wieczorami muszę się opatulać szalem, gdy wychodzimy na spacer z psą. Codziennie wypijam kilka kubków gorącej herbaty, a przechodząc obok lodziarni nawet nie zerkam w jej stronę. Wszędzie widać oznaki kończącego się lata - coraz mniej kwiatów, za to więcej kałuż, przez które nawet nie da się przeskoczyć. I powoli znów przychodzi ten melancholijno-sentymentalny nastrój, który trochę lubię
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżeby Ci wytrwałości czy czego tam potrzebujesz, wystarczyło, bo Twoje przepisy i sposób serwowania dań urzekają:) bronislawa70 2012/03/10 12:16:21 Re: Roladkę spałaszowaliśmy tak szybko,że nie zdążyła wystygnąć.:))Zatem nie wiem jak smakuje na zimno,a co do krojenia to na gorąco z łatwością można było ją pokroić na porcje i się nie rozsypywała.:)Myślę
Zdrowa Kuchnia SowyNieduża liczba pozycji w menu wg mnie świadczy na korzyść restauracji. Ale w tak małej karcie dań jest kilka pozycji wegetariańskich (nawet wegańskich) – np. humus, zupa soczewicowa, falafle, pasta z pieczonej papryki z orzechami czy pasta z bakłażanów. Z łatwością da się skomponować dwudaniowy obiad. 4. Całkiem przyjemna muzyka arabska. Z atrakcji niejedzeniowych można dodać taniec brzucha i shishę(...)niektórych dań. Smakował trochę, jak krem z mleka ryżowego ale był dość kwaśny (ocet, cytryna?). Właściwie smakiem przypominał majonez wegański na mleku ryżowym, ale był bardzo puszysty, kremowy i lekki . Drugi sos - z czerwonej papryki - myślałam, że to harissa, ale okazało się nie w ogóle nie był ostry, a marynowany - również bardzo smaczny (brak zdjęcia). Gorąco polecam
Qlinarnie i Qlinarniedań z jego dodatkiem. Jest niezastąpiony jako sos do dań z grilla, do świeżych i pieczonych warzyw, jako dodatek do hamburgerów. Wspaniale smakuje także tak po prostu, na przystawkę razem z chlebkiem pita, jak podawano nam go w Grecji. Porządnie schłodzony sos tzatziki wspaniale smakuje w gorący, letni dzień! Idealny sos tzatziki - o czym należy pamiętać? Prawdziwy(...)czasie należy go jak najlepiej odcisnąć, można przez kawałek gazy, ja to robię ręcznie. Najczęstsze błędy: Robienie tzatziki na bazie zwykłego jogurtu naturalnego, w szczególności 0% tłuszczu, który da rzadką konsystencję. Prawdziwe tzatziki jest bogate i kremowe za sprawą tłustego i bardzo gęstego jogurtu typu greckiego. dodawanie do tzatziki majonezu lub śmietany dodawanie do tzatziki suszonego czosnku zamiast świeżego
Chilli Czosnek i Oliwasypkiej) • 1 łyżka soli-ja zamiast soli dałam różne zioła • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu • 100 g mąki pszennej----zamiast mąki użyłam kaszki kukurydzianej • 1 roztrzepane jajko---ja dałam 2 zółtka(...)garnku. Ziemniaki wymyć, nie obierać, nie nacinać skórki. Włożyć do garnka z wodą i gotować przez około 35 - 45 minut, do czasu aż będą miękkie. Ziemniaki odcedzić i jeszcze gorące obrać ze skórki. Od razu rozetrzeć dokładnie praską do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa. * Jeszcze ciepłe wyłożyć na stolnicę lub blat kuchenny, dodać sól, pieprz, przesiać mąkę, zrobić
w mojej kuchniDzisiaj zapraszam na danie, które nie dość, że nie kosztuje zbyt wiele i jest pyszne (pod warunkiem, że lubicie sery), to jeszcze przygotowuje się je błyskawicznie. W mniej więcej 15 minut będziecie się mogli cieszyć talerzem pysznych, gorących klusek :). Bardzo polecam! Składniki na 4 porcje: 500 g mięsa z kurczaka (piersi lub udka bez skóry i kości(...)kurczak 6 zł żurawina 2 zł rokpol 4,35 zł chedar 1,30 zł cebula 0,20 zł przyprawy, olej 0,30 zł Koszt całego dania: 18,35 zł Porcja: 4,59 zł Dodatkowa wskazówka: Do sosu można użyć również innych gatunków sera, które macie pod ręką, pod warunkiem, że dobrze się topią. Danie dobre jest
Obiad za dychęKolejnym prostym i szybkim w przygotowaniu przysmakiem z grilla jest pyszna bagietka z masłem czosnkowym, pieczarkami i żółtym serem. Taka bagietka będzie ciekawym i chrupiącym dodatkiem
Smakowite DaniaJeśli jesteście zmarzluchami i fanami dań z kaszą, “ Qmam kaszę ”, “ Ziarna ” jaglanek i innych owsianek, to na pewno spodoba Wam się “Kaszomaniak” Podobnie jak w książce Mai Sobczak i Dominiki Wójciak znajdziemy tu przepisy i instrukcje dotyczące sposobu gotowania, by kasze były bardziej odżywce, dowiemy się też o ile kasza zwiększy swoją objętość, żeby łatwiej obliczyć proporcje, gdy znaleziony(...)kaszę zawsze wsypujemy do gorącej wody (żeby białko się dobrze ścięło) i dlaczego nasze babki zaparzały drobne kaszki białkiem jajka i zawijały w je w koc, żeby doszły. Różnica polega na tym, że więcej tu przepisów na kasze “glutenowe”, którymi młodsze autorki wzgardziły. Jest tu też sporo przepisów z kaszą krakowską (i w ogóle dań kuchni małopolskiej), sporo babcinych
Ugotowane pozamiataneindeks glikemiczny. Jeśli w daniu połączymy kaszę bulgur i np. nasiona strączkowe (zawierające mnóstwo białka), dostarczymy organizmowi wszystkich niezbędnych substancji w jednym daniu.Co ważne, ta niezwykła kasza jest też bardzo smaczna. Dodatkowo bardzo łatwo ją przygotować. Parzenie pszenicy w procesie jej produkcji wystarcza, by potem w kuchni zalać ją tylko wrzątkiem lub gorącym bulionem, przykryć(...)posypałam ziołami. Posoliłam, dosmaczyłam pieprzem, dodałam oliwy z oliwek. Na to wszystko wsypałam moje mrożonki oraz zieleninę... Przykryłam i...na maleńkim ogniu zaczęłam dusić. Kiedy czerwona fasolka będzie miękka- danie jest gotowe! Łatwe w wykonaniu, kolorowe, dające masę energii, poprawiające kondycję naszego organizmu...i po prostu pyszne! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniczasu do czasu małe gałązki z czerwonymi rubinami. W ten sposób zawsze witałam wakacje:) Wiadrami (!) pełnymi czereśni, które przetwarzało się na wszystko "co się da i ile się da". Bolącym brzuchem od zjedzenia ich nieprzyzwoitych ilości ;) Oraz nigdy nie wychodzącymi z mody kolczykami z czereśni ;) Po dzisiejszym dużym drzewie pozostał tylko ścięty konar, a mniejsze drzewko podrosło już na tyle(...)docisnąć. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i jeszcze gorący wylać na czereśnie. Równomiernie rozprowadzić. Na wierzch poukładać na wzór kruszonki pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze 180 - 200 stopni przez około godzinę. Odstawić do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na kilkanaście godzin, wówczas ciasto najlepiej da się pokroić). Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Przepis dodaję do akcji
My simple kitchenwielka i zdrowy rozsądek nie miał dziś z nią szans.Bo niestety jak się na coś uprę to nie ma od tego odwrotu. No i dobrze, bo moje małe danie było lekkie jak piórko i idealnie smakowało na zimno. Chwila katuszy w cieple piekarnika, a potem smaczna nagroda i rozkosz dla podniebienia. Zapiekany mus ze szparagów składniki(...)gorącą wodą by przestały się gotować i po chwili odcedzamy. Kroimy na kawałki, odkładamy 8 główek na później. Pozostałe szparagi miksujemy z jajkami i serkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowaną miksturą napełniamy foremki wysmarowane wcześniej masłem. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180°C. W połowie pieczenia do każdej foremki wkładamy na wierzch po 2 główki szparagów. Danie
Przysmaki Karolkideserów, lub dodane do pieczywa. Można również dodawać je do jogurtu, warzyw czy dań z ryżu. Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów. Dodawanie nasiona chia do różnych produktów znacznie zwiększy ich wartość odżywczą.” Gorąco polecam i życzę smacznego. Zastępując cukier puder stevią* lub ksylitolem* otrzymamy bułeczki
mojewypiekiinietylkopomarańczą, rodzynkami i kawałkami migdałów. Idealne do filiżanki gorącej herbaty lub kawy. Smacznego! **** Oggi Vi voglio proporre una torta p er addolcire le giornate autunnale. La torta è preparata con cioccolato fondente, uva sultanina, mandorle e arancia. Ideale da gustare con una tazzina di tè o caffè. Buon appetito! SKŁADNIKI
La grande e la piccola cuocadałam skórki kandyzowanej...lukier nie wyszedł tak jak trzeba..no i ja musiałam dać więcej mąki niż podano w przepisie. 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) 100 g masła, bardzo miękkiego 35 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka 350 g mąki tortowej Młynomag [ u mnie coś około 500 g] 1/2 łyżeczki soli
Moje domowe kucharzeniePierogi ..z dowolnym nadzieniem..u mnie tradycyjnie z grzybami..pycha.. 350 g mąki luksusowej Młynomag 125 ml gorącej wody 1 całe jajko 1 łyżka oleju
Moje domowe kucharzenie