Jucha to niezwykla skromna zupa z kuchni z południa polski ugotowana z maslanki i mąki. Po dodaniu mrożonych warzyw z patelni z grzybami leśnymi zupa zamienia się w niezwykłe danie. Jucha z leśną wkładką 2 litry maślanki 5 dag mąki 1 opakowanie Warzywa na patelnię z grzybami leśnymi Hortex 3 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku(...)czasu 12 minut. Pod koniec smażenia oprósz warzywa solą i pieprzem świeżo zmielonym. Podawaj gorącą zupę z chrupiącymi i aromatycznymi warzywami z patelni przybraną listkami pietruszki. Powiem Wam szczerze, że nie spodziewałam się, że zupa jest taka dobra. Zupa ta to świetne postne danie
Gotuj Sam!wyjechaliśmy na warsztaty do studia kulinarnego Piotra Kucharskiego . Nasze dania przygotowywaliśmy podzieleni na 3 grupy. Dowiedzieliśmy się między innymi na czym polega metoda sous vide, czyli metoda próżniowego długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach plastikowych, umieszczonych w gorącej wodzie. Halibut przygotowany tą metodą był rewelacyjny. Po królewskiej uczcie wieńczącej(...)pojawiły się 4 urocze blogerki: Aga z Talerza Pokus, Małgosia z Delimamma, Sylwia z Okolic palnika i Ada ze Słodkich przyjemności. Dziewczyny gotowały na żywo dania z truskawkami dla publiczności zebranej na Rynku. Po atrakcjach, które nas spotkały na rynku udaliśmy się do siedziby Cookleta , która mieści się
Kulinarne przygody Gatityliście laurowe, odrobinę przyprawy do ryb i całość podgrzewam. Gdy tylko mleko zrobi się tak gorące, że nie można do niego włożyć palca, wkładam filety. Nie tracą smaku. Jeśli chcecie je tylko rozmrozić i zapanierować do smażenia, wykorzystajcie ten sposób i dajcie się rybie rozmrozić w mleku do końca (po podgrzaniu mleka wyłączcie gaz) . Do fishburgerów rybę w mleku gotujemy
Karo in the KitchenPrzyrządzimy dania z jednej strony zaskakujące swoją prostotą, a z drugiej pełne intrygujących połączeń. Na pierwszy ogień pójdzie amuse bouche w formie sakiewek z buraczanym makaronem, chrupiącymi warzywami i morelowym chutneyem . Później przygotujemy faszerowane kaszą gryczaną i kurkami pomidory . Ich podanie na grillowanej chałce z pewnością zaskoczy każdego. Kulminacyjnym punktem będzie pełne smaku umami danie(...)sposób na łakocie bez wyrzutów sumienia. W sumie przygotujemy 2 przystawki, 2 dania główne i deser. Patronat nad wydarzeniem obejmie magazyn Slowly Veggie! Partnerem wydarzenia jest AMANI.PL (ekologiczna warzywa, lokalne produkty, tradycyjne przetwory). Więcej informacji o wydarzeniu znajdziecie TUTAJ . Gorąco zachęcam do udziału! Będzie pysznie, merytorycznie i wesoło
Food SquareSajgonki , krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Mogą być spożywane na zimno, smażone(...)sajgonki na złoty kolor. Podczas smażenia obracamy je, aby się nie posklejały. Gotowe osuszamy na ręcznikach papierowych. Podajemy gorące z sosem słodko kwaśnym. Kilka rad ułatwiających przygotowanie sajgonek: - arkusze papieru ryżowego muszą być całe (jeżeli trafimy na pęknięty lub dziurawy lepiej dać podwójnie) - moczymy je krótko (moczone zbyt długo będą się rwały) - najlepiej układać je na drewnianej desce - sajgonki
mojewypiekiinietylkoProsty i smaczny koktajl z owocami kiwi i jabłkiem na bazie jogurtu z dodatkiem mięty i miodu, to smaczny napój, który świetnie orzeźwia i gasi pragnienie
Smakowite DaniaDelikatny mus z wędzonego na gorąco łososia z bitą śmietaną i sosem z rukoli. Smaczna przystawka na eleganckie przyjęcie, imprezę lub Święta.Składniki (na 5
Oryginalny smakWAŻNE: Cały czas mieszając! Gdy warzywa zaczynają przywierać podlewamy je odrobiną gorącej wody Gdy zaobserwujemy, że mięso jest już usmażone, a warzywa stają się dosyć miękkie (co powinno nastąpić ok. 7 - 8 minutach) dodajemy sos sojowy i roztwór z mąki ziemniaczanej, za pomocą której to regulujemy gęstość dania. Ja jako propozycje podania wybrałam ryż, jednak może to być
smacznieinatematpieczywa przez 3 dni :). Taka gospodarność ;-). Składniki na 4 chlebki: Namoczka: 135 gr ziaren (u mnie pestki słonecznika, dyni, mak, siemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Wieczór wcześniej do miski wsypać ziarna, dodać płatki, zalać wodą, wymieszać, odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki. Ciasto właściwe: 300 gr mąki pszennej chlebowej 300 gr mąki pełnoziarnistej(...)płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Ciasto właściwe: 300 gr mąki pszennej chlebowej 300 gr mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa ciemna) 300 gr wody 150 gr aktywnego zakwasu żytniego, a jeśli ktoś nie ma to niech sobie zrobi, korzystając z tego przepisu, a jak nie chce robić to można dać 20 gr świeżych drożdży. 10 gr soli'; document.write
moj przepis nawsypać rodzynki i przyprawy. Czosnek należy dodać rozgnieciony. Dusić, aż chutney będzie gęsty, wlewając pod koniec ocet. Gorący przekładać do czystych słoiczków. Słoiki powinny się pozamykać, więc pasteryzacja nie jest potrzebna. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Przetwory na słodko Tagged: brzoskwinie , gruszki , imbir , rodzynki
https:KKuchniaMniam200ºC i piec przez ok. 20 minut. Ryba powinna być soczysta, ale nie surowa. Podawać na gorąco. Smacznego! Wyliczenia: pstrąg 9,9 zł koperek 1 zł pietruszka 1 zł cytryna 0,5 zł oliwa, przyprawy 0,2 zł Koszt całego dania: 12,60 zł Porcja
Obiad za dychęłyżką z gorącego rosołu elegancko mieściły się w ustach. Dopiero tam czeka nas eksplozja smaku – soczyste, aromatyczne nadzienie dosłownie tryskające smakiem – bo w ugotowanym kołdunie doprawione mięsa, cebulka i słonina wytworzą swój własny, wspólny smak, otulony ciasno i szczelnie delikatnym, pierogowym ciastem. W sieci spotykam się z pielmieniami nazwanymi kołdunami i na odwrót. Oba te dania – syberyjskie pielmienie(...)Kołduny ze zdjęć, wielkości 5 cm, gotowałam we wrzącym rosole ok. 7-8 minut. Najłatwiej wyłowić jednego i po prostu sprawdzić czy potrzebuje jeszcze więcej czasu. Podajemy kołduny bardzo gorące, zalane rosołem lekko ponad poziom, posypane świeżo posiekaną natką pietruszki. Przepyszne! CIASTO NA KOŁDUNY 400g mąki pszennej typ 500 400ml maślanki 1 niepełna łyżeczka soli NADZIENIE NA KOŁDUNY /50-60 sztuk
Karo in the Kitchenśmiało możecie dodać także upróżoną na masełku cebulkę, śmietanę, boczek czy inne ulubione dodatki. Danie jest bardzo sycące i smaczne! To dobra alternatywa dla osób, które kochają pierogi ruskie, ale nie mają czasu na ich lepienie. Gorąco polecam i życzę smacznego
Cooking MonsterPierogi z farszem z kaszy i kapusty to nasze tradycyjne wigilijne danie. Pochodzi jeszcze z czasów, gdy mieszkaliśmy w Bieszczadach :) Składniki na ciasto: 650 g mąki typ 500 70 g masła 400 ml gorącej wody (ok. 90 stC) szczypta soli Składniki na farsz: 1 kg świeżej kapusty 2 białe cebule 1 łyżka tłuszczu ½ szklanki kaszy jęczmiennej sól i pieprz
Tradycyjna Kuchniaświetny pomysł na szybkie, a jednocześnie bardzo smaczne danie. Ponieważ miało to być szybkie danie zdecydowałam się na makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami - jedno z moich ulubionych połączeń. Taki makaron jest aromatyczny i mocno kremowy - gorąco polecam! :) Składniki : 1 cebula 3 ząbki czosnku słoiczek pomidorów w oliwie 2 piersi z kurczaka kilka
Codzienne Gotowanie