ProecoPolska 3 łyżki oliwy 1 litr + 600ml ewentualnie do podlania bulionu mięsnego lub warzywnego Pieczarki Orzech jako dodatek 2 marchewki 1 woreczek warzyw na patelnię po chińsku Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i dobrze nacieramy wszystkimi przyprawami oraz czosnkiem.Odstawiamy na około 15 minut do przegryzienia mięsa z ziołami. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę , przekładamy mięso, obraną(...)odparowało Wam wywar jeśli dużo to dolejcie więcej bulionu lub wody. Na samym końcu przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem a może nawet chili jeśli lubicie ostre dania. Na talerz nakładamy porcję gulaszu i po kilka konserwowych pieczarek. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliwiem co to sprawia jesień czy zimno,że zawsze mam chęć na ostrą zupę,która rozgrzeje mnie od wewnątrz i da mi siły do walki z codziennością.Właściwie ta zupa jest ni to chińska ni to polska,ale zawsze można być pewnym że jest zupą.:) 4 szt.skrzydełek kurzych vegeta odrobina trawy cytrynowej posiekana bazylia 2 papryczki chili(...)wodę 1.5 litra.Myjemy skrzydełka i wkładamy do garnka,solimy odrobinę.Gotujemy wywar na małym ogniu.Groszek odcedzamy.Papryczkę chili myjemy i suszymy.Kroimy drobno i wrzucamy do zupy wraz z nasionkami-da to nam ostrość w zupie. Trawę cytrynową siekamy i do dajemy do zupy oraz groszek.Chwilę gotujemy i wsypujemy wiórki kokosowe oraz wlewamy mleko kokosowe i przyprawiamy curry i vegetą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprostu osolony i usmażony na patelni. W Chinach istnieje cała niezliczona ilość przepisów na węgorza. Zanim jednak węgorz trafi na półmisek jako wyśmienite danie powinien przejść 3 etapy preparowania i przygotowywania trwające 72 godziny (chińska szkoła kulinarna) aby był optymalnie wyśmienity i nie smakował mułem: Odmulanie w czystej wodzie (jest wciąż żywy, trwa to 3 dni) Czyszczenie ze śliskiego
Sztuka gotowania w/g SamiryZwykłe nasze polskie naleśniki nadziane warzywami przygotowanymi na sposób chiński i podane ze słodkim sosem chilli. Lekko pikantny, orientalny smak. Danie całkowicie wegetariańskie. Ciasto naleśnikowe można przygotować wg ulubionego przepisu. Ja zrobiłam je z mieszanki zwykłej mąki bezglutenowej i mąki gryczanej z pełnego przemiału. Doskonałe na kolację, obiad jak i do pracy. Składniki: Naleśniki
Ze smakiem bez glutenuZapraszam na chińszczyznę, makaron chow mein. Chiński smażony makaron chow mein z kurczakiem i warzywami to szybkie danie typu stir-fry z jednej patelni, a właściwie wok. Jest to idealna potrawa na obiad w tygodniu, którą można przyrządzić w dosłownie 30 minut. Taka wygoda, a i dostępność składników sprawia, że chow mein przyrządzam często. Najczęściej gotuję je z kurczakiem
codojedzeniaCześć Wam, dzisiaj pokazuję Wam pomysł na kurczaka rodem z kuchni chińskiej, która bardzo mi smakuje. Kurczak w sosie sezamowym z warzywami. Danie robi się na prawdę szybko, nie wymaga żadnych większych umiejętności. Mięso kurczka jest mięciutkie, smaczne i aromatyczne a sam sos, co tu dużo gadać paluszkami się woka wylizuje ehheeh. Idealne danie dla tych, którzy wrócili
SMYKWKUCHNIcodziennego menu. Składniki 1 szklanka ryżu 1 marchewka kawałek cukinii 10 dkg pieczarek garść grzybów mun sos sojowy sos teryiaki przyprawa do dań orientalnych 4 jajka … Czytaj dalej Smażony ryż z jajkiem po chińsku
czarrna od kuchniposolonego lekko i wymieszanego z jogurtem greckim lub majonezem i rodzynkami, ale pewnego dnia został bazą do bogatszej wersji sałatki stanowiącej całkiem sycące danie. Na początek pokroiłam pierś w raczej wąskie paseczki, trochę na chiński sposób, po czym wymieszałam ją z przyprawą do gyrosa i olejem słonecznikowym. Przykryłam i na godzinę odstawiłam do lodówki. W tym czasie pokroiłam
I tu będę miała takie tezalewamy, kilka minut czekamy. W tym czasie tapenadę z oliwek robimy, a słonecznik na patelni prażymy. Do tapenady makaron dodajemy, słonecznikiem posypujemy i danie ekspresowe w 6 min mamy gotowe. Składniki: 250 g makaronu chińskiego błyskawicznego, 2 łyżki oliwek czarnych, 2 łyżki oliwek zielonych, 1 łyżka kapary, garść świeżej bazylii, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku
Moniki SmakołykiKurczak jest jednym z najpopularniejszych składników w kuchni chińskiej. Chińczycy używają wszystkich części kurczaka – również kurzych rapek a nawet grzebieni, aby przygotować naprawdę pyszne dania. Mięso kurczaka najczęściej jest smażone, często duszone i gotowane, rzadziej pieczone. Ten przepis na kurczaka pieczonego w całości pochodzi z Kantonu – miasta w południowo-zachodnich Chinach w prowincji Guangdong. Klucz do sukcesu
Karo in the Kitchenpopularnością cieszą się również wszelkie sałatki z makaronem tortellini oraz z makaronem ryżowym. Swoich zwolenników wciąż ma także sałatka z zupek chińskich , chociaż jej makaron do zdrowych niestety nie należy. Jeśli szukacie również przekąsek i innych dań na Sylwestra to zapraszam też do wpisu tutaj: Przekąski na Sylwestra . Może macie również swoje ‚typy’ na tę imprezę? Jeśli(...)ogórkiem konserwowym Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem Sałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowym Sałatka z rukolą, kurczakiem, pomidorami i oliwkami Sałatka z zupek chińskich, z kurczakiem Sałatka meksykańska z kurczakiem i pomidorami Sałatka Gyros Sałatka z pieczarkami marynowanymi, kurczakiem i fasolą Sałatki na Sylwestra z ryżem: Sałatka z wędzonym kurczakiem, ryżem i ananasem Sałatka
Kulinarne Przebojemarynowane w sosie sojowymi płatkach chili kawałki kurczaka. Słupki chrupiącej cukinii i marchewki, paseczki czerwonej papryki, talarki pora. A wszystko zanurzone w aromatycznym sosie. Podane z ryżem smażonym po chińsku . Domowa chińszczyzna wprost z polskiej kuchni. Polecam! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 2 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych); 2 białe części porów; 1 duża, czerwona papryka(...)wlać wcześniej przygotowany sos. Całość, od czasu do czasu mieszając, doprowadzić do wrzenia. Podsmażać, aż sos się zagęści. Gotowe danie przyprawić solą i pieprzem syczuańskim do smaku. Podawać z ryżem (u mnie z ryżem smażonym po chińsku ). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Pieprz syczuański można zastąpić zwykłym, czarnym pieprzem, ocet ryżowy - octem z białego wina, a olej z orzeszków ziemnych
Gospodyni Miejskakomponować z ogromnej ilości dodatków, może być zarówno mięsny jak i warzywny, według waszych indywidualnych upodobań. Do sajgonek często dodawany jest również chiński makaron. Sajgonki najlepiej podajemy z sosem sos słodko-kwaśny. Nazwa tego dania znana na całym świecie to spring rolls. Polska nazwa „sajgonki” wywodzi się od nazwy miasta Sajgon , z którego pochodzi wielu imigrantów wietnamskich(...)wołowiny np. udźca i szynki wieprzowej ) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków 5 cm kawałek cebulki dymki 50 g ugotowanego makaronu chińskiego (może być chow main, sojowy lub ryżowy) 4 suszone grzyby mun 1 jajko 30 g pędów bambusa 1-2 liście kapusty pekińskiej Dodatkowo: 2 opakowania papieru ryżowego (2x50g
Mania GotowaniaWiosna i lato to pora lekkich zup – ramen też da się zrobić delikatnie i łagodnie, w odchudzonej i mniej zawiesistej wersji. Rezygnując z długo gotowanego i
Karo in the KitchenWołowina stir-fry z imbirem, jarmużem i pieczarkami to oczywiście wariant kuchni orientalnej, czyli znów jesteśmy w Chinach :) Choć jarmuż nie jest takim oczywistym dodatkiem w kuchni chińskiej, tutaj pasuje idealnie. Od razu podpowiadam, że jeśli za nim nie przepadacie (czy to możliwe?), można go zamienić z powodzeniem na liście szpinaku. Wołowina stir-fry z imbirem, jarmużem i pieczarkami doskonale(...)wołowiny przez przepyszny sos imbirowy. Przygotowanie takiej wołowiny stir-fry z imbirem, jarmużem i pieczarkami trwa jakieś 30 minut (i to z czasem marynowania!), więc jest świetnym i pysznym daniem na szybki obiad czy obiadokolację. Składniki: ok. 50 dkg wołowiny – najlepiej stek z antrykotu, rostbefu lub krzyżowej – pocięty na cienkie plasterki w poprzek włókien 3 ząbki czosnku
Pociąg Do Kuchni