Stir-fry to technika smażenia wywodząca się z kuchni chińskiej, w której przygotowana potrawa smażona jest w małej ilości tłuszczu i na dużym ogniu, będąc stale i intensywnie mieszaną – stąd częste określanie stir-fry jako „smażenia w ruchu”. To danie niezwykle szybkie w przygotowaniu, w którym warzywa zachowują jędrność, a mięso delikatność i soczystość. Tradycyjnie do stir-fry używamy(...)smażonych dań) około 8-cm kawałek pora 3 ząbki czosnku 3-cm kawałek korzenia imbiru 2 łyżki oleju ryżowego, kokosowego lub masła klarowanego 3 łyżki sosu sojowego tamari 2 łyżeczki octu ryżowego przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry, po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, kurkumy, ziaren kopru włoskiego, po szczypcie pieprzu i ostrej papryki (dużej, jeśli preferujemy bardziej pikantne dania
Even Better FoodSzybki, orientalny obiad. Składniki makaron do dań z woka 1 opakowanie filet z kurczaka 1 pojedynczy kiełki sojowe 1 słoik grzyby mun 1 garść kapusta biała 2 garści przyprawa orientalna … Czytaj dalej Smażony makaron z kurczakiem w chińskim sosie
czarrna od kuchniskładnik wielu potraw, szczególnie dań jednogarnkowych z dodatkiem mięsa lub ryby. To danie jest proste, a w dodatku jest eleganckie i wyraziste, nieprzeciętne w smaku. SKŁADNIKI ( 4 porcje) 4 filety łososia bez skóry ( po ok. 150 g każdy) 250 g makaronu ryżowego, lub chińskiego makaronu jajecznego biały sezam do obsypania filetów MARYNATA I SOS: 4 łyżki sosu
Calzonella.comakurat miałam w lodówce wyszedł idealnie jako uzupełnienie mojego niedzielnego, chińskiego obiadu. Sam tez smakuje wybornie. Możecie także dodać do niego pokrojone kawałki piersi kurczaka zamarynowane w sosie sojowym i oleju sezamowym i dzięki temu uzyskacie całkiem nowy wymiar tego szybkiego dania. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbył wężymord, a jako poplon zasiałam też kapustę chińską, czyli Pak Choi. Ta kapucha już na stałe zagości w moim ogrodzie i na talerzu, bo uprawia się ja naprawdę łatwo, i jest przepyszna. Ma dużo wspólnego z kapustą pekińską, ale jest bardziej soczysta i ma ciut więcej goryczki. W tym daniu można zastąpić śmiało pakchoi kapustą pekińską, lub nawet
greenscarfmamy czasu na stanie przy kuchni, lub po prostu nasza lodówka świeci przysłowiowymi pustkami. Do takich właśnie ułatwiaczy należą produkty japońskiej marki OYAKATA oferującej zupy i dania z makaronem. W kilka minut na naszym stole będziemy mieli smaczny, aromatyczny i sycący gorący posiłek. Ramen to tradycyjna japońska zupa. Od jakiegoś czasu w naszym kraju rośnie zainteresowanie Japonią(...)obyczajami. Nie tylko sushi podbiło serca i podniebienia Polaków, pokochaliśmy też ramen, miso, sos teriyaki, a także różnego rodzaju makarony. Nazwa ramen wywodzi się nie od japońskiego , ale od chińskiego słowa, który oznacza rodzaj makaronu produkowanego z mąki pszennej. Jest to bardzo intensywny mięsny wywar, przypominający nieco nasz tradycyjny rosół. Jest gotowany przez kilka długich godzin, aż bulion
Kulinarne przygody GatitySkładniki udka z kurczaka, 4szt ziemniaki, 500-700g cebula, 1 duża szt cebula czerwona, 1 duża szt przyprawa chińska, 1 opak tymianek, 1
Gotowanie moimi oczamiKaczka z mango, marchewką i porem w sosie śliwkowym. Doprawiona imbirem, czosnkiem oraz limonką. Pomysł na wykorzystanie pieczonej kaczki. Danie przygotowuje się bardzo szybko
Moja Galeria Smakusię także kalafior. ;) I takim sposobem zdobyłam bazę do stworzenia pysznego dania! Mięso można zamarynować dzień wcześniej, ale 1 godzina przed smażeniem również wystarczy. :) Jako dodatek użyłam kaszy jaglanej (bo ona nawet z curry smakuje świetnie!), ale doskonale będzie pasować także ryż czy chiński makaron. Składniki (na 2-3 porcje) : pierś z kurczaka 1/2 kalafiora
