Wisłą.My również zmienimy nieco bliny.Upieczemy je z ziemniaków z dodatkiem kaszy gryczanej. Składniki:-ok. 1 kg ziemniaków-10 dkg kaszy gryczanej-1 cebula-1 ząbek czosnku-1 jajko-2-3 łyżki mąki pszennej-olej-sól-pieprz ziołowy-susz warzywny do gotowania kaszy Do dekoracji wykorzystaliśmy szczypiorek, czerwoną cebulę, ogórek i papryczki. Kaszę gotujemy(...)osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego przez 20 minut.Odsączamy i studzimy. Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy, jak na placki ziemniaczane. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C.Wstawiamy na 5 minut blaszkę, następnie wyciągamy
Maminek kulinarnyPrawdziwy, domowy barszcz z czerwonych buraczków. Składniki:-6 średnich buraków-2 marchewki-kawałek selera i pora-cebula-2 ząbki czosnku-garść suszonych grzybów-kilka suszonych śliwek-natka pietruszki i gałązka kopru-wędzonka ( wędzona kość )-sól, pieprz-sok z cytryny lub ocet Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody, doprowadzamy do wrzenia.Wrzucamy wędzonkę, seler, por, marchew(...)czosnek i cebulę.Gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy pietruszkę i koper, śliwki, grzyby i gotujemy ok. 30 minut. Buraki obieramy i kroimy w słupki. Odławiamy wędzonkę a następnie warzywa.Dodajemy buraki, pokrojoną marchewkę, obrane mięsko z wędzonki i gotujemy do miękkości buraczków.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Na koniec dodajemy posiekaną
Maminek kulinarnyskosztowali. Dla nas jest to przysmak.Składniki:-6 jelit wieprzowych o długości ok. 50-60 cm każde-ok. 6 kg obranych ziemniaków-3 średnie cebule-2 ząbki czosnku-1/2 kg wędzonego boczku-25 dkg kaszy manny-sól, pieprz i pieprz ziołowy Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Ziemniaki, cebulę i czosnek tarkujemy
Maminek kulinarnykilka liści sałaty radicchio-pół ogórka-pomidor-papryka-cebula Składniki na sos:-3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego-1 czubata łyżka majonezu-łyżeczka posiekanego koperku-sól, pieprz-czosnek granulowany-sumak przyprawowy Zaczynamy od przygotowania sosu.Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy koperek, dodajemy do smaku sól, pieprz,czosnek i 1/4 łyżeczki sumaka.Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki
Maminek kulinarnymorza nie jest najłatwiejszy. Nad czym bardzo ubolewam. Ale zachęcam do eksperymentów kulinarnych nawet na wakacjach. Składniki:1 kg żywych małży1 cebula, obrana i drobno posiekana1 ząbek czosnku, obrany i drobno posiekany1 liść laurowy3 gałązki tymiankunatka pietruszki200 ml wytrawnego wina Oczyść szczotką mule, przemywając zimną, bieżącą wodą. Sprawdź, czy skorupki nie są pęknięte i wyrzuć te, które(...)otwarte lub po mocnym stuknięciu nie zamykają się.Do dużego rondla włóż cebulę, czosnek, liść laurowy, tymianek, łodygi pietruszki oraz wlej wino.Zagotuj, następnie wrzuć mule i przykryj szczelnie pokrywką. Potrząśnij rondlem kilka razy i pozwól, aby mule gotowały się w parze przez 3-4 minuty, aż się otworzą. Wyrzuć te, które pozostaną zamknięte. Dopraw sporą ilością czarnego pieprzu. Mule
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:dojrzałe awokado2 łyżki soku z limonkiząbek czosnku, drobno posiekany1 łyżeczka sosu tabasco2 łyżki posiekanej cebulkisólPrzygotowanie:Rozgniatamy widelcem awokado z sokiem z limonki i czosnkiem. Dodajemy resztę skladników i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem lub chipsami nachos
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki) około 140g1 jajko ugotowane na twardoząbek czosnku, drobno posiekanyłyżka drobno posiekanej cebuliłyżka majonezu lub gęstego jogurtułyżeczka ketchupusól, pieprz do smakuTuńczyka trzeba starannie odsączyć z wody (sosu). Jajko drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i wymieszać widelcem z rybą. Dodać czosnek, cebulę, majonez, ketchup i mieszać, aż wszystkie
Smakowity Blog Kulinarnygreckiej fasolia gigantes, namoczonej przez noc w dużej ilości wody3-4 łyżki stołowe oliwy2 marchewki, obrane i drobno posiekane1 duża cebula, drobno posiekana2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane2 ząbki czosnku, drobno posiekanesól i pieprz czarny800g pomidorów z puszki (2 puszki)1 łyżeczka suszonego oreganolistki świeżego oreganoser fetaPrzygotowanie:Odcedzamy fasolę, przekładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na średnim(...)ogniu, a następnie zbieramy pianę i szumowinę z powierzchni. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 1 godziny. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy marchewkę, cebulę, seler, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut, często mieszając, aż zmiękną.. Dodajemy pomidory, suszone oregano. Gotujemy kilka minut, po czym przekładamy całość do garnka z gotującą się fasolą
Smakowity Blog Kulinarnydania kulinarnej mistrzyni, zmodyfikowałam je nieco, ale było ono dla mnie inspiracją. Jak również wielki estragon rosnący w moim ogrodzie.Składniki:2 filety z piersi kurczaka2 łyżki oliwy1 ząbek czosnku, drobno posiekanyjasna część pora, drobno pokrojona1 łyżka świeżego estragonu80ml białego wina wytrawnego1/2 łyżeczki soli60ml śmietany 18%biały pieprz do smakuPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, mieszamy, po czym dodajemy
Smakowity Blog Kulinarnydziś rano K., za co jej serdecznie dziękuję! I za cukinię oczywiście też! Składniki:2 duże cukinie1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1 cebula, drobno pokrojona3 ząbki czosnku, drobno posiekaneoliwaokoło 100g tartego parmezanu lub sera żółtegosól, pieprz Sos serowySkładniki:1/2 kostki masła2 łyżki mąki ziemniaczanej-wersja bezglutenowa (lub mąki pszennej)1 szklanka mleka1 szklanka bulionu200g tartego sera mocarella(...)dowolnego sera żółtegosól, pieprz Przygotowanie:Cukinię kroimy w plasterki (około 0,5 cm) i podsmażamy na oliwie na patelni grillowej.Na drugiej patelni smażymy cebulę, czosnek i mięso mielone. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sos serowy:Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę, mieszamy aż pozbędziemy się grudek. Wlewamy mleko i energicznie mieszamy, następnie wlewamy bulion, cały czas
Smakowity Blog Kulinarnyprzepis pochodzi z doradcasmaku.pl)Składniki:200g grzybów: kurki lub inne1 szalotka4 ząbki czosnkuoliwa z oliwekolej30g masła1 pomidorposiekana natka pietruszkigałka muszkatołowatymianek40ml białego wina4 pomidorki koktajlowesólpieprzPrzygotowanie:Szalotkę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy nożem, a następnie drobno siekamy.Następnie kroimy grzyby i obranego ze skóry pomidora w średnie kawałki.Przygotowujemy 2 patelnie, na jednej rozgrzewamy oliwę, na drugiej olej z odrobiną masła(...)masłem. Chwilę podsmażamy i przesypujemy grzyby do durszlaka, by odcedzić je od pozostałego oleju.Żeby przygotować sos prowansalski wlewamy na rozgrzaną patelnię trochę oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną szalotkę, czosnek, natkę pietruszki, pokrojonego pomidora oraz gałkę muszkatołową i tymianek. Następnie dodajemy wino i podsmażamy wszystko na małym ogniu. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i do powstałego sosu dorzucamy odrobinę masła
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:250 ml bulionu1 opakowanie makaronu Chow Mein (dostępny w Lidlu- tydzień chiński)2 piersi kurczaka3 ząbki czosnku, pokrojone w talarki3 dymki, pokrojone w piórka, razem ze szczypiorkiem1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki żółtej50g pędów bambusa ze słoika, pokrojonych w słupki100g fasolki szparagowej, drobno pokrojonej2 marchewki, umyte, obrane i pokrojone w słupki1 łyżeczka mąki ziemniaczanej3 łyżki sosu sojowego2(...)około 5 minut, całą zawartość patelni przerzucamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C, w celu podtrzymania temperatury.Do woka znów nalewamy 1 łyżkę oleju, pokrojony czosnek i dymkę wrzucamy na gorący tłuszcz, dodajemy kawałki papryk, marchew, pędy bambusa, fasolkę. Makaron Chow Mein zalewamy wrzącą wodą na 3-4 minuty, następnie odcedzamy.Kawałki kurczaka wyjmujemy z piekarnika
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:Ciasto na makaron:szczypta nitek szafranu1 łyżka stołowa wrzącej wody550g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli4 jajka, dodatkowo 4 żółtka2 łyżki oliwy z oliwekFarsz:2 łyżki oliwy z oliwek2 ząbki czosnku, posiekanego500g liści szpinaku15g masła1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowejsól, pieprz czarny150g sera ricotta75g startego parmezanuutrzepane jajko, do posmarowaniaSos:2 łyżki oliwy90g pancetty, drobno pokrojonej125ml (1/2 szklanki) bulionu drobiowego185g sera mascarpone80g suszonych(...)zbyt wilgotne, dodajemy trochę mąki i zagniatamy. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Aby przygotować farsz, na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy czosnek, aż się lekko zezłoci. Dodajemy szpinak i gotujemy przez 2-3 minuty, aż soki, które się wydzielą, zredukują się. Lekko zwiększamy ogień, dodajemy masło, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Szpinak
Smakowity Blog Kulinarnygrzankami, makaronem, mocarellą i ulubionymi ziołami. Jej największą zaletą, poza smakiem, jest to, że przygotowuje się ją ekspresowo!Składniki:3 pomidory3 papryki (czerwona, żółta, zielona)1 batat1 cebula4 ząbki czosnku w łupinkach1 marchewka3 łyżki oliwy1 litr bulionu1 łyżka koncentratu pomidorowegosól, pieprz Przygotowanie:Do naczynia żaroodpornego wkładamy całe pomidory, papryki, obraną cebulę, czosnek w łupinkach, obrane i pokrojone marchew
Smakowity Blog Kulinarnytraktujące tortillę, jako przekąszone w międzyczasie tapas.Składniki:2 ząbki czosnku1 cebula2 papryczki chillioliwa do smażenia4 ugotowane ziemniaki150g szynki5 jajek75g kwaśnej śmietany150g startego żółtego serasól, pieprzPrzygotowanie:Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Z papryczek usuwamy pestki i też drobno kroimy.Na patelni rozgrzewamy oliwę, podduszamy na niej cebulę, następnie dodajemy czosnek, paprykę i pokrojoną w paski szynkę. Wszystko razem
Smakowity Blog Kulinarny