czosnek - 7003 przepisów (strona:148/467)

Kotlety mielone i ćwikła 180

pychaaaaaa !Składniki:0, 5 kg mięsa mielonego1 czerstwa bułka1/2 szkl. mleka1 jajkoprzyprawy (sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego/kurczaka, vegeta,majeranek, papryka czerwona mielona)1 cebulaząbek czosnkubułka tartaCebulę i czosnek kroję w drobną kostkę, bułkę moczę w mleku. Do mięsa dodaję jajko, cebulę, czosnek, namoczoną i odciśniętą bułkę, przyprawy i dokładnie mieszam, a raczej wyrabiam masę na kotlety (robię to ręcznie

NA MOIM TALERZU
Pomidorowa z ciecierzycą i wrapsy 151

bazylia, pietruszka, oregano 100 g sera Brie pokrojonego w plastry4 tortillesałata (tutaj wybór zależy od nas ja miałam rukolę)1 czerwona cebulakilka łyżek sosu czosnkowego (majonez, jogurt naturalny,czosnek)Smażymy na łyżce oleju cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy ciecierzycę i pomidory. Podlewamy wodą.Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy zioła, próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy solą czy pieprzem.Przygotowujemy wrapsy

NA MOIM TALERZU
Pieczona karkówka w ziemniakach w sosie chrzanowym 204

pyszny obiad, a mało pracy przy nim, aż za nudno, bo robi się praktycznie sam.Dla 4-5 osób:- Karkówka 800-1000 g- 3-4 ziemniakiMARYNATA- 3 posiekane ząbki czosnku - łyżeczka papryki słodkiej i ostrej- łyżeczka curry- łyżeczka majeranku- szczypta pieprzu cayenne- szczypta tymianku- łyżeczka soli- dwie łyżki musztardy sarepskiejSOS- 2 łyżki kwaśnej śmietany- 3-4 łyżki chrzanuKarkówkę umyj, osusz(...)pokrój na plastry ok.1 cm. Mięso wymasuj czosnkiem. Przyprawy wymieszaj razem i wklep w każdą sztukę wieprzowiny.Przykryj i  odstaw do lodówki na min. 2 godziny.Po tym czasie włącz piekarnik na 180° termo obieg.Obierz ziemniaki i pokrój na plastry nie cieńsze niż 0,5 cm  czy szpatułki ale też nie za cienkie. Mięso wyłóż do naczynia żaroodpornego i przykryj

Pasje Jolki
Zupa gulaszowa 176

rozgrzewająca zupa z indyczych żołądków.   Składniki:-1 kg żołądków indyczych-3 l wody-marchew-2 łyżki koncentratu pomidorowego-5 dkg masła-4 łyżki mąki pszennej-2 ząbki czosnku-po kawałku selera i pora-2 papryczki chili ( lub ostra papryka )-gałązki lubczyku, bazylii i pietruszki ( może być susz )-sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy(...)Wodę w garnku solimy, dodajemy gałązki zieleniny, marchew, seler, pora,czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i oczywiście żołądki.Gotujemy do miękkości żołądków ok. 75 minut.   Odławiamy żołądki i marchew do wystudzenia a wywar cedzimy.   Żołądki kroimy w cienkie paseczki, marchew w plasterki.   Jeśli użyjemy papryczki chili - pozbywamy się nasion i drobniutko kroimy

Maminek kulinarny
Polędwiczki wieprzowe duszone w powidłach 217

słodycze, których nie jem aż do Wigilii. Wyszły genialnie :-)Składniki:1 polędwiczka ok. 400 g 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki oliwy 1 duży ząbek czosnku garść świeżej kolendry sól, pieprz Sposób przyrządzenia:W misce dokładnie wymieszać powidła, czosnek, oliwę, sól, pieprz, posiekaną kolendrę. Polędwiczkę pokroić wzdłuż na grube paski. Następnie dokładnie

pieprzny smaczek
Zapiekanka śródziemnomorska z warzyw i makaronu 160

różyczki. Cebulę pokroić w piórka. Oliwki oraz pomidorki poprzekrawać na pół. Wszystkie warzywa wrzucić do miski z makaronem. Wymieszać i doprawić ziołami prowansalskimi oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posolić i popieprzyć do smaku. Wrzucić do dużego naczynia żaroodpornego lub do kilku naczyń na casaroli. Jajka rozbełtać ze śmietaną, solą i pieprzem. Mieszanką polać warzywa. Na wierzch pokruszyć dużą(...)poprzekrawać na duże kawałki, skropić oliwą i podpiekać w piekarniku lub na patelni grillowej do miękkości. W rondlu rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek. Chwilkę podsmażyć, następnie dodać upieczone papryki i zalać pastą pomidorową. Gotować przez 5 minut, a następnie zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i musztardą. Do sosu można dodać również śmietanę oraz

Food Square
Sałatka z selera naciowego i dzikiego ryżu 211

koniecznie wypróbujcie. Polecam!Składniki:1 pęczek selera naciowego200 g dzikiego ryżu (2 saszetki)2 podłużne papryczki chili2 garści orzechów arachidowych lub włoskich2 garści złotych rodzynek chilijskich1 limonka2 ząbki czosnku, starte1 łyżeczka startego świeżego imbiru1 łyżka sosu sojowego2 łyżeczki brązowego cukru muscovadopół łyżeczki soli morskiejPrzygotowanie:Ryż wrzucamy na nieosolony wrzątek i gotujemy ok. 20 minut. Następnie studzimy dużą ilością zimnej wody(...)wybieramy ziarenka, które odstawiamy, a papryki drobno siekamy. Orzechy lekko podpiekamy na suchej patelni. Rodzynki, orzechy i paprykę wrzucamy do miski.Do osobnej salaterki wyciskamy sok z całej limonki. Dodajemy czosnek, imbir, sos sojowy, cukier i sól. Wszystko razem mieszamy, a następnie zalewamy sosem sałatkę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy ewentualnie solą lub cukrem, jeśli okaże się, że jest go za mało

Food Square
Chłodnik z awokado i ogórka z mleczną pianką 120

porcji):2-3 dojrzałe owoce awokado4  zielone ogórki gruntowe3 szalotki, drobno posiekane1 l maślanki1 łyżka oliwy z oliwekkilka listów świeżej mięty, posiekanej1 łyżeczka świeżo startego imbiru2-3 ząbki czosnku, startepół papryczki chili, drobno posiekanejWydrążyć miąższ z awokado. Dodać oliwę, miętę, imbir, czosnek, szalotki i papryczkę. Zblendować dokładnie, następnie dodać maślanki i wymieszać. Ogórki obrać i zetrzeć na średnich oczkach

Food Square
Makaron chow mein po tajsku 162

chow mein250 g krewetek koktajlowych (jeszcze lepsze będą tygrysie)250 g groszku cukrowego1 szklanka kiełków fasoli mung (mogą być z puszki)2-3 papryczki chili, posiekane1 dymka, posiekana3 ząbki czosnku, posiekane4 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych4 jajkasok z 1 limonkiłyżka otartego imbiru4 łyżki tajskiego sosu rybnego lub ostrygowego4 łyżki sosu sojowego2 łyżki pasty tamaryndowej2 łyżki cukru trzcinowego1 łyżka oleju kokosowegogarść kolendry(...)minut, a następnie ostudzić zimną wodą). W tym czasie w lekko osolonym wrzątku ugotować groszek cukrowy na pół twardo.W woku lub dużej patelni rozgrzać olej kokosowy. Następnie wrzucić czosnek, papryczkę chili i dymkę. Lekko podprażyć. Dodać krewetki i pozwolić im nabrać smaku. Teraz do woka wrzucić makaron i smażyć go przez 5 minut, a następnie dodać groszek i kiełki fasoli

Food Square
Trottole ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą 180

makaronu np. fusilli250 g liści młodego szpinaku1 słoiczek suszonych pomidorów2 kulki mozzarelli3 ząbki czosnkugałka muszkatołowasuszona ostra paprykaoreganosólPrzygotowanie:Zagotować wodę na makaron. Suszone pomidory pokroić w paski, szpinak umyć, a czosnek posiekać. Makaron wrzucić na wrzątek i ugotować al dente. W tym czasie podgrzać na patelni kilka łyżek oleju pozostałego z pomidorów i wrzucić czosnek, następnie dodać szpinak i smażyć

Food Square
Papryki faszerowane chili con carne 185

nasiennych. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 200°C. W tym czasie przygotować farsz.Oliwę z masłem rozgrzać na głębokiej patelni. Dodać posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wlać pastę pomidorową oraz posiekane drobno chili. Przykryć(...)sosem guacamole.Sos guacamole:2 miękkie awokado2-3 starte ząbki czosnku1 mała cebula, drobno posiekanasok z 1 limonkiostra papryka w proszkusólWydrążyć miąższ z awokado, skropić limonką, dodać cebulę i czosnek dokładnie ugnieść widelcem. Przyprawić papryką oraz solą

Food Square
Risotto z grzybami leśnymi 118

świeżego rozmarynugarść siekanej natki pietruszki75 g masłaoliwa z oliwekświeżo mielony pieprz100 g parmezanu, startego2 żółtka (opcjonalnie)Przygotowanie:W dużym garnku roztopić masło z łyżką oliwy. Dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmażyć na złoto. Wtenczas oczyścić grzyby i pokroić w mniejsze cząstki. Połączyć z cebulą oraz czosnkiem. Smażyć przez około 5-10 minut. Następnie do garnka wsypać ryż i smażyć

Food Square
Opieńki w zalewie octowej 211

kąpiele wytrzymuje bez uszczerbku na wyglądzie i jakości.  Zaczyna się prawdziwa zabawa.Przygotowujemy dużo słoików (wielkość według uznania) i przyprawy.- liść laurowy- ziele angielskie- gorczyca- pieprz czarny- czosnek  Do każdego słoika wkładamy:2 liście laurowepo kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzuszczyptę gorczycyząbek czosnku   Potrzebne będą 2 solidnej wielkości garnki, duże sitko, łyżka cedzakowa i chochelka.Jeden

Maminek kulinarny
Karczek z patelni 192

folią spożywczą. Układamy karkówkę, przykrywamy folią  a następnie dłonią, niezbyt mocno rozbijamy mięso. Półmisek skrapiamy olejem, posypujemy przyprawą barbecue (wykonaną w domu), kładziemy kilka plasterków czosnku i na tak przygotowany półmisek nakładamy mięso. Ponownie skrapiamy olejem, posypujemy przyprawą i układamy czosnek. Pozostawiamy na ok. godzinę.Mięsko nabiera smaku.     Czas usmażyć karkówkę

Maminek kulinarny
Leniwe poduszeczki 173

Wszyscy znają leniwe pierogi; my zrobimy leniwe poduszeczki.Składniki farszu:-25 dkg chudego twarogu-5 ugotowanych ziemniaków-cebula-ząbek czosnku-1 jajko-warzywko-pieprz   Cebulę i czosnek drobniuteńko siekamy, posypujemy warzywkiem i szklimy na minimalnej ilości oleju. Ugotowane ziemniaki gnieciemy. Twaróg rozdrabniamy widelcem, łączymyz ziemniakami, dodajemy jajko, cebulę i przyprawy do smaku.Dokładnie mieszamy

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania