Przepis nieco kombinowany bo marynata z tej a cała reszta z tej strony. Pachniało w całym domu, dziczyzna to jest TO! składniki marynata 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego 1 szklanka wody 1 ząbek czosnku roztarty w odrobinie soli 1 łyżeczka cukru 7 rozgniecionych ziaren jałowca igiełki z jednej gałązki rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego 1/2 płaskiej łyżeczki(...)czarnego pieprzu mięso ok 600 g dziczyzny ( u mnie mi mięso z dzika , ale jaka częśc - nie wiem) 3 łodygi selera naciowego, 2 marchewki, 2 cebule, 1/2 butelki czerwonego wina + kieliszek do deglasacji patelni , 3 gałązki rozmarynu, 1 pęczek natki pietruszki, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki masła. smalec do obsmażenia mięsa przygotowanie marynata: wszystkie składniki marynaty zagotować, ostudzić
Stare Garystrony The Kitchn składniki (na 8 mini frittat) 2 szklanki posiekanej kapusty (jarmużu) 1 ząbek czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 3 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 8 dużych jaj 1/4 łyżeczki soli zmielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 szklanki koziego sera, rozdrobnionego (miałam miękki serek typu roladka ) przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180 st.C(...)łykowate nerwy. Umyć i wysuszyć, pokroić na cieniutkie paski. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy , smażyć czosnek na średnim ogniu przez ok 30 sekund . Dodać jarmuż i czerwone płatki papryki i smażyć, aż kapusta zmięknie, od 1 do 2 minut . W misce ubić jajka z solą i pieprzem . Do jaj dodać przestudzony jarmuż i tymianek, sól
Stare Garyużyć oliwy z oliwek, ale dodatek oleju rzepakowego "od chłopa" dodaje lekki orzechowy posmak. Dobrze zrobić surówkę trochę wcześniej, dzięki temu kapusta lekko kruszeje. składniki 1 bardzo mała główka czerwonej kapusty 1 mała cebula czerwona 1 jabłko 2 - 3 duże łyżki majonezu olej rzepakowy lub oliwa z oliwek szczypior lub szczypiorek drobno pokrojony ocet balsamiczny sól pieprz
Stare Garybaraniny ( użyłam łopatki wołowej ) 3 średnie cebule 3 średnie marchwie 5 dojrzałych pomidorów ( zamieniłam na puszkę pokrojonych) 10 ząbków czosnku 150 g kapusty 3 średnie ziemniaki 1 czerwona papryka 50 g tłuszczu ( użyłam smalcu ) garść świeżej pietruszki + trochę do przybrania 2 litry bulionu wołowego ( miałam wywar na baranich kościach ) ew. 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (dodajemy jeśli(...)pomidory nie dadzą zupie czerwonego zabarwienia) Przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka soli gwiazdka anyżu ew. zyra ( doczytałam w internecie ,że to kmin rzymski, jeżeli nawet nie, to pasował idealnie ) przygotowanie Mięso pokroić w kostkę 2,5 x 2,5 cm, odłożyć do miski. Cebulę pokroić w pióra
Stare GaryBardzo lubię surówki i sałatki z fenkułem w roli głównej. Tym razem wpadł mi w oko przepis na surówkę ze strony Smitten Kitchen . A ponieważ sezon na czerwone pomarańcze jeszcze trwa, postanowiłam ją jak najszybciej zrobić. Wersję zgodną z przepisem zrobię innym razem, w dzisiejszej surówce pominęłam cześć składników których akurat nie miałam (orzechy(...)szalotkę), ale i bez nich wyszła znakomita! składniki 1 duży fenkuł 3 - 4 czerwone pomarańcze sok z 1 cytryny 10 lub więcej liści świeżej mięty 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 1/4 szklanki orzechów laskowych lub włoskich 1 szalotka pokrojona w bardzo cienkie plasterki otarta skórka z cytryny sól pieprz przygotowanie Umieścić orzechy na suchej patelni
Stare Garycomplete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis. składniki ok 900 g chudego boczku, bez skóry i kości, umytego i osuszonego 1 łyżeczka oliwy 1 cebula, posiekana 1 czerwona papryka , pozbawiona pestek, pokrojona w duże kawałki 1 żółta papryka , pozbawiona pestek, pokrojona w duże kawałki 375 g cukinii lub kabaczka, pokrojonej w kostkę 1 bakłażan pokrojony w kostkę (opcjonalnie) 1/2 słodkiego(...)ziemniaka (opcjonalnie) 3-4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 400 g puszka pomidorów pokrojonych 150 ml wina czerwonego lub bulionu 1 łyżka mąki kukurydzianej 2-3 gałązki rozmarynu - igiełki oberwane sól, pieprz. przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. W dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażać, mieszając, przez 5 minut, aż zacznie się brązowić. Dodać papryki, cukinię, bakłażan
Stare Garyzmieniłam. składniki 250 g wątróbki drobiowej 1 jabłko typu szara reneta 3-5 śliwek wędzonych ( ważne, żeby były dobre wędzone śliwki a nie suszone) 1 cebula czerwona pieprz, sól, chilli lub ostra papryka, majeranek łyżka miękkiego masła Olej do smażenia przygotowanie Wątróbki umyć oczyścić i osuszyć, Na patelnię wlać oliwę i na gorącą wrzucić wątróbkę. Szybko usmażyć(...)stron, dodać obrane jabłko pokrojone w kawałki, pokrojone śliwki, poszatkowaną czerwoną cebulę. Przykryć i zmniejszyć ogień. Chwilę poddusić i następnie dosypać chilli, pieprz, majeranek. Skończć smażenie gdy śliwki i jabłko będą wystarczająco miękkie, posolić Lekko przestudzić i zmielić na gładką masę blenderem, dodając masło. W razie potrzeby przyprawić do smaku. Smacznego
