy dodajemy serek topiony, blenderujemy
Z Majeczką w kuchniSkładniki: wątróbka drobiowa 1/2 kg, mąka pszenna 4 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, masło 1/.4 kostki, czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżeczka, cebula 4 sztuki, kucharek
W Mojej Kuchni LubięPyszna warstwa kremu Cappuccino między dwoma biszkoptami, nieco przypominającymi Brownie i wszystko to przykryte warstwą bitej śmietany posypanej startą czekoladą. Pycha! Nigdy nie myślałem
Kuchnia ŁukaszaOstatnio bardzo spodobało mi się pieczenie muffinek. Jest bardzo szybkie, a to podstawa w gorące letnie dni. Te są bardzo owocowe, a więc też bardzo wilgotne. Gorąco polecam, bo pracy przy nich niewiele, a efekt baaardzo smakowity. Przepis z małymi modyfikacjami znaleziony tutaj . Z przepisu wychodzi około 15 muffinek. Składniki: - 3 szkl mąki orkiszowej 700 - łyżeczka sody - 2 łyżeczki(...)pieczenia - szczypta soli - 3/4 szkl ksylitolu - 1/2 szkl oleju - 2 jajka - 1 szkl jogurtu naturalnego - 1/2 szkl mleka - 1,5 szkl malin świeżych lub mrożonych ( nie rozmrażać)-> ja dałam 250g malin Piekarnik nagrzać do 180*C. W jednej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Odłożyć do innego naczynia ok.2 łyżek tej mieszanki( przyda się do obtoczenia
Smaczne Zdrowesmaku bułę, gdy wersja z kamienia posiada chrupiący spód z miękkim środkiem dzięki właściwościom skały, która pochłania wodę/wilgoć z ciasta. Jednogłośnie 4 osoby, które jadły moje danie pieczone w obu wersjach przyznały wygraną pizzy z kamienia. c) Kamień długo utrzymuje ciepło. Muszę przyznać, że jestem zadowolona z produktu Bakero (jest(...)utrzymuje ciepło. Plusem wg mnie są jego zaokrąglone boki oraz wypolerowana powierzchnia, która pozwala uniknąć przywierania ciasta. Po upieczeniu zaś łatwo je przesunąć w celu wyjęcia z gorącego piekarnika. Jak używać kamienia – kilka przydatnych rad: 1. Kamień należy włożyć do piekarnika i nagrzewać przez minimum 20 - 30 minut w maksymalnej temperaturze tj. około
Fabryka pomysłówmoże być jagodowy lub z aronii kiełki brokuła Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy.Kroimy w paski i następnie w kosteczkę. Warzywa myjemy i kroimy w drobna kostkę. Krewetki płuczemy w bardzo gorącej wodzie. Suszone pomidory kroimy w paski i pozostały olej dodajemy do mieszanki. Mieszamy wszystko razem wraz z łyżką zielonej pasty curry. Całość przekładamy do głębokiej patelni i smażymy/gotujemy(...)piekarnika 200 stopni z opcją grzania góra i dół. Sos przygotowujemy dodając do miseczki dżem, jogurt naturalny i majonez oraz wyciśnięte 3 ząbki czosnku. Wszystko razem mieszamy. Danie ozdabiamy kiełkami brokuła :) Smacznego
ClauditteMissCookingWbrew pozorom, zrobienie domowej lazanii nie jest wcale trudne. Zwłaszcza, że dziś makaron potrzebny do tego dania nie wymaga wcześniejszego gotowania. W żaroodpornym naczyniu układa się suche płaty makaronu, które przekłada się warstwami nadzienia. Na wierzchu obowiązkowo musi znaleźć się beszamel. Nie liczcie kalorii ;) Składniki (na 6 porcji): 12 płatów makaronu ok. 1 kg szpinaku (świeżego lub mrożonego(...)się miękki (ok. 3 minut powinno wystarczyć) i odcedzić. Połowę masła rozgrzać w garnku. Dodać posiekane szalotkę, czosnek i grzyby (jeśli mamy grzyby suszone, wcześniej należy namoczyć je w gorącej wodzie). Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać obgotowany szpinak, połowę ementalera, gałkę muszkatołową oraz pieprz i sól do smaku
W SMAKKolejna jesień przed nami a co za tym idzie, czekają nas chłodne wieczory. Pamiętacie legendarne piwo Gingers? zostało sprzedane pod skrzydła kompani piwowarskiej, a jego skład
Kuchnia PROzdrowotnaPyszny, kremowy, aksamitny, leciutki i bardzo smaczny budyń domowy , to idealny deser , który uwielbiają chyba wszyscy (oprócz mnie w dzieciństwie :D). Przygotowanie takiego deseru jest naprawdę
Kuchnia ŁukaszaCześć, jestem Karo i jestem carboholikiem. Nie dla mnie diety bez pieczywa. W chlebaku bułka być musi. Wprawdzie tym szybkim bagietkom jeszcze się nie udało tam
Karo in the KitchenPampuszki to małe bułeczki drożdżowe, które są nieodzownym dodatkiem np. do barszczu ukraińskiego. Są smaczne i doskonale smakują polane zimnym sosem czosnkowym Składniki:1 jajko1 i
Oryginalny smakoraz użycie lekko ostrej musztardy Dijon dodadzą naszemu kurczakowi również umiarkowanej pikanterii. Warto od razu zaznaczyć, że sos miodowo-musztardowy, o którym mowa w tym przepisie to sos „na gorąco”, którego nie należy mylić z „zimnym” sosem miodowo-musztardowym stosowanym zwykle do sałatek, a do którego wrócimy przy innej okazji. Jest on o tyle istotny, że stanowi pewnego rodzaju(...)pojawi się na naszym blogu również i w tej wersji, wówczas jednak z zupełnie innym zestawem dodatków. Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym to bardzo proste w przygotowaniu danie, które nie powinno sprawić problemów nawet początkującym. Nie jest też w rzeczywistości czasochłonne – co prawda marynowanie to co najmniej kilkanaście godzin, jednak rzeczywista praca włożona w jego przygotowanie
Kulinarna Pokusawielki afrodyzjak! W kuchni czekoladę, ale tylko tę prawdziwą, gorzką o min. 60% zawartości kakao można używać nie tylko do przygotowywania deserów. Świetnie sprawdza się jako dodatek do wykwintnych dań takich, jak kaczka czy królik. Słodki sos możemy przełamać nutką pikantnego chili bądź dodatkiem ziaren soli morskiej. Zapewniam Was, że tak szalone połączenie smakowe jest naprawdę doskonałe(...)rumu Wisienki bądź czereśnie oddzielamy od pestek. Wrzucamy do rondelka i zalewamy rumem. Gotujemy na wolnym ogniu, aż wisienki wchłoną alkohol. Odstawiamy. Zabieramy się za ciasto. Przygotowujemy garnek z gorącą wodą. Nad nim umieszczamy metalowe naczynie, w którym rozpuszczamy masło. Następnie dorzucamy podzieloną na części czekoladę i rozpuszczamy, ciągle mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Białka i żółtka oddzielamy od siebie
Sajkofanka smakuKonfitura z brusznicy stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych, szczególnie do drobiu. Zawsze staram się zrobić kilka słoiczków takiej konfitury, swoja smakuje zupełnie inaczej niż ze sklepu. Składniki: 1 kilogram brusznicy-czerownej borówki 1 kilogram jabłek 0,5 kilogram cukru Sok z połowy cytryny 0,5 szklanki wody Sposób przygotowania: Brusznicę płuczemy i osuszamy, jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd(...)nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, na gorącą wodę wrzucamy brusznicę. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż owoce zaczną pękać, dodajemy pokrojone jabłka, cukier oraz sok z cytryny. Dusimy na małym ogniu ciągle mieszając do momentu aż owoce się zaczną rozpadać. Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut od momentu
Bajeczna KuchniaKasza na patelni podsmażana, a później w bulionie gotowana, będzie chrupiąca, idealnie do kurek i wieprzowiny pasująca. Kurki teraz wszędzie się pojawiają i swoim smakiem dania moje wzbogacają. Składniki: 2 porcje 50 g kaszy gryczanej niepalonej, 100 g kurek, 100 ml bulionu, 100 g mięsa wieprzowego od szynki, 1 duża cebula biała, 2 łyżki oleju rzepakowego(...)sól do smaku, ½ cytryny, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, świeży rozmaryn, świeże oregano. Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kaszę i ją prażymy. Przekładamy do rondelka z gorącym bulionem i dusimy. Kurki myjemy i suszymy, mięso kroimy w cienkie paski, a cebulę w kostkę. Na drugiej patelni podsmażamy na maśle cebulę, dodajemy kurki, mięso i gałązkę rozmarynu
Moniki SmakołykiDziś moja kochana pociecha przyniosła do domu cały kosz pięknych, świeżutkich truskawek zerwanych prosto z krzaczka. A że wszyscy uwielbiamy, te małe czerwone słodkości, powstało z nich kilka pysznych dań. Będą desery, koktajle, ciasta... pomysłów jak zawsze miałam sporo. Na początek zapraszam Was na prosty, ale jakże smaczny deser truskawkowy z ricottą. Mi od razu poprawił humor. Spróbujcie. ... prosty(...)wyglądający deser truskawkowy z ricottą Składniki: 100 g ricotty 4 łyżeczki jogurtu naturalnego 1 1/2 szklanki truskawek 1-1 1/2 łyżki cukru * kilka borówek 1/2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki gorącej wody * ilość w zależności od upodobań i słodkości owoców Przygotowanie: Truskawki myjemy i wkładamy do misy blendera. W zależności od słodkości owoców dodajemy cukier - u mnie około 3/4 łyżki
Słodkie okruszkiplasterki, oraz sok z cytryny i cukier. Gotować, aż uzyskamy pożądaną gęstość dżemu (w moim przypadku było to ok. pół godziny). Jeśli jest zbyt rzadki należy wydłużyć czas gotowania. Gorący dżem należy od razu przełożyć do słoików (wcześniej wyparzonych i wysuszonych), zakręcić szczelnie i pasteryzować* przez 10 minut. * pasteryzowanie - przygotować garnek, wlać wodę, by sięgała do 3/4 wysokości słoików(...)ułożyć słoiki, od zagotowania wody, gotować słoiki jeszcze przez 10 minut. Z przepisu wychodzi ok. 9 słoików dżemowych. Przepis zaczerpnęłam z książki Siostry Anastazji "153 przetwory i dania mięsne
Mania WypiekaniaGolonka uchodzi za typowo męski przysmak, bo tłusta osłonka często nas- kobiety odstrasza. Zdarzają się jednak wielbicielki tego mięsa. Nie da się jednak zaprzeczyć kaloryczności tego dania, zatem nie powinna być na stałe wpisane do naszego jadłospisu. Ja przyrządzam ją okazjonalnie. Składniki: 2 golonki 2 cebule 2 jabłka 5 ząbków czosnku Pęczek włoszczyzny ½ kg kapusta kiszona 1 szklanka(...)ziarnisty Liście laurowe Przyprawa typu Vegeta Sól do smaku Wykonanie: Obgotować namoczony wcześniej groch i odstawić. Golonkę wypłukać, natrzeć roztartym czosnkiem i odstawić na 2 godziny. Następnie golonkę zalać gorącą wodą z dodatkiem soli, przyprawić i gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Przygotować włoszczyznę, cebulę, dodać razem z przyprawami do golonki i gotować do miękkości. Ugotowany groch połączyć
Tradycyjna KuchniaUwielbiam sezon cukiniowy! Tak przygotowaną cukinię używam jako dodatek do dań przez cały rok (np. leczo, sos, zalewa do zapiekanek itp) Składniki: 3 kg cukinii 5 dag soli 4 duże cebule 1 pęczek natki pietruszki Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 4 szklanki wody 4 łyżki przecieru pomidorowego Pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca Sposób przygotowania(...)Cukinię obrać, poszatkować, posolić i odstawić na 4 godziny. Następnie odcisnąć, dodać pokrojone cebule i zalać gorącą zalewą. Gotować około 15 minut i gorącą sałatkę nakładać do słoików. Odwrócić do góry dnem i wystudzoną odstawić w chłodne miejsce
Tradycyjna Kuchniaostatnio nie kombinowałam z "dorosłych" dań, za to dla Dziecka i owszem :) w końcu dieta musi być urozmaicona, a Córcia musi próbować różnych smaków. Ta zupka nadaje się dla Maluszków powyżej 8 miesiąca. Jest tak dobra, że sama bym ją chętnie Dziecku zjadła :D i to bez dodatkowych przypraw. Córeczce bardzo smakowało, aż rączkami machała, żeby Jej szybciej dawać(...)tych proporcji otrzymujemy 2 porcje obiadowe, jedną zamykamy na gorąco w szczelnym słoiczku na następny dzień (trzymamy w lodówce). Składniki: 1 duży ziemniak 1 średnia marchewka 3 łyżki dyni pokrojonej w kostkę 1 łyżeczka pokrojonej w kosteczkę pietruszki 1 duża różyczka brokuła 1 czubata łyżeczka posiekanej natki pietruszki (może być mrożona) 1 czubata łyżeczka masła 82% tłuszczu Sposób
Kolorowy Przepisownikminuty. Po tym czasie dodać obrany i zmiażdżony czosnek, mieszając. Po minucie wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki (gotuje się znacznie dłużej niż biały arborio). W połowie gotowania dodać umyty i pokrojony w paseczki seler naciowy(...)skórkę z limonki i dodać wraz z sokiem do ryżu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Po ugotowaniu przykryć ryż, by jeszcze napęczniał. Podawać do mięs lub jako samodzielne danie
Czerwień i błękitlinii Lucca z łatwością przygotujesz mięso, ryby czy też warzywa – beztłuszczowo i wygodnie. Faktura dna patelni grillowej to charakterystyczne rowki, umożliwiające ściekanie wytopionego tłuszczu. Nadają one przygotowywanej potrawie wygląd dania z grilla. Patelnia grillowa zaopatrzona jest również w praktyczne wyżłobienia z boku, które ułatwiają wylanie nadmiaru wytopionego tłuszczu. Korpus patelni grillowej Lucca wykonany jest z wysokiej jakości kutego(...)szybko i równomiernie, a przy tym jest lekkie i wygodne w stosowaniu. Patelnia zaopatrzona jest we wskaźnik temperatury Thermopoint . Dzięki niemu z łatwością można określić, kiedy naczynie jest odpowiednio gorące, aby rozpocząć smażenie. Wskaźnik poinformuje nas też, kiedy patelnia ostygnie i można bezpiecznie ją oczyścić. Całości dopełnia ergonomiczna, wygodna rączka z tworzywa sztucznego, odporna na temperaturę do 160 stopni
karmelowyFasola, to źródło białka pochodzenia roślinnego, więc warto przyrządzić to danie choćby z tego względu... Składniki: 400 g fasoli Jaś łyżeczka soli po szczypcie ziół Estragonu, Cząbru, Rozmarynu,Tymianku, Oregano 3 łyżki oleju rzepakowego papryka mielona Wykonanie : Fasolę moczymy na noc. Zalewamy świeżą wodą wsypujemy sól. Gotujemy fasolę pod przykryciem aż będzie miękka. Odcedzamy pozostałą wodę, wkładamy fasolę(...)miski i posypujemy wszystkimi ziołami dodajemy olej i dokładnie mieszamy, posypujemy odrobina papryki. Podajemy na gorąco do każdego rodzaju mięs, jak również rewelacyjnie smakuje na zimno. Smacznego
kgwjanczewomoment, żeby choć na chwilę wyrwać się z domu. No bo ile można siedzieć w czterech ścianach...? Nawet, jeśli jest mnóstwo ciekawych rzeczy do roboty. Bo można poczytać, pijąc gorącą herbatę i jedząc słodkie ciasteczka, grać na PS, jeśli C. akurat jest w domu (bez niego nie wydaje mi się to zabawne ani ciut), oglądać seriale, przeglądać książki kulinarne(...)się w kuchni, z planem lub bez, koniecznie włączyć piekarnik i ważyć, mieszać i ubijać. O tak, to lubię bardzo. Szczególnie, gdy za oknami huczy wiatr, i nijak nie da się ruszyć dalej, niż pod ulubione drzewko po drugiej stronie ulicy. Ostatnio w jedno z takich popołudni zabrałam się za pieczenie ciasteczek. Byłam sama w domu, padało (a może tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWyłożyć na dno tortownicy 21cm,ubić łyżką i wyrównać. Mamy kruchy spód sernika. Do miski włożyć ser, śmietanę ,osączonego tuńczyka i przyprawy do smaku. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej ,przegotowanej wody, dodać 2 łyżki masy tuńczykowej, wymieszać i wlać do pozostałej masy, dobrze wymieszać. Wyłożyć na spód z krakersów i wstawić do lodówki do stężenia. Przecier z pomidorów wymieszać(...)rozpuszczoną żelatyną i wylać na masę serowo-tuńczykową Wstawić do lodówki do stężenia. Wierzch przybrać oliwkami i listkami bazylii. Smaczny wytrawny sernik to idealna przekąska, przystawka czy nawet danie główne. Dorze smakuje z gęstym sosem balsamicznym
Kulinarny karnet ChristopheraDziś klasyczne i tradycyjne danie na Wigilię, pierogi z kapustą i grzybami. U nas w domu to danie obowiązkowe, wigilijna wieczerza nie może się bez nich odbyć. Podaję je podsmażone i okraszone zeszkloną cebulką. Pierogi zwykle szykuję około tygodnia przed Świętami i potem zamrażam. W Wigilię rano wyjmuję je z zamrażalnika, zostawiam(...)następnie podsmażam. Pierogi z kapustą i grzybami Składniki: Ciasto ok. 700 g mąki pszennej 450 lub 550 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli ok. 500 ml gorącej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem Farsz 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 200 g cebuli sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: W przeddzień robienia pierogów suszone
Kulinarne przygody Gatityziemniaków dodajemy cebulkę, czosnek natkę pietruszki lub majeranek oraz przyprawy. Wbijamy także jajko i całość mieszamy. Masa będzie dość luźna i należy zagęścić ją mąką (ewentualnie bułką tartą), by dało lepić się kotleciki. Nie jestem w stanie podać dokładnej ilości mąki, ponieważ w dużej mierze zależy to od posiadanych ziemniaków. Ważne jednak, aby mąki nie dodać zbyt dużo. Kotlety będą(...)smaczne. Możemy ułatwić sobie nieco zadanie ich formowania, zwilżając dłonie w wodzie. Każdy kotlet od razu obtaczamy w bułce tartej i smażymy na małym ogniu do zrumienienia. Podajemy gorące np. w towarzystwie surówki, marchewki z groszkiem czy mizerii, jednak dziś proponuję do nich... Buraczki z jabłkami Potrzebujemy: 600 g buraków 2 duże, kwaśne jabłka 1 małą cebulkę 1 łyżka mąki
Ratunku obiadpieczenia: ok. 60 min Ciasto czekoladowe (źródło: MW ) 4 duże jajka 200 ml mleka 170 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1,5 szklanki brązowego cukru (następnym razem dam mniej, nawet do 1 szkl.) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g mąki pszennej 80 g kakao (następnym razem odrobinkę zmniejszę ilość) pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 1/4 łyżeczki(...)masła ok. 6-7 łyżek cukru pudru (ilość wg uznania) kilka kropli aromatu waniliowego ok. 1 szkl.mleka zsiadłego Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki margaryny Przygotowanie Ciasto czekoladowe. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturą pokojową. W naczyniu roztrzepać widelcem jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii - wymieszać do połączenia
coolinarnastrefa.blogspot.com