czosnek - 7003 przepisów (strona:154/467)

Chicken curry. 206

można pominąć. Składniki: 7 szt. pałeczki z kurczaka 1 łyżeczka hinduskiego curry aji-no-moto sól morska 1 ostra papryczka 1 cm świeży imbir 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 cytryna sok 10 goździków 0,5 l mleko 3,2% mąka kukurydziana Wykonanie: Pałki posypać curry, solą i aji-no-moto, włożyć  do garnka w którym będziemy gotować. Dodać(...)posiekany czosnek, imbir, ostrą papryczkę, cebulę pokrojoną w talarki, goździki, sok z cytryny. Całość zalać mlekiem i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie zagotować i na małym ogniu dusić do miękkości  mięsa. Pałki wyjąć, sos przecedzić przez gęste sito, zagęścić mąką kukurydzianą, włożyć pałki do sosu i podgrzać

Kulinarny karnet Christophera
Kaszanka pod żaglami. 174

patyk.  Środek ziemniaka napełnić  sosem czosnkowym, na wierzch położyć obsmażoną kaszankę. Ustawić żagle. Przepis na sos czosnkowy: 20 dag majonez 10 dag śmietana kwaśna 18% 1 główka czosnek 0,5 cytryna sok 2 dag curry powder 0,5 pęczek koperku do smaku - sól, pieprz, cukier Majonez połączyć ze śmietaną. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Wszystko

Kulinarny karnet Christophera
Fricassee z piersi kurczaka. 1261

kalafior. Do warzyw nie przygotowuje się oddzielnego sosu, wystarczy ten od potrawki ,podany w sosjerce. Składniki. 750 g piersi z kurczaka 1/2 cytryny 1 łyżeczka estragonu 2 ząbki czosnku 1 goździk kawałek cynamonu 250ml bulionu z kurczaka 250ml śmietanki kremowej 100ml wina białego, słodkiego 100g masła 2 łyżeczki kaparów 2 łyżeczki mąki 1/2 łyżeczki soli i pieprzu Wykonanie. Otrzeć skórkę(...)cytryny i wycisnąć sok ,utrzeć ze zmiażdżonym czosnkiem ,utłuczonym goździkiem i estragonem. Wsypać sól i pieprz. Taką pastą natrzeć mięso, zawinąć w "rękaw" i wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie polać mięso 2 łyżkami stopionego masła ,włożyć mały kawałek cynamonu i związać końce "rękawa". Rękaw ułożyć w brytfannie, wlać szklankę wody ,wstawić do nagrzanego piekarnika,temp.170stop. i piec około1

Kulinarny karnet Christophera
Pulpety z suszoną śliwką w sosie curry. 208

dried plums. Składniki: 1,5 kg  kurczak świeży 1 bułka 12 śliwek suszonych 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka curry sól, pieprz 2 cebule 1 ząbek czosnku 0,5 l bulion z kurczaka 150 ml śmietana kremówka 1,5 łyżeczki pasta curry bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka obrać z mięsa. Korpus i skrzydełka wykorzystać(...)uformować kulki, do każdej włożyć  1 suszoną śliwkę. Kulki obtoczyć w małej ilości bułki tartej. Smażyć na złoty kolor we frytkownicy, albo na patelni. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, zeszklić na oleju, dodać pastę curry, poddusić. Zalać bulionem, włożyć klopsiki  i dodać śmietanę. Na małym ogniu zredukować  do zgęstnienia sosu

Kulinarny karnet Christophera
Czas na sałatki. 2581

sałatki można użyć. wołowiny lub wieprzowiny. Ja wykorzystałem schab ze śliwką.. Francuska sałatka z soczewicą i groszkiem zielonym. Składniki. 100g soczewicy 100g groszku zielonego 2 jajka 1 ząbek czosnku 1bcebulka czerwona 1 łyżka słonecznika uprażonego 50g sera koziego 1 cytryna szczypta kminu rzymskiego 2 łyżki oliwki 1 łyżka kolendry świeżej pieprz, sól Wykonanie. Soczewicę gotować(...)czosnkiem, kminem rzymskim i plasterkiem cytryny. Odcedzić i ostudzić. Zielony groszek ugotować, odcedzić i ostudzić. Groszek połączyć z soczewicą. Ugotować jajka, posiekać ,dodać do grochu z soczewicą. Następnie dodać posiekaną cebulkę. Wszystko wymieszać i ułożyć na talerzu. Ser pokroić w nieduże kawałki lub pokruszyć i ułożyć na sałatce. Sok z cytryny wymieszać z oliwką i posiekaną kolendrą, doprawić solą

Kulinarny karnet Christophera
Rolada mięsna z kaszanką i fetą na zimno i ciepło. 215

mięso  z łopatki wieprzowej 30 dag kaszanka 10 dag feta grecka 2 jajka 1 bułka namoczona w mleku 3 cebule 1 łyżka śmietana 18% 1 ząbek czosnku olej do smażenia majeranek pieprz przyprawa Kucharek Wykonanie. Mięso zmielić, dodać 2 jajka, bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, śmietanę, pokrojone w kostkę i przesmażone 2 cebule, przyprawy. Całość dobrze wyrobić(...)rozłożyć na folii do pieczenia, formując prostokąt. Cebulę i ząbek czosnku, drobno pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać kaszankę. Całość chwilę smażyć, przestudzić i rozłożyć na mięsie, formując wąski pasek, na który rozłożyć pokrojoną w kostkę fetę. Całość zwinąć w rulon, związać nicią kucharską i piec w temperaturze 190 oC  1 godzinę. Wyjąć  z pieca

Kulinarny karnet Christophera
Pstrąg z curry Bombaj. 166

Trout Curry Bombay. Składniki. 2 pstrągi 6 dag masła klarowanego 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 1 suszona czerwona papryczka chilli  1/2 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki świeżego imbiru1 łyżka kolendry zmielonej 1 łyżeczka kurkumy zmielonej 1 łyżeczka musztardy w proszku 1,5 szkl. mleczka kokosowego 1/2 cytryny 2-3 łodygi selera naciowego 1 garść suszonych pomidorków koktajlowych(...)łyżeczka oliwki Wykonanie. Pstrągi umyć, oczyścić z łusek. Na patelni stopić masło, dodać posiekaną drobno cebulkę, zmiażdżony czosnek, utarty imbir, posiekaną suszoną papryczkę chilli i chilli w proszku, kolendrę, kurkumę i sproszkowaną musztardę. Smażyć 3 minuty. Wlać mleczko kokosowe i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Zagotować i trochę zredukować na małym ogniu. Włożyć rybę, przykryć i dusić 10 minut,rybę

Kulinarny karnet Christophera
Zupa szpinakowa oliwkowa. 145

pożywna zupa rodem z Bałkanów. Do jej sporządzenia używamy prawdziwej oliwy z oliwek, która zdecydowanie podnosi smak. Składniki. 25 dag szpinaku świeżego 1 pęczek szczypiorku 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ryżu 0,5 l bulionu 10 oliwek 2 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz Wykonanie. Szpinak umyć, odcisnąć z wody. Posiekać drobno razem(...)szczypiorkiem. Posiekać też cebulę. Udusić na oliwce, dodając zmiażdżony czosnek. Kiedy warzywa zmiękną, wlać bulion, zagotować i dodać ryż oraz pokrojone oliwki.  Gotować, aż ryż będzie miękki. Doprawić do smaku, jeżeli potrzeba. Jajka drobno posiekać ,wyłożyć na talerze i zalać gorącą zupą. Polecam z dobrym smakiem

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak na batatach pod chmurką z mango 210

cloud of mango Potrawa jest lekko pikantna ,ale delikatna. Smak curry świetnie komponuje z mango. Składniki. 2 udka z kurczaka 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki przyprawy Kucharek 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 batat 1 mango duże 1 białko sól morska pieprz kajeński Wykonanie. Udka z kurczaka, wytrybować, pokroić na kawałki. Zrobić marynatę z curry, przyprawy do dań Kucharek(...)posiekanego czosnku i oleju. Do marynaty włożyć  kawałki kurczaka, wymieszać, odstawić do lodówki na 0,5 godziny. Mango (duże, gotowe do jedzenia ) pokroić w kostkę i z połowy za pomocą blendera zrobić puree, dodać szczyptę pieprzu kajeńskiego. Resztę odłożyć. Batat pokroić w cienkie plastry i ułożyć warstwami w natłuszczonej formie. Posypać warstwy solą morską. Przesmażyć krótko zamarynowane kawałki udek

Kulinarny karnet Christophera
Ogon byka w czerwonym winie - hiszpański przysmak 275

korridy zabić byka, żeby stać się prawdziwym mężczyzną, powinien zjeść jego ogon. Składniki 2 kg ogon wołowy 3 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 1 por biała część 5 ząbków czosnku 1 butelka wino czerwone vegeta pieprz mąka olej do smażenia Wykonanie Ogony pokroić na 4-5 cm kawałki. Oczyścić ze zbędnego tłuszczu. Warzywa pokroić  w plasterki. Pokrojone ogony ułożyć(...)szklanym naczyniu, dodać pokrojone warzywa i ząbki czosnku. Zalać butelką czerwonego wina. Ogony powinny być zakryte. Odstawić na 24 godziny. Ogony wyjąć z marynaty, osuszyć, posypać vegetą, pieprzem, oprószyć mąką i obsmażyć z każdej strony. Przełożyć  do  brytfanny. Marynatę przecedzić. Warzywa przesmażyć na oleju pozostałym po obsmażanych ogonach i rozsypać na ogony. Całość zalać przecedzonym winem. Dusić

Kulinarny karnet Christophera
Tradycyjny bigos myśliwski 402

grzyby suszone około 50 g śliwki suszone 200 g kiełbasa około 400 g filet z indyka lub kurczaka około 400 g pieczona wieprzowinalub wołowina (ew. surowe) około 300 g czosnek 1 ząbek koncentrat pomidorowy (niekoniecznie)  puszka 70 g ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec  po kilka szt. kolendra mielona 0,5 łyżeczki słodka papryka 1 łyżeczka majeranek, tymianek(...)małym ogniu około 1 godziny.  Dodajemy mięso, kiełbasę, resztę przypraw, solimy i dusimy na małym ogniu około 2 godz. Na koniec dodajemy śliwki, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone na kawałki pieczone mięso. Jeśli dysponujemy sosem z pieczeni, możemy również dodać. Gotujemy na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając (po dodaniu śliwek i koncentratu

głodny alergik
Boczek pieczony w ziołach 179

Boczek w aromatycznych ziołach :), domowy i pyszny ! Składniki: 1 kg chudego surowego boczku Marynata: 4 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu winnego 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczka mięty  1/2 łyżeczka szałwii 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka soli  Sprawdzone przyprawy  www.owocowyraj.eu Przyrządzić marynatę z ziół, oliwy, octu oraz czosnku przeciśniętego przez praskę

Apetyczna babeczka
Sajgonki ze świeżym szpinakiem i grzybami mun 164

stronie Sklep.naSushi.pl Składniki: papier ryżowy ok. 15 sztuk  5-7 dag suszonych grzybów mun ok 10-15 dag Indyjskiego ryżu basmati 2 cebule 2 ząbki czosnku  jajko świeży szpinak lub mrożony pieprz sól  oliwa Grzyby zalewany gorącą wodą żeby zmiękły, po ok. 1 godzinie drobno je kroimy. Na patelnie dajemy 2-3 łyżki oliwy(...)blanszujemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojone grzyby mun, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1 godziny. W międzyczasie gotujemy ryż i kroimy liście szpinaku. Do poduszonych grzybów dodajemy jajko, ryż, szpinak oraz przyprawy, wszystko razem podsmażamy na patelni przez 3-4 minuty. Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie przez 2-3 sekundy

Apetyczna babeczka
Zupa brokułowa z czosnkowymi grzankami 185

bulionu 2-3 ziemniaki marchew 1/4 selera lub 1/2 pietruszki migdały w płatkach  oliwa z oliwek ocet Grzanki: 4-5 kromek chleba masło lub oliwa 4-5 ząbków czosnku 1. W rondlu rozgrzewamy oliwę. Warzywa kroimy na drobno, brokuł wykorzystujemy w całości razem z środkiem. Pokrojony brokuł, marchew, ziemniaki i selera wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i zasmażamy kilka minut(...)Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i od razu dodajemy ok. 2 łyżek octu jeśli zależy nam na intensywnym kolorze zupy. Gotujemy do miękkości, miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem do smaku.2. Obrany czosnek wyciskamy i smarujemy nim przygotowany chleb, kroimy na małe kawałki. Rozgrzewamy na patelni oliwę lub masło i opiekamy grzanki na małym ogniu, w małej ilości tłuszczu.3. Migdały prażymy

Apetyczna babeczka
Kapelusze w marynacie z oliwą i rozmarynem 158

smaki wchłoną siebie nawzajem.Składniki: grzyby leśne, kapelusze, dowolna ilość oliwa z oliwek Marynata: 150 ml octu 150 ml wody gałązka świeżego rozmarynu liście laurowe 2-3 ząbki czosnku pieprz czarny ziarnisty sól do obgotowania 3 łyżki cukru  1. Grzyby oczyścić i obgotować w lekko osolonej wodzie, przez ok. 15-20 minut,  odcedzić. 2. Zagotować marynatę(...)przygotowanych słoikach układać grzyby, a do każdego słoika dodać ząbek czosnku, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, kawałek gałązki rozmarynu oraz 2-3 łyżki oliwy z oliwek, następnie zalać do pełna gorącą zalewa i pasteryzować przez 15 minut

Apetyczna babeczka