Stare Garyfrytkami. Przepis pochodzi z książki "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manning składniki burger 600 g mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka) 1/2 drobno posiekanej cebuli czerwonej szczypta imbiru 3 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżeczki musztardy 40 g tartej bułki jajko sól, pieprz sos pomidorowy łyżka oliwy 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę 2 rozgniecione
Stare Garyzagęścić masłem zmieszanym z odrobiną mąki. przepis Food.com składniki (na 4 porcje) 1000 g kg chudej wołowiny na pieczeń ( u mnie antrykot) 1/4 szklanki octu z czerwonego wina 1/4 szklanki oleju roślinnego 1/4 szklanki keczupu 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 2 - 3 świeżego 1/2 łyżeczki czosnku w proszku - lub 2 - 3 zgniecione ząbki(...)łyżeczka musztardy kieliszek czerwonego wina przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć i osuszyć . Umieścić pieczeń w misie wolnowaru. Wymieszać ocet, olej, ketchup, sos sojowy, rozmaryn, czosnek w proszku i musztardę, dodać wino. Polać pieczeń. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 8 godzin aż wołowina będzie bardzo
Stare Garybataty - ten jest bardzo smaczny. Polecam! Przepis ze strony BBC Good Food składniki 1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwone chili, pozbawione pestek i posiekane 2 cm kawałek korzenia imbiru, posiekany 1 łodyga trawy cytrynowej, rozbić końcówkę garść kolendry , liście i łodygi oddzielić 2 łyżki czerwonej pasty curry
Stare Garylekki i bardzo smaczny. przepis Raymond Blanc składniki 500 ml śmietana kremówka (min 35%) 125 g cukru pudru 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 120 ml soku z czerwonej pomarańczy parę kropli wody pomarańczowej ( to mój dodatek) przygotowanie Aby zrobić krem ( Posset) należy połączyć śmietanę, cukier i skórkę pomarańczową w rondelku. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, skręcić ogień(...)najmniejszy i nadal gotować przez 5 minut. Zdjąć z ognia i wlać, mieszając, sok z czerwonej pomarańczy + wodę pomarańczową. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie rozlać do czterech naczynek deserowych. Schłodzić min 2-3 godziny, aż krem będzie całkowicie zimny i nabierze gęstej konsystencji. Udekorować każdą porcję kawałkiem pomarańczy. Smacznego! Uwagi: Robiłam z 400 g bo takie
Stare Garyresztki jako sos do makaronu. Mimo kilku uwag - polecam! oryginalny przepis tutaj składniki 3 duże ziemniaki obrane lub nie, pokrojone w cienkie plasterki 2 średnie czerwone cebule - pokrojone w cienkie plasterki -podzielić na 3 części (można dać więcej) 4 średnie dojrzałe pomidory, pokrojone w plastry lub 1 puszka pomidorów ( podzielić na trzy części) 1 szklanka(...)polewania: 1/2 szklanki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 6 ząbków czosnku -drobno posiekane 2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano, lub 1 łyżeczka suchego 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu duży pęczek świeżych liści bazylii - cienkie plasterki przygotowanie Nagrzać misę wolnowaru zgodnie z instrukcją obsługi. Skropić wnętrze oliwą
Stare GaryPrzepis znalazłam na stronie Simply Recipes składniki marynata 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki miodu 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 1 łyżka octu z czerwonego wina 2 - 3 cm kawałek imbiru, w plasterkach 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki chili 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu pozostałe składniki ok 500 g gotowych steków z antrykotu
Stare Garygelin corbasi - tak wg przepisu nazywa się ta zupa. Kolejna próba przywołania smaków z Turcji. Tym razem zupa z czerwonej soczewicy z przepysznym bulgurem. Zupa gęsta a więc sycąca. Moja wyszła dosyć ostra, ale to zależy jak dużo chili dodamy. Ja dodawałam też paprykę w płatkach przywiezioną z Turcji - pul biber, sprawdziłam, można dostać na Allegro, polecam, jest znakomita(...)wpadliśmy w małe uzależnienie. Przepis z książeczki dla turystów "Turkish Cookery" składniki 100 g czerwonej soczewicy 100 g kaszy bulgur 1 cebula 2 łyżki pasty pomidorowej 50 g masła 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego chili, zależy od upodobań 1/2 - 1 łyżeczka suszonej mięty + świeża do podania sól, pieprz 1200 ml wody lub bulionu przygotowanie Kaszę i soczewice
Stare GaryPyszna wołowina z cebulą. Przepis wydał mi się idealny do wolnowaru i miałam rację. Wołowina jest miękka, a dzięki długiemu, powolnemu, duszeniu, niezwykle aromatyczna. Zamiast wody dałam czerwone wino. Sprawdziło się idealnie. Powstał bardzo smaczny sos. Polecam przepis, zwłaszcza, że właśnie teraz, jest czas kiedy możemy kupić małe, młode cebulki. Przepis z książeczki dla turystów "Turkish Cookery" składniki(...)oliwy 500 g młodej drobnej cebuli 10 ząbków czosnku 3 łyżki białego octu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 szklanki czerwonego wina ( w oryginale 4 szklanki wody) przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na duże kawałki ( kostka 4 x4 cm) W garnku z grubym dnem rozgrzać
Stare Gary