złamie się przy zwijaniu :) 1,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 jajko szklanka przegotowanej, ciepłej wody Farsz: 500g mięsa mielonego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 średnia marchewka 4 pieczarki ok. 150g kapusty kiszonej sól, pieprz, papryka słodka, majeranek +jajko + bułka tarta + 2 łyżki oleju Przygotowanie: Naleśniki: - łączymy mleko, jajka i mąkę (ręcznie(...)smażyć pierwszego naleśnika z obu stron. Uważać, aby nie przepalić. Wyszło mi 5 ładnych, sporych placków + 1 mniejszy :) - gotowe naleśniki kładziemy na talerz. Farsz: - na oleju/oliwie podsmażamy pokrojoną cebulkę, czosnek, pieczarki i marchewkę. - dodajemy mięso mielone oraz przyprawy. Mieszamy i czekamy, aż mięso będzie gotowe. - na końcu dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną. - czekamy, aż farsz trochę ostygnie. Zwijanie krokietów: Rozgrzewamy
Kitchens Alphabetsól i pieprz do smaku Składniki na mięsny sos: 450 g mięsa mielonego (np. z kurczaka, wieprzowe lub wołowe) 1 łyżka oleju 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 łyżeczki płatków chilli 400 ml sosu marinara lub passaty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżka octu(...)minut, po czym wyjmij z patelni i odstaw. Na tej samej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, dodaj cebulę i smaż do miękkości, około 5-7 minut. Dodaj czosnek i chilli, po czym podsmaż przez kolejną minutę. Włóż do patelni mięso, sos marinara albo passatę, koncentrat pomidorowy, oregano, liść laurowy, paprykę, ocet balsamiczny, dopraw solą i pieprzem i doprowadź
karmelowydanie wyszło super. Bardzo aromatyczne i baaardzo rozgrzewające. :-)Składniki:- 300g mielonego mięsa z indyka (ja dałam 180g tofu i 100g warzyw - włoszczyzny w słupki)- 1 mała cebula- 3 ząbki czosnku- mały kawałek ostrej papryczki (nie dawałam)- 1/4 szklanki kaszy pęczak (dałam grubą jęczmienną z braku pęczaku)- 500ml bulionu (dałam mniej i uzupełniłam wodą)- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju(...)czerwonej)- 1 mała puszka kukurydzy- natka pietruszki lub kolendra- starty parmezan do posypaniaW średnim garnku rozgrzać olej dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć, następnie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy. Dosypujemy mrożone warzywa (włoszczyzna słupki) i chwilę podsmażamy, rozkruszamy tofu, mieszamy, dodajemy kaszę i zalewamy całość bulionem, dodajemy kmin rzymski, oregano, chili, papryki, sól i pieprz. Gotujemy
Smaczne Zdroweawokado jak najbardziej. To teraz wskakujemy w przepis :) Składniki: 2 średniej wielkości świeże dorady 4 łyżki oleju z awokado Greencado pieprz cytrynowy sól prowansalska masło 2 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu świeżego kilka gałązek tymianku świeżego 2 małe gałązki koperku świeżego sok z połowy cytryny Wykonanie: Rybki musiałam oskrobać, umyć i osuszyć. Ponacinałam ją z każdej strony(...)widać na zdjęciach. Natarłam sokiem z cytryny. Po chwili natarłam solą i pieprzem. Miękkie masło zmieszałam z wyciśniętymi ząbkami czosnku i solą, wstawiłam na kilka minut do lodówki, aby łatwiej je było kroić .Na koniec posmarowałam olejem z awokado. Do środka każdej ryby włożyłam po kawałku masła czosnkowego i po jednej gałązce rozmarynu i koperku oraz kilka gałązek tymianku
Blondynka Gotujeporcji) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 średnie marchewki, starte na tarce na grubych oczkach 5-6 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 4×400 g puszki krojonych lub w całości pomidorów z puszki 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii (lub 1 łyżka suszonej) 1 łyżeczka suszonego oregano(...)płatkach lub więcej jeśli lubisz pikantne sosy 1-2 łyżki masła Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej olej i podsmaż na średnim ogniu cebulkę do zeszklenia. Dodaj marchewkę i czosnek, po czym smaż je do miękkości, około 10 minut. Dodaj pomidory wraz z sokiem (rozgnieć je jeśli są w całości), przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut
karmelowytakie, jakie bym sobie wymarzyła, ale ostatecznie zdecydowałam, że się tutaj znajdą. Składniki: 500 g wieprzowiny (łopatka, karkówka lub szynka) 1 - 2 cebule 1 - 2 ząbki czosnku 1 czerstwa bułka 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Bułkę wkładamy do naczynka z wodą, zanurzamy i czekamy, aż zmięknie. Mięso mielmy w maszynce. Cebulę(...)kroimy na ćwiartki i mielimy w następnej kolejności. Wyjmujemy z wody bułkę i dokładnie odciskamy. Mielimy. Do mięsa, cebuli i zmielonej bułki dodajemy przeciśnięty czosnek, jajko i doprawiamy do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Wilgotnymi rękami formujemy płaskie kotlety. Każdy obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy partiami z każdej
Sto kolorów kuchniczosnkuświeża natka pietruszki Przygotowanie Dynie obieramy ze skóry, wydrążamy pestki i kroimy w "mniej- więcej" kostkę. Wkładamy do miski i posypujemy sporą ilością soli i pieprzu, dodajemy zioła i czosnek obrany i pokrojony na kawałki. Następnie zalewamy oliwą i dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy tak, aby wyłożyć formę do tarty(...)buraki pokrojone w kostkę:). Ser także kroimy w kostkę Boczek kroimy w cienkie paski i podsmażamy. W miseczce mieszamy rózgą śmietanę, mleko i jaja, przyprawiamy, dodajemy posiekany ząbek czosnku. Na podpieczony spód wykładamy wszystkie składniki i zalewamy śmietanowo- jajeczną mieszanką. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30-40 minut, kroimy, na talerzu posypujemy prażonymi ziarnami i zjadamy ciepłą. Smacznego
Symfonia Smakówmięcha, może być też z kostki, jak ktoś bardzo chce- kawałek selera (mniej więcej taki jak na zdjęciu)- 1 pietruszka- 0,5 kg świeżego brokuła - 1 cebula- 2 ząbki czosnku- kostka (100 g) serka topionego- łyżeczka cukru- margaryna / masło do smażenia- groszek ptysiowy / grzanki / płatki migdałów - sól, pieprz do smaku Czas, start! Na początku obieramy i kroimy pietruszkę i seler(...)ładujemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy do niej łyżeczkę cukru, żeby nasz brokuł nie stracił koloru i zostawiamy na wolnym ogniu, koniecznie bez przykrycia. Teraz czas na cebulę i czosnek. Ten drugi po obraniu traktujemy praską, tę pierwszą kroimy w kostkę. Całość wrzucamy na patelnię potraktowaną zawczasu masłem / margaryną. Smażymy, aż będą ładne, lekko twardawe, zeszklone i pachnące... ... a potem
Kulinarne zapędy Kokosazapomniana mieszanka mrożonych papryk. Wyszła ciekawa kombinacja, którą na pewno jeszcze nie raz przyrządzę :)Składniki:- 400 g mięsa mielonego- 500 g pokrojonych, różnokolorowych papryk- 1 duża cebula- 2 ząbki czosnku- 3 łyzki oleju - puszka krojonych pomidorów lub 3 świeże- tymianek, oregano, chilli, słodka papryka, sól, pieprz Początek będzie standardowy - na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę wraz(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mięso. Gdy będzie już podsmażone, na patelni lądują papryki. Mała uwaga - użyłam mrożonych papryk, choć oczywiście w sezonie będą one świeże. Wtedy użyjemy po jednej z każdego koloru ;) Jeśli ktoś ma ochotę, prócz papryk może dorzucić inne warzywa, jak choćby cukinię. Gdy nasze warzywka miękną, przyprawiamy całość solą, pieprzem, dość sporą
Kulinarne zapędy Kokosaraczej tego, czy wolicie zupę gęstą, czy jednak bardziej płynną :)Składniki:- 400 g czerwonej soczewicy- puszka pomidorów- 50 g masła- pęczek świeżej, posiekanej kolendry- 3 cebule- 3 ząbki czosnku Przyprawy:- 1/3 łyżeczki imbiru- 1 łyżeczka kolendry- 1 łyżeczka curry- 1 łyżeczka słodkiej papryki- sól, pieprz Czas, start! Do garnka (ale takiego dużego, ja wzięłam za mały i zaraz zobaczycie(...)się stało) wrzucamy masło, a na nie pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy już ładnie się zeszkli, dodajemy przyprawy - ziarna kolendry, curry, imbir i paprykę. Wcześniej można je wszystkie utrzeć w moździerzu, ale ja nie mam moździerza, więc nie mogłam :P Na tym etapie nie dodajemy soli! Potem w garnku ląduje soczewica. Czerwona jest o tyle
Kulinarne zapędy Kokosakurczaka, usmażona lub upieczona, pokrojona w kostkę 1 szklanka świeżego/mrożonego szpinaku 1/2 szklanki pieczarek pokrojonych w plastry 2 łyżki masła 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3/4 szklanki śmietanki 30 % 3/4 szklanki startego parmezanu 1/2 szklanki puree z dyni Przygotowanie: W dużej ilości wrzącej i osolonej wody ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami(...)podgrzej masło i dodaj kurczaka, cebulę i pieczarki (i szpinak jeżeli używasz świeżego) i smaż przez 5 minut do zeszklenia. Przełóż zawartość patelni do miski. Do patelnie dodaj teraz czosnek, smaż przez minutę po czym dodaj śmietankę z parmezanem. Gotuj sos aż ser się rozpuści i zgęstnieje i dodaj puree z dyni. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę więcej
karmelowySkładniki: 1/2 kg bób, 1 łyżeczka sól morska prowansalska Royal Brand, 2 sztuki czosnek ząbki, 1 łyżka masło, 1 łyżka koperek siekany bób opłukać i zalać w garnku wodą, zagotować na mniejszym ogniu gotować do miękkości bobu bez soli ugotowany odlać na sito na patelni roztopić masło wsypać sól prowansalską, pokrojony w plasterki czosnek, koperek posiekany, sól i zamieszać przez
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 60 dag łopatka bez kości, 1 łyżka smalec, 2 łyżki mąka pszenna, 2 sztuki papryka słodka, 1 mniejsza papryczka chilli, 2 sztuki cebula, 1/2 główki czosnek, 6 większe pieczarki, 1 litr woda, 1 łyżeczka kucharek, - do smaku kucharek w płynie, 2 łyżki śmietana na gorącym smalcu zrumienić pokrojoną w kostkę łopatkę i obsypaną mąką do łopatki dodać pokrojone pieczarki(...)papryki, cebule, czosnek i z 5 minut podsmażać mieszając wlać litr wody i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa do wywaru wkruszyć razowy chleb z ziarnami i mieszać do rozpuszczenia się chleba na średnim ogniu do smaku doprawić kucharkiem i magą kucharka dodać 2 łyżki śmietany 18% słodkiej i z 2 minuty gotować sos jest zagęszczony dzięki kromce chlebagulasz podać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ziemniaki młode 8 sztuk, kapusta biała 1 ćwiartka, marchewki 6 sztuk, kalafior 1 ćwiartka, czosnek świeży 1 główka, pierś z kurczaka 1 podwójna, jajko 1 sztuka, panierka do kurczaka Prymat 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba, bułka tarta 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki obrane młode warzywa: marchew, kapusta, kalafior, ziemniaki, czosnek - wszystko włożyć do parowara - dodałam też połowę
W Mojej Kuchni LubięDziś przepis na szybkie i proste w wykonaniu leczo............Składniki: ok 0,5 kg piersi z indyka cukinia 2 papryki 2 cebule 2 ząbki czosnku puszka pomidorów oliwa przyprawy Wykonanie:Mięso pokroić w kostkę oprószyć przyprawą do kurczaka i obsmażyć 10 minut na oliwie. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa i dusić kolejne 10 minut. Następnie dodać(...)pokrojoną cukinię, pomidory i czosnek, dusić jeszcze chwilę.Przyprawić do smaku i gotowe
Anioły w kuchni