dania chińskie - 1156 przepisów (strona:46/78)

KURCZAK Z GRZYBAMI SHITAKE, Z MARYNOWANYM IMBIREM I PIETRUSZKĄ! 249

sałatka tabbouleh  , kuchnia chińska, która zaskakuje każdym kęsem, czy szeroko pojęta kuchnia azjatycka. Dzisiaj właśnie takie połączenie kilku najlepszych smaków w jednej pysznej misce! Dobry makaron, przepyszny kurczak w sosie z grzybami shitake, marchewką, czosnkiem i chili, garść zieleniny, u mnie pietruszka, ale równie dobrze sprawdzi się dymka lub kolendra. Polecam Wam to danie, skradnie Wasze podniebienie! PRZEPIS

SMYKWKUCHNI
Zupa Wietnamska Tom Yum 134

dania to: popularna zupa – uwielbiana przez Wietnamczyków i sajgonki – uwielbiane przez Polaków, choć nieco zmienione dla potrzeb konsumentów. Źródło:  http://www.pho.com.pl/ Składniki: włoszczyzna 1 kg kości wołowych 400g karkówki 10 krewetek tygrysich 5 suszonych papryczek chili 8 pieczarek świeży imbir 5 listków bazylii 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego  mieszanka chińska(...)wywaru. Dodajemy pokrojoną w kostkę karkówkę, curry 3 łyżeczki,  krewetki, papryczki chili i gotujemy 10 minut po czym dokładamy do zupy warzywa chińskie oraz pastę do zupy. Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do dalej gotującej się zupy, następnie pokrojony w cienkie chude plasterki imbir. Na sam koniec dodajemy do zupy 4 łyżki

ClauditteMissCooking
Dorsz zapiekany z warzywami i tahini 191

także w kuchni chińskiej , koreańskiej i japońskiej . Przyznaję , że miałam niezły dylemat i to właśnie Was na moim profilu facebookowym pytałam o pomysły! Tym razem padło na rybkę - a dokładnie filety z dorsza. Dodałam cebulkę , marchew , odrobinę pora … a wszystko to zapiekłam w naczyniu żaroodpornym. To był świetny wybór , gdyż rybka zachwyciła domowników! Danie na stałe zagości

Ostra na Słodko
Tajska zupa kokosowa z krewetkami 178

krewetek puszka mleczka kokosowego chiński makaron (biały cienki) tajska pasta curry (bardzo ważny składnik) kostka rosołowa Do garnka wkładamy wszystkie składniki oprócz krewetek i makaronu, gotujemy około 20 minut tak aby smaki się połączyły, wrzucamy krewetki gotujemy około 3 minuty dodajemy połamany makaron, gotujemy 1 minutę. Możecie podawać posypane posiekaną kolendra. Pyszne i proste danie, które przeniesie

SMYKWKUCHNI
Jak to jest z tym glutaminianem? 161

Glutaminian sodu (inaczej MSG lub E621)...brzmi strasznie, prawda? Wiele osób unika go jak ognia, przypisując mu winę za powstawanie wielu dolegliwości, "syndromu chińskiej restauracji" czy rozwój nowotworów. Czy słusznie? Poniżej kilka słów o glutaminianie sodu, opartych na aktualnej wiedzy naukowej. 1. UMAMI - tak właśnie naukowcy zdefiniowali smak potrawy, za który jest odpowiedzialny glutaminian sodu. W języku japońskim umami oznacza(...)sobie jest raczej neutralny, ale wzmacnia smakowitość potraw mięsnych, rybnych czy warzywnych. 3. MSG znajdziemy w wielu produktach takich jak Vegeta, Maggi, kostki rosołowe, zupy instant, ketchup, gotowe dania, mieszanki przyprawowe (np. przyprawa do mięsa), konserwy mięsne, chipsy, słone przekąski, sosy instant, sosy sojowe, tzw. gorące kubki, gotowe panierki do mięs. Słowem - prawie we wszystkim, co przetworzone

Powiedz dietom nie
Dietetycznie – Kurczak z ryżem i warzywami 281

Przygotowanie całego dania zabrało mi ok. 20 minut, jednak warto zamarynować kurczaka w przyprawach parę godzin wcześniej aby przeszedł ich aromatem. Sprawdźcie przepis poniżej :) Kurczak z ryżem i warzywami – składniki (na 1 porcję) mały filet z kurczaka (ok. 150 g) 1/2 torebki brązowego ryżu 170-200 g warzyw na patelnię (ja wykorzystałem mieszankę chińską) 1 łyżeczka słodkiej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pomaranczowa ekspresowa wolowina 181

Szybka chińszczyzna to jest pomysł na obiad, gdy nie ma się żadnego innego lub gdy brak czasu. Mi wystarczyło 30 minut, kawałek mięsa, pomarańcze, papryka i

