dania chińskie - 1156 przepisów (strona:48/78)

Kurczak smażony z ananasem, fasolką szparagową i orzeszkami ziemnymi z imbirowym ryżem po chińsku 176

chińska to jedna z tych, które najbardziej trafiają w mój gust dlatego często przyrządzamy chińszczyznę na różne sposoby. Zazwyczaj wybieram smaki słodko- kwaśne, które świetnie komponują się z drobiem i orzechami. Tym razem postanowiłam przygotować kurczaka z zieloną fasolką szparagową, ananasem, kukurydzą i dużą ilością orzeszków ziemnych. Gotową potrawę podałam z imbirowym ryżem, który jest bardzo orzeźwiający. Danie jest

Mango Papaja
Azjatycka zupa z dynią, rzepą i tofu 207

daniu, a rzepa jest wręcz niezbędna, gdyż jest fajnym akcentem w jego delikatności. Posmakuje z pewnością nawet wrogom kuchni azjatyckiej (a są tacy...? :D). P.S. Wybaczcie mi proszę, że tak rzadko zaglądam na Wasze blogi; postaram się nadrobić wszystkie zaległości w (nareszcie!) wolny weekend. Pozdrowienia od Prezydentowej! :) Składniki na 2 porcje: 150 - 200 g ugotowanego szerokiego makaronu chińskiego

Kuchnia Prezydentowej
Restauracja UKIM, pysznie jak u wietnamskiej mamy 163

azjatycka restauracja UKIM. Mieści się ona na Woli przy ulicy Chłodnej, tuż przy Alei Jana Pawła II i nieopodal Hali Mirowskiej. „U” po wietnamsku znaczy mama, a przepisy na dania pochodzą z kuchni mamy Kim, właścicielki lokalu, sympatycznej Wietnamki, która - notabene - w czasie naszej wizyty przyszła do naszego stolika dopytać, czy wszystko jest w  porządku(...)ciepło. Dużą uwagę zwraca piękny malunek na jednej ze ścian przedstawiający wietnamską dziewczynę wśród zieleni. Z sufitu zwisają jasne papierowe lampiony. W menu UKIM spróbujemy kuchni wietnamskiej, tajskiej i chińskiej. Na naszym stole pojawiają się kolejno: Spring Rolls wołowina - sezam, makaron ryżowy, warzywa, papier ryżowy,  5,90 zł/szt Spring Rolls łosoś - awokado, makaron ryżowy, warzywa, papier ryżowy

Kulinarne przygody Gatity
Szybka sałatka z tuńczyka 154

Jest to mała porcja, jeśli chcesz większą trzeba podwoić składniki. Bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo prosta. Makaron zalać wrzącą wodą i zostawić na kilka minut

Kuchnia Pokoleń
Kurczak po syczuańsku - Ostry obiad w 30 minut 181

jest prosty, nie skomplikowany, szybki i nie wymaga wielu magicznych składników i każdy zapewne sobie z nim poradzi.  Magiczne składniki... :) Wino Shaoxing jest jednym z najbardziej znanych odmian chińskiego żółtego ryżowego wina. Swoją nazwę zawdzięcza miastu Shaoxing, z którego też pochodzi.  Wino Shaoxing ma kolor bursztynowy, smak delikatnie cierpki z wyczuwalnymi nutami karmelu, smakiem zbliżony do wytrawnego sherry(...)marynowania mięs. Jeżeli go nie posiadasz, możesz go spokojnie zastąpić  sherry. dodatkowe składniki Orzechy nerkowca ja je uwielbiam  i dodaje je do każdego możliwego  dania do, którego pasują. dlatego i wcisnęłam  je do tego przepisu. oczywiście możesz je pominąć. Będziesz potrzebować 4 porcje  marynata Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka Sól - 1 łyżeczka Wino Shaoxing

Wylizany Rondel
Mintaj pod pomidorowo-ziołową kołderką 161

"Chciałabym aby w naszej diecie było więcej ryb. Niestety zakup dobrych ryb wcale nie jest taki prosty. Te mrożone z supermarketu odpadają bo więcej w

Wiem co jem
Makaron mie z mięsem mielonym i grzybami mun 138

Przepis autorski (mój). Ja i dania azjatyckie? Przyznam, że baaardzo lubię, ale nie wszystkie składniki mi w nich odpowiadają, bo np. uwielbiam imbirowe słodkości, ale już zupa z dodatkiem imbiru, czy imbir marynowany - nie przedzie. W szafce posiadam mały zapas produktów House of Asia , więc chciałam stworzyć taką potrawę, która posiadałaby azjatycką nutkę i smakowała mi i mojej(...)szybki w przygotowaniu. Już wiem, że za kilka dni będzie powtórka! Koniecznie sami spróbujcie! (4-5 porcji) 500g mięsa mielonego 1 marchewka 1 cebula 125g makaronu mie (lub innego chińskiego) 15g grzybów mun 1/2 pęczka pietruszki Dodatkowo: 1-2 łyżeczki sosu z czarnym pieprzem lub pasty Tom Yum (wg smaku) sos sojowy sól, pieprz (opcjonalnie) Ponadto: olej do smażenia (użyłam

