czerwony - 5718 przepisów (strona:73/382)

Curry z kurczaka i mango w mleku kokosowym 324

dorodne mango (lepiej nie zbyt miękkie) 1 banan 4 gałązki trawy cytrynowej (opcjonalnie) 1 limetka 2 papryczki chili 400 g mleka kokosowego (1 puszka) 1 łyżka oleju kokosowego czerwona pasta curry 200 g ryżu basmati lub jaśminowego Marynata do kurczaka: 1 łyżka czerwonej pasty curry 3 starte ząbki czosnku spory kawałek startego kłącza imbiru sok z 1 limonki

Food Square
Tapas z daktyli, gorgonzoli i serrano 121

tych rzeczy, za które kocham Hiszpanię. Każdego wieczoru ze swoimi amigos (przyjaciółmi) udajesz się do ulubionego tapas baru w swoim barrio (dzielnicy). Popijasz vino tinto de verano (charakterystyczne lekkie czerwone wino z lodem), sangríę, czy cañas de cerveza (szlanka piwa) i zajadasz się najrozmaitszymi tapas (przekąskami), które camarera (kelnerka) co rusz donosi. W tle zaś toczą się głośne rozmowy, jest(...)ciepło daktyle, wypełnione ichniejszym serem i zawinięte w jamón de serrano (długo leżakującą szynkę górską, wytwarzaną z udźców wieprzowych). Do tego podawana była konfitura truskawkowa. Razem z doskonałym czerwonym winem tworzyło to prawdziwą bombę kulinarną. Polecam wypróbować to połączenie w domu podczas różnych okazji, kiedy trzeba wykonać coś na szybko, a jednocześnie zachwycić naszych gości lub domowników. Co będziemy potrzebować

Food Square
Galette z pomidorami i ricottą 200

wygląda, ale również dobrze smakuje. Spód jest idealnie cieniutki i kruchy, a dzięki temu, że użyłem razowej mąki orkiszowej ma orzechowy posmak. Do tego żółte i czerwone pomidory śliwkowe, by nacieszyć kubki smakowe i oko, świeży tymianek oraz ricotta. Zróbcie koniecznie, póki jeszcze sezon na pomidory trwa w najlepsze. Tarta jest pyszna zarówno na ciepło(...)kawałki rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na 2 równe okręgi. Wstawić na 30 minut do lodówki. Nadzienie: 250 g ricotty 1 jajko 8 pomidorów śliwkowych (żółte i czerwone) świeży rozmaryn sól morska świeżo mielony pieprz Ricottę wymieszać z jajkiem i doprawić solą oraz pieprzem. Na każdym okręgu rozsmarować połowę masy serowej, zostawiając 3 cm brzeg. Pomidory pokroić na plastry

Food Square
Sałatka "warzywny galimatias" 190

Goście zapowiedzieli się za godzinę? Nic nie szkodzi. Sięgamy do zawsze zaopatrzonej spiżarni. -puszka czerwonej fasoli -puszka kukurydzy -2 puszki tuńczyka w oleju(duże kawałki) -5-7 średnich ogórków konserwowych -słoik fasolki szparagowej -9 suszonych pomidorów -garść pokrojonej papryki grillowanej lub konserwowej -3 papryczki chili -3 marchewki, które musimy sobie ugotować i pokroić w kostkę    Przygotowujemy dużą miskę(...)Wrzucamy odsączonego z oleju tuńczyka i odsączoną fasolkę szparagową. Fasolkę czerwoną płuczemy, odsączamy i też dodajemy do miski. Kroimy ogórki, paprykę, suszone pomidory i też do miski. Papryczkę chili pozbawiamy pestek, kroimy drobniutko i j.w. Dodajemy marchewkę. Przyprawiamy do smaku warzywkiem i solidnie mieszamy.    Co jeszcze do tego można dodać? Dobry nastrój i białe wino.    Efekt

Maminek kulinarny
Rolada Mai 164

szklankach. W jednej 2 łyżeczki zalane 0,2 szklanki zimnej wody. W drugiej 4 łyżeczki zalane 0,4 szklanki zimnej wody. Przygotowujemy galaretki, rozpuszczając w niepełnej szklance gorącej wody. Czerwoną wylewamy na płaski talerz do stężenia. Do cytrynowej dodajemy 2 namoczone łyżeczki żelatyny i łączymy to z jabłkami. Studzimy.    Kiedy jabłka stężeją a czerwona galaretka zastygnie rozwijamy biszkoptowy

Maminek kulinarny
Babka serowa na zimno 158

wiśnie -aromat śmietankowy    Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach, zalewając każdą szklanką gorącej wody. Żelatynę moczymy. Kiedy galaretka zaczyna tężeć wylewamy na spód formy część galaretki zielonej, część czerwonej a następnie układamy owoce.    Ubijamy śmietanę, dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru.    Twaróg miksujemy z 4 łyżkami cukru pudru i aromatem. Obie masy łączymy. Żelatynę wstawiamy(...)rondelka z gorącą wodą i rozpuszczamy ją. Wlewamy do masy serowej i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy.    Na wierzch wykładamy pozostałą czerwoną i zieloną galaretkę oraz owoce.    Całość zalewamy galaretką żółtą.    Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.    Aby wyjąć babkę z formy należy zanurzyć formę na chwilkę w ciepłej wodzie, przyłożyć

