dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:110/571)

Lemoniada 200

plaży, wśród tłumów często dochodziły głosy sprzedawców zachęcających do jej kupna: Dziadek nie dał babci rady, bo nie wypił lemoniady! Lemoniada dla ochłody, pije stary, pije młody! Panna za mąż wyjść nie może? Lemoniada dopomoże! Lemoniada w dzień upalny wzmaga popęd seksualny! Gorąco polecam i… na zdrowie. Wydrukuj przepis The post Lemoniada appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Pyry z gzikiem 139

twaróg widelce, dodajemy drobno posiekaną cebulę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorące ziemniaki z gzikiem w towarzystwie soli i masła – najlepiej kroić pyry na kawałki, układać na nich masło i gzik. To połączenie wybornie smakuje i rozpływa się w ustach. Dajcie znać co Wy szykujecie u siebie na obiad w Wigilię

Szybko Tanio Smacznie
Oliwa Band of Chefs 138

Kranidi na Peloponezie. Dedykowana jest do dań z grilla. Doskonale komponuje się z daniami z wieprzowiny, wołowiny, rybami, drobiem, makaronem i sałatkami. Mi smakuje również ze świeżą bagietką.  Bagietkę posmarować oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut. Gorącą bagietkę natrzeć czosnkiem, skropić oliwą. Jak dodamy szynkę dojrzewającą i pomidorki podsmażone na oliwie

królestwo garów
Paella z dorszem i krewetkami 168

obsmażonego dorsza i przykrywamy wszystko na minimum 4-5 min. Po tym czasie danie będzie gotowe do podania. Cytrynę pokrójcie  w cząstki i podajcie na osobnym talerzyku, sokiem skropcie gotowa Paelle na talerzu. Paella najlepiej smakuje jedzona prosto z patelni i na gorąco.  Smacznego Moi Kochani

Kuba Gotuje
Ryż jaśminowy po tajsku 268

Używamy składników takich jakie lubimy i w takiej ilości, jaka nam pasuje. Oryginalność smakowa dań jest powodem, że kuchnia tajska jest bardzo popularna w Europie. Ryż jaśminowy sam w sobie jest wybitnie aromatyczny, a w towarzystwie warzyw i przypraw, to skromność i wykwintność. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Ryż jaśminowy po tajsku appeared first on Moje

mojewypiekiinietylko
Risotto z suszonymi grzybami i kurczakiem 211

długoziarnistego wyjdzie już pilaw. Po drugie: bulion.  Przez cały czas powinien być gorący i najlepiej o łagodnym smaku. Po trzecie: parmezan. Konieczny dodatek porządnego i poprawnego risotta. Najlepiej dobrej jakości o orzechowym, słodkawym, a przy tym na tyle słonym smaku, aby dania nie trzeba było dosalać Po czwarte: masło. Masło delikatnie powleka ziarna ryżu, oddzielając

Di gotuje
Włoska kolacja 230

Ostatnio jest tak gorąco, że nie mam siły jakoś nic robić. Z pracy wracam po 21 i co wtedy ze sobą zrobić??? A co najważniejsze co zjeść? Wczoraj z Rysiem wymyśliliśmy wspaniałe danie - lekkie, pożywne. Jest to połączenie włoskich smaków które stworzyły cudowną całość. Kurczak po włosku ok 30 minut dla 2 osób Składniki cukinia połowa dużej piersi

sierotka maRysia w kuchni
Liebster Blog Award (liczę na Waszą wyrozumiałość) 216

blogerki uznały, że chciałaby się dowiedzieć czegoś więcej akurat o mnie. Dlatego, bez przydługich wstępów tym razem, od razu przejdę do rzeczy. Na początek pytania od Marty : 1. Ulubione danie? To trudne pytanie, szczególnie dla blogerki kulinarnej. Jest tyle różnych różności... Ale niech będzie sernik i wszelkie jego wariacje. 2. Dla kogo kochasz gotować? Dla wszystkich, którzy chcą jeść(...)Które miejsce na Ziemi najbardziej Cię pociąga i widziałabyś tam siebie w przyszłości? Do Danii trafiłam przypadkiem, zanim jeszcze Skandynawia stała się taka modna. Co zaskakujące, zadomowiłam się tutaj; przyzwyczaiłam się do gulgoczącego języka, a nawet odnalazłam w nim melodię; nauczyłam się doceniać gorące, letni i dni i te prawdziwie mroźne w środku zimy, jednocześnie radząc sobie z jesienną szarugą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik na zimno cytrynowo brzoskwioniowy 246

smaku cytrynowym, 500g twarogu tłustego, 250g sera mascarpone, 2 czubate łyżki cukru pudru ( można dać więcej, według własnego smaku), 1 cytryna, 2 galaretki pomarańczowe ( lub o smaku brzoskwiniowym), 240g brzoskwiń z syropu, okrągłe biszkopty. Przygotowanie: 2 galaretki o smaku cytrynowym rozpuścić w 250ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Twaróg rozgnieść widelcem z cukrem pudrem, a następnie zmiksować. Dodać ser mascarpone

W kuchni u Moniki
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 414

pewnością znajdziecie coś dla siebie. Teraz troszkę o samym przepisie. Zacznijmy od tego, że danie jest niezwykle proste i szybkie w wykonaniu, jak to przystało na pana w kuchni :) Całość nie zajmie Wam więcej niż godzinę. Ryż można ugotować wcześniej i podawać z gorącym sosem. Wybierzcie swój ulubiony: biały, jaśminowy, brązowy lub dziki. Moim zdaniem wszystkie pasują, ale najlepszy

Chocolate Muffin Blog
Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree 230

smak dania. Dużo z nimi eksperymentuję i staram się do każdego dania głównego podać coś nowego. Tym razem miałam pod ręką topinambura i postanowiłam zrobić z niego klasyczne puree. Był to strzał w 10, wyszło przepyszne, kremowe i delikatne. Polecam gorąco do wszystkiego:) Scroll down for recipe in English Puree z topinambura (4 porcje) Składniki

karmelowy
Konfitura brzoskwiniowa z lawendą i Stadion Narodowy 212

rozdrobnieniu tłuczkiem do ziemniaków) 3 łyżeczki kwiatów suszonej lawendy cukier brązowy/biały (ja dałam 1 szklankę, ale dżem jest za słodki) Smaż owoce i cukier, aż większość płynu odparuje (około 1,5-2 godziny). Co jakiś czas zamieszaj. Po godzinie dodaj kwiaty. Gorącą konfiturę wkładaj do wyparzonych słoiczków i szybko zakręcaj. Pozostaw do góry dnem do ostygnięcia. Poniżej: Stadion

Qlinarnie i Qlinarnie
Syrop miętowy 259

upały. Polecam! Składniki: ok. 30 gałązek mięty 50 dag cukru 2 dag kwasku cytrynowego (dałam trochę mniej) - zamiast kwasku można dodać sok z cytryny 2 litry wody Sposób przygotowania: 1. Wodę zagotowujemy z cukrem i kwaskiem cytrynowym. 2. Miętę starannie myjemy. 3. Do gorącego syropu wkładamy gałązki mięty i odstawiamy na ok. 24 godziny. 4. Wyjmujemy miętę, syrop przecedzamy

Kuchnia domowa Ani
Chałka 246

natłuszczenia 4 łyżeczki cukru 2 jajka plus 1 żółtko do posmarowania 2 łyżeczki soli (dałam 1,5) 550 g mąki chlebowej pszennej (przesianej) plus extra do podsypania 250 ml wody mak do posypania (opcjonalnie)   Do rondelka wlewam wodę i podgrzewam żeby była bardzo gorąca. Odlewam 4 łyżki wody do miseczki i jak woda przestygnie i będzie letnia dodaję

UgotujmyTo.pl
Zupa szczawiowa 173

uznawana za przesadnie tłustą i ciężką. Właśnie dlatego chcę udowodnić, że można ugotować nasze dania w wersji odtłuszczonej, ale równie smacznej co tradycyjna. Jako, że jesień za pasem, przyda nam się porcja energii i witamin niezbędnych deszczową porą. To najlepszy czas na zupy - gorące, aromatyczne i pełne ważnych składników odżywczych. A jak zupy - to szczawiowa. Dzięki żelazie zapobiega

W poszukiwaniu inspiracji