Prosta przekąska lub danie wegetariańskie z ciasta francuskiego, którego farsz stanowi podsmażony z czosnkiem szpinak i kawałki sera feta. Składniki: płat ciasta francuskiego 3 ząbki czosnku 250 g szpinaku 100 g sera feta sól, pieprz oliwa jajko Czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak umyć, ser pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i chwilę podsmażyć czosnek. Dodać szpinak i całość poddusić
wyzwania kuchenneKlasyczne spaghetti z czosnkiem, oliwą i chilli to włoski ekspresowy i jednocześnie tani pomysł na makaron z zaledwie czterech prostych składników. Łatwiej już się chyba nie da... ;) Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu spaghetti 3 ząbki czosnku 2 suszone papryczki chilli 50 ml oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki sól starty parmezan - ewentualnie Makaron ugotować al dente w osolonym(...)wrzątku. W trakcie gotowania przygotować sos: posiekać drobno chilli, czosnek i natkę pietruszki. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej czosnek i chilli. Następnie dodać odcedzony makaron, krótko podsmażyć dodając pod koniec natkę pietruszki. Wymieszać i doprawić do smaku solą. Przełożyć na talerze i ewentualnie oprószyć startym parmezanem
wyzwania kuchennekilka plastrów kabanosa (ale może być inne mięsiwo) 1/2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki trochę kukurydzy z puszki kilka plasterków pieczarek ser żółty przyprawy (bazylia, czosnek, mieszanka gyros) ząbek czosnku pomidory w puszce Zaczęłam od przygotowania sosu pomidorowego, który stanowił bazę pizzy oraz był do niej dodatkiem. Na oliwie podgrzałam starty ząbek czosnku, dodałam pomidory(...)lekko startym serem. Następnie na jednej połowie ułożyłam plastry kabanosa, piórka cebuli i paski papryki. Na drugiej kurczaka, kukurydzę i pieczarki. Całość obsypałam resztą sera oraz bazylią (i granulowanym czosnkiem, ale nie jest to konieczne). Tak przygotowaną pizzuchę wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na 20min., uważając , aby ser się za bardzo nie spiekł. Podałam z sosem czosnkowym oraz pomidorowym
bastalenaczosnku nie mogłam się baaardzo długo przekonać. Nie znosiłam go w żadnej postaci. Drażnił mnie jego zapach, o smaku już nie wspomnę. Aż pewnego dnia, nie wiedzieć czemu, wszystko mi się odmieniło. Ziemniaki natomiast mogłabym pochłaniać garściami. Na blogu gościły już w kilku postaciach. W rezultacie mojej czosnkowo- ziemniaczanej kombinacji powstały... Zapiekane ziemniaczki w czosnkowej omaście(...)ziemniaki (ilość dowolna) najlepiej małe czosnek 1-2 ząbki oregano 1 łyżeczka oliwa 1 łyżka Ziemniaki obrałam, umyłam i ponacinałam z jednej strony. Czosnek starłam na tarce. Do miseczki nalałam oliwę, dodałam oregano i starty czosnek. Wszystko dobrze wymieszałam. Następnie każdy ziemniaczek maczałam/nacierałam tak przygotowaną mieszanką. Ułożyłam w naczynku żaroodpornym (wlałam resztę oliwy, która zostałam po nacieraniu ziemniaków
bastalenapamiętam ;) Pieczony indyk w całości solanka indyk (ok. 6,5kg) 300g mięsa mielonego garść rodzynek 1 jajko bułka tarta 1/2 cebuli 1/4 startej brukwi 1 główka czosnku 1 pomarańcza 2 marchewki przyprawy (zioła prowansalskie, majeranek, słodka i ostra papryka) oliwa Solanka (tudzież marynata) Można się bez niej obyć i po prostu w dniu pieczenia obficie nasolić indyka, jednak(...)przygotować co najmniej 24h przed pieczeniem. I tak: na każdy litr wody rozpuściłam 1 łyżkę soli. Dodatkowo do wody dodałam liść laurowy, ziele angielskie i pokrojony ząbek czosnku. Rozmrożonego indyka (czyli to kolejne 6-10h wchodzące w czas przygotowania) umieściłam w dość głębokim naczyniu i zalałam przegotowaną, wystudzoną marynatą, tak aby cały w niej się zanurzył (mi wyszło
bastalenaZapiekanka ziemniaczana z Delfinatu, historycznej części Francji, bo o niej mowa. Najprościej rzecz ujmując, to nic innego jak pokrojone w plastry zapiekane ziemniaki w śmietanowym sosie z dodatkiem czosnku i ziół. I na tym koniec. Ale ilu kucharzy, tyle przepisów. Są i tacy, którzy ratują się serem gruyere lub innymi dziurawcami, jajkami, jednak w oryginale one nie występują(...)skórka winna być brązowa i chrupiąca... Danie można spożywać samodzielnie lub jako dodatek do mięs. Gratin Dauphinois 0,5 kg ziemniaków 200 ml śmietany 50 ml mleka 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka musztardy sól, pieprz, gałka muszkatołowa ulubione zioła (do posypania) Ziemniaki obrałam i pocięłam na cienkie talarki (im cieńsze, tym będziemy krócej czekać ;)). Ułożyłam
bastalenałyżki cukinii pokrojonej w kostkę 4 łyżki różyczek kalafiora + 1 łyżka do dekoracji 3 szczypty suszonej bazylii szczypta ostrej papryki w proszku 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. Na oliwie, na patelni odpowiedniej do wstawienia do piekarnika, podsmażamy cukinię z czosnkiem i różyczkami kalafiora. Do miski
Moja smaczna kuchniaciasto 300 g semoliny, użyłam De Cecco 3 jajka, wcześniej roztrzepane w miseczce szczypta soli na farsz 250 g sera ricotta 2 ząbki czosnku 1/3 małej cukinii 1,5 łyżeczki suszonych ziół: czosnek, bazylia, oregano, tymianek 2 łyżeczki oliwy extra virgin sól, pieprz do smaku ponadto do skropienia(...)oliwa z oliwek extra virgin z białych trufli, użyłam Monini 1 łyżeczka soli do wody, w której będziemy gotować ravioli do posypania ravioli: suszone zioła: czosnek, bazylia, oregano, tymianek Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto, gotowe odstawiamy owinięte folią spożywczą na pół godziny. Do miski przekładamy ricottę i rozdrabniamy widelcem. Na patelni podsmażamy posiekaną cukinię z czosnkiem, obsmażamy i przekładamy
Moja smaczna kuchniaSkładniki: łyżka oliwy z oliwek duża cykoria 3 łyżki tartej bułki natka pietruszki 5 łyżek startego parmezanu 2 szklanki sosu pomidorowego 400 g pieczarek średniej wielkości 4 ząbki czosnku średnia cebula biała sól pieprz Przygotowanie: Zaczynam od cykorii. Z natury warzywo to ma goryczkę, której łatwo się pozbyć w 3 minuty! Tak: Połówki cykorii - musimy koniecznie usunąć delikatnie głąby(...)uszkodzić liści - blanszujemy 3 minuty w osolonej wrzącej wodzie, a następnie hartujemy i odcedzamy. To naprawdę działa. Przygotowanie farszu: na oliwie podsmażamy 2 ząbki czosnku i cebulę ( połowę) - drobno posiekane, dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Czekamy, aż woda odparuje. Dodajemy bułkę tartą i natkę posiekaną oraz parmezan. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy koszyczki cykoriowe, posypujemy jeszcze parmezanem
Moja smaczna kuchniaduża cukinia 1/2 średniego bakłażana mała czerwona papryka 1/2 puszki brązowej soczewicy puszka krojonych pomidorów natka pietruszki mała biała cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano szczypta suszonej bazylii Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine sól pieprz Przygotowanie(...)czasie plastry bakłażana płuczemy z soli, osuszamy. - Paprykę, cuknię i bakłażana kroimy w drobną kostkę. - Na łyżce oliwy z oliwek extra vergine podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Gdy zacznie pachnieć dodajemy kolejno bakłażana i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine. - Gdy bakłażan będzie już miękki dodajemy paprykę z cukinią, dusimy 10 minut - Następnie dodajemy puszkę
Moja smaczna kuchniaSkładniki: duża bagietka kubeczek koziego sera do smarowania 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Przygotowanie: Bagietkę kroimy w ukośne plastry i grillujemy z obu stron. Do koziego sera dodajemy posiekany szczypiorek (odkładamy nieco szczypiorku do posypania grzanek) i ząbki czosnku, mieszamy delikatnie. Grzanki smarujemy cienką warstwą koziego sera
Moja smaczna kuchniawody szczypta soli Farsz: pojedynczy filet z kurczaka mała cukinia kilka listków natki z pietruszki pomidor 1 żółtko jaja 3 ząbki czosnku sól, pieprz dodatkowo, do podania jogurt naturalny listki natki z pietruszki do dekoracji czerwona słodka papryka Przygotowanie: W malakserze przygotowujemy farsz na pierogi(...)Kurczaka, cukinię, obranego ze skóry pomidora i czosnek dzielimy na mniejsze kawałki i mielimy razem z listkami natki pietruszki. Masę przekładamy do garnka, dusimy na małym ogniu, aż woda odparuje. Przekładamy do durszlaka, aby pozbyć się pozostałej wody, a gdy masa będzie zimna, dodajemy żółtko jaja, doprawiamy do smaku, mieszamy.. Przygotowujemy ciasto na pierogi: wysypujemy mąkę na stolnicę, robimy
Moja smaczna kuchniaSkładniki: kromka razowego chleba 1/4 czerwonego pomidora, obranego ze skóry garść ugotowanego i obranego bobu 1/2 ząbka czosnku zioła: koperek, natka pietruszki i szczypiorek Przygotowanie: W piekarniku, na grillu lub patelni grillowej opiekamy z obu stron kromkę razowego chleba. Bób kroimy w paski, obranego pomidora siekamy. Na grzance układamy pomidora, bób i posiekane(...)razem z czosnkiem świeże zioła
Moja smaczna kuchniaRobiliśmy już kiełbasę wiejską, białą i paprykową oraz cienkie kiełbaski na grilla . Nadszedł czas na toruńską – kiełbasę z dużą ilością pieprzu, czosnku i majeranku. Przygotowanie kiełbasy w warunkach domowych to dość długi proces trwający co najmniej kilka dni. Najpierw musimy znaleźć dobre mięso, a później je przez kilka dni peklować. Następnie nabijamy kiełbasy i dajemy im odpocząć. Następny dzień(...)stołowa (8 – 10 gram) peklosoli lub solanki do szynek 1 łyżeczka soli kuchennej (+ ewentualnie do smaku) 3 łyżki płaskie stołowe mieszanki przypraw do kiełbasy toruńskiej (zawiera sól, pieprz, czosnek i majeranek) główka czosnku WYKONANIE Mięso dokładnie myjemy, wycinamy i odrzucamy ścięgna a następnie kroimy na mniejsze około 3-5 centymetrowe kawałki. Przed mieleniem będziemy musieli rozpoznać kawałki podgardla, można
OstryKęsGazpacho to najbardziej rozsławiona hiszpańska zupa / chłodnik na świecie. Początkowo w jej składzie nie było pomidorów , a jedynie miąższ chleba, czosnek, oliwa z oliwek, ocet winny, sól i woda. Jako ostatni w tym przepisie pojawił się pomidor, bez którego teraz nie można sobie wyobrazić podstawowego składu tego hiszpańskiego chłodnika. Gazpacho doczekało się niezliczonych przepisów. Jedni obierają pomidory ze skórki(...)chleba drudzy nie. Ja zrobiłam sobie jedną porcję gazpacho, ale z mojego lenistwa nie parzyłam pomidora, ani nie usuwałam gniazdek nasiennych, paprykę też dałam marynowaną, 1 ogórek, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki wody, trochę grzanek do środka i na wierzch, sól i pieprz, wszystko zmiksowane i miód malina , Gazpacho andaluzyjski chłodnik: Składniki na 1 porcję: 1 duży
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię