dowodem na to niech będą te pyszne, bezmięsne kotleciki, które podane z domowymi kopytkami i pikantnym sosem pomidorowym stanowiły pyszny obiad. Składniki: 2 kapusty pekińskie 1/2 czerwonej papryki 250g pieczarek 3 cebule 1 jajko pieprz przyprawa do gyrosa bułka tarta olej Wykonanie: Kapustę pekińską kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Na rozgrzanym oleju(...)podsmażamy posiekane cebule. Kiedy zmiękną dodajemy pokrojoną drobno czerwoną paprykę i pokrojone w kostkę pieczarki. Podsmażamy całość chwilę, po czym dodajemy zmieloną (lub drobno pokrojoną) pekinkę. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami: ja dodałam trochę przyprawy do gyrosa oraz pieprz. Smażymy do momentu, kiedy kapusta zmięknie, a sok, który puściła kapusta i pieczarki odparuje. Masę przekładamy do miski, studzimy. Następnie dodajemy
Walijskie Pichcenieraczej nie zdąży się zrobić ale ciut zdrowia na pewno mi nie zaszkodzi. Także na drugie śniadanie zaserwowałam sobie ciasteczko owsiane czekoladowe ( no dobra 3 ciasteczka ) i koktajl z czerwonego grejpfruta, soczystej pomarańczy i kwaśnego ananasa. Pyszny napój oprócz wspomagania redukcji tkanki tłuszczowej ma działanie przeciwobrzękowe, skutecznie walczy z wolnymi rodnikami ale ja oczywiście najbardziej nastawia się na zniknięcie(...)mgnieniu oka cellulitu, który bez pytania wdarł się na moje...hmmm wiadomo co :-) Składniki: 2 pomarańcze 1 czerwony grejpfrut pół ananasa pół łyżeczki oleju lnianego blender Sposób przyrządzenia: Wszystkie owoce obrać, pokroić w ćwiartki, umieścić w naczyniu rozdrobnić blenderem. Dodać olej - pamiętamy, że niektóre witaminy rozpuszczają się w tłuszczach. Spożywać:-) Miłego
pieprzny smaczekbędzie pyszny! ). Kuskus robimy według przepisu na opakowaniu. Polewamy na talerzu, sosem z patelni. Sałatka z mozzarellą: - 2 garście rukoli - 1/2 sałaty masłowej - pomidorki koktajlowe - paczka - 1/2 cebulki czerwonej - 1 ogórek ze skórką - 1/2 czerwonej papryki - kilka kaparów - garść świeżej bazylii - garść świeżej melisy - mozzarella Sałaty myjemy rwiemy na kawałki. Warzywa kroimy w kosteczkę. Mozzarellę w większą kostkę. Dresing
SMYKWKUCHNIkolor może jest trochę mało zachęcający, ale w smaku jest pyszny. Teