mielone, a nie miksowane, stryktura sosu jest ciekawsza. Gorąco polecam ten przepis... jak tylko spróbowałam sosu i dostała przepis od razu zrobiłam porcyjkę:-) Składniki: 3 kg obranych ze skórki pomidorów 1 kg papryki słodkiej (bez gniazd nasiennych) 5-6 papryczek chili (dodawać pojedynczo, aby uzyskać preferowaną ostrość) - ja dałam 2 takie jak na zdjęciu 1 kg marchewki(...)warzyw dodać cukier, olej, sól i bazylię. Gotować 5-10 min. Następnie dodać zmielony czosnek ( można również go zetrzeć na tarce o drobnych oczkach) i gotować jeszcze 5 min. Gorący sos wkładamy do wyparzonych słoików i odwracamy do góry dnem. Nie trzeba pasteryzować. Smacznego
IMPRESJA SMAKUbędzie ona tworzyć cienką warstwę, jest jednak na tyle słodka, że wystarczy jej tyle w cieście PIANKA JOGURTOWA - żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i pozostawić do napęcznienia, następnie dodać gorącą wodę i ponownie wymieszać, pozostawić do ostygnięcia - cukier rozpuścić w rondlu tworząc karmel, gdy przyjmie złoty kolor (trzeba uważać, żeby karmel się nie przypalił, bo wtedy nasz kajmak będzie miał(...)zmniejszyć ilość cukru w pierwszym przepisie i np. na 150ml płynów dać 0,5 szklanki cukru a nie całą. Trzeba też pamiętać, że masa z czasem gęstnieje, więc jeśli nie wykonujemy obu mas równocześnie, warto część, którą zostawimy do pianki jogurtowej, wstawić w naczyniu/rondelku do garnka z gorącą wodą, dzięki temu nasz kajmak tak szybko nie stwardnieje. Ciasto jogurtowo-grysikowe
Smakołyki Berenikidodajemy podsmażone grzyby i gotujemy razem 5 minut. Słodką śmietankę wlewamy do gorącej zupy, mieszamy i wyłączamy źródło ciepła, nie gotujemy. Doprawiamy zupę do smaku. Posypujemy przed podaniem prażoną cebulką i natką pietruszki. Prażoną cebulkę mam w kuchni pod ręką, więc dodaję ją do różnych dań np. do kotletów mielonych , czy pieczeni rzymskiej , w przypadku zupy ziemniaczanej cebulka podnosi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięklasyk, nasza babka ziemniaczana. Pyszna, złocista i każdy ją lubi. Przepis, a raczej tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Najlepsza to taka, którą przygotuje babcia. Babkę można podawać na gorąco jak i na zimno. Pokrojona w plastry lub romby prezentuje się wspaniale. Można polać ją sosem, najlepiej grzybowym lub podać z podsmażonym wędzonym boczkiem. Pyszności. A gdy zostanie(...)smażone na oleju, a babka pieczona w piekarniku, jedyny tłuszcz to potrzebny do wysmarowania formy i wierzchu babki, aby był chrupiący i złocisty. W swojej kuchni gotuje dania nowoczesne, ale nie odbijam od tradycji, by domownicy nie zapominali dawnych smaków swojego dzieciństwa. SKŁADNIKI: ziemniaki surowe 1.5 kg. cebula 1 szt. czosnek 2 ząbki sól 1 łyżeczka
Kuchnia PaulettesBiała kiełbasa zapiekana w marynacie sporządzonej z piwa, miodu i sosu sojowego zawsze kojarzy mi się ze świętami wielkanocnymi, chociaż często robię ją bez specjalnych okazji
Smakowite DaniaPrzepyszna szarlotka z bezą (pianką) na kruchym spodzie. Jej smak, delikatny zapach cynamonu… obłędny. Rewelacyjnie smakuje podana na gorąco z domowymi lodami śmietankowo-waniliowymi
Oryginalny smakpodwieczorek bez dodatku konserwantów i o wiele smaczniejszy niż zrobiony z proszku. Przygotowanie takiego deseru zajmuje krótką chwilę i jest bardzo łatwe, można go zajadać na zimno lub gorąco. Składniki na 2 porcje : 1/2 litra mleka 1 żółtko 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru kryształu 1 łyżka cukru waniliowego opcjonalnie konfitura, dżem(...)mieszamy aby nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy go z ognia, przekładamy do pucharków i dekorujemy konfiturą lub owocami. Artykuł Domowy budyń + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaTęsknię za latem i gorącymi dniami, stąd chyba moje talerze takie kolorowe ostatnio :) Trochę cieplej się robi jak na talerzu dużo kolorów :) Dziś kolejny prosty, szybki obiad :) Pierś z kurczaka z ziemniakiem truflowym, podana z kilkoma innymi warzywami na sałacie batawia. Składniki : 1 filet z piersi kurczaka 1 ziemniak truflowy 1 łyżka oliwy z oliwek garść(...)sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Po wyłączeniu urządzenia przekładamy resztę składników na talerz. Jak zawsze, z chęcią wysłucham Waszych sugestii, komentarzy oraz uwag. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar Facetamnie! Mimo różnych pomocników, robotów i innych sprzętów dostępnych w studiu, wyrabianie ciast mieliśmy przygotowywać sami, ręcznie! Wielgachne porcje z kilogramów mąki! Kilkunastu jaj! Od razu wszystkim zrobiło się gorąco! ;) Ale ten krok był słuszny! Mieliśmy nauczyć się poczuć konsystencję właściwego ciasta! Mieliśmy zobaczyć jak się zmienia pod wpływem wyrabiania i dotyku ciepłych dłoni! O ile z ciastem jajecznym(...)gorących patelniach - wcześniej z nimi się nie spotkałam, ale okazało się, że to wielu osób chrupiące wspomnienie z dzieciństwa! Kiedy ciasto jajeczno-semolinowe było gotowe do dalszej pracy szybko je rozwałkowaliśmy w maszynce do makaronu i mogliśmy przygotować raviolo z płynnym żółtkiem i masłem szałwiowym. Kto nigdy takiego raviolo nie jadł niech koniecznie nadrobi zaległości, bo to niesamowite danie
Plate of Joygęstnieć zakręcamy gaz. Wsypujemy starty ser i mieszamy. Gorący sos wylewamy na nadziane rurki i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 *C, przez około 30-40 minut aż makaron zmięknie. Temperaturę należy zmniejszyć kiedy sos zacznie się przypiekać. Cannelloni posypujemy tartym parmezanem i listkami bazylii. Danie jest smaczne na ciepło i zimno, polecam(...)beszamelowym, jednak nie musimy tego robić. Farsz można wykorzystać do innego dania
Kulinarne Fantazje MarioliChoć w Danii Mikołajek się nie obchodzi (tu dzieci dostają prezenty w każdą niedzielę adwentową), to nas dzisiaj jeden odwiedził. Przyniósł kwiatki i sok jabłkowy z mieszanką aromatycznych przypraw, czekający tylko na podgrzanie. Gorący, pachnący, rozgrzeje nas w któryś z chłodnych, grudniowych wieczór. Dziękuję! Alfred, bo o nim mowa, to nasz agent nieruchomości ( agent - jak to ekscytująco brzmi!). Słowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzePaprykę pokroić w paseczki i obgotować 3 min następnie odcedzić. Wszystkie składniki na zalewę dać do większego garnka, połączyć je i dokładnie wymieszać. Wszystkie trzy kolory papryk oraz cebulę włożyć do zalewy i gotować 3-4 min ciągle mieszając. Słoiki umyć i nakładać do nich gorącą paprykę- stawiać do góry dnem. Gdy wystygną odwrócić i zostawić na półce (mogą stać
Gotuję Testujęmigdałami. Sałatka z awokado i kalmarów może być samodzielnym, bardzo smacznym i apetycznym daniem. Sałatki mają to do siebie, że sami dobieramy składniki i komponujemy ich smak. Możliwości jakie daje awokado to istna kopalnia kulinarna, z której warto korzystać wydobywając coraz to nowe smaki. Goraco polecam i życzę smacznego. Przepis na sałatkę z awokado i kalmarów dodaję do wydarzenia
mojewypiekiinietylkowtedy wsypuję tyle cukru, ile żurawiny (można nawet dać trochę więcej cukru niż żurawiny). Żurawinę robioną tym sposobem pokochaliśmy i gości na naszym stole już od 3 lat. Jest świetna do mięs, serów białych, jogurtów, oscypków i herbaty. Polecam gorąco! Przepis spod samiuśkich Tater :D Dla kogo: dla fanów żurawiny dla tych, którzy chcą spróbować zrobić żurawinę bez pasteryzacji
Mania Wypiekaniaktóry zacznie wydobywać się pod wpływem gorącej pary. Kiedy owoce oddadzą cały sok,gorący mieszam z cukrem,przelewam do słoiczków i mniejszych buteleczek np od Frugo lub Kubusia,zakręcam i pasteryzuję 20 minut. Cukru należy użyć wg własnych upodobań. Ja na 3 litry soku dałam tylko 250 g cukru
Kolorowa kuchnia ElkiZupa krem z selera. Jak jesień, to gorące zupy, kremy, gulasze, pełne smaków i aromatów. Dzisiaj zapraszam na krem z selera. Nie każdy ceni to warzywo. Przyrządzając je jednak w odpowiedni sposób można zachęcić ich przeciwników. Moje dzisiejsze danie to alternatywa ekspresowa, gdyż do przygotowania potrzebne są jedynie dwa składniki: seler i rosół, a dodatki to inwencja własna. Można
Wino Francja Kuchniamożemy... To ciacho pierwszego dnia po prostu rozpływa się w ustach, swoje testowałam jeszcze gorące- było bajeczne, cuuudowne..., choć na drugi i trzeci dzień również jest pyszne... ;-) Piekłam w ciemnej blaszce 33x23cm. Składniki: - 500g mąki orkiszowej typ700 lub pszennej (orkiszowej typ750- 550g) - 1/4 szklanki* cukru (dałam 1 łyżkę cukru trzcinowego+ ksylitol) - 1,5 szklanki* mleka, u mnie bez laktozy (można
Smaczne ZdroweZakupiłam sobie wyciskarkę ślimakową i teraz wyciskam soki z czego się da. Najwięcej jednak obecnie na warsztat wrzucam pomidory a z nich sok jest taki pyszny. Postanowiłam też zrobić sobie z takiego soku zupę krem i to był bardzo dobry pomysł. Polecam gorąco a jeśli nie macie takiej wyciskarki to wystarczy kupić dobry sok pomidorowy i zupę ugotować. Zupa
Moje Małe Czarowaniezimno - błyskawiczny Składniki: (na małą tortownicę) pól opakowania biszkoptów 3 opakowania serka typu Danio 200ml śmietanki 30% łyżka cukru pudru 3 czubate łyżki żelatyny galaretka cytrynowa borówki filiżanka zaparzonej kawy z ekspresu lub rozpuszczalnej Torcik na zimno - błyskawiczny Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem. Do ubitej śmietanki dodajemy serki i rozpuszczona żelatynę i krótko
Pyza i SurówkaKolejne pyszne włoskie danie. Kilka składników a efekt powala na kolana. Popróbujcie koniecznie i nie będziecie chcieli przestać jeść. Pachnące słońcem oliwki i suszone na słońcu rodzynki a wszystko to na jednym talerzu. Polecam gorąco, nam smakowało bardzo. Sycylijska potrawka z dyni, ciecierzycy z rodzynkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMogą posłużyć jako dodatek do dania głównego, ale również z powodzeniem stanowią samodzielny posiłek. Uwielbiam ziemniaki pieczone w mundurkach, są doskonałe i przypominają czasy dzieciństwa, kiedy to ziemniaki owinięte w folię wkładano do ogniska, a wyjmowano gorące, miękkie i pachnące. Możesz je równie dobrze przygotować w piekarniku, wybierz tylko niewielkie sztuki, które szybciej się upieką i ładnie będą
Roślinna - blog wegańskiPyszne i błyskawiczne danie przygotowane przez Powtwora – to miło kiedy czasem, dla odmiany, ktoś ugotuje obiad dla mnie :) Było baaaaardzo smacznie, a że przygotowanie trwa tyle czasu, ile zagotowanie wody+ugotowanie makaronu więc przepis gorąco polecam, szczególnie osobom tak zagonionym jak ja ostatnio :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytycukrem waniliowym. Ogólnie jedzenie tam było cudowne! Codziennie rano dostawaliśmy świeży, jeszcze gorący, pełnoziarnisty, domowy chleb. Prze-py-szny. Bardzo podobało mi się to, że kucharze robili oddzielne posiłki dla wegetarian i wegan, i to nie jakieś ugotowane warzywka z torebki, owszem, dania na bazie warzyw, ale bardzo ciekawe i smaczne, np. fasola w sosie pomidorowym z makaronem
breakfast of dreamsjest naprawdę łatwy i szybki w wykonaniu a efekt lepiej niż zadawalający. Daj znać jak smakowało. Składniki: 2 białe, surowe kiełbasy dobrej jakości 1 duża cebula 50 ml wytrawnego wina sól pieprz majeranek olej Sposób przygotowania: Cebulkę pokrój w cienkie półkrążki. Przesmaż na gorącej patelni zwilżonej olejem. Dodaj czerwone wino i odparuj. Formę do zapiekania wyłóż cebulą
Wielki apetytwzględu na to aby czekolada się nie zważyła i nie była tak bardzo gorąca.) Gdy cała czekolada się rozpuści dodajemy miód i dokładnie mieszamy do połączenia się czekolady i miodu. Kartki papieru układamy w kilka warstw i najlepiej aby zajmowały jak największą powierzchnię się da. Na te kartki wylewamy naszą czekoladę z miodem i rozprowadzamy po całej powierzchni
Jedzeniomaniatwarogu półtłustego - 250 g marchewki - jajko - mąka (do konsystencji, ja dałam ok. 1 szklankę) - łyżeczka kurkumy - sól na puree - puszka groszku konserwowego - ząbek czosnku - 1/2 cebuli - łyżka masła i oleju - ok. 1/2 szklanki mleka Przygotowanie: Kaszę (najlepiej dzień wcześniej) ugotować. Przepłukać gorącą wodą (w celu pozbycia się charakterystycznej goryczki), wsypać do rondelka i zalać wodą, przykryć
Kuchnia Ellietypowo owocowych) miejscach. Jaka ona jest? Kremowa, aksamitna, mocno owocowa. Łącząca danie główne z deserem, nadająca się na śniadanie, kolację, podwieczorek, drugie śniadanie i... w sumie, jak się człowiek uprze to co 60 minut może wybić "godzina tej zupy". Jest rewelacyjna: - na gorąco i/lub na zimno, - przecedzona i/lub z owocami, - z grzankami/płatkami
Wypisz Wymalujbloga Danusi , postanowiłam ciastka nazwać Jej imieniem :)) Polecam ten przepis gorąco, bo ciasteczka są pyszne i szybkie do zrobienia :)) Składniki: (na ok 50 małych sztuk) 250 gram masła o temperaturze pokojowej 250 gram mąki pszennej 1 żółtko 50 ml kefiru (ja dałam jogurt naturalny) 1 cukier waniliowy słoik powideł śliwkowych (230g) 2 łyżki cukru
Walijskie Pichceniejuż GULASZ GOTOWY ,więc wystarczyło ugotować wspaniały makaron i pyszne ,aromatyczne danie gotowe ! Z pomoca przyszły Makarony Polskie i ich cudna forma Kolanka z Falbanką! Makaron , włoskim zwyczajem ,ugotowałam al dente. Wyłożyłam na talerz i dodałam sera topionego Gouda Lactima. Pod wpływem gorącego makaronu i gulaszu, ser wspaniale się roztopi i jego kremowa konsystencja doda wykwintności całości
Z Kuchni Do Kuchniłączy je jedno - ziemniak, król tutejszych dań i ich główny składnik. Daniem obowiązkowym wywodzącym się z województwa podlaskiego jest babka i kiszka ziemniaczana. A ten deser jest typowy dla naszego regionu. Więc z dumą Wam go pokazuję. Jest bajeczny, uwielbiam ten smak! Gorąco polecam i zachęcam do zrobienia! Składniki : 4 żółtka 300 g mąki pół łyżeczki proszku
Malinowe Pocałunkicukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Składniki na polewę czekoladową: 170 g gorzkiej czekolady ( można dać pół na pół z mleczną ) 50 g masła/ margaryny 3 łyżki mleka 1 łyżeczka oleju Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody ( około 1/4 szklanki ). Ubitą śmietanę podzielić na 2 równe części. Wszystkie składniki polewy
Moje domowe kucharzenieWitamy barrrdzo gorąco! Za oknem wciąż upalnie i wygląda na to, że gorąca aura jeszcze trochę u nas pogości (: Upały jednych cieszą, dla innych są męczące - szczególnie w zatłoczonym, dużym mieście, ale jedno jest pewne, że w taki duszny dzień jak ten musimy dać sobie radę. Nie zapominajmy przy tym o posiłkach, wybierajmy lekkie i wysoko odżywcze - propozycji
Symfonia SmakówCiasto z jabłkami Nie ma to jak w domu - ciasto i gorąca herbata :) Norwegia- :) tak naprawdę mieliśmy pojechać już rok temu, niestety życie płata figle i musieliśmy wszystko odwołać. W tym roku pełni nadziei , z duszami zdobywców, sercami związanymi ze słońcem- postanowiliśmy dać szanse zimnej :) i śnieżej Norwegii. Już na dzień dobry w czwartek wieczorem
Smaki Edyty