Przepis (podpowiedź) na te kotleciki otrzymaliśmy od Tereni, której bardzo dziękujemy i gorąco pozdrawiamy. Zestawienie składników może nieco szokować
Maminek kulinarnyczekolada. Często właściwości poprawiające nastrój przypisujemy rosołowi czy makaronowi z serem. Dla mnie takim daniem-pocieszycielem jest spaghetti z oliwą, czosnkiem, chilli i dużą ilością świeżych ziół. To taka moja wersja aglio, olio e peperoncino, którą dawno temu zmodyfikowałam pod swoje gusta. Gorąca, parująca miska makaronu ma dla mnie magiczną moc, daje mi siłę i rozgrzewa(...)przecież mój blog nie bez powodu zawdzięcza swoją nazwę. Wyrazisty aromat czosnku, pikanteria chilli i odrobina soli morskiej przełamane świeżymi ziołami i parmezanem przeobrażają z pozoru nijaki makaron w danie najlepsze pod słońcem! Ponieważ potrzeba zjedzenia mojego makaronu na chandrę pojawia się nagle, nie mam czasu na zakupy i robię go z tego, co akurat ma w lodówce
Chilli Czosnek i Oliwanajważniejsze sytej kuchni. Bazą do paelli jest przesmażona i podduszona mieszanka warzyw, przypraw i mięsa zwana ‘sofrito’ , do której następnie dodaje się szafranowy bulion i uzupełnia całość ryżem. Nazwa dania wzięła się od naczynia, w którym przygotowuje się paellę – dużej, płaskiej metalowej patelni z dwoma uchwytami, zwanej ‘paellera’ . Ja paelle szykuję jednocześnie na dwóch dużych, głębokich patelniach(...)bardzo mocno barwi paznokcie! ). Bulion zagotowujemy i trzymamy na malutkim ogniu. Musi być gorący w momencie wlania do paelli. Na patelni grzejemy oliwę, na małym bądź średnim ogniu, tu nie trzeba się spieszyć. Im lepiej i uważniej naszykowane sofrito, tym lepszy ostateczny smak paelli. Dajcie składnikom czas, żeby mogły ze sobą popracować, niech uwolnią cały aromat. Szklimy najpierw cebulę
Karo in the Kitchencukinię i tym razem postanowiłam dodać ją do chlebków z patelni. Najlepiej smakują mi jeszcze gorące, są wtedy bardziej chrupiące. Cukinia delikatna w smaku świetnie smakuje w połączeniu z czarnuszką, ostrą papryką i świeżą miętą. Podpłomyki można podać solo lub jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych lub traktować jako zwykłe pieczywo. Podłomyki z cukinią i czarnuszką Składniki(...)kawałki. Każdy z nich rozwałkowujemy na podobną grubość. Placki smażymy na suchej patelni, z każdej strony, aż powstaną brązowe plamki. Podajemy na ciepło lub na zimno, świetnie smakują jeszcze gorące posmarowane masłem z cukinii lub domowej roboty pesto
Moja smaczna kuchniamałym ogniu. Sałatkę przełożyć do umytych i wyparzonych słoików. Jeżeli będzie wkładana bardzo gorąca słoiki same się zamkną. Najczęściej jednak napełniam słoiki już przestygniętą sałatką, a potem pasteryzuję. Jest to pewniejsza metoda. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Przetwory na słono , sałatki i surówki Tagged: buraki , cebula , papryka , zalewa
https:KKuchniaMniamfajniejszych do przygotowania zup, bo praktycznie robi się sama :) Na początku podgrzewamy bulion, gdy jest gorący wrzucamy pomidory i dodajemy przyprawy według uznania - u mnie najwięcej poszło oczywiście bazylii i czosnku, w drugiej kolejności pieprz, oregano i czerwona słodka papryka, ostrej dałam szczyptę dla podkreślenia smaku, jeśli jednak lubicie zupy bardziej pikantne można dać więcej ;) Sól standardowo do smaku. Teraz(...)jakieś 3/4 kartonika. Gotujemy jeszcze przez kilka minut, po czym odstawiamy całość do przestygnięcia, gdyż naszą zupę oczywiście będziemy blendować, a w kuchni trudno o grzech większy niż blendowanie gorącej zupy, chyba że lubicie regularnie kupować nowy blender :D Przestudzoną i zblendowaną zupę wstawiamy ponownie na palnik, wrzucamy pokrojony w drobną kostkę ser. Kilka kawałków możemy zostawić do dekoracji