Kuchnia Elliechoi (bok choy / kapusta chińska) – może nie wydawać się tak popularna, jak zwykła kapusta spotykana na rynku, jednak to gwiazda wśród zdrowej żywności. Ma potencjał, aby chronić przed nowotworami, obniżać ciśnienie krwi, a nawet wiele więcej”. Dania azjatyckie charakteryzuje bogactwo smaków i kolorów, a także szybkość i prostota przygotowania. Azjatycka zupa pak choi to danie, które
mojewypiekiinietylkoBardzo długo zastanawiałam się nad kupnem książki „Kuchnia chińska według Goka” . W końcu dostałam wymarzony egzemplarz na urodziny od moich przyjaciół. Książka jest naprawdę pięknie wydana, każdy miłośnik kuchni azjatyckiej znajdzie w niej wiele inspiracji. Ja zaczynam swoja przygodę z daniami Goka, będę na bieżąco zamieszczać przepisy, który uda mi się przyrządzić. Na pierwszy ogień poszedł przepis
Mania Gotowaniajest bardzo ostra i jeśli dacie jej zbyt dużo danie może być zbyt ostre i cały jego smak zniknie :) Kurczak w czerwonym curry – składnik (na 3-4 porcje) torebka ryżu np. brązowego 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 puszka ananasów 300g filetu z kurczaka 200g mieszanki chińskiej (możecie użyć świeżych warzyw) 400 ml mleczka kokosowego mała cebula olej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mogłam się oprzeć, przyrządziłam więc ją pierwszy raz. Potem, drugi, trzeci, piąty, dziesiąty... Stała się podstawowym podpunktem w menu dla gości, podczas rodzinnych spotkań, imprez, ale też jako danie kolacyjne w dni powszednie. Zasmakowała mnie i mojej rodzinie. Stanowi też świetny sposób, na pozbycie się z lodówki resztek lub pojedynczych porcji, np. mięsa, których nikt już nie chce zjeść(...)dłuższą zabierają jajka. Za każdym razem smakuje inaczej, każdorazowo dodaję inną wędlinę, mięso, czy to, co akurat w lodówce jest na zbyciu. SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH. /zbyt popularna, by była autorska;/ 4 zupki chińskie 5 jajek puszka kukurydzy konserwowej puszka groszku konserwowego 1/2 słoika marchewki konserwowej szklanka posiekanych konserwowych pieczarek 200g wędliny lub mięsa 1 biała część pora pęczek
W kuchni Karmel-itkikrajów dalekowschodniej Azji, gdzie mogą spróbować oryginalnych potraw, które smakują im na tyle, że chcą jeść je również po powrocie. Wpływa na to też coraz lepsza jakość i różnorodność dań w polskich restauracjach serwujących kuchnię azjatycką. Te badania to również wskazówka dla restauratorów i szefów kuchni. Skoro aż tylu potencjalnych klientów ceni sobie kuchnię azjatycką, może warto choć(...)Popularna jest również kuchnia wietnamska, hinduska czy chińska – choć trzeba pamiętać, że ta ostatnia jest bardzo niejednorodna i właściwie trzeba uznać, że w zależności od prowincji znacznie się między sobą różni. Wszystko to sprawia, że szef kuchni układający menu, ma dużą swobodę w jego konstruowaniu. Z jednej strony, można wybrać najbardziej typowe dania z wielu różnych kuchni
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneŚniadanie jest uważane przez dietetyków za posiłek najważniejszy dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu – ma dostarczać energii, co po nocnej przerwie jest bardzo istotne. Chińskie przysłowie, na poparcie tej tezy, mówi: Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Fakt spożywania śniadania wpływa na wydajność fizyczną i psychiczną w ciągu dnia. Granola jest mieszaniną różnego rodzaju(...)błyskawicznych) - 250 g całych migdałów - 120 g pestek słonecznika - 120 g ziaren sezamu - 2 jabłka golden delicious - 2 łyżeczki zmielonego cynamonu - 1 łyżeczka zmielonego imbiru - 200g płynnego miodu (dałam malinowy) - 2 łyżki brązowego cukru (light muscovado) - 1 łyżeczka różowej soli himalajskiej - 2 łyżki oleju rzepakowego - 200 g rodzynków - 100 g suszonej żurawiny - garść suszonych moreli - 120 g suszonych wiśni
mojewypiekiinietylko