czerwony - 5718 przepisów (strona:71/382)

Gulasz wołowy z grzybami po katalońsku 183

coraz chłodniejsze dni. Gulasz może z wyglądu jest podobny do gulaszu węgierskiego , ale jest daniem o wiele bardziej szlachetnym , dzięki dodatkowi oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, a także czerwonego wytrawnego wina (vino tinto), z którego produkcji słyną katalońskie winnice. Smaczne …. sycące … i naprawdę łatwe danie! SKŁADNIKI: - wołowina ( najlepiej polędwica ) – 500 g - czosnek – 4 ząbki - sól(...)rydze , borowiki , podgrzybki ) – 400 g - cebula – 1 szt - marchew – 1 szt - pomidory miękkie – 4 szt - liść laurowy – 2 szt - ziele angielskie – 1 szczypta - czerwone wytrawne wino – 150 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso myjemy , kroimy w kawałki i mieszamy z odrobiną soli , pieprzu i posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy mąkę i wszystko razem

Ostra na Słodko
Roladki naleśnikowe z ryżem i warzywami 228

szans ;) ) postanowiłam przygotować coś , co będzie wyglądało równie pięknie … będzie niesamowicie smaczne , ale też wygodne do jedzenia. Delikatne ciasto naleśnikowe … z farszem przygotowanym z ryżu basmati , papryki czerwonej i zielonej oraz świeżej bazylii , zwinięte w ruloniki i nadziane na długą wykałaczkę zachwyciły rodzinkę! Może i Wy wykorzystacie ten pomysł? SKŁADNIKI: ( 4 porcje ) NALEŚNIKI: - mąka – 1 szklanka - mleko(...)jajko – 2 szt - olej – 3 łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - sól – szczypta FARSZ: - ryż ( basmati ) – 150 g - papryka czerwona – 100 g - papryka zielona – 100 g - świeża bazylia – 1 pęczek - sól - pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy. Smażymy duże naleśniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. FARSZ: Ryż gotujemy w osolonej

Ostra na Słodko
Faszerowane piersi z kurczaka 400

kurczak w całości , a filety z kurczaka . Danie niesamowicie aromatyczne. Zjadła je z przyjemnością nawet moja mama , która od kilku tygodni zmaga się z dietą ;) Musztarda z czerwonym winem sprawia , że filet nabiera głębokiego aromatu a grube ziarnka gorczycy przyjemnie chrupią pomiędzy zębami. Roztopiona mozzarella łamie intensywny smak musztardy i sprawia , że danie nabiera delikatności. Wszystko to zapieczone w chrupiącym(...)smażone z czosnkiem niedźwiedzim to kropka nad I , której w tym przypadku nie mogło zabraknąć! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 2 szt * mozzarella – 100 g * musztarda gruboziarnista ( z czerwonym winem ) – 2 łyżki * boczek wędzony ( plastry ) – 6 szt * sól * pieprz * papryka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Filety oczyszczamy , osuszamy. Oprószamy z 2 stron solą , pieprzem i szczyptą papryki. Rozcinamy tworząc kieszonki

Ostra na Słodko
Pulpeciki z soczewicy 150

domach i tak rzadko się ją wykorzystuje . Można z niej przyrządzić wspaniałe danie , które zachwycą nawet mięsożerców! U mnie były już kotlety z soczewic y . Były ” Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką „ Była ” Kremowa zupa soczewicowa z muszelkami i chrupiącą marchewką „ I ” Wegetariańskie krokiety z warzywami „ Więc dziś przyszła pora na coś innego! Zrobiłam z niej pulpeciki! Delikatne , soczyste(...)dzięki temu , że po zrobieniu były również smażone zyskały chrupiącą złocistą skórkę. Świetnie smakują solo , ale możemy je podać również z ulubionym sosem – np. pomidorowym. SKŁADNIKI: – soczewica czerwona – 1,5 szklanki – kukurydza – 50 g – jajko – 1 szt – mąka – 1 łyżka – bułka tarta – 50 g – sól , pieprz , papryka

Ostra na Słodko
Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną 186

szkoda , bo można przyrządzić z niej wiele pyszności! Dziś mam dla Was przepis na gołąbki z jej dodatkiem. Ale nie takie zwykłe gołąbki , bo zrobione z liści czerwonej kapusty. Jest nie tylko smacznie , ale i pięknie! Spróbujcie! SKŁADNIKI : ( ok. 10 szt ) * kapusta czerwona ( średnia ) – 1 szt * kasza jaglana – 1,5 szkl * boczek wędzony chudy – 200 g * cebula

Ostra na Słodko
ZUPA GULASZOWA Z PULPETAMI 260

sprawia , że śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad. SKŁADNIKI: - marchew – 2 szt – pietruszka – 1 szt – cebula – 1 szt – por -1 szt – papryka czerwona – 1 szt – bulion – 1,5 l – liśc laurowy – 2 szt – ziele angielskie – 3 szt – słodka papryka – 2 łyżeczki – chilli(...)jajko – 1 szt – bułka tarta – 2 łyżki – mąka do obtoczenia – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ZUPA: Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zalewamy gorącym bulionem. Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie , słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku. Gotujemy ok. 15 – 20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą

Ostra na Słodko
Kukurydza na ostro 316

kminek mielony – 1 łyżeczka * czosnek – 2 ząbki * mielona kolendra – 1 łyżeczka * sól – 1 łyżeczka * papryczka chili zielona – 1 szt * papryczka chili czerwona – 1 szt * cebula – 1 szt * masło ghee – 3 łyżki * sok z cytryny – 0,5 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kukurydzę odsączamy z zalewy. W moździerzu tłuczemy kminek , posiekany czosnek , kolendrę , sól(...)zieloną chili i drobno posiekaną cebulę na gładką pastę. Na patelni roztapiamy masło , dodajemy pastę i smażymy ok. 5-7 minut na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy zmiażdżoną czerwoną papryczkę chili , a następnie kukurydzę i smażymy jeszcze kilka minut. Skrapiamy odrobiną soku cytrynowego. Podajemy gorące np. z placuszkami z ciecierzycy , chlebkami indyjskimi lub też zwykłymi plackami ziemniaczanymi. Pycha

Ostra na Słodko
GRILLOWANE NALEŚNIKI Z ANCHOIS, JAJKIEM I MOZZARELLĄ + RECENZJA 266

szkl * olej – 3 łyżki * duże jajko – 1 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta FARSZ: * jajka ugotowane na twardo – 3 szt * cebula czerwona – 1 szt * cebula biała – 1 szt * mozzarella ( kulka ) – 1 szt * anchois – ok. 50 g * natka pietruszki – 1 garstka * sól * pieprz DODATKOWO: * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI(...)Składniki na ciasto dokładnie razem wymieszać, odstawić na ok. 10 minut. FARSZ: Czerwoną cebulę bardzo drobno posiekać. Białą cebulę posiekać i podsmażyć na odrobinie oliwy. Jajka pokroić w drobną kostkę. Fileciki anchois odsączyć z nadmiaru oliwy, pokroić. Wszystko razem dokładnie wymieszać , dodać posiekaną natkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostrożnie z solą! CAŁOŚĆ: Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, wylewamy

Ostra na Słodko
PASTA CON CALAMARI IN SALSA DI POMODORO! – czyli KULINARNA PODRÓŻ DO WŁOCH! 183

konkurs! ____________________________________________________________________________________________ SKŁADNIKI: * makaron casarecce – 200 g * oliwa z oliwek – 100 ml * duża cebula – 1 szt * kalmary – 150 g ( rada poniżej! ) * bulion rybny – 100 ml * czerwone wino – 75 ml * passata pomidorowa – ok. 125 ml * pomidory bez skóry – 100 g * oregano – do smaku * liść laurowy – 1 szt * sól – do smaku * pieprz(...)lekko osolonej wodzie. SOS: Na patelni rozgrzewamy oliwę , dodajemy posiekaną w piórka cebulę , przesmażamy. Dodajemy pokrojone kalmary, zalewamy bulionem rybnym i dusimy 5 minut na wolnym ogniu. Wlewamy czerwone wino , dodajemy passatę oraz pokrojone pomidory. Doprawiamy oregano i listkiem laurowym. Doprowadzamy do wrzenia ( na wolnym ogniu! ) , a następnie doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną cukru. Wsypujemy podgotowany makaron, dokładnie mieszamy

Ostra na Słodko
Mikołajowe babeczki z cynamonem i miodem 254

Krem: 60g miękkiego masła 120g cukru pudru 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta zmielonych goździków szczypta imbiru 2-3 łyżki mleka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Dodatkowo: lukier plastyczny kremowy, biały, czerwony   Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem. 2. Masło utrzeć z cukrem i miodem (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około(...)brodę Mikołajów.     10. Białe półokręgi ponacinać delikatnie nożem i przykleić je do buzi Mikołajów (używamy do tego kleju spożywczego lub wody).     11. Z czerwonego lukru powycinać koła i odciąć od nich około 1/3 (jak na zdjęciu powyżej). Następnie przykleić te końcówki do głów Mikołajowych, będą służyć za czapeczki.     12. Z białego lukru powycinać paseczki

Mała Cukierenka
Weekend na Węgrzech - relacja 214

chociaż na zewnątrz było już ciemno. W środku tłoczno, kelnerzy uwijali się z zamówieniami, a my skierowaliśmy swoje kroki na piętro, gdzie był jeszcze wolny stolik. Zamówiliśmy gulasz na czerwonym winie (729 Ft) oraz paprykarz z kurczakiem (729 Ft). Dodatki domówić trzeba oddzielnie, więc oboje zdecydowaliśmy się na frytki (259 Ft) oraz piwo: Gösser (399 Ft) i bezalkoholowe Soproni(...)kontaktowa i pomocna, chociaż brakowało mi serwetek. Z pewnością jest to miejsce, gdzie można najeść się i spróbować tradycyjnych potraw węgierskich. 1. przed restauracją Frici Papa, 2. gulasz na czerwonym winie, 3. paprykarz z kurczakiem, 4. bezalkoholowe piwo Soproni W drodze powrotnej do metra podziwialiśmy iluminacje świąteczne w okolicach Opery (Andrássy út 22). Wszędzie widać już świąteczne dekoracje i dużą

Pasja Smaku
Szybkie babeczki z budyniem i malinami 406

łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1/4 kostki masła 1 łyżka śmietany Wystarczy zagnieść ciasto ze wszystkich składników i gotowe. A co do moich babeczek: dałam odrobinę sosu z czerwonych porzeczek na dno (robionego przez moją mamę). Na to budyń (zmiksowany z ok 3 łyżkami masła) i na to malinki. Jeśli nie mamy w planach zjedzenia wszystkiego od razu możemy(...)polać tężejącą galaretką, najlepiej w kolorze czerwonym. Finitio - jak zwykle u mnie szybko i prosto

Z butelką mleczka w tle
Polędwiczki wieprzowe z konfiturą pomarańczowo-jabłkową zaprawione cydrem lubelskim 237

jabłkowej (przepis poniżej lub konfitura pomarańczowa ze sklepu), 2 łyżki octu jabłkowego ( najlepiej domowego ), 4 łyżki cydru lubelskiego, ½ łyżeczki pieprzu Cayenne, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Sos: ½ czerwonej cebuli, 1 łyżka oliwy, sos owocowy pozostały po grillowaniu polędwicy. Dodatki: Grillowana cukinia, grillowane jabłko, mix sałat i świeży tymianek. Warzywa skropić oliwą, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem(...)czas obracając. Uważać, żeby soki nie wyciekły z folii. Wyjąć polędwiczkę z foli, grillować na złoty kolor z każdej strony (10-15 minut). Przygotować sos:   na patelni zeszklić czerwoną cebulę pociętą w pióra z dodatkiem oliwy. Dodać owocowy sos z pieczeni, zredukować w celu uzyskania gęstego sosu. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać trochę soku wyciśniętego z pomarańczy

SzczyptaSmaQ
Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką 217

Lepienie pierogów to dla mnie sama przyjemność. Tym razem przygotowałam pierogi z mięsem, a zamiast tradycyjnej surówki podsmażyłam na oliwie cebule czerwoną i białą razem z paskami marchwi. Składniki: na ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli mąka do posypania blatu na farsz 500 g wołowiny 1 cebula(...)smaku oliwa z oliwek ponadto czerwona cebula biała cebula 1 marchewka sol ziołowa w młynku oliwa z oliwek Przygotowanie: Mięso gotujemy, aż będzie miękkie, wywar możemy wykorzystać np. do przygotowania zupy.  Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Ugotowane mięso mielimy razem z podsmażoną cebulą, doprawiamy do smaku. Przygotowujemy ciasto na pierogi. Wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy w osolonym

Moja smaczna kuchnia
Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami 671

łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1/2 łyżeczki goździków w proszku czubata łyżka przyprawy korzennej szczypta soli Lukier: 1 białko jaja 1,5 szklanki cukru pudru barwniki w proszku: czerwony, czarny Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami - Sposób przygotowania: Masło miksujemy razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie(...)być lśniący i gęsty. Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, gdy zbyt rzadki - więcej cukru pudru. Lukier dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy czerwony barwnik, do drugiej czarny, a trzeci pozostawiamy nietknięty. Gotowy lukier umieszczamy w foliowych woreczkach (w kształcie rożków) i obcinamy wierzchołki. Im mniejszy otwór tym precyzyjniejsze zdobienia. Powstałym lukrem dekorujemy wcześniej

Słodka Strona