Bernika - moj kulinarny pamietnik
BEZGLUTENOWA PIZZA HAWAJSKA Z MIĘSEM NA CIEŚCIE KUKURYDZIANYM. + Dip Czosnkowy.. 171

byle nie chiński) - serek naturalny, kremowy, (u nas tym razem szczypiorkowy), opakowanie - majonez (najlepiej domowy), 4 spore łyżki Przyprawy: pieprz czarny, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, kurkuma, przyprawa domowa typu vegeta, bazylia, ( Oczywiście ilość konkretnych składników jest zależna od tego jaki smak chcemy uzyskać. My dając nasz polski czosnek dodajemy go sporo bo okolice 6 główek. Tym razem dałyśmy czosnek portugalski

Wypisz Wymaluj
Makaron ryżowy z brokułem pieczarkami i marynowanym tofu 181

studenckich , gdy jadłam chińskie zupki , co prawda to nie ten sam makaron, ale ten sam czas gotowania- 2 minuty. Jakoś tam u mnie w domu jest, że zawsze mi zostanie mała porcja obiadu, a że ja lubię wszystko to co gotuję nawet na zimno to zabieram na drugi dzień do pracy na drugie śniadanie. To danie jest równie dobre

greenscarf
Sałatka z zupkami chińskimi 257

jakąś potrawę czy danie zazwyczaj sięgamy po ulubione, sprawdzone wcześniej produkty. Też tak mam ten sam groszek, ta sama kukurydza czy majonez. Przygotowując sałatkę miałam okazję użyć mieszanki groszek-kukurydza z firmy Jamar i miło się zaskoczyłam. Smak i konsystencja, chrupkość bez zarzutu. Idealnie wpasowały się w moją sałatkę.   Składniki: 2sztuki makaronu z „zupek chińskich” 1 puszka mieszanki

W garach u Gosi
Kurczak w Czerwonym Curry według ALEXA 269

pisze: To danie zostało zrobione od początku do końca przez mojego 14 letniego syna Alexa. Zdjęcie, przepis i pomysł i tekst poniżej jest autorstwem Alexa. Jeśli macie pytania piszcie na priv lub w komentarzach poniżej. Ja jako mama jestem bardzo bardzo dumna! <3 Składniki na 2 osoby: 1 woreczek ryżu 1/2 opakowania mieszanki warzyw chińskich 1 łyżeczka czerwonej

Blondynka Gotuje
Czerwony ryż z papają i kapustą Pak Choi 216

Choy, to kapusta chińska (nie mylić z pekińską). Jest popularnym warzywem w Chinach, uprawianym także w Europie. Najsmaczniejszą częścią tej kapusty jest zgrubiały, soczysty ogonek liściowy o lekko gorzkawym smaku. Zawiera wiele cennych mikroelementów, w tym magnez, fosfor i potas, a także witaminy z grupy B. Sparzoną wrzątkiem można dodawać do zup. Pasuje też do dań typu stir

W SMAK
Chiny, czyli krewetki w tempurze kokosowej z makaronem smażonym z grzybami shitake 344

gramów chińskiego makaronu mie, 10 sztuk grzybów shitake, około 4 cm korzenia imbiru, 3 ząbków czosnku, 1 czerwonej papryczki chili, 1 łyżeczki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżki oleju sezamowego, 2 cebulek dymek wraz ze szczypiorem, 1 limonki,, 5 łyżeczek wiórek kokosowych, oliwy, soli, 100 ml mocno schłodzonej wody gazowanej. Przygotowanie dania rozpocząłem od odpowiedniego przygotowania

Wyprawy kulinarne
Cytrynowo - imbirowa polędwica w orientalnym stylu 167

łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżka oleju 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz biały szczypta kurkumy szczypta chili w płatkach 1/2 mieszanki warzyw chińskich Przygotowanie: Miód i sok z cytryny mieszamy z imbirem, drobno tartym czosnkiem i chili. Dodajemy łyżkę oliwy i szczyptę soli. Nacieramy nią lekko stłuczone plastry polędwiczki. Odstawiamy w chłodne miejsce(...)dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po kilka minut z każdej strony wystarczy. W tym samym czasie gotujemy ryż i smażymy na maśle warzywa z dodatkiem czosnku, imbiru i kurkumy. Danie gotowe. Pysznie smakuje z sosem słodko pikantnym chili. Powtórzę raz jeszcze - tak zamarynowana polędwica jest przepyszna. Na wierzchu chrupiąca, a w środku soczysta i miękka. Mniam

Kuchnia po mojemu
Sajgonki z krewetkami 199

Tak się złożyło że dzisiaj jadę do Warszawy na warsztaty z kuchni azjatyckiej na zaproszenie firmy House of Asia, dlatego tez i was zapraszam do Azji

Bernika - moj kulinarny pamietnik