dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:104/571)

Bezglutenowo: kaszka, musli i chrupaki :) 146

otworzeniu saszetki unosi się piękny, malinowy zapach. Zawartość opakowania wsypałam do miseczki i zalałam zalecaną ilością gorącego płynu, u mnie była to woda. Kaszka bardzo szybko gęstniała, dlatego należy ją dość intensywnie i sprawnie wymieszać. Zapach malin nadal pozostał. Spodziewałam się, że danie to będzie bardzo słodkie, w końcu w składzie występuje zarówno cukier jak i syrop glukozowy. Jednak

Zdrowie na języku :P
Puree ze skorzonery / Salsify puree 255

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na dodatek do dania głównego w zastępstwie wysłużonych ziemniaczków. Coraz popularniejsza ostatnio skorzonera, w formie śmietankowego puree, z pewnością świetnie sprawdzi się z mięsami jak i z rybami. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Puree ze skorzonery (8 porcji) Składniki: 1/2 cytryny, plus 2 łyżki soku z cytryny 500 g skorzonery

karmelowy
Sól selerowa 155

zamykanych pojemnikach. Sól selerowa jest bardzo ciekawą przyprawą, którą można wykorzystać do zup, sosów, sałatek, dań mięsnych, rybnych… i nie tylko. Bardzo aromatyczna z charakterystycznym intensywnym zapachem selera. Jeżeli lubicie to niezbyt doceniane warzywo, to ta przyprawa jest właśnie dla Was. Gorąco polecam. Wydrukuj przepis The post Sól selerowa appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Torcik Śmietanowo-Owocowy 139

paczka biszkoptów ( ja używam tych z biedronki) 600 ml śmietany kremówki 30% ja dałam dużą i małą firmy Piątnica 4 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka brzoskwiń Tortownicę wyłożyć pergaminem. Na spodzie poukładać biszkopty. Rozpuścić dokładnie 2 galaretki w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno , dodać rozpuszczoną zimną galaretkę i ubijać razem jeszcze chwilę (do połączenia śmietany

Moje Słodkie Piekiełko
Placuszki kalafiorowe z peperonatą / Cauliflower cakes with peperonata 174

Dziś przedstawiam doskonały pomysł na dodatek do każdego dania głównego lub danie główne dla zatwardziałych wegetarian:). Szybkie placuszki z kalafiora podane z pikantnym gulaszem z papryki w sosie pomidorowym, z pewnością sprawdzą się na każdym stole. Polecam gorąco! Przepis znalazłam w nowym na rynku polskim magazynie Olive. Scroll down for recipe in English Placuszki kalafiorowe

karmelowy
Knedle twarogowe z śródziemnomorskim nadzieniem 167

zagotuje się, dodać łyżeczkę soli. Z ciasta odrywać porcje wielkości wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać w dłoniach, dać łyżeczkę nadzienia, zlepiając brzegi formować w dłoniach kulki. Wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować kluski około 4 minut aż nieco "urosną".  Podawać gorące, okraszone bułką tartą zrumienioną na maśle lub z sosem pomidorowym

Czerwień i błękit
Hooy- buty na każdą okazję 118

przeszły test wody (deszcz), błota- świetnie się je czyści, więc w śniegu też na pewno dadzą radę. Do spodni "świątecznych" są idealne. Podeszwa bardzo dobrze izoluje od zimna, jest bardzo elastyczna, absorbuje wszelkie nierówności. Brąz i biel wspaniale współgrają wizualnie <3 Gorąco polecamy, bo to świetny zakup za przyzwoitą cenę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Hooy- buty na każdą okazję 121

przeszły test wody (deszcz), błota- świetnie się je czyści, więc w śniegu też na pewno dadzą radę. Do spodni "świątecznych" są idealne. Podeszwa bardzo dobrze izoluje od zimna, jest bardzo elastyczna, absorbuje wszelkie nierówności. Brąz i biel wspaniale współgrają wizualnie <3 Gorąco polecamy, bo to świetny zakup za przyzwoitą cenę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Pizza czosnkowo-pieczarkowa z mozzarellą 168

oprószamy przyprawą do pizzy, posypujemy startym serem pieczemy 15-20 minut w temp 195*c, podajemy gorącą Smacznego! Zapraszam do krainy wspaniałych przypraw gdzie znajdziecie wspaniałą ofertę: przypraw, mieszanek oraz ziół, oferowane przez firmę produkty są zawsze świeże, aromatyczne, podkreślą smak waszych dań, a przy tym co najważniejsze są tanie! http://www.bellabis.pl

Wanilia i Kardamon
Papryka z grilla 202

Dzisiaj kolejna propozycja na danie z grilla. I po raz kolejny nie wiem czy można nazwać to przepisem, to raczej pomysł na to co by tu jeszcze wrzucić na tą gorącą kratkę. Nam bardzo smakowało, chociaż zastanawiałam się mocno czy to się uda i co z serem. Teraz mogę tylko zapewnić, że warto było spróbować

Polska Zupa
Zielona zupa z młodych warzyw idealna na lato 205

miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek, natkę pietruszki oraz mielony kminek. Mąkę rozprowadzić w śmietance, zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Mięso z można obrać ze skóry i kości, pokroić drobno i dodać do zupy lub wykorzystać do innego dania.  Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać jarzynkę, sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Czerwień i błękit
Jesienne pierogi z grzybami 149

cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, dodajemy jedno jajko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ta da :) Farsz gotowy. Teraz wystarczy ulepić milion pysznych pierogów! :) Wszystkie wskazówki dotyczące "klejenia" i gotowania znajdziecie w przepisie na pierogi z jagodami :) Pierogi z grzybami podawałam gorące, podsmażone na odrobinie oliwy z oliwek oraz surówką z roszpunki i pomidora z lekkim francuskim dressingiem

Spektrum Smaku
Placek drożdżowy na maślance z owocami 332

słodkości '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na zaczyn: 50 g świeżych drożdży  60 ml ciepłej (NIE gorącej!) wody 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej Składniki na ciasto: przygotowany zaczyn 700 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru szczypta soli kurkuma do koloru (dałam 1 czubatą łyżeczkę) 2 jajka w temp. pokojowej szklanka maślanki w temp. pokojowej 100 g roztopionego masła

My Culinary Art
Młoda kapusta ze śmietanką 224

kapusty. Wymieszać. Kapustę zestawić z ognia. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku. Podawać na gorąco, najlepiej z młodymi ziemniakami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Śmietankę UHT do kawy można zastąpić śmietanką o zawartości tłuszczu 30 lub 36% (tzw. kremówką), ale wówczas danie będzie bardziej kaloryczne. Ocet można zastąpić kwaskiem cytrynowym lub cytryną, masło - margaryną, a śmietankę - ewentulanie mlekiem

Gospodyni Miejska
Śledź w śmietanie z jabłkiem 174

dowierzam, że właśnie przedstawiam Wam jeden z moich najgorszych koszmarów kulinarnych. Śledzie w śmietanie. To danie podawane w szkolnej stołówce sprawiło, że przez wiele lat nie ruszałam śledzi. Tamte były okropne. Do dziś na myśl o zestawie śledź w śmietanie i gorące ziemniaki puchnie mi gardło. Serio. Na obiady chodziłam z koleżanką, która do śledzi miała podobny stosunek. Niestety

Pełny talerz
Jarmuż na zdrowie 219

względu na substancje odżywcze), aż nabiorą złotego koloru (uwaga, lubią przywierać do patelni). Podajemy na gorąco- w oryginale z bekonem i salsą, ja jednak zrezygnowałam z tych dodatków i też były pyszne. Ziemniaki są świetnym tłem dla ostrego jarmużu. Szybkie, smaczne danie, a do takiego kotleta można również wrócić za jakiś czas i zjeść go na zimno

les mirabelles
Kasza jaglana z powidłami 197

kasza jest doskonałym, sycącym i w mojej ocenie bardzo smacznym daniem na śniadanie lub kolację. 1 szklanka kaszy jaglanej 3 szklanki mleka 1 łyżeczka masła 1 łyżka cukru (może być z dodatkiem wanilii) 1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody powidła śliwkowe ze śliwek węgierek lub inne ulubione płatki migdałowe gorąca woda do płukania kaszy Kaszę przepłukać zimną, a następnie

Kuchcik gotuje
Kurkowy sezon ! - Tagliatelle z kurkami 158

każdy może wybrać się samodzielnie na zbiory :) Przy okazji zażyć świeżego powietrza, odstresować się. Polecamy gorąco ! Poczujcie zapach lasu i grzybów :)  Myślicie już o wyprawie po kurki ? Włosi mają swoje "Tagliatelle con funghi porcini", czyli po naszemu makaron z borowikami. Znane danie z kuchni włoskiej, ale co tam. My swoje pomysły mamy również. Domyślamy się, że Ameryki

vegetanie
Pyszna kanapka z kurczakiem 392

Kiedy siedzimy długie godziny w pracy, czy szkole, czas zdaję się płynąć niesamowicie wolno. Towarzyszy nam często przy tym okropny głód;-) Założę się, że u znacznej

Kuchnia Pełna Pasji
Trochę ulepszona opalona granola Sophie Dahl 198

niepowtarzalną historią. Czasami miałam wrażenie, że pomiędzy swoimi słowami ukryła zapach i delikatny smak każdego dania. Jest taka dobra! Ta granola to naprawdę kwintesencja domowego ogniska. Kiedy się piecze, wypełnia dom całunem cynamonu, musisz powstrzymywać się, by nie włożyć łapki do gorącego piekarnika i nie podkraść trochę. Jest zdrowa, jest chrupiąca, jest słodkawa, jest... po prostu IDEALNA

Gotowanie to kochanie
Japońskie kuleczki mięsne 219

minut redukując sos o ok. 1/3 objętości. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej (dałam arachidowy). Na rozgrzany olej wrzucamy kuleczki i często obracając obsmażamy do równomiernego zrumienienia. Obsmażone kulki przekładamy do sosu Tare, dokładnie obtaczamy i ponownie przekładamy na gorącą patelnię na 3-4 minuty, aż sos wyschnie. Proces powtarzamy 3 razy, aż kulki nabiorą złotobrązowego koloru. Gotowe odkładamy

mojewypiekiinietylko
Łosoś z sosem żurawinowym i makaronem z pistacjowym pesto 222

wersję pieczoną w foli, podawaną z makaronem pappardelle w pistacjowym pesto oraz z sosem żurawinowym. Danie przygotujecie ekspresowo, a na pewno nie będzie banalne. W takiej postaci możecie zaserwować również łososia na niedzielnym obiedzie, będzie smakowało zarówno dorosłym jak i dzieciom:) Gorąco polecam! SKŁADNIKI na 2 porcje: 1 filet z łososia (około 300 g) 1/4 szklanki oliwy

Słodko-Słony Świat Ilony
TALARKI Z BURAKA Z KOZIM SEREM, ŻURAWINĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI 188

niepowtarzalnego wyrazu! Wierzcie mi na słowo, są po prostu genialne:) Gorąco polecam! SKŁADNIKI (porcja dla 3 osób): 3 średniej wielkości buraki 1,7 l wody 5 łyżeczek cukru 5 łyżek octu jabłkowego (można użyć spirytusowego i dać wtedy o 1 łyżkę mniej) 10 dag koziego sera filiżanka żurawiny ze słoiczka orzechy włoskie sól, pieprz

Słodko-Słony Świat Ilony
PULPETY W SOSIE MYŚLIWSKIM 154

razu przypadł mi do gustu i postanowiłam wypróbować. Nie żałuję i powiem więcej : gorąco polecam! Już sam sos jest pyszny: gęsty od warzyw, treściwy, mocno doprawiony, a jak jeszcze dorzucimy do niego puszyste, delikatne pulpeciki, to mmm...   Bardzo smaczne danie, lekko przeze mnie zmienione. Wędlinę, którą w oryginale dodaje się do sosu zastąpiłam czerwoną papryką. Składniki: 600g

Walijskie Pichcenie
papryka żółta marynowana... 181

części i w misce posypać solą, odstawić na całą noc teraz paprykę z miski dać na sito, aby woda puszczona odciekła dobrze do wyparzonych słoików wkładać części papryki i do każdego słoika wlać po łyżeczce oleju rzepakowego zagotować marynatę i gorącą wlać do słoików, podokładać także składniki z marynaty do słoików po 30 minutach gdy się odpowietrzą bąbelki to zamknąć

W Mojej Kuchni Lubię
zielona papryka marynowana... 991

części i w misce posypać solą, odstawić na całą noc teraz paprykę z miski dać na sito, aby woda puszczona odciekła dobrze do wyparzonych słoików wkładać części papryki i do każdego słoika wlać po łyżce oleju rzepakowego zagotować marynatę i gorącą wlać do słoików, podokładać także składniki z marynaty do słoików po 30 minutach gdy się odpowietrzą bąbelki to zamknąć

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto bez pieczenia -z malinami i kaszą manną 258

mleka 200 g masła 1 szkl. cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szkl. kaszy manny [ można dać ciut więcej] maliny 1 galaretka Galaretkę rozpuścić w 500 ml wody, odstawić do ostudzenia.Wafel wyłożyc do tortownicy.W garnku zagotować mleko z cukrami i masłem. Do gorącego dodać szklankę kaszy manny, zagotować. Pogotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, mieszając, do otrzymania gęstej

Moje domowe kucharzenie
WAKACYJNY CHŁODNIK. 260

Upał, żar leje się z nieba, słupek rtęci czerwieni się z gorąca. Tak powinno wyglądać lato! A zamiast tego za oknem szaro, buro i deszczowo. Szykuję się jednak na wyższe temperatury i słoneczną falę szczęścia. Wymyślam orzeźwiające dania. Najlepszy na upał jest lekki chłodnik. Niestety praca pochłania mnie ostatnio bez reszty, czasu na gotowanie jest jakby mniej

W kuchni Karmel-itki
Racuchy drożdżowe z kremem malinowym 259

dekoracji 1/4 szklanki cukru 125g serka mascarpone Maliny zasypać w garnuszku cukrem i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a maliny rozpadną. Należy mieszać co jakiś czas. Gorące przetrzeć przez sito i odstawić do wystudzenia. Można to zrobić w czasie, kiedy ciasto na racuchy odstawimy do wyrośnięcia. Zrobić zaczyn z drożdży, ciepłego mleka, 1 łyżki cukru(...)Krem również można przygotować wcześniej. Przed smażeniem ciasto powinno się nieco ocieplić. Ciasto można też przygotować rano przed wyjściem do pracy. Kategoria: Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Desery , DLA DZIECI , Naleśniki, gofry, placuszki , SŁODKO Tagged: drożdże , maliny , mascarpone

https:KKuchniaMniam
Krewetki w gorącej oliwie z chilli 390

Każdy kto lubi barcelońskie gambas in oil albo andaluzyjskie gambas pili pili doceni to danie. A kto nie zna ten pewnie też polubi. SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 16 dużych krewetek 5 dużych ząbków czosnku 2 łyżki masła garść świeżej kolendry ok. 6 papryczek suszonych papryczek pili pili ok. 4 cm świeżej czerwonej papryczki chilli 1, 5 czubatej łyżeczki(...)papryką pimenton – ostrą i łagodną oraz kuminem. Po 2 minutach przekręcamy krewetki na drugą stronę. Smażymy kolejne 2 minuty na dużym ogniu. Zdejmujemy krewetki wraz z oliwą do gorącego naczynia wyjętego z piekarnika. Dodajemy masło, które szybko się rozpuści. Całość posypujemy świeżą, posiekaną kolendrą. Krewetki podajemy z bagietką. Do tłuszczu pozostałego na patelni możemy dodać pół kieliszka białego wytrawnego

OstryKęs
Pierogi z kaszanką i śliwkami kalifornijskimi 204

ugotowaniu pierogi się nie zlepiały, jest prosty — naszykujcie sobie blachę do pieczenia i olej rzepakowy. Wlejcie na blachę, 2-3 łyżki oleju, wrzucajcie tam odcedzone, świeżo ugotowane i gorące pierogi, poruszając blachą obtoczcie je w tłuszczu i zdejmijcie łyżką cedzakową do pojemnika lub na talerz. Uzupełniajcie olej w blaszce co jakiś czas. Najsmaczniejsze są odsmażane – kiedy ciasto lekko się zrumieni(...)przesmażoną cebulką, skwarkami ze słoniny lub boczku, z surówką z selera z jabłkiem lub z pomidorami ze szczypiorem – te proste, ale w żaden sposób nie prostackie pierogi, to niecodzienne danie. Pyszne i głębokie – nie bójcie się przełamać i podkręcić smaku kaszanki! SKŁADNIKI- NADZIENIE /ok. 50 pierogów/ 500g dobrej kaszanki 1 duża cebula 150-180g 10 śliwek kalifornijskich

Karo in the Kitchen