czosnek - 7003 przepisów (strona:150/467)

Gulasz 161

Tradycyjny, niezawodny gulasz bez udziwnień.Składniki:-ok. 1 kg łopatki lub szynki-marchewka-cebula -2-3 ząbki czosnku-przyprawa do mięs-warzywko-pieprz-olej do smażenia-2 czubate łyżki mąki-woda   Mięso kroimy w sporą kostkęi posypujemy przyprawą do mięs, skrapiamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę.   Marchewkę, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę

Maminek kulinarny
Papryka faszerowana 198

Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie.Składniki:-4 czerwone lub żółte papryki-10-15 dkg ryżu-1/2 kg mielonego mięsa-2 ząbki czosnku-przyprawa do mięs-warzywko-pieprz-olej   Ryż gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem warzywka.Mięso przyprawiamy przyprawą do mięs.Dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy na niewielkiej ilości oleju.   Podsmażone

Maminek kulinarny
Schabowe sakiewki z kaszą gryczaną 196

wydaniu.Niespodzianką jest kasza gryczana " spakowana" w sakiewkę z kotleta schabowego.   Składniki:-ok. 10 plastrów schabu-10 dkg kaszy gryczanej-5 dkg masła-2 jajka-2 ząbki czosnku-2 czubate łyżki mąki-1/4 szklanki mleka-sól, pieprz, warzywko-bułka tarta-olej do smażenia   Cienko pokrojony schab delikatnie rozbijamy.Przyprawiamy solą i pieprzem.   Kaszę gotujemy(...)sypko w wodzie z dodatkiem warzywka.Czosnek kroimy w drobną kosteczkę.   Czosnkiem posypujemy przyprawione plastry schabu.   Masło kroimy na małe kostki.Na plastry schabu nakładamy trochę kaszy i kosteczkę masła.   Zbieramy brzegi mięsa i związujemy mocną nicią.   Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę i mleko. Doprawiamy warzywkiem.Sakiewki moczymy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej

Maminek kulinarny
Dynia w zalewie octowej 126

kwaśnej zalewie, które są idealnym dodatkiem do mięs.   Składniki:-dojrzała dynia - ok. 2 kg-700 ml wody-250 ml octu-2 szklanki cukru-2 łyżki soli-czosnek-pieprz ziarnisty-ziele angielskie-gorczyca-listek laurowy      Dynię dzielimy na części.Usuwamy nasiona i miękkie części.Obieramy ze skóry.   Kroimy w dość dużą kostkę(...)Zagotowujemy wodę z cukrem, solą i octem.Wrzucamy pokrojoną dynię i gotujemy ok. 5 minut.Przekładamy do słoików, do których wcześniej włożyliśmy po ząbku czosnku, ziele angielskie,pieprz i gorczycę oraz listek laurowy.Słoiki uzupełniamy zalewą, zakręcamy i gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Wędzonki domowe 170

mięsa:-1,5 l wody-3 czubate łyżki soli kamiennej-5 dkg soli peklowej ( peklosoli )-kilka listków laurowych-kilka ziaren pieprzy ziarnistego i ziela angielskiego-2-3 duże ząbki czosnku  My przeznaczyliśmy ok. 8 kg mięsa ( karkówka, schab, szynka, boczek ).Uzyskaliśmy z tego ok. 6 kg wędzonki.   Wodę przegotowujemy i studzimy.Obie sole łączymy, mieszamy z pokrojonym drobno(...)czosnkiem i rozdrobnionymiziarnami pieprzu i ziela angielskiego oraz pokruszonymi listkami laurowymi.Tak przygotowana mieszankę rozpuszczamy w w wystudzonej wodzie.Solankę wlewamy do naczynia ( wiaderka , miski ).W naczyniu układamy ściśle mięso.Dociskamy, np. talerzem i przykrywamy pokrywką.      Wstawiamy do lodówki na 5-6 dni.Raz na dobę mięso odwracamy.   Wyciągamy z solanki, płuczemy zimna wodą i osuszamy.Zawijamy

Maminek kulinarny
Filet z kurczaka z masłem czosnkowym 169

Niezwykle proste i smaczne danie obiadowe z piersi kurczaka.   Składniki:-filet z piersi kurczaka-masło ( ok. 1 dkg na jedną roladkę )-kilka ząbków czosnku-natka pietruszki-2 jajka-2 łyżki mąki-2 łyżki mleka-sól, pieprz-bułka tarta-olej do smażenia   Filety kroimy wzdłuż na połówki.   Na desce owijamy folią spożywczą i delikatnie rozbijamy(...)Przyprawiamy solą i pieprzem.   Do masła wyciskamy czosnek i dokładnie mieszamy.    Natkę pietruszki drobniutko kroimy.   Płat mięsa posypujemy natką pietruszki i nakładamy łyżeczkę masła czosnkowego.   Zwijamy roladki.   Do roztrzepanych jajek dodajemy mąkę i mleko.Możemy dodać też odrobinę soli i pieprzu.Roladki obtaczamy w bułce tartej, moczymy w jajku, ponownie obtaczamy

Maminek kulinarny
Bliny 147

Wisłą.My również zmienimy nieco bliny.Upieczemy je z ziemniaków z dodatkiem kaszy gryczanej.   Składniki:-ok. 1 kg ziemniaków-10 dkg kaszy gryczanej-1 cebula-1 ząbek czosnku-1 jajko-2-3 łyżki mąki pszennej-olej-sól-pieprz ziołowy-susz warzywny do gotowania kaszy   Do dekoracji wykorzystaliśmy szczypiorek, czerwoną cebulę, ogórek i papryczki.   Kaszę gotujemy(...)osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego przez 20 minut.Odsączamy i studzimy.   Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy, jak na placki ziemniaczane.   Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.   Dodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy.   Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C.Wstawiamy na 5 minut blaszkę, następnie wyciągamy

Maminek kulinarny
Barszcz czerwony 161

Prawdziwy, domowy barszcz z czerwonych buraczków.   Składniki:-6 średnich buraków-2 marchewki-kawałek selera i pora-cebula-2 ząbki czosnku-garść suszonych grzybów-kilka suszonych śliwek-natka pietruszki i gałązka kopru-wędzonka ( wędzona kość )-sól, pieprz-sok z cytryny lub ocet   Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody, doprowadzamy do wrzenia.Wrzucamy wędzonkę, seler, por, marchew(...)czosnek i cebulę.Gotujemy ok. 5 minut.   Dodajemy pietruszkę i koper, śliwki, grzyby i gotujemy ok. 30 minut.   Buraki obieramy i kroimy w słupki.   Odławiamy wędzonkę a następnie warzywa.Dodajemy buraki, pokrojoną marchewkę, obrane mięsko z wędzonki i gotujemy do miękkości buraczków.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Na koniec dodajemy posiekaną

Maminek kulinarny
Kiszka ziemniaczana 171

skosztowali. Dla nas jest to przysmak.Składniki:-6 jelit wieprzowych o długości ok. 50-60 cm każde-ok. 6 kg obranych ziemniaków-3 średnie cebule-2 ząbki czosnku-1/2 kg wędzonego boczku-25 dkg kaszy manny-sól, pieprz i pieprz ziołowy   Boczek kroimy w kostkę.   Podsmażamy na patelni.   Ziemniaki, cebulę i czosnek tarkujemy

Maminek kulinarny
Surówka z sałatą radicchio z sosem jogurtowym 210

kilka liści sałaty radicchio-pół ogórka-pomidor-papryka-cebula   Składniki na sos:-3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego-1 czubata łyżka majonezu-łyżeczka posiekanego koperku-sól, pieprz-czosnek granulowany-sumak przyprawowy   Zaczynamy od przygotowania sosu.Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy koperek, dodajemy do smaku sól, pieprz,czosnek i 1/4 łyżeczki sumaka.Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki

Maminek kulinarny
Mule po marynarsku 106

morza nie jest najłatwiejszy. Nad czym bardzo ubolewam.  Ale zachęcam do eksperymentów kulinarnych nawet na wakacjach. Składniki:1 kg żywych małży1 cebula, obrana i drobno posiekana1 ząbek czosnku, obrany i drobno posiekany1 liść laurowy3 gałązki tymiankunatka pietruszki200 ml wytrawnego wina Oczyść szczotką mule, przemywając zimną, bieżącą wodą. Sprawdź, czy skorupki nie są pęknięte i wyrzuć te, które(...)otwarte lub po mocnym stuknięciu nie zamykają się.Do dużego rondla włóż cebulę, czosnek, liść laurowy, tymianek, łodygi pietruszki oraz wlej wino.Zagotuj, następnie wrzuć mule i przykryj szczelnie pokrywką. Potrząśnij rondlem kilka razy i pozwól, aby mule gotowały się w parze przez 3-4 minuty, aż się otworzą. Wyrzuć te, które pozostaną zamknięte. Dopraw sporą ilością czarnego pieprzu. Mule

Smakowity Blog Kulinarny
Guacamole 106

Składniki:dojrzałe awokado2 łyżki soku z limonkiząbek czosnku, drobno posiekany1 łyżeczka sosu tabasco2 łyżki posiekanej cebulkisólPrzygotowanie:Rozgniatamy widelcem awokado z sokiem z limonki i czosnkiem. Dodajemy resztę skladników i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem lub chipsami nachos

Smakowity Blog Kulinarny
Pasta kanapkowa z tuńczyka 156

Składniki:puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki) około 140g1 jajko ugotowane na twardoząbek czosnku, drobno posiekanyłyżka drobno posiekanej cebuliłyżka majonezu lub gęstego jogurtułyżeczka ketchupusól, pieprz do smakuTuńczyka trzeba starannie odsączyć z wody (sosu). Jajko drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i wymieszać widelcem z rybą. Dodać czosnek, cebulę, majonez, ketchup i mieszać, aż wszystkie

Smakowity Blog Kulinarny
Grecka zupa z fasoli 179

greckiej fasolia gigantes, namoczonej przez noc w dużej ilości wody3-4 łyżki stołowe oliwy2 marchewki, obrane i drobno posiekane1 duża cebula, drobno posiekana2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane2 ząbki czosnku, drobno posiekanesól i pieprz czarny800g pomidorów z puszki (2 puszki)1 łyżeczka suszonego oreganolistki świeżego oreganoser fetaPrzygotowanie:Odcedzamy fasolę, przekładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na średnim(...)ogniu, a następnie zbieramy pianę i szumowinę z powierzchni. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 1 godziny. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy marchewkę, cebulę, seler, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut, często mieszając, aż zmiękną.. Dodajemy pomidory, suszone oregano. Gotujemy kilka minut, po czym przekładamy całość do garnka z gotującą się fasolą

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak w estragonie 237

dania kulinarnej mistrzyni, zmodyfikowałam je nieco, ale było ono dla mnie inspiracją. Jak również wielki estragon rosnący w moim ogrodzie.Składniki:2 filety z piersi kurczaka2 łyżki oliwy1 ząbek czosnku, drobno posiekanyjasna część pora, drobno pokrojona1 łyżka świeżego estragonu80ml białego wina wytrawnego1/2 łyżeczki soli60ml śmietany 18%biały pieprz do smakuPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, mieszamy, po czym dodajemy

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania