czosnek - 7003 przepisów (strona:156/467)

Roladki ze szpinakiem i jajkiem 174

Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 3 łyżeczki przyprawy do drobiu, 250 g świeżego szpinaku, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz. Przygotowanie:      Każdą pierś kurczaka przecinamy w poprzek tak by powstały na 4 kawałki. Rozbijamy je na kotlety i przyprawiamy przyprawą do drobiu. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy szpinak, dodajemy wyciśnięty przez(...)praskę ząbek czosnku i pokrojone w kostkę jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Taki farsz nakładamy na kotletach i zwijamy w roladki. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do gotującej się wody na 3-4 minutki. Wyciągamy z wody, zdejmujemy folię i podsmażamy jeszcze roladki ok. 4 minutek na rozgrzanym tłuszczu

Aga w kuchni
Makaron z kurkami 176

świderki Czaniecki, 1 czerwona papryka, 150 g mrożonych kurek, 1 podwójna pierś kurczaka, 200 ml kremówki, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, sól, pieprz. Przygotowanie:      Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przepłukujemy go zimną wodą. Następnie pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do drobiu(...)Dodajmy pokrojoną paprykę w paseczki i kurki. Kolejno dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość zalewamy kremówką i mieszamy z makaronem. Przed podaniem posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią

Aga w kuchni
Spaghetti ze szpinakiem i ricottą 167

Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti, 2 łyżki masła, 1 ząbek czosnku, 250 g świeżego szpinaku, 150 g serka ricotta, 200 ml kremówki, zioła prowansalskie, sól morska, pieprz czarny. Przygotowanie:     Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy szpinak z wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Następnie dodajemy serek ricotta i kremówkę. Podgrzewamy

Aga w kuchni
Zupa krem z brokułów 190

Składniki: 1 brokuł, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1 ząbek czosnku, pieprz, sól, płatki migdałowe Skworcu.       Polecam też zupy krem z cukinii, dyni, kurek i kalafiora.  Przygotowanie:     Do 1 litra zimnej wody dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i selera. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po 10 minutach dodajemy różyczki brokuła i gotujemy(...)razem. Gdy warzywa są już miękkie wrzucamy ząbek czosnku i miksujemy zupkę. W razie potrzeby dosalamy jeszcze do smaku lub dodajemy pieprzu. Przelewamy zupkę do miseczki i posypujemy płatkami migdałowymi. Możemy wcześniej uprażyć płatki na suchej patelni

Aga w kuchni
PASSATA CZYLI PRZECIER POMIDOROWY 195

przetwórni pomidorowej. Ostatnio miałam 7,5kg, teraz myślę już o następnych10kg... Wszak zima długa, a rodzinka bardzo żarłoczna... :-) Znalezione tutaj.Składniki:- 5kg pomidorów (u mnie lima)- 15 ząbków czosnku- 2 łyżki soli (u mnie himalajska)- 1 łyżka ksylitolu (nie trzeba)W dużym garnku zagotować wodę i wkładać partiami umyte wcześniej pomidory. Po minucie pomidory wyjmujemy, do garnka wkładamy następną(...)obrać ze skórki, wykroić szypułkę, lekko rozdrobnić (moje rozpadały się same podczas gotowania) i umieścić w drugim garnku. Garnek z obranymi , rozdrobnionymi pomidorami zagotować, dodać obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, sól oraz ksylitol (lub cukier) i pogotować (mieszając co jakiś czas) ok.5-10 minut. Następnie ponakładać do przygotowanych wcześniej słoików i pozamykać. Słoiki umieścić w dużym garnku, napełnić go wodą

Smaczne Zdrowe
Muszelki spod Etny 171

dosc duzych "oczkach" w domu -sos pomidorowy -pomidory z puszki -marchewka przepuszczona przez maszynke do miesa na tych samych "oczkach" co nasze miesko -oliwa z oliwek,sol morska,pieprz, czosnek, swieza bazylia.  Wykonanie-  Do garnka dajemy nasze mieso mielone, marchewke, czosnek, bazylie, sol, pieprz ( przyprawiamy jak lubimy) ,oliwe z oliwek- mieszamy i zamykamy garnek pokrywka-dusimy miesko

Z Kuchni Do Kuchni
Schab z szynkowaru 219

kanapki z wędliną :) Składniki: 1 kg schabu w kawałku 1 łyżeczka (10g) soli peklowej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki Skworcu 1/4 łyżeczki chili 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki majeranku Skworcu Opcjonalnie do podania: Chrzan z żurawiną ETERNO Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszałam w miseczce. Schab umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Natarłam mieszanką przypraw(...)koniec wtarłam czosnek przeciśnięty przez praskę. Tak przygotowane mięso włożyłam do worka, który wcześniej umieściłam w szynkowarze, zamknęłam szynkowar i wstawiłam go do lodówki na 3 dni. Po trzech dniach na dnie garnka umieściłam lnianą ściereczkę, zagotowałam wodę, zmniejszyłam płomień na najmniejszy, aby były widoczne tylko pęcherzyki powietrza, ale żeby woda się nie gotowała. Do wrzącej wody wstawiłam szynkowar. Poziom

Blondynka Gotuje
Leczo z cukinią 789

czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 2 średnie cukinie 2 duże cebule lub 3 mniejsze ok. 5 średnich pieczarek (można pominąć) 1 kartonik krojonych pomidorów z dodatkiem czosnku (ok. 400-500 g) 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól morska, świeżo mielony pieprz olej do smażenia kabanosy wieprzowe lub dobrej(...)wierzchu ostrą papryką i tymiankiem. Mieszamy, podsmażamy przez pół minuty i dodajemy do garnka do pozostałych warzyw. Wlewamy do nich około 1 litr wody oraz dodajemy krojone pomidory z czosnkiem. Dusimy przez 5 minut pod przykryciem, po czym dodajemy mięso – możemy podsmażyć na patelni kiełbasę i dodać ją do dania – kabanosów nie trzeba podsmażać, wystarczy pokroić na mniejsze

Poezja smaku
Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną 232

Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmiennąSkładniki: (1 porcja)  1/4 dyni hokkaido 1/2 średniej cukinii 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki suszonego estragonu szczypta kurkumy 2 szczypty ostrej papryki 3 łyżki oliwy sól ziołowa Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st.  Dynię oczyszczamy, obieramy ze skóry i razem z cukinią kroimy(...)mniejsze, ale podobnej wielkości kawałki,  a czosnek kroimy na plasterki.  Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę, którą mieszamy z suszonym estragonem kurkumą, ostrą papryką, solą ziołową, wrzucamy pokrojone warzywa i starannie mieszamy całość.  Warzywa pieczemy przez 20 minut, podajemy na kaszy jęczmiennej

Moja smaczna kuchnia
Pieczona karkówka z sosem z podgrzybków 408

delektować się takimi pysznościami! Składniki: 1,5-2 kg karkówki 0,5 l mleka 3,2% 0,5 kg podgrzybków świeżych 250 ml śmietanki 30% 2 cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła sól, pieprz, zioła Przygotowanie: Najpierw zabieramy się za przygotowanie mięsa. Do miski wlewamy mleko i dodajemy do niego posiekana w piórka cebulę. W mleku z cebulą moczymy(...)środku a nie ucieka podczas pieczenia. Tak przygotowane mięso układamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy cebulę z mleka, w którym na początku moczyliśmy mięso, pokrojony w kostkę czosnek, 2 liście laurowe i całość wsadzamy do piekarnika. Pieczemy w 190ºC przez ok. 1,5h. Czas pieczenia należy kontrolować w zależności od posiadanego piekarnika. Mięso powinno być zarumienione z wierzchu, jednocześnie

PastelFood
Chłodnik ogórkowy 202

nich artykuł Agnieszki Kręglickiej o chłodnikach właśnie. I już wiem czego brakowało w moim: pokruszonej fety ! Chłodnik ogórkowy Składniki: 1 litr kefiru 1 kg ogórków 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek EV 2 łyżki octu winnego przyprawa maggi 3 łyżki posiekanego koperku sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ogórki myjemy, nie obieramy ze skóry. 3/4 kilograma kroimy w kawałki(...)blendujemy z kefirem i czosnkiem. Pozostałe ogórki ścieramy na grubej tarce. W garnku mieszamy wszystkie składniki chłodnika. Podajemy dobrze schłodzony

Kulinarne przygody Gatity
Placuszki z cukinii z fetą 276

konkursie: Placuszki z cukinii z fetą Proporcje na ok. 10 placuszków Czas przygotowania: 40 minut  Składniki: 500 g cukinii 150 g fety 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki starego sera Pecorino sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko soli, odstawimy na 15 minut(...)czym dokładnie ją odciskamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, fetę rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki na placki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy  i doprawiamy. Placuszki (około 1 łyżki masy na placuszek) smażymy na rozgrzanej patelni na średnim ogniu po kilka minut z każdej ze stron

Kulinarne przygody Gatity
Pęczak z karmelizowaną gruszką i cukinią! 214

wschodu. Obiad wyszedł pyszny, idealna harmonia smaku i aromatu! SKŁADNIKI dla 2 osób: - szklanka kaszy pęczak - 1/2 pęczka pietruszki - sól morska - 1,5 gruszki - 1 mała cukinia - 1 ząbek czosnku - 1 cebula szalotka - olej sezamowy - oliwa z oliwek - 2 łyżki płatków migdałowych - 1 łyżeczka sosu sojowego - łyżka miodu Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodaj posiekaną(...)pietruszkę. Na patelnię wlej oliwę ( maksymalnie 1 łyżkę), dodaj czosnek i posiekaną szalotkę, cukinię za pomocą specjalnej skrobaczki potnij na nitki, gruszkę pokrój w kosteczkę, dodaj sos sojowy i miód. Wszystko podsmażaj  aż się zacznie karmelizować. Podawaj z gorącą kaszą, posyp płatkami migdałowymi i polej olejem sezamowym! Pyszne

SMYKWKUCHNI
Żeberka z piekarnika w amerykańskim stylu 456

którą także podaję przepis. Żeberka z piekarnika (dla 4 osób): ok. 1 kg chudych żeberek wieprzowych 125 ml ketchupu dobrej jakości (pół szklanki) 2 łyżki płynnego miodu 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 i 1/2 łyżeczki musztardy dijon 1/3 łyżeczki chili w proszku sól morska i świeżo(...)Posypujemy solą i pieprzem. Do szklanki wlewamy keczup. Dodajemy do niego miód, sos sojowy, oliwę, ocet i musztardę. Wsypujemy chili w proszku, szczyptę soli oraz pieprzu. Wyciskamy dwa ząbki czosnku. Marynatę dokładnie mieszamy. Smarujemy żeberka za pomocą silikonowego pędzelka obficie z obu stron i układamy na blaszce z rusztem (jeśli nie mamy rusztu możemy poukładać żeberka na rulonach ze zgniecionej

Poezja smaku
Klasyczna sałatka nicejska 368

puszki tuńczyka w wodzie/sosie własnym (80g)  kilka liści sałaty – u mnie młoda sałatka z doniczki balkonowej  1/2 pomidora (50g)  1/3 średniej papryki (50g)  1 ząbek czosnku - do nasmarowania miski dla aromatu sól, pieprz  1 łyżeczka oliwy z oliwek  BIOLEVITA w saszetce (dostępna m.in. TU) Warzywa umyć, pokroić w dowolne kawałki. Sałatę poszarpać palcami(...)Jajko ugotować na twardo i podzielić na większe cząstki. Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić jeśli jest w kawałkach. Ząbkiem czosnku – przekrojony na pół aby lepiej wydobyć aromat - natrzeć ścianki miseczki, Wrzucić do niej wszystkie składniki - oprócz jajka - przyprawić, dodać oliwę z oliwek i wymieszać razem. Na sam wierzch ułożyć jajko.Sałatka jest lekka, chrupiąca, kolorowa i bardzo śródziemnomorska w swoim

Grunt to przepis!