wiedziałam, jak chcę je wykorzystać. To trochę taka ekonomia-gastronomia. Zupę gotujemy na mięsie, z którego później robimy pierogi. Nic się nie marnuje. Lubię takie rozwiązania. Lubię kiedy dzięki daniu z dnia poprzedniego, później mogę przyrządzić całkiem nową potrawę i to jeszcze jaką smaczną. Takie gotowanie daje mi ogromną satysfakcję. Jak już wcześniej pisałam, pierogi z mięsem(...)środku. Teraz do niego stopniowo dolewamy wrzątek. Po każdym dodaniu wody zagarniamy do środka mąkę. Czynność powtarzamy, aż większość mąki zostanie zaabsorbowana przez wodę. Chwilę czekamy (Uwaga! Może być gorące!) i zagniatamy. Gotowe ciasto na pierogi jest gładkie, elastyczne i nie klei się do rąk. W razie gdyby jednak trochę się kleiło (czyli w razie gdybyśmy trochę przedobrzyli z wodą
Ratunku obiadartystyczne. [źródło: Villa Intrata ] Warsztaty prowadzone były przez w ilanowskiego mistrza kuchni Macieja Nowickiego – artystę-kucharza i odtwórcę wyrafinowanych, historycznych smaków. Pod jego profesjonalnych okiem i jego pomocników, przygotowywaliśmy dania wg. przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich, takich jak Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego, czy opracowania Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów . Sam czas gotowania poprzedzony był niezwykle interesującą(...)Możesz dać smażony, obłożywszy pietruszką. *** Wlej w rondel trzy połkwaterki mleka, zagotuj, wrzuć trochę skorki z cytryny zielonej, szczubeć koryandru, kawałek cynamonu, więcej jak połtrzecia funta cukru,odrobine soli, gotuj i wysadź przez połowę, przestudź, zapraw sześcią żółtkami z szczubcia mąki ubitemi, wlej w to śmietanę, po trochu mieszaj przez sito, wyłoż na połmisek, na którym masz dać, dogotuj
Grunt to przepis!już po wszystkim :) Zmniejszyłam składniki proporcjonalnie o połowę, ale podaję ilość taką, jaka była w przepisie. Na pewno jeszcze je zrobię nie raz. Bomba! Składniki: 300 gramów twarogu - ja dałam waniliowy z wiaderka 600 gramów mąki 12 łyżek oleju 12 łyżek mleka 1 proszek do pieczenia 150 gramów cukru cukier puder do posypania olej do smażenia - ilość w zależności(...)potem posypałam blat mąką i ugniotłam Rozwałkować na grubość ok. 2 cm (u mnie były troszeczkę cieńsze, ale podczas smażenia sporo urosły) Wykrawać szklanką oponki - środki kieliszkiem Piec w gorącym, głębokim oleju na złoty kolor, na średnim ogniu (przewracać - jeśli jest taka potrzeba, ja tego nie robiłam) Odsączyć na papierowym ręczniku Gdy wystygną - posypać cukrem pudrem Smacznego
Szczęśliwa kuchniaPolędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięsko i można je przygotowywać na przeróżne sposoby. Świetnie komponuje się z różnymi sosami i dodatkami. Był już przepis na
kuchnia doskikochających domowe dżemiki dla próbujących przemycić warzywa wszędzie gdzie się da Składniki: 1200g cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu środków) 1 galaretka cytrynowa (jeśli lubicie bardziej ścięty to można dać dwie) skórka i sok z 1 cytryny 250g cukru (szklanka) Wykonanie tradycyjne: Cukinie myjemy, obieramy i wydrążamy środki. Kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka i podlewamy delikatnie wodą(...)jeśli nie to można ją lekko rozmiażdżyć np. tłuczkiem do ziemniaków. Dodać galaretkę, cukier i sok i skórkę z cytryny. Gotować jeszcze ok. pół godziny, co jakiś czas mieszając. Gorący dżem przełożyć do słoików, zakręcić szczelnie i odwrócić na 15 minut do góry dnem - nie za długo, żeby nie zastygł w tej pozycji. Jeśli zdarzy się, że któryś ze słoików
Mania Wypiekaniatła. Bardzo lubię takie smaki i aromaty, na które gdzieś tam błądzą na skraju postrzegania, ale w każdej chwili można się na nich skoncentrować i cieszyć nowym wyrazem dania. Polecam! Składniki: 1 kg kurczaka w kawałkach (np. udka) 1/2 cytryny 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 20 g suszonych borowików (kilka plasterków) 1 mała(...)słodkiej śmietanki Wykonanie: Kawałki kurczaka natrzeć cytryną i zrumienić na oliwie ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego skórkami do góry. Suszone grzyby zalać 100 ml gorącej wody. Po 30 minutach odsączyć (wodę zachować) i drobno posiekać. Cebulę zeszklić na maśle z 1 łyżeczką soli. Dodać suszone grzyby i dynię - smażyć na średnim około 5 minut. Dodać pieczarki
zadanie-gotowaniepostaci bo by się szybko znudziły. Składniki na biszkopt: jaja 6 szt mąką pszenna typ 500 1 szklanka proszek do pieczenia 1 szczypta ksylitol 1/3 szklanki Masa śmietanowa: serek danio 1 kg żelatyna 5 płaskich łyżeczek Dodatkowo: jagody 400 g galaretka brzoskwiniowa szt na litrowy słoik Krok 1 Ubijamy jaja na puch z ksylitolem,dodajemy przesianą mąkę z proszkiem(...)minut w 170 stopniach. Krok 2 Żelatynę namoczyłam w niewielkiej ilości zimnej wody (tyle, aby ją przykryła) przez około 10 minut. Kiedy wchłonie płyn, rozpuszczamy ją w gorącej wodzie (wystarczy ok. 1/4 szklanki na 2-3 łyżeczki żelatyny) lub przez około 10-15 sekund w mikrofalówce ustawionej na najsłabszą moc. Uwaga - nie należy pozwolić, aby żelatyna się zagotowała
Różowa kuchniasmakuje. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale zadowoli każdego wielbiciela ciast na zimno, owoców i galaretki :) Was chyba nie muszę długo przekonywać do jego zrobienia? :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na masę(...)cukru pudru 4 łyżki żelatyny 100 ml mleka + 300 g malin 2 galaretki jagodowe biszkopty Biszkopty wyłożyć w tortownicy o średnicy 23 cm, odstawić. Mleko podgrzać. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wymieszać dokładnie, aż żelatyna się rozpuści. Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć. Jogurty zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę, chwilę miksować i dodać ubitą wcześniej śmietanę. Połączyć. Dodać maliny
Domowa cukiernia EwyNa wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, ja lubię gotowane z masełkiem jak również odsmażane z barszczem czerwonym i nigdy nie wiem
Kulinarne życieavorio. Jest to ryż krótkoziarnisty, okrągły lub owalny. Tyko tego typu ryż nadaje się do przyrządzenia tego włoskiego dania. Kremowy ryż z jarmużem i grzybami to wspaniałe połączenie. Często pojawia się ono w moich przepisach. Prawdziwa eksplozja smaku. Super danie dla smakoszy ryżu i włoskiej kuchni. Risotto z jarmużem Składniki: 4 porcje 250 ml ryżu, u mnie(...)pieprz do smaku otarta skórka z połowy cytryny Pokrój drobno cebulę i zeszklij na maśle wraz z ryżem, na głębokiej patelni lub w rondlu o grubym dnie. Dodawaj stopniowo gorący bulion, gotuj powoli aż risotto uzyska kremową konsystencję, około 20 minut. Być może nie wykorzystasz cały bulion. Wszystko zależy od rodzaju ryżu. Dopraw risotto solą i pieprzem. Oddziel jarmuż
codojedzeniaW moim domu taka kapusta obowiązkowo jest na wigilijnym stole.Mogę ją jeść całe święta. Składniki: 1 kilogram kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 2
Bajeczna Kuchniamasę i dociskając „wylepiamy” nią spód. Następnie wkładamy do lodówki do czasu przygotowania masy serowej. Twaróg miksujemy z cukrem, kremówką (lub jogurtem) oraz sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i starannie mieszamy, do jej rozpuszczenia. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki serowej masy i dokładnie mieszamy, aby się połączyły. Żelatynowy płyn wlewamy do reszty serowej masy cały czas miksując(...)sito, aby były gładkie, ale nie jest to konieczne). Serową masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy zmiksowane porzeczki i dosypujemy cukier (120 g, choć można dać mniej w zależności od słodkości owoców). Na miasteczkowy spód wylewamy najpierw masę jasną, a następnie ostrożnie masę porzeczkową. Ja najpierw schłodziłam masę jasną (przez ok. 20-30 minut), aby mieć
MyCookBook.plposiekanych mieszanych bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa) Masa: * 250 g masła * 3 jajka * nie pełna szklanka cukru pudru * 1,5 łyżki mąki pszennej * kilka kropli aromatu rumowego - dałam kieliszek rumu * 1 szklanka mleka Do dzieła!!! Jajka ubijamy z połową cukru. Dodajemy śmietanę. Chwilę miksujemy. dodajemy mąkę, resztę cukru,ocet, sodę. Delikatnie ale dokładnie mieszamy i dzielimy(...)papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15-20 minut w 180 stopniach. Studzimy. Na masę jajka ubijamy z cukrem na gęstą pianę, dodać mąkę i rum - delikatnie wymieszać. Mleko zagotować. Gorące mleko wlewać strużką do masy. powstałą masę postawić na palniku i gotować aż zgęstnieje - ja ją ciągle miksowałam aby nie powstały grudki. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i powoli dodawać
sierotka maRysia w kuchnibrzoskwinia), 250g serka mascarpone, 2 czubate łyżki cukru pudru, 4 galaretki ( ja miałam 3 cytrynowe i jedną agrestową), truskawki z syropu lub kompotu ( mogą być świeże jak również można dać inne owoce), opakowanie okrągłych biszkoptów. Przygotowanie: Dwie cytrynowe galaretki rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody i ostudzić - gdy stygną często mieszać je. Ser mascarpone zmiksować na najwyższych obrotach(...)galaretki i dokładnie zmiksować. Biszkopty wyłożyć na tortownicę ( o średnicy 26cm), a na nie wylać masę z serków. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Dwie galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy masa z serków stężała wyłożyć na nią owoce i zalać zimnymi galaretkami. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego
W kuchni u Moniki