Maminek kulinarny
Warzywa i owoce do surówek i sałatek 203

większość składników, z których można stworzyć wiele kombinacji surówek i sałatek. Składniki: -cebula -marchew -seler -por -biała rzodkiew -rzodkiewka -szczypior -koper -pomidor -ogórek -papryka -jabłko -sałata -kapusta biała -kapusta czerwona -kapusta pekińska -słonecznik -przyprawa warzywna -sól -majonez -śmietana -jogurt naturalny -olej Te surówki są już na naszym blogu: -surówka z białej kapusty(...)surówka z marchewki i jabłka     - surówka z czerwonej kapusty -surówka zimowa -surówka z białej rzodkwi -sałatka wielowarzywna -surówka z marchewki ze słonecznikiem -surówka z kapusty pekińskiej -surówka z rzodkiewki Życzymy powodzenia w eksperymentowaniu przy tworzeniu nowych wersji. Smacznego

Maminek kulinarny
Leczo z kiełbasą i cukinią 139

Czerwona papryka, dojrzałe pomidory i złocista cebula to najważniejsze składniki węgierskiego leczo. Dla Węgrów leczo to zupełnie pospolity posiłek, który potrafi przyrządzić każdy. Można je podawać w połączeniu z mięsem i dodatkami, takimi jak ryż, jednak samo w sobie stanowi danie prawie wegetariańskie. Prawie, gdyż przyrządzane jest na bazie słoniny, której używa się jako produktu podstawowego do wszystkich potraw przyrządzanych(...)linię i poziom cholesterolu mogą je przyrządzić na oleju roślinnym. Klasyczne składniki mojego leczo wzbogaciłam o kiełbasę i cukinię, dzięki czemu stanowi sycące danie jednogarnkowe. Składniki: 4 czerwone papryki 2 duże cukinie 4 dojrzałe pomidory 2 cebule 2 ząbki czosnku 300g kiełbasy jałowcowej olej lub smalec do smażenia słodka i ostra papryka w proszku sól, pieprz   Przygotowanie

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak po grecku z kuskusem, warzywami i tzatzikami 361

Danie przygotujemy w 15 minut, a przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera 15 minut w kuchni. Składniki: Kuskus 1 szklanka (około 300 g) kuskusu 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 świeża czerwona papryczka chilli 4 dymki 1/2 pęczka świeżego koperku 200 g świeżego lub mrożonego groszku 1 garść czarnych oliwek 2 łyżki oliwy 40 g sera feta Kurczak

Smakowity Blog Kulinarny
Buraczane kaszotto z pesto z botwinki z olejem rzepakowym i chipsami z buraka. 177

kaszy pęczak 3 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula drobno posiekana 2 średnie buraki, upieczone wcześniej, pokrojone w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 500 ml bulionu warzywnego 150 ml czerwonego wina wytrawnego 100 ml soku z buraka (świeżego lub z butelki tzw jednodniowego) 1 łyżka tartego sera Grana Padano sól, pieprz Pest o z botwinki 2 garście pokrojonych liści botwinki(...)cebulę. Po kilku minutach dodajemy czosnek i pokrojone buraki. Następnie wsypujemy kaszę pęczak i smażymy kilka minut, często mieszamy żeby pęczak się nie przypalił. Do kaszy wlewamy czerwone wino i kiedy odparuje uzupełniamy odrobiną bulionu. Gotujemy na małym ogniu, mieszamy i uzupełniamy płyn, do momentu kiedy kasza będzie gotowa. Pod koniec gotowania, czyli po około 30 minutach gotowania dodajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka warzywna 254

Składniki: 1 duży batat 2 ziemniaki 2 czerwone cebule 2 białe cebule 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 główka czosnku 1 cukinia 1 bakłażan 4 łyżki oliwy czarny pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.  Kroimy batat w grubą, mniej więcej 4-centymetrową kostkę, ziemniaki zaś nieco drobniej (około 2,5 cm), ponieważ batat piecze się szybciej

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa meksykańska 220

smaku. Składniki: 3 średniej wielkości ziemniaki 1 marchew 1 cebula pokrojona w piórka\ 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 papryczka jelapeno (bez nasion) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 500 g wołowego mięsa mielonego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz

Smakowity Blog Kulinarny
Ratatouille w cukinii z grillowaną wędzoną Newellą 217

glutenu, laktozy. To zdrowe i kolorowe danie urozmaici i wzbogaci dietę dbających o zdrowie i smukłą sylwetkę:) Składniki: 1 cukinia podłużna  4 okrągłe cukinie 1 mały bakłażan strąk czerwonej, zielonej i żółtej papryki 1 cebula 400 g pomidorów w zalewie świeże zioła: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn lub suszone zioła prowansalskie ząbek czosnku 1/2 kieliszka czerwonego wina oliwa Newella wędzona

Smakowity Blog Kulinarny
Pasta alla bolognese dla dorosłych 305

mielonego mięsa wołowego 680 g p asty pomidorowej  - Passata Rustica firmy CIRIO 50 ml koniaku 200 ml piwa pszenicznego 500 g makaronu casarece  1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku garść świeżej bazylii szczypta tymianku szczypta oregano kilka kropli tabasco 1 łyżeczka papryki czerwonej łyżka oliwy do smażenia sól, pieprz do smaku 100 g sera Lazur Skalmierzycki

Niezły Młynek