cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu. Składniki: 2 kg ziemniaków 1/2 kg wędzone boczku 1 cebula złota 2 jajka 2 łyżki mąki 1/2 szklanki gorącego mleka przyprawy: sól, pieprz czarny olej i bułka tarta do blaszki do pieczenia Sposób przygotowania: Przygotowanie
Projekty ze smakiemsera i wbijamy jajka. Masę dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe, owalne kotleciki, masa powinna być zwarta tak aby dało się z niej formować kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Gorące kotlety posypujemy resztą tartego sera. Podajemy ciepłe. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliprzepisy. Takiego jednak z kalmarami w całości i groszkiem jeszcze na moich talerzach nie było, polecam gorąco. Słodki groszek i chrupiące kalmary to idealne połączenie, popróbujcie, zapraszam. Użyłam tutaj włoskiego ryżu arborio z truflami który jeszcze bardziej podkręca smak dania ale jeśli nie macie to użyjcie zwykłego ryżu do risotto. Risotto z groszkiem zielonym i kalmarami. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniemoże być ciekawe polączenie. Potem doszły kolejne przyprawy i w efekcie końcowym uzyskałam bardzo ciekawy smak. Danie wyszło naprawdę pyszne, a dzieci były zachwycone. Nawet mój trzylatek zjadł sporą porcję :) Oczywiście ja robiłam wersję łagodną ze względu na dzieci. Gorąco polecam! Składniki: 8 pałeczek z kurczaka 2 mniejsze czerwone papryki 2 średnie cebule 1 puszka mleczka kokosowego przyprawa
kuchnia doskiłyżeczki cukru zalewamy gorącą wodą (1/4 szklanki) i rozpuszczamy. Dolewamy 3/4 szklanki zimnej bądź gorącej wody. Następnie dorzucić należy kilka półplasterków cytryny, pomarańczy lub mandarynki i kilka gałązek świeżej mięty. Opcja 2: Zamiast pomarańczy i mandarynek można dać tylko cytrynę i maliny. www.kuchniasmakow.blogspot.com Sama radość przygotowywania i spożywania tegoż filolożkowego napoju ;) Inspiracja/ zdjęcie/ przepis
Kuchnia smakówDaktyle – 100g Wanilia – 1 łyżeczka/laska Mleczko kokosowe – puszka Mięta (świeża) – garstka Wykonanie: Truskawki daj na kilkanaście minut do zamrażarki, aby dobrze się schłodziły. Daktyle i nerkowce namocz w zimnej wodzie na noc (minimum 30 minut w gorącej wodzie). Po tym czasie odlej wodę, przepłucz i dodaj do kielicha blendera wraz z pozostałymi składnikami i zmiksuj
Blendmankokosowego 3 rządki gorzkiej czekolady 1/3 łyżeczki agaru Przygotowanie (15 minut bez moczenia i mrożenia): - daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na godzinę - daktyle odcedzamy i mieszamy z płatkami - mieszankę zalewamy 1/6 szklanki ciepłej wody, mieszamy i blendujemy. Jeśli nie da się łatwo zblendować powoli dolewamy troszkę wody i próbujemy ponownie natomiast jeżeli masa jest za rzadka dosypujemy trochę
Pora na pora i pomidoraciągu 5 dni zostaną wybrane kolejne osoby. 9. Nagrody zostaną wysłane w ciągu 10 dni od dostarczenia danych adresowych przez organizatora konkursu. 10. Wzięcie udziału w konkursie oznacza akceptacje regulaminu i zamieszczenie ewentualnych zdjęć w albumie na FB. Zapraszam wszystkich gorąco do wzięcia udziału. Miłej zabawy
Moje Małe Czarowaniepistacjowa z grillowanymi warzywami może być podana na ciepło i na zimno, obie wersje są bardzo smaczne. Danie nadaje się na obiad, jak i na wczesną kolację. Bardzo bogata w aromaty, z nutą pistacji, zadowoli wielbicieli sałatek… i nie tylko. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Sałatka drobiowo pistacjowa z grillowanymi warzywami appeared first
mojewypiekiinietylkopamiętajmy jednak iż grill daje nam charakterystyczny dodatkowy aromat. Przygotowanie: 1. Serek odpakować i położyć na uprzednio przygotowanym, gorącym grillu. 2. Trzymać po kilka-kilkanaście minut po obu stronach, tak by skórka zrobiła się przypieczona, złocista oraz by wyczuć się dało, że serek w środku robi się miękki/płynny. 3. Nie nakłuwać serka a delikatnie go nacisnąć
KreatywnePinyserku homogenizowanym z musem z truskawek' Składniki (na tortownicę o średnicy 22cm): - 800 g serka homogenizowanego (typu Danio) - 1,5 szklanki śmietany kremówki 30% - 2-4 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 2 łyżki żelatyny - 0,5 szklanki gorącej wody - 0,5 truskawek - 2 galaretki truskawkowe - biszkopty na spód Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder
CookYourselfDzieli się ona na kilka smacznych rozdziałów: świeże chrupiące – chleb i bułki, małe wielkie – przekąski i przystawki, smakowite gorące – obiady, pyszne słodkie – ciasta i desery. Każda z części zaczyna się krótki opisem, w którym autorka przybliża nam, co dla niej oznaczają dane rozdziały książki i dlaczego znajdziemy w nich takie przepisy, a nie inne. Nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała(...)Wszyło zaskakująco dobre i na pewno będę do niego często wracać. Poniżej przedstawiam zdjęcia mojego ciacha! Serdecznie polecam książkę, wszystkim którzy poszukują ciekawych i jednocześnie sprawdzonych przepisów na domowe dania i słodkości, na które nie stracicie całego wolnego czasu i zjecie je z przyjemnością
Emcia Pichcibloga, dlatego też postanowiłam się poprawić i zacząć znów gotować. Sezon urlopów w pełni, na dworze gorąco i nie wyobrażam sobie przesiadywania w kuchni godzinami. W najbliższym czasie będę więc gotować rzeczy, które przyrządza się błyskawicznie. Jednym z takich dań jest zupa z cukinii. Smaczna i aromatyczna, jest daniem lekkim i mało kalorycznym. Dzięki niej zachowamy
W poszukiwaniu inspiracjijaki masz pokrojony w kostkę, natkę pietruszki i tartej bułki tyle, aby masa była dość klejąca-zwarta / ja dałam 3/4 szklanki wszystko dobrze wyrobić ręką i odstawić na 15 minut ręką zwilżoną olejem formować kotlety obsypując je tartą bułką na mocno gorącym oleju smażyć na złocisto makaronowe kotlety my lubimy np. z buraczkami zasmażanymi i sosem pieczarkowym kotlety można też
W Mojej Kuchni Lubiębędzie się cudownie ciągnął;-) wariant b) jest to metoda mojego M. - najpierw talerz posypujemy startym serem i zalewamy gorącą zupą, następnie dodajemy grzanki i ponownie posypujemy odrobiną sera. Macie swoją wersję zupy cebulowej? Jeśli tak, koniecznie się podzielcie przepisem;-) no i dajcie znać, który wariant serwowania tej zupki Wy wolicie;-) Aaaaaa!!! I jeszcze jedno! Cebula jak to cebula ma wszechstronne
Restauracyjka Literackaszklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżki soli 4 łyżki miodu Wszystko razem zagotować. Do słoików dać paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w ćwiartki, do każdego słoika liść laurowy, gorczycę, kuleczkę ziela angielskiego, i 1 łyżkę oleju. Zalewać gorącą zalewą, pasteryzować 10 min. i od razu wyjmować z garnka
Praktyczna plmoich kotlecików włożyłam i byłam pewna, że to co jem, jest zdrowe i dobrej jakości. Dodatkowo moje danie jest na pewno lżejsze niż tradycyjne, tłuste mielone. Same korzyści :) Właśnie dlatego ten mój eksperyment na stałe zagości w naszym menu. Polecam gorąco! Siekane klopsiki drobiowe z oliwkami (porcja dla 5-6 osób) Do ich przygotowania należy przygotować
Ratunku obiadostatni wpis w tym roku , więc życzę wszystkim Wam , życzę SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2014 ROKU, oby nowy rok dał nam dużo radości . Wymiary blaszki : 36 x 25 cm Czas pieczenia : 15 - 17 minut Temp. pieczenia : 195 C źródło- inspiracje : "Życie na gorąco" Składniki: 450 ml mleka 100 g czekolady o smaku kawowym ( wzięłam gorzką czekoladę i dodałam 2 łyżki kawy
Słodkości i nie tylkogorący rozlewamy do butelek Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 5-8 min. Componenti 30-40 rametti freschi di Melissa 10-15 rametti di menta 2,5 litri di acqua succo di due tigli 3/4 kg di canna da zucchero esecuzione Laviamo(...)melissa e risciacquato preparato mięte.Przykrywamy e lasciarlo acceso tutta la notte per la tensione sapore e colore . Mattina Strain melissa e menta , e il conseguente cuoco sciroppo e .gorący rotazione in bottiglia e pastorizzazione ca. 5-8 minuti
w mojej kuchniopublikować dawno zapowiadany przepis na pyszną konfiturę z czerwonej cebuli. Dodatek wprost fantastyczny do serów i mięs pieczonych. Konfitura jest łatwa w przygotowaniu, a efekt naprawdę pyszny. Ja gorąco polecam, a wy sprawdźcie sami czy to przepis dla Was: Składniki: 1 kg cebuli czerwonej ok 50 gram cukru trzcinowego ocet balsamiczny (ok 50 ml) wino czerwone wytrawne bądź półwytrawne(...)miękkości (ale tak by nie była rozgotowana). Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku. Najlepszy smak dadzą odrobina soli i dużo tymianku. Konfitura gotowa. Można ją zaserwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją zjeść od razu lub przygotować większą ilość, nałożyć na gorąco w słoiczki (i krótko zapasteryzować co by dłuzej postał). Warto jej zrobić więcej gdyż
Kuchnia po mojemuryż. Na bazie ryżu można wyczarować masę przeróżnych potraw. Może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem. Tym razem pokażę go w tej drugiej wersji. Przyznam szczerze, że bardzo go lubię z takimi kotlecikami jak dziś, z kotletami rybnymi, a także sam. Dlatego gorąco go Wam polecam. Ryż z warzywami Do jego przygotowania potrzebujemy: 1,5 filiżanki ryżu(...)Pasuje do wielu rzeczy, a kiedy dodamy do niego sos, np. beszamelowy lub na bazie sera pleśniowego typu "Lazur" (albo podobnego, z zieloną/niebieską pleśnią) może stanowić samodzielne danie. Nasz pyszny obiadek :) Dzisiejsze pomysły są smaczne, tanie i szybkie, więc takie, jak lubię najbardziej. Z podanych w przepisie składników przygotujemy obiad dla czterech osób lub dla dwóch
Ratunku obiadwysmarowania formy + odrobina mąki do jej posypania Przełożenie: 1/2 małego słoiczka domowej konfitury malinowej (lub kupnej) Nasączenie: Napar z 1 łyżeczki zielonej, liściastej herbaty i 1/5 szklanki gorącej wody Masa kremowa: 250 ml śmietanki 36% dobrze schłodzonej 1 małe opakowanie śmietan-fixu 3-4 łyżki domowego dżemu z jagód (lub kupnego) garść świeżych liści bazylii oraz cząbru(...)jeśli jesteśmy w posiadaniu barwinka spożywczego dodajemy go do masy i ponownie wyrabiamy - tak aby masa dała się modelować. Ozdoby wycinamy za pomocą nożyka, wykrawamy je foremkami lub wylepiamy ręcznie. Przyczepiamy je do powierzchni za pomocą lukru z cukru pudru, gorącej wody i soku z cytryny - ja użyłam 4 łyżki przesianego cukru pudru na 1 łyżkę gorącej
Symfonia Smakówkuchni hinduskiej ilość przypraw nie powoduje przypływu gorąca na podniebieniu. Gorąco Was zapraszam na kulinarną podróż do tego kraju i mam nadzieję, że przepis na dzisiejszą potrawę Was zachęci do poznania tamtejszej kultury. Kabuli Palaw lub Qabili Pulao to narodowe danie Afganistanu. Przygotowywane jet ono w każdym domu i nie może odbyć się bez niego żadna
Food Squarepodsmażać, aby smaki się połączyły. Na koniec danie doprawić solą, słodką papryką w proszku i pieprzem. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przy czym do wody, w której będzie gotowany, dodać łyżkę sproszkowanego curry. Odcedzić. Na dno podłużnego naczynia lub na każdy talerz oddzielnie układać zabarwiony na żółto od curry, gorący ryż. Na ryż wyłożyć kurczaka z sosem
Gospodyni MiejskaUszka błędnie kojarzone są z dużym nakładem pracy, ale wierzcie, to mit, to wspaniałe danie staropolskie, tradycyjne, szczególnie z barszczami, spójrzcie jak swojsko wyglądają, a wyobrażacie sobie jak smakują z borowików przyrządzone?! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1/2 szklanki gorącej wody farsz 200 g suszonych borowików 1 cebula 1 łyżka masła sól i pieprz świeżo mielony(...)ciasta formując uszka. Gotujemy uszka w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli. Ugotowane uszka wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy w bulionówkach z czerwonym barszczem lub podsmażone na maśle jako danie wigilijne . Smacznego
kgwjanczewoKrewetki , to doskonała przystawka dla wielbicieli owoców morza. Smażone krewetki w na maśle z czosnkiem i pietruszką smakują wybitnie, są proste w przygotowaniu, najlepiej smakują
Smakowite DaniaSezon grzybowy w pełni, a więc pora na przysmak z grzybami w roli głównej. Dlatego moją propozycją są aromatyczne i przepyszne kotleciki z grzybów. Mogą stanowić
Smakowite DaniaPyszne ciasto z makiem na każdą okazję, nie tylko na święta. I jeszcze ten krem, delikatny, subtelny, w połączeniu z makiem idealnie pasuje do kawy czy
Salonik smakówniezwykle łatwy sposób na przygotowanie tego mięsa, jest to jedno z tych dań, które robią się same w piekarniku. Soczysta karkówka, zapiekana w sosie pomidorowym z cukinią, bakłażanem, papryką i grzybami pod warstwą sera, pyszna! Podałam z nieziemskim puree z batatów i mascarpone , polecam gorąco. Scroll down for recipe in English Karkówka zapiekana z warzywami (4 porcje) Składniki(...)bakłażan, pokrojony w 0,5 cm plastry 1 cukinia, pokrojona w 0,5 cm plastry 150 g pieczarek pokrojonych w plastry 250 g ulubionego sosu pomidorowego lub keczupu (ja dałam sos marinara ) 150 g startej na tarce mozzarelli (lub innego ulubionego sera) Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj sporej wielkości naczynie do zapiekania (tak by plastry
karmelowyzostało wykonane ze specjalnej folii, odpornej na działanie wysokiej temperatury niezbędnej do sprawnego wykorzystania Polewy HELIO w kuchni, tj. do 75-80 ºC. Polewę HELIO wystarczy podgrzać w gorącej wodzie lub kuchence mikrofalowej. Jeśli rozpuścimy za dużo polewy, nie ma żadnych przeciwwskazań, aby produkt ostudzić i przy kolejnym użyciu rozpuścić ponownie w kąpieli wodnej. Sprawnie, wygodnie i bez niespodzianek(...)jabłek 1 łyżeczka cynamonu jedna trzecia łyżeczki kardamonu pół szklanki suszonej żurawiny, ja dałam nieco więcej 10 daktyli WIERZCH pół szklanki siekanych orzechów włoskich HELIO pół szklanki płatków migdałowych HELIO polewa i dekoracja mleczna HELIO Daktyle pokrój w cieniutkie plasterki i zalej gorącą wodą, pozostaw na około 10 minut. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż
Z Kuchni Do KuchniLatem, podczas upałów, nikomu nie chce się stać przy kuchni i piekarniku. Właśnie dlatego szukamy potraw, które nam tego oszczędzą. Oprócz chłodników i wybitnie lekkich dań powodzeniem cieszą się takie, których przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Kurczak na butelce piwa właściwie „robi się sam”. Dla niektórych ten przepis jest ciekawostką, ale baaaardzo wielu już go zna i wypróbowało. Kurczak(...)piekarnika. Kurczaka na butelce przenosimy na naczynie żaroodporne (butelka z pozostałym piwem jest bardzo gorąca), wyjmujemy wykałaczki (kurczak „siądzie”) i pozostawiamy na 15 minut, aby soki się wchłonęły. Dopiero po tym czasie kurczaka dzielimy na porcje. Kurczak na butelce piwa podany z Pilsnerem to danie, do którego często wracam. Sposób przygotowania gwarantuje, że mięso jest soczyste, a skórka
mojewypiekiinietylkomieszankę z opakowania, wlej gorącą wodę i dokładnie wymieszaj. Dodaj fasolkę szparagową wymieszaj i gotuj ok 7 min. Dodaj tuńczyka, gotuj ok 3 min , aż makaron zmięknie. Szczerze powiedziawszy na pewno nie skuszę się drugi raz na tego typu danie , ponieważ wole samodzielnie doprawić potrawy, a poza tym dania z proszku jak wszyscy wiemy
Cukier&Puder