koreański (z naleciałościami japońskimi i chińskimi) sposób na kiszoną kapustę (ale też na kiszone ogórki i rzepę). Warzywo kisi się i fermentuje z dodatkiem przypraw – mnóstwa papryki chili (zarówno surowej, sproszkowanej jak i płatków), świeżego imbiru, czosnku i dymki, soli. Używane samo, jako dodatek do potraw, lub jako jeden ze składników dania. Ma bardzo charakterystyczny smak
Karo in the KitchenZakupiłam cudne sprężyny makaronu z algami morskimi. Dołożyłam kilka składników i danie iście królewskie powstało. Chcecie spróbować jak smakuje? nic trudnego, trzeba sobie ugotować. Mało
Moje Małe CzarowanieWitajcie :) dzisiaj tak na szybko zapraszam na pyszną sałatkę z zupkami chińskimi. Składniki : 2 piersi z kurczka 4 zupki chińskie o smaku kurczaka 1/2 kapusty
Sama słodycz i szczypta chiliPrezentuję Wam dziś smaczny i prosty do przygotowania obiad. Przyrządzony z makaronem z zupek chińskich i drobno pokrojoną piersią z kurczaka, z dodatkiem aromatycznego czosnku. Szybkie
Podróż w kulinariaknajpki hinduskie, libańskie, włoskie, jest też mój ulubiony Steak House Restaurant , ale typowo chińskiej knajpki tutaj nie widziałem, a nabrałem ostatnio ochoty na " chińszczyznę " W Polsce przygotowywaliśmy ją w sposób, który podaję poniżej. W Arabii Saudyjskiej , nie da się tego tak przyrządzić, bo tutaj alkohol jest całkowicie zabroniony , a jego posiadanie kończy(...)szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone. Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSKŁADNIKI: 600-800 g wołowiny na gulasz 1 opakowanie 450 g mrożonej mieszanki warzyw chińskich 50 g grzybów mun TaoTao 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao
ClauditteMissCookingpołączeniu z przyprawami oraz kurczakiem, krewetkami, przysmażonym tofu i makaronem tworzą niepowtarzalne i wyjątkowo smaczne danie. Pomysł na zupę zaczerpnęłam z programu Masterchef Australia. Polecam Składniki: 2 piersi z kurczaka (około 500 g) 250 g mrożonych krewetek 300 g chińskiego makaronu jajecznego 200 g tofu 1,75 l bulionu drobiowego 300 ml mleka kokosowego 1/2 słoiczka czerwonej pasty curry
Oryginalny smakwoli w daniach zarówno wytrawnych jak i w deserach. Tu widać, że podałam kuskus pełnoziarnisty przełożony na przemian z warzywami z kawałkami duszonego schabu. Obiad niby prosty i taki zwyczajny, podanie w taki sposób stworzyło ład na talerzu. Tak lubię i tak mi się podoba. Składniki: ok. 200 g schabu kuskus pełnoziarnisty Skworcu 1/2 opakowania chińskiej mieszanki warzywnej mrożonej(...)najwięcej czasu. jeśli pędy są już chrupiące i al dente, wtedy mam pewność, że i pozostałe warzywa są gotowe. Pod koniec duszenia doprawiłam całość papryką słodką, pieprzem i solą. Danie zaserwowałam jak widać w taki sposób, że kuskus przełożyłam warstwami. Obok ułożyłam mięsko i sałatkę. Podczas jedzenia i tak to wszystko wymieszałam, jak widać na zdjęciu na dole
Blondynka GotujeZachęcam do kreatywności i przeglądania tego, co macie w kuchni zanim wybierzecie się na zakupy. Danie robi się szybko, można je przygotować jako dwudniowy obiad – sprawdzałam Składniki /4 porcje/: 3-4 plastry schabu 300 g makaronu soba 300 g mieszkanki chińskiej sos Czytaj dalej... Artykuł Makaron soba z wieprzowiną pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuMakaron po chińsku z warzywami i polędwiczką wieprzową w sosie słodko kwaśnym Jestem miłośniczką "chińczyka" pod różnymi postaciami i niedługo zacznie na blogu pojawiać się coraz więcej dań z tej kuchni. Nie zabraknie też kuchni tajskiej i indyjskie, moc przypraw i różnorodność smaków tych kuchni zdecydowanie przemawia do moich kubeczków smakowych. Dzisiaj postawiłam na chińszczyznę w wersji mięsnej(...)widać niestety ma problemy z ostrzeniem i domaga się wymiany) ... i ledwo dałam radę zanim rzuciłam się jak sęp i wciągałam makaron niemalże nosem. Dobrze że zrobiłam dużą porcję bo dla męża by zabrakło jakby było mniej taki ze mnie obżatuch. ps. nie róbcie tego dania na maksymalnym głodzie tak jak, ja bo za szybkie jedzenie nie jest
W kuchennej krainiewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pyszne i proste danie, które robi się ekspresowo. Całość jest niezwykle aromatyczna i posiada wyrazisty smak. 1 pierś z kurczaka (podwójna) 100g ryżu 1 jajko około 400g mieszanki chińskiej (mrożonka) sos sojowy 1 łyżeczka czosnkowego sosu chilli curry kurkuma słodka papryka sól Dodatkowo: mąka olej Pierś z kurczaka pokroić w kostkę
Di gotujeWitajcie :) Pak choi, jedliście ją kiedyś ? To wspaniała kapusta inaczej zwana chińską. Jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Azji, a dokładnie z Azji wschodniej. Ma niezwykle delikatny smak i warto, abyście pokusili się na zrobienie szybkiego dania z pak choi. Dzisiejszy pomysł to kombinacja z naszymi ulubionymi zielonymi szparagami. Dodaliśmy jeszcze parę fajnych składników, aby urozmaicić smak
vegetaniekolejny przepis inspirowany kuchnią tajską i chińską ( od której ostatnio nie mogę i chyba wcale nie chcę się uwolnić! ). Był już kurczak w przeróżnej postaci .. rybka na ostro … były sajgonki i dania wegetariańskie … Dziś przyszła pora na wieprzowinę w 5 smakach. Danie niesamowicie aromatycznie, niezwykle łatwe i sycące. Tanie danie jest świetnym pomysłem
Ostra na Słodkozielone, - oliwki czarne, - indyk/wędlina z indyka, - papryka marynowana, - papryka czerwona, - grzybki shitake ( kup tutaj - SKWORCU ), - kiełki fasoli Mung, - makaron ryżowy (nitki/wstążki), - sos sojowy (bezglutenowcy pomijają), - czosnek (NIE chiński), - przyprawy: czarny pieprz, papryka słodka, papryka ostra. - odrobina serka (może być topiony, kanapkowy itd) /ilość składników zależy od Was. My dodawałyśmy na oko, tak aby osiągnąć pożądany przez(...)Grzybki Shitake namaczamy. My zalałyśmy je gorącą wodą, przykryłyśmy a następnie chwilkę pogotowałyśmy aby zmiękły. 2. Kroimy wszystkie składniki z pominięciem małych cebulek. W zasadzie i oliwki można dać w całości - jak kto woli i polewamy. Polewamy sosem sojowym (bezglutenowcy to pomijają) /Jeśli stawiamy na indyka - kroimy go w niewielką kostkę. Jeśli na wędlinę - kroimy w paseczki
Wypisz Wymalujzwykle trafiłam na ten przepis przypadkiem przegrzebując internet. Bardzo spodobało mi się wizualnie to danie i dopiero później zaczęłam zgłębiać z czego jest zrobione. Okazało się, że są to moje ulubione, azjatyckie smaki! Samo przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste i szybkie. Ponieważ jest ciekawie podane - idealnie sprawdzi się jako przystawka lub przekąska na imprezę, a goście z pewnością(...)łyżeczki ostrej papryki w proszku lub pieprzu kajeńskiego kilka orzechów wodnych (water-chesnut, po polsku ponikło słodkie) pokrojonych w cienkie plasterki (jest to dodatek często stosowany w kuchni chińskiej,dostępny w sklepach z orientalna żywnością w małych puszkach jak np. tuńczyk) 2 główki sałaty "little gem" (można zastąpić inną o małych, jędrnych liściach) kilka gałązek dymki papryczka chili do przybrania
Codzienne Gotowanie