dania chińskie - 1156 przepisów (strona:36/78)

Stir fry z wołowiną, kapustą, białą rzepą i kimchi 242

koreański (z naleciałościami japońskimi i chińskimi) sposób na kiszoną kapustę (ale też na kiszone ogórki i rzepę). Warzywo kisi się i fermentuje z dodatkiem przypraw – mnóstwa papryki chili (zarówno surowej, sproszkowanej jak i płatków), świeżego imbiru, czosnku i dymki, soli. Używane samo, jako dodatek do potraw, lub jako jeden ze składników dania.   Ma bardzo charakterystyczny smak

Karo in the Kitchen
Fusilli z algami morskimi i bakłażanem 174

Zakupiłam cudne sprężyny makaronu z algami morskimi. Dołożyłam kilka składników i danie iście królewskie powstało. Chcecie spróbować jak smakuje? nic trudnego, trzeba sobie ugotować. Mało

Moje Małe Czarowanie
Sałatka chińska. 437

Witajcie :) dzisiaj tak na szybko zapraszam na pyszną sałatkę z zupkami chińskimi. Składniki : 2 piersi z kurczka 4 zupki chińskie o smaku kurczaka 1/2 kapusty

Sama słodycz i szczypta chili
,,Zapiekanka z zupek chińskich’’ 35954

Prezentuję Wam dziś smaczny i prosty do przygotowania obiad. Przyrządzony z makaronem z zupek chińskich i drobno pokrojoną piersią z kurczaka, z dodatkiem aromatycznego czosnku. Szybkie

Podróż w kulinaria
Wołowina po chińsku - obiad w 15 minut 194

knajpki hinduskie, libańskie, włoskie, jest też mój ulubiony  Steak  House  Restaurant , ale typowo chińskiej knajpki tutaj nie widziałem, a nabrałem ostatnio ochoty na " chińszczyznę "  W Polsce przygotowywaliśmy ją w sposób, który podaję poniżej. W Arabii Saudyjskiej , nie da się tego tak przyrządzić, bo tutaj  alkohol  jest  całkowicie  zabroniony , a jego posiadanie kończy(...)szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone.  Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wołowina po chińsku 150

SKŁADNIKI: 600-800 g wołowiny na gulasz 1 opakowanie 450 g mrożonej mieszanki warzyw chińskich 50 g grzybów mun TaoTao 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao

ClauditteMissCooking
Curry Laksa 358

połączeniu z przyprawami oraz kurczakiem, krewetkami, przysmażonym tofu i makaronem tworzą niepowtarzalne i wyjątkowo smaczne danie. Pomysł na zupę zaczerpnęłam z programu Masterchef Australia. Polecam Składniki: 2 piersi z kurczaka (około 500 g) 250 g mrożonych krewetek 300 g chińskiego makaronu jajecznego 200 g tofu 1,75 l bulionu drobiowego 300 ml mleka kokosowego 1/2 słoiczka czerwonej pasty curry

Oryginalny smak
Kuskus Pełnoziarnisty z Chińską Mieszanką Warzyw 268

woli w daniach zarówno wytrawnych jak i w deserach. Tu widać, że podałam kuskus pełnoziarnisty przełożony na przemian z warzywami z kawałkami duszonego schabu. Obiad niby prosty i taki zwyczajny, podanie w taki sposób stworzyło ład na talerzu. Tak lubię i tak mi się podoba. Składniki: ok. 200 g schabu kuskus pełnoziarnisty Skworcu 1/2 opakowania chińskiej mieszanki warzywnej mrożonej(...)najwięcej czasu. jeśli pędy są już chrupiące i al dente, wtedy mam pewność, że i pozostałe warzywa są gotowe. Pod koniec duszenia doprawiłam całość papryką słodką, pieprzem i solą. Danie zaserwowałam jak widać w taki sposób, że kuskus przełożyłam warstwami. Obok ułożyłam mięsko i sałatkę. Podczas jedzenia i tak to wszystko wymieszałam, jak widać na zdjęciu na dole

Blondynka Gotuje
Makaron soba z wieprzowiną 190

Zachęcam do kreatywności i przeglądania tego, co macie w kuchni zanim wybierzecie się na zakupy. Danie robi się szybko, można je przygotować jako dwudniowy obiad – sprawdzałam     Składniki /4 porcje/: 3-4 plastry schabu 300 g makaronu soba 300 g mieszkanki chińskiej sos Czytaj dalej... Artykuł Makaron soba z wieprzowiną pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Makaron po chińsku z wieprzowiną 297