Kulinarne zapędy Kokosacebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu. Składniki: 2 kg ziemniaków 1/2 kg wędzone boczku 1 cebula złota 2 jajka 2 łyżki mąki 1/2 szklanki gorącego mleka przyprawy: sól, pieprz czarny olej i bułka tarta do blaszki do pieczenia Sposób przygotowania: Przygotowanie
Projekty ze smakiemsera i wbijamy jajka. Masę dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe, owalne kotleciki, masa powinna być zwarta tak aby dało się z niej formować kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Gorące kotlety posypujemy resztą tartego sera. Podajemy ciepłe. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliprzepisy. Takiego jednak z kalmarami w całości i groszkiem jeszcze na moich talerzach nie było, polecam gorąco. Słodki groszek i chrupiące kalmary to idealne połączenie, popróbujcie, zapraszam. Użyłam tutaj włoskiego ryżu arborio z truflami który jeszcze bardziej podkręca smak dania ale jeśli nie macie to użyjcie zwykłego ryżu do risotto. Risotto z groszkiem zielonym i kalmarami. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniemoże być ciekawe polączenie. Potem doszły kolejne przyprawy i w efekcie końcowym uzyskałam bardzo ciekawy smak. Danie wyszło naprawdę pyszne, a dzieci były zachwycone. Nawet mój trzylatek zjadł sporą porcję :) Oczywiście ja robiłam wersję łagodną ze względu na dzieci. Gorąco polecam! Składniki: 8 pałeczek z kurczaka 2 mniejsze czerwone papryki 2 średnie cebule 1 puszka mleczka kokosowego przyprawa
kuchnia doskiłyżeczki cukru zalewamy gorącą wodą (1/4 szklanki) i rozpuszczamy. Dolewamy 3/4 szklanki zimnej bądź gorącej wody. Następnie dorzucić należy kilka półplasterków cytryny, pomarańczy lub mandarynki i kilka gałązek świeżej mięty. Opcja 2: Zamiast pomarańczy i mandarynek można dać tylko cytrynę i maliny. www.kuchniasmakow.blogspot.com Sama radość przygotowywania i spożywania tegoż filolożkowego napoju ;) Inspiracja/ zdjęcie/ przepis
Kuchnia smakówDaktyle – 100g Wanilia – 1 łyżeczka/laska Mleczko kokosowe – puszka Mięta (świeża) – garstka Wykonanie: Truskawki daj na kilkanaście minut do zamrażarki, aby dobrze się schłodziły. Daktyle i nerkowce namocz w zimnej wodzie na noc (minimum 30 minut w gorącej wodzie). Po tym czasie odlej wodę, przepłucz i dodaj do kielicha blendera wraz z pozostałymi składnikami i zmiksuj
Blendmankokosowego 3 rządki gorzkiej czekolady 1/3 łyżeczki agaru Przygotowanie (15 minut bez moczenia i mrożenia): - daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na godzinę - daktyle odcedzamy i mieszamy z płatkami - mieszankę zalewamy 1/6 szklanki ciepłej wody, mieszamy i blendujemy. Jeśli nie da się łatwo zblendować powoli dolewamy troszkę wody i próbujemy ponownie natomiast jeżeli masa jest za rzadka dosypujemy trochę
Pora na pora i pomidoraciągu 5 dni zostaną wybrane kolejne osoby. 9. Nagrody zostaną wysłane w ciągu 10 dni od dostarczenia danych adresowych przez organizatora konkursu. 10. Wzięcie udziału w konkursie oznacza akceptacje regulaminu i zamieszczenie ewentualnych zdjęć w albumie na FB. Zapraszam wszystkich gorąco do wzięcia udziału. Miłej zabawy
Moje Małe Czarowaniepistacjowa z grillowanymi warzywami może być podana na ciepło i na zimno, obie wersje są bardzo smaczne. Danie nadaje się na obiad, jak i na wczesną kolację. Bardzo bogata w aromaty, z nutą pistacji, zadowoli wielbicieli sałatek… i nie tylko. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Sałatka drobiowo pistacjowa z grillowanymi warzywami appeared first
mojewypiekiinietylko