Di gotuje
Makaron chiński ze szpinakiem i fetą 229

Pewnego dnia w sklepie ze zdrową żywnością znalazłam makaron chiński. Byłam pewna, ze to makaron ryżowy gdyż był biały - prawie przeźroczysty. Gdy postanowiłam go przyrządzić i wzięłam do ręki, wczytałam się w skład i okazało się, że nie jest to makaron zrobiony z ryżu tylko z grochu i fasoli mung. Byłam pozytywnie zaskoczona ponieważ nie wiedziałam, że takie makarony istnieją(...)podnosi walory smakowe potrawy. Przygotowuje się go ekspresowo zalewając wrzątkiem. Po 3 minutach jest gotowy. Wystarczy zblanszować do niego jakieś warzywa, dodać sera feta, koziego lub tofu i danie gotowe :) Makarony wytwarzane z nasion roślin strączkowych można najczęściej kupić w formie cienkich nitek, które nie wymagają gotowania. Są produktem ekspresowym i bardzo wygodnym w użyciu. Przygotowuje się je przez

Pyza i Surówka
Sałatka z surimi i makaronem z zupek chińskich 221

cebula 4-5 ogórków kiszonych makaron z 2 zupek chińskich sól, pieprz łyżeczka bazylii suszonej 3 łyżki śmietany       Przygotowanie: W dużej misce kruszymy makaron z zupek chińskich i zalewamy wo dą, tak aby go przykryła. Pozostawiamy na ok 5 minut do napęcznienia po d przykryciem. W tym czasie kroimy paprykę i ogórki w drobną kostkę oraz cebulę(...)piórka. Po przestu dzeniu makaronu, do dajemy do niego warzywa, rukolę oraz pokrojone w kostkę surimi.   Przyprawiamy do smaku i łączymy ze śmietana tuż prze d po daniem. Smacznego

ChilliJemy
Stir fry z wołowiną, papają, imbirem i papryką. 227

Szybko, efektownie, smacznie, zdrowo i orientalnie- tak można opisać to danie. Smak jest rewelacyjny - pikantne przyprawy, krucha wołowina, słodka papaja i wyrazisty imbir. Danie jest sycące i ma bardzo małą zawartość tłuszczu. A co najważniejsze przygotowanie zajmuje 20 minut! SKŁADNIKI ( 4 porcje) 200 - 300g chudej wołowiny 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu ostrygowego  1 papryczka chilii(...)pestkami 1 czerwona papryka 1 papaja 1 czerwona cebula 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku sezam czarny i biały świeża kolendra makaron ryżowy/ chiński/ shirataki/ noodle sos sojowy 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca lub sok z 1/2 limonki 1/2 łyżeczki brązowego cukru olej kokosowy/ olej ryżowy lub inny o wysokiej temperaturze dymienia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Wołowinę pokroić w cienkie

DefinicjaSmaku
Makaronowa pizza z patelni 261

Pizza z makaronu ? Do tego upieczona na patelni? Dlaczego nie ! :) Gdy przyglądałam się przepisom na tą potrawę na różnych forach kulinarnych, zauważyłam, że często do jej

Taste Therapy
Razowa tarta z boczniakami 203

mięso i ryby - czas zatem na małe urozmaicenie w postaci dania dla wegetarian. Oczywiście przepis jest dla wszystkich, bo odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa! A składniki dzisiejszego dania to samo zdrowie - mąka pszenna razowa, świeży szpinak, boczniaki, czosnek ... Ale o tym za chwilę.  Najpierw zatrzymajmy się na chwilę przy temacie jednego z dzisiejszych składników - czyli(...)Boczniaki to grzyby o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe. Dodatkowo są źródłem białka, witamin i soli mineralnych. W tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej boczniaki są stosowane jako środek przedłużający życie. Mają wiele dodatkowych zalet, ale o tym poczytajcie już sami.   W dzisiejszym przepisie zestawimy boczniaki ze świeżym szpinakiem, co może

Garniec Magalie
Łosoś norweski w marynacie chińskiej podany ze staropolską kaszą i karmelizowanym jabłkiem z miodem eukaliptusowym! 190

Łosoś norweski w marynacie ze słodkiego octu ryżowego i sosu sojowego, podany z kaszą na sposób staropolski tj. z boczkiem i nowalijkami, do tego jabłka karmelizowane

SMYKWKUCHNI