Makaron po chińsku z warzywami i polędwiczką wieprzową w sosie słodko kwaśnym Jestem miłośniczką "chińczyka" pod różnymi postaciami i niedługo zacznie na blogu pojawiać się coraz więcej dań z tej kuchni. Nie zabraknie też kuchni tajskiej i indyjskie, moc przypraw i różnorodność smaków tych kuchni zdecydowanie przemawia do moich kubeczków smakowych. Dzisiaj postawiłam na chińszczyznę w wersji mięsnej(...)widać niestety ma problemy z ostrzeniem i domaga się wymiany) ... i ledwo dałam radę zanim rzuciłam się jak sęp i wciągałam makaron niemalże nosem. Dobrze że zrobiłam dużą porcję bo dla męża by zabrakło jakby było mniej taki ze mnie obżatuch. ps. nie róbcie tego dania na maksymalnym głodzie tak jak, ja bo za szybkie jedzenie nie jest

W kuchennej krainie
Kurczak po chińsku z ryżem 142

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com    Pyszne i proste danie, które robi się ekspresowo. Całość jest niezwykle aromatyczna i posiada wyrazisty smak.   1 pierś z kurczaka (podwójna) 100g ryżu 1 jajko około 400g mieszanki chińskiej (mrożonka) sos sojowy 1 łyżeczka czosnkowego sosu chilli curry kurkuma słodka papryka sól Dodatkowo:  mąka olej Pierś z kurczaka pokroić w kostkę

Di gotuje
Pak choi z patelni w miksie ze szparagami. 220

Witajcie :) Pak choi, jedliście ją kiedyś ? To wspaniała kapusta inaczej zwana chińską. Jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Azji, a dokładnie z Azji wschodniej. Ma niezwykle delikatny smak i warto, abyście pokusili się na zrobienie szybkiego dania z pak choi. Dzisiejszy pomysł to kombinacja z naszymi ulubionymi zielonymi szparagami. Dodaliśmy jeszcze parę fajnych składników, aby urozmaicić smak

vegetanie
WIEPRZOWINA W 5 SMAKACH Z GRZYBAMI ( Five spice pork ) 209

kolejny przepis inspirowany kuchnią tajską i chińską ( od której ostatnio nie mogę i chyba wcale nie chcę się uwolnić! ). Był już kurczak w przeróżnej postaci .. rybka na ostro … były sajgonki i dania wegetariańskie … Dziś przyszła pora na wieprzowinę w 5 smakach. Danie niesamowicie aromatycznie, niezwykle łatwe i sycące. Tanie danie jest świetnym pomysłem

Ostra na Słodko
ZWIĄZEK AZJATYCKO-WŁOSKI. 156

zielone, - oliwki czarne, - indyk/wędlina z indyka, - papryka marynowana, - papryka czerwona, - grzybki shitake ( kup tutaj - SKWORCU ), - kiełki fasoli Mung, - makaron ryżowy (nitki/wstążki), - sos sojowy (bezglutenowcy pomijają), - czosnek (NIE chiński), - przyprawy: czarny pieprz, papryka słodka, papryka ostra. - odrobina serka (może być topiony, kanapkowy itd) /ilość składników zależy od Was. My dodawałyśmy na oko, tak aby osiągnąć pożądany przez(...)Grzybki Shitake namaczamy. My zalałyśmy je gorącą wodą, przykryłyśmy a następnie chwilkę pogotowałyśmy aby zmiękły. 2. Kroimy wszystkie składniki z pominięciem małych cebulek. W zasadzie i oliwki można dać w całości - jak kto woli i polewamy. Polewamy sosem sojowym (bezglutenowcy to pomijają)  /Jeśli stawiamy na indyka - kroimy go w niewielką kostkę. Jeśli na wędlinę - kroimy w paseczki

Wypisz Wymaluj
Mięso mielone na łódeczkach z sałaty 209

zwykle trafiłam na ten przepis przypadkiem przegrzebując internet. Bardzo spodobało mi się wizualnie to danie i dopiero później zaczęłam zgłębiać z czego jest zrobione. Okazało się, że są to moje ulubione, azjatyckie smaki! Samo przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste i szybkie. Ponieważ jest ciekawie podane - idealnie sprawdzi się jako przystawka lub przekąska na imprezę, a goście z pewnością(...)łyżeczki ostrej papryki w proszku lub pieprzu kajeńskiego kilka orzechów wodnych (water-chesnut, po polsku ponikło słodkie) pokrojonych w cienkie plasterki (jest to dodatek często stosowany w kuchni chińskiej,dostępny w sklepach z orientalna żywnością w małych puszkach jak np. tuńczyk) 2 główki sałaty "little gem" (można zastąpić inną o małych, jędrnych liściach) kilka gałązek dymki papryczka chili do przybrania

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania