znane było już w neolicie. Pierwsze wzmianki o niej pojawiły się w 2800 r.p.n.e. w chińskich dokumentach. To właśnie z Chin trafiła do Europy. Oto kasza jaglana. Oprócz smaku kasza jaglana wyróżnia się wszechstronnym zastosowaniem w kuchni – od dodatków do dań mięsnych po wypieki i słodkości. Jest bogata w składniki odżywcze i ma właściwości lecznicze. Kasza jaglana jest kaszą(...)właściwości zdrowotne, polecam książkę Marka Zaremby "Jaglany detoks". To rewelacyjne kompendium wiedzy na temat kaszy jaglanej i jej wartości odżywczych. Książka zawiera także wiele ciekawych i smacznych przepisów na dania z tej kaszy. Poniżej moje przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej (kliknij w tytuł przepisu, aby poznać przepis): Placek jaglany z borówkami Pieczone klopsiki z kaszą jaglaną
My Chcemy JeśćObiad w 30 minut? Proszę bardzo! Pyszne pulpeciki w sosie chińskim podane z makaronem spaghetti. Oczywiście rodzaj makaronu może być tutaj zależny od Waszego wyboru, wydaję
Klasyka GotowaniaNasza wersja znanej chyba wszystkim sałatki z makaronu "chińskiego". Przyrządzamy ją prawie na każdą okazję, a zwłaszcza dla niezapowiedzianych gości, bo wbrew pozorom szybko się ją
Kolorowy PrzepisownikKlasyka gatunku - sajgonki. Świetne jako przekąska, a nawet obiad. Kolejne danie, za pomocą którego możemy wykorzystać resztki gotowanego mięsa. Zawsze warto mieć w szafce papier
W kuchni wieczoremPyszne, sycące i bardzo szybkie w przygotowaniu danie przywołujące orientalne Chiny. Z chrupiącymi grzybami mun, miękkim kurczakiem i ciągnącym się makaronem. Składniki: 15 g suszonych
Pyry na GazSKŁADNIKI: 50 g papieru ryżowego ok 12 szt 1 filet z kurczaka 20 dag mrożonki chińskiej 2 łyzki sosu sojowego 5 grzybów mun Przyprawy: 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego, 1 łyżeczka soli ja dałam czarną, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka czerwonej peperoni Olej do smażenia i smarowania sajgonek PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka kroję w kostkę. Do rondelka wlewam łyżeczkę oleju
Gotowanie Patkijednak może zdobyć tylko 1 nagrodę 9) Organizatorem konkursu jest blog http://kolorowyprzepisownik.blogspot.com/ 10) Nagrody: "Dieta kobiety pracującej", "Małe Dania. 300 najlepszych przepisów kuchni polskiej i światowej", "Dziennik diety. Szczuplej dzień po dniu!", "Kuchnie świata - kuchnia chińska" 11) Nagrody wysyłam wyłącznie na terytorium Polski Serdecznie zapraszam do wspólnej zabawy :) Czas start
Kolorowy PrzepisownikUlubione danie z grilla Składniki 2 filety z kurczaka marynata: 2 łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowej 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 2 łyżki oleju kukurydzianego 1 łyżka sosu teryiaki 1/2 cukinii … Czytaj dalej Szaszłyki drobiowe z orientalnym akcentem
czarrna od kuchnilekko podprażonych nasion sezamu. Jest to ciekawy "wynalazek" używany głównie do hummusu (pasta na bazie ciecierzycy) ale także do dań na słodko lub nawet surówek. Najczęściej używa jej się w krajach arabskich ale także w kuchni chińskiej, japońskiej oraz koreańskiej. W innych krajach jest stosowana głównie przez wegetarian. Poniższy przepis nie do końca jest wegetariański, gdyż użyłam do niego
Pyza i SurówkaOkazuje się, że zrobienie sajgonek jest banalnie proste. Nie wiem czemu wydawało mi się, że z tym daniem jest więcej zachodu. W moim osiedlowym sklepie nie było grzybów mun, więc zamiast nich kupiłem mieszankę chińską:) Polecam wszystkim domowe sajgonki. Składniki papier ryżowy 200 gram piersi z kurczaka mieszanka chińska mrożona – 1 opakowanie 6 liści kapusty pekińskiej 1 jajko
Gotuj z Misiemgłowie układać przepis, dobierać składniki i tworzyć wyjątkowe i niezapomniane danie. Dzisiaj podałam na obiad kurczaka w sosie z czarnej porzeczki, pasty pomidorowej, chili i miodu. Pieczoną gruszkę nadziewaną kuskusem z pastą na bazie serka Arla Apetina Czosnek i Zioła, jak i czarną fasolę z marchewką po chińsku z aromatem goździka i pomarańczy. Hmmm Rozkosz! Po prostu! ;-))) mniammmm
SMYKWKUCHNIPrzepyszna, niezwykle aromatyczna, pachnąca Tajlandią sałatka z pieczonym łososiem, chińskim makaronem, chrupiącymi orzeszkami i świeżą kolendrą, polana orzeźwiającym winegretem z limonki, cytryny i trawy cytrynowej to
Szalona Kuchnia EwelinyPyszne orientalne danie na bazie Makaronu Spaghetti Lubella :) Polecam :) SKŁADNIKI DLA2 OSÓB: 2 filety z kurczaka 20 dag mrożonych warzyw chińskich 2 łyżki natki 200 ml mleczka kokosowego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 3 łyżki curry Olej do smażenia np rzepakowy
Gotowanie PatkiBłyskawiczne danie dla wielbicieli azjatyckiej kuchni. Składniki: ok 200 g makaronu noodle duża pierś z kurczaka opakowanie mrożonki mieszanki chińskiej Sos: 2 łyżki sosu sojowego łyżka miodu 2 łyżki soku z limonki lub cytryny 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę) imbir, papryka słodka i ostra, kumin, cynamon, odrobina kakao, sól, pieprz łyżka mąki kukurydzianej Przygotowanie Makaron przygotowujemy wg instrukcji
e-PrzepisyKulinarne