kawałki 1 1/4 łyżeczki soliświeżo zmielony pieprz do smaku oliwa z oliwek do smażenia2 duże cebule, pokrojone w cienkie plasterki 4 - 6 ząbków czosnku, pokrojony w plasterki łyżka suszonego oregano 2 x 400 g puszki pomidorów ( pokrojone w kostkę )4 - 5 niedużych ziemniaków obrane i pokrojone na plasterki ok 8mm gr250(...)więcej oliwy. Odłożyć na bok. Dodaj na patelnię oliwy i zmniejszyć ogień do średniego. Dodać cebulę i smażyć , mieszając , aż zmięknie, 3 do 5 minut. Dodaj czosnek i oregano, smażyć, mieszając, przez 1 minutę. Dodać pomidory, doprowadzić do wrzenia, można lekko rozgnieść pomidory widelcem. Zdjąć z ognia. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją Do misy wolnowaru
Stare Garypowstała frittata z soczewicą, pieczona w piekarniku. Smaczna i ciepła i zimna.składnikipaczka młodego szpinakupuszka soczewicy - osączona1 cebula pokrojona w kostkę3 - 4 ząbki czosnku, posiekaneoliwa z oliwek 1/2 czerwonej papryki100 g chorizo pokrojone w kostkę1 łyżeczka papryki najlepiej wędzonej 4 jaja,sól, pieprzprzygotowanieNa patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę(...)czosnek. Dodać pokrojona w kostkę paprykę i chorizo. Chwilę podsmażać. Dołożyć szpinak i smażyć tak długo, aż liście szpinaku zmiękną. W misce ubić widelcem jajka, dodać sól , pieprz i paprykę. Składniki z patelni przełożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Dołożyć soczewicę, zalać masą jajeczną , wymieszać delikatnie ale dokładnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec
Stare Garyopcjonalnie)sólwarzywa500 g jarmużu, umyte, sztywne łodygi odcięte, liście z grubsza rozdrobnione ręcznie1 puszka ciecierzycy, z zalewą2 łyżki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia2 ząbki czosnku, startego na tarce1/2 łyżeczki płatków czerwonej paprykiŚwieżo zmielony czarny pieprzdo podaniaChleb tostowy lub grzanki z ulubionego pieczywa ewentualnie majonezprzygotowanieUmieścić cebulę w średniej misce i zalać zimną wodą. Odstawić(...)dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Połączyć cebulę z sumakiem i sezamem. Doprawić do smaku solą. Odstawić.Oliwę z oliwek rozgrzać w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać czosnek i płatki papryki, podgrzewać, stale mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć, około 30 sekund. Dodać liście jarmużu i mieszać aż pokryją się olejem. Smażyć, aż lekko zmiękną, około 1 minuty
Stare Garykawałki100 g startego ostrego sera cheddar 1/4 do 1/3 szklanki posiekanej, zielonej cebuli 3 - 4 czubate łyżeczki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)2 ząbki czosnku, posiekanegook 20 g masła lekko stopionego2 bułki panini (moje ok 15cm x 5cm ) lub inne pieczywo np ciabata, bagietkaprzygotowanieW dużej misce wymieszać razem sery i zieloną cebulę. Wymieszać(...)majonezem i śmietaną. W oddzielnej małej misce wymieszaj masło i czosnek, aż masa będzie gładka. Wymieszać z masą serową. Rozgrzać grill w piekarniku. Bułki przekroić poziomo na pół. Położyć na blaszce skórą do dołu. Rozprowadzić na nich równomiernie masę serową. Umieścić pod grillem aż ser ładnie zbrązowieje, na około 3 do 5 minut.Wyjąć z piekarnika
Stare Garywzdłuż na pół1/4 szklanki oliwy plus 2 łyżki1 łyżka soli1 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu4 średnie lub 2 duże cebule, posiekane ( ok 2 szklanek posiekanej)6 ząbków czosnku, drobno posiekany2 łyżki masła1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki1 puszka pomidorów krojonych (lub dojrzałych świeżych)duży pęk świeżych liści bazylii1 łyżeczka świeżych liści tymianku1 litr bulionu z kurczaka(...)góry, posypać solą i pieprzem polać oliwą. Rozprowadzić oliwę po pomidorach równomiernie najlepiej rękami. Piec przez 45 minut.W dużym garnku rozgrzać oliwę z masłem podsmażać cebulę, czosnek i płatki chili ok 10 minut, aż cebula lekko zbrązowieje. Dodać pomidory z puszki, bazylię, tymianek i bulion z kurczaka. Dodać pomidory pieczone w piecu, wraz z całym sokiem
Stare Garyporcje1 lub 2 długie, zielone ostre papryki chili, opieczone i obrane ze skóry, pozbawione pestek2 mała cebule, pokrojone w kostkę1 łyżeczki mielonej kolendry1/2 łyżeczki mielonego kminu2 ząbki czosnku, posiekane500 g ziemniaków, obrane i pokrojone w duża kostkęSól i pieprzok 750 ml bulionu z kurczakaŚmietana lub jogurt grecki do doprawieniaPosiekana kolendra, do podaniaprzygotowanieOstre papryki po obraniu pokroić(...)spore kawałki. Rozgrzać olej w szerokim garnku; dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż zmięknie, około 4 minut. Dodać kolendrę, kmin, czosnek i ziemniaki, a następnie paprykę, 1/2 łyżeczki soli , wymieszać. Przesmażać razem kilka minut, a następnie dodać bulion. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Gotować przykryte, aż ziemniaki będą miękkie - około
Stare Garybardzo smaczna pasta z wątróbki gęsiej. Zostały mi wątróbki z dwóch gęsi, szukałam prostego przepisu na jakieś smarowidło. Ten okazał się dobrą inspiracją. Zamiast sproszkowanej cebuli i czosnku, dałam świeże. Użyłam tylko gęsiej wątróbki. Możemy przemieszać wątróbkę - kurzą z wątróbką gęsią. Niestety nie zważyłam wątróbki przed zrobieniem - mój błąd. Robiłam wg miar z przepisu, czyli(...)łyżeczki soli szczypta pieprz białego mielonegook 180 ml gorącego tłuszczu gęsi lub podgrzane masło przygotowanieRozgrzać piekarnik do 150˚C. Włożyć wątróbki, jajka, sól, seler, czosnek, cebulę sól i biały pieprz do blendera. Podczas mieszania, powoli wlewać gorący tłuszcz do mieszaniny. Nadal mieszać, aż wszystko jest połączone i bardzo gładkie. Przelać do formy
Stare Garynajwygodniej wyrobić w maszynie do chleba.farszmięso drobno posiekać nożem. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na gęsim smalcu. Zajmuje to trochę czasu - smażymy na niewielkim ogniu. Pietruszkę posiekać. Czosnek posiekać Przestudzoną cebulę, czosnek i posiekaną pietruszkę dodać do mięsa. Dodać roztopiony smalec. Jeżeli nadal farsz wydaje się nam za suchy, można wlać parę łyżek bulionu (najlepiej oczywiście gęsiego). Dobrze
Stare Garywystarczy dodać kilka plasterków dobrej kiełbaski i jestem pewna, że będą zajadać ze smakiem :)* fasola- 2 szklanki ** cukinia- 1 duża* papryka- 1 szt.* pomidory- 1 kg *** cebula- 3 duże* czosnek- 4 ząbki* oliwa do smażenia* przyprawy: papryka słodka- 1 łyżka, suszona papryczka chili- pół łyżeczki, majeranek- pół łyżeczki, cząber- pół łyżeczki, listek laurowy- 3 szt., ziele angielskie- 6 szt., sól(...)dusić pod przykryciem około 10 min.W tym czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i zmiksować.Do garnka z cebulką i papryką dorzucić pokrojoną cukinię oraz zmiksowane pomidory i czosnek wyciśnięty przez praskę.Gotować na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje (około 25-30 min.).Do gotowego sosu dodać fasolę, doprawić i wymieszać.Smacznego! :)* można użyć każdej odmiany fasoli
Kraina Miodem Płynącamój P. byliśmy baaardzo pozytywnie zaskoczeni efektem końcowym więc może i Wy dajcie się mile zaskoczyć? :)Piersi z kurczaka:* pierś z kurczaka- 3 szt.* cebula- 1 szt.* czosnek- 2 ząbki* papryczka chili- pół łyżeczki* ciemny sos sojowy- 3 łyżeczki* pieprz- do smakuSos:* woda- 250 ml* miód- 4 łyżki* cytryna- sok (6 łyżek) oraz skórka (1 łyżka)* imbir- łyżeczkaOpłukane piersi(...)kurczaka zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem, papryczki chili i pieprzu (minimum przez godzinę).Następnie przesmażyć na oliwie z dwóch stron.Dodać cebulę z czosnkiem i smażyć przez około minutę.W międzyczasie przygotować sos z wody, cytryny, imbiru oraz miodu i polać kurczaka.Zagotować i dusić na małym ogniu przez 5 minut.Zdjąć pokrywę, ustawić palnik na średni płomień
Kraina Miodem Płynącapodać, to i tak potrawa z ajwarem będzie smakowała wybornie!Polecam!Ajwar:* papryka czerwona- 2 duże szt.* bakłażan- 1 duży* pomidory- 300 g* cebula- 1 duża szt.* czosnek- 2 ząbki* oliwa* papryczka chili- 1 łyżeczka płatków* sól i pieprz- do smaku* cukier- 1 łyżeczka (jeśli pasta wg Was nie jest dostatecznie słodka)Dodatkowo:* makaron spaghetti* ciecierzyca w puszceAjwar:Piekarnik nastawiamy(...)odwinąć folię i obrać.Pomidory sparzyć (zalać wrzątkiem i zostawić do momentu, aż skórka zacznie pękać) i obrać ze skórki.Następnie cebulę zeszklić na oliwie, po chwili dodać czosnek i razem poddusić.Dodać pomidoryDorzucić upieczone warzywa i pomidory.Wszystko zmiksować, doprawić płatkami chili i smażyć na średnim ogniu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji, czyli około 30 min.Na koniec posolić, popieprzyć
Kraina Miodem Płynącasurówek używał soli drogowej)!!!Od tamtej pory Coleslawa robię własnoręcznie- Wam też radzę :)Kurczak:* udka kurczaka- 10 szt.* cebula- 1 szt. duża* imbir- 1 łyżka* papryczka chili- 1 łyżka* czosnek- 2 ząbki* sos sojowy ciemny- 5 łyżek* woda- 5 łyżek* miód- 2 łyżki z górkąColeslaw:* kapusta czerwona- 1/2 kg (lub biała)* marchew- 1 mała* szczypior- mały pęczek* mleko- 3 łyżki(...)cytryny- 1 łyżeczka* cukier puder- 1 łyżeczka* przyprawy: sól, pieprzUdka z kurczaka:Najpierw przygotować marynatę, czyli posiekać cebulę i papryczkę chili na drobno, imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystkie ww. składniki wymieszać w misieczce, dolać sok z cytryny, sos sojowy, wodę, miód i wymieszać.Umyte udka przełożyć do rękawa do pieczenia i wlać marynatę.Zamknąć worek klipsem
Kraina Miodem Płynącapospolite, a równocześnie wykwintne, nieprawdaż? :)Gnocchi*:* ziemniaki- 1/2 kg* mąka- 2 szkl. + do podsypywania* jajko- 1 szt.* sól i pieprzSos pomidorowo-bazyliowy:* sok pomidorowy- 1 litr* bazylia- cała doniczka* czosnek- 2 ząbki* sól i pieprzDodatkowo:* oliwa do posmarowania formyGnocchi:Ugotowane i zmielone ziemniaki połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić na elastyczną masę.Podzielić na 3 części, każdą z nich formować(...)oprószonym mąką blacie- w wałek, delikatnie spłaszczyć i pokroić.Gotować we wrzącej i posolonej wodzie przez około pół minuty od wypłynięcia.Sos pomidorowo-bazyliowy:Do soku pomidorowego dodać sprasowany czosnek, świeżą poszatkowaną bazylię oraz przyprawy i wymieszać.Przygotowanie:Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Spród oraz boki naczynia do zapiekania posmarować oliwą, przełożyć kopytka do naczynia do zapiekania, polać sosem
Kraina Miodem Płynącażółty- pół szklanki startego (u mnie gouda)* świeża bazylia- spora garść* pieprz, sól* masło klarowane do smażeniaSos tzatziki:* ogórek średniej wielkości- 1 szt.* jogurt naturalny- 3 czubate łyżki* czosnek- 2 małe ząbki* sok z cytryny- 1 łyżeczka* sól, pieprzPlacki:Ugotowane ziemniaki dokładnie zmielić, dodać resztę składników i całość wyrobić na gładką masę.Uformować koło o grubości około(...)pokroić w trójkąty (jak pizza).Smażyć na rozgrzanym maśle, aż do zarumienienia.Sos tzatziki:Ogórka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok.Dodać jogurt, sprasowany czosnek oraz sok z cytryny.Doprawić solą oraz pieprzem.Smacznego! :)* moim ziemniakom taka ilość mąki wystarczyła, ale tym bardziej wodnistym trzeba dosypać więcej. Masa nie powinna się kleić do rąk
Kraina Miodem Płynącawraz z rodziną tak stwierdziliśmy :)))* pierś z indyka- 300 g* cebula- 1 szt.* cukinia- 1 spora sztuka* groszek cukrowy- 100 g* makaron szpinakowy- 120 g* sos sojowy- 3 łyżki* czosnek- 1 ząbek* suszona papryczka chili- 1/2 łyżeczki* sól, pieprz* wywar warzywny- 1/3 szklanki* olej do smażeniaMakaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować.Na około 4 minuty przed końcem czasu(...)groszek.Odcedzić.Cebulę pokroić w talarki i zeszklić ją na głębokiej patelni z olejem.Na patelnię z cebulą dodać pokrojoną w cienkie paski- doprawioną sosem sojowym, chili oraz pieprzem i czosnkiem- pierś z indyka i chwilę podsmażyć (1-2 min.).Cukinię również pokroić w paski, wrzucić na patelnię i smażyć na średnim ogniu około 1 minuty, często mieszając.Ugotowany makaron wraz
Kraina Miodem Płynąca