popularnej „pomidorówki”. Składniki: - 1 l rosołu - 2 puszki po 400ml mleka kokosowego - 2 marchewki z rosołu - 3 dojrzałe awokado - 1 czerwona papryka - 3 białe części pora - kawałek kurczaka (dałam pierś z grilla) - ½ limonki - 1 czerwona papryka - suszona chilli w plasterkach - ugotowany makaron tagliatelle - suszony czosnek - 1 łyżeczka przyprawy 7 smaków tajskich - sól - biały pieprz - świeżo mielony czarny pieprz - olej(...)patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Kroimy por, wrzucamy na rozgrzany olej. Chwilę smażymy. Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy w cienkie paski, dorzucamy na patelnię razem z chilli. Chwilę dusimy. Do gorącego rosołu wlewamy puszkę mleka kokosowego. Dodajemy podsmażony por z papryką, sok z limonki oraz przyprawy: 7 smaków, czosnek, sól, pieprz biały i czarny. Dolewamy drugą puszkę mleka, zagotowujemy. Awokado obieramy
mojewypiekiinietylkoPora roku i pogoda sprzyjają nie nam a wirusom, które krążą wokół nas i atakują, ale my się wirusom nie damy! Od czego domowe sposoby i stare receptury? Nasza herbatka jest sprawdzona i niezawodna. Zdrowym też nie zaszkodzi, bo podniesie odporność. Gdy jednak czujemy, że zaczynamy chorować, czujemy dreszcze, bolą nas mięśnie i kości- sięgamy do naszej niezawodnej spiżarni(...)nalewkę -miód -czosnek -cytrynę Torebka herbaty chyba też się znajdzie. Należy przede wszystkim zaparzyć szklankę herbaty nalewając 3/4 pojemności, aby pozostawić miejsce na nasze lecznicze dodatki. Do gorącej herbaty dodajemy 1 łyżeczkę miodu i mieszamy. Następnie wlewamy 2 łyżeczki soku z cytryny a do tego wyciskamy 1 ząbek czosnku. Na koniec dolewamy 1-2 kieliszki (25-50 ml) nalewki malinowej
Maminek kulinarnyrukolą, fetą i pomidorkami koktajlowymi i bagietkowe kanapki z delikatną pastą z jajka na twardo i awokado, ale, że jesienną, wieczorną porą nie wypada podać również czegoś na ciepło danie główne stanęło na tejże ekspresowej w wykonaniu zapiekance. Połączenie żurawiny i wędzonego, białego sera chodziło mi po głowie już od dawna. Smaki te połączyłam z ciastem kruchym, plasterkami ziemniaków(...)pierzynką jajeczno-śmietanową. I wszystko się udało, wszyscy się najedli i byli zadowoleni - dowodem na to są zdjęcia na których widnieje tylko jeden uchowany do następnego dnia kawałek.Gorąco zachęcamy Was do wypróbowania i gwarantujemy Wam, że upieczone ziemniaki w towarzystwie podpieczonej żurawiny i roztopionego twarogu wędzonego smakują razem naprawdę przepysznie i zaskakująco. Zapraszamy na nasz ekspresowy mini-eksperyment
Symfonia SmakówAnanas kandyzowany dodaje energii, idealny na przegryzkę i do keksów. 7) Migdały obniżają poziom złego cholesterolu. Najlepsze są do deserów. 8) Daktyle dobre do musli, sałatek, ciast i dań curry. Są pożywne, idealne na przekąskę. 9) Figi suszone są bogate w błonnik. Dodawać je możemy do słodkości i przekąsek. 10) Rodzynki to źródło błonnika. Idealne do farszów, ciast(...)witaminę A, błonnik i żelazo. Na przekąskę i do ciast. 12) Żurawina suszona do deserów, ciast, mięs i sosów. Wszystkie bakalie do tego wpisu udostępniła firma SKWORCU , którą bardzo gorąco polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Magiczne Życie Martymożna ją zastąpić tortownicami (3x22cm). Jedną część pizzy zrobiłam z salami, a drugą z gorgonzolą i ananasem. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód pizzy: 1 1/3 szklanki ciepłej (NIE gorącej!) wody 1/4 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 opakowanie drożdży instant 4 szklanki mąki 1/3 szklanki oleju + 2 łyżki Składniki(...)ciasto już urośnie, delikatnie wykładamy na nie sos, zostawiając czystą krawędź na około 1 cm. Posypujemy tartą mozzarellą i dodatkami (ja na jedną część dałam plastry salami, a na drugą kawałki ananasa i gorgonzolę). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 245 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 20 minut - aż ser zacznie bulgotać, a krawędź ładnie się zarumieni. Gotowe
My Culinary ArtFaszerowane pomidory to doskonały sposób na oryginalną przystawkę lub kolację. Możecie zaserwować je zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Składniki: 6 średniej wielkości okrągłych pomidorów
Podróż w kulinariaDzisiaj zapraszam na jeden z przepisów na polewę czekoladową doskonałą do wszelakiego rodzaju ciasteczek, ciast czy deserów. Ekspresowa i łatwa w przygotowaniu smakuje pysznie, czekoladowo. składniki
Smakowite DaniaSkładniki: podudzia z kurczaka 4 sztuki, przyprawa do drobiu 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, pieczarki 30 dag, cebula 1 sztuka, przyprawa w
W Mojej Kuchni LubięCześć! Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować przepis na wyborną szynkę w miodzie, którą znalazłam w 2 numerze KUKBUK'a. Szynka jest aromatyczna i bardzo smaczna! Idealnie
Pora coś zjeśćDzień dobry! Dzisiaj coś bardziej konkretnego czyli kurczak w aromatycznej marynacie ziołowo-cytrynowej, oczywiście obowiązkowo z chrupiącą skórką. Całkiem dobry pomysł na letni obiad z grilla
Pora coś zjeśćsię kilka dni po otwarciu restauracji, promującym przy okazji październikowe menu. W Naturel, menu zmienia się co miesiąc, tak aby zawsze było zgodne z kalendarzem sezonowych produktów. Karta dań nie jest długa, mieści się na jednej kartce A4, i nie jest zapisana drobnym maczkiem. Zostały podane nam porcje degustacyjne, niestety trochę małe :( Makrela - podana na pure z jabłka(...)kuskus/granita z pomarańczowego pomidora/ puder z czarnej oliwki. Ciepła, miękka, delikatna ośmiornica, kuskus w soku z pomarańczy, puder z suszonej czarnej oliwki i granita z pomarańczowego pomidora. Gra temperatur – gorące – zimne. Puder oliwkowy- chyba sama zrobię. Proste pomysły, ale trzeba na nie wpaść, mieć dobry produkt, dzięki któremu zrealizujemy zamysł. Stek z tuńczyka - glony morskie/ prażony sezam z lnem/ kalarepa
królestwo garówTaką sałatkę jadano w latach 80 tych na najlepszych imprezach i statkach kursujacych po Atlantyku.Każda gospodyni domowa miała je w swoim menu domowym jako najelegańtsze danie rybne.Dlatego takiego śledzia nie może zabraknąć i w Waszym domu.Goraco go polecam!. 30 dag.śledzia w oliwie już gotowego 20 dag.cebuli 1/2 puszki zielonego groszku 3/4 szkl.gęstej śmietany 2 łyżki musztardy(...)dekoracji: groszek,ugotowana marchewka,2-3 liście kapusty pekińskiej. ******************************************************************* Śledzie osączyć z oliwy i pokroić na cieńkie paseczki.Cebulę obrać, opłukać,pokroić w cienkie talarki,sparzyć ma sicie gorącą wodą,osaczyc i ostudzić.Musztardę wymieszać ze śmietaną i oliwą.Doprawić cukrem ,solą i pieprzem.Śledzie wymieszać z groszkiem i cebulką.Polać sosem i jeszcze raz wymieszać.Wstawić do lodówki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikiedy, jako dodatku do farszu, użyjemy domowej pasty z pieczonych warzyw. Ajwar, bo to właśnie o tej paście mowa, doda naszemu daniu wprost niesamowitego aromatu i smaku, sprawiając że zniknie ono z półmiska po prostu błyskawicznie. składniki 1 kurczak wiejski o wadze(...)łyżka oleju 3 łyżki pasty ajwar 1 łyżeczka suszonego lubczyku sól, pieprz folia do pieczenia nić z naturalnego włókna ewentualnie do sosu ( przy podawaniu galantyny na gorąco) 100 ml słodkiej śmietanki 30 % 1 łyżka wazowa dobrego drobiowego wywaru 2 łyżki masła sposób wykonania Tus zkę kurczaka luzujemy ( np tym sposobem), usuwając
Miód i pieprzcudowny smak pieczarek i kremówki,najpierw porusza nam zmysły dotyku , kremowe i wilgotne przechodząc do konkretnych smaków pieczarek i wędzonego boczku,cudowna gra trzech produktów,subtelnych i zmysłowych.Takie Dania najlepiej lubię.Zapraszam. 4 plasterki boczku wędzonego 1 duża cebula 1 łyżka masła 40 dag.pieczarek 150 g.kremówki śmietanki 30% 450 g.m makaronu penne( pióra) sól biały pieprz(...)CIENKIE PASECZKI. CEBULĘ POKROIĆ W DROBNĄ KOSTKĘ,PRZYRUMIENIĆ Z BOCZKIEM NA MAŚLE. DODAĆ POKROJONE W GRUBĄ KOSTKĘ PIECZARKI,DOPRAWIĆ. ZALAĆ ŚMIETANKĄ,DUSIĆ CHWILKĘ.MAKARON UGOTOWAĆ AL DENTE,ODCEDZIĆ,POLAĆ GORĄCYM SOSEM
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizdanie i bardzo sobie chwalił. Nawet resztę wziął do pracy. Zuzia też dostała, ale wyjadła groszek ze swojej porcji, więc po jednej łyżeczce kaszy nic więcej jeść nie chciała. Danie dość szybkie, najwięcej czasu zajmuje obieranie i krojenie :) Ja zrobiłam w dwóch naczyniach: smażyłam na patelni, potem przerzuciłam do garnka, bo tam było mi wygodniej zrobić sos i dodać(...)Smacznego! Składniki na 3 porcje: 350 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy curry (lub nieco mniej) 2 kopiaste łyżki śmietany 18% 200 + 50 ml gorącej wody 2 szczypty soli ziołowej (opcjonalnie) 2/3 szklanki kaszy kuskus 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej po 2-3 łyżki ugotowanego zielonego groszku na porcję po 0,5 - 1 łyżce drobno
Anioszek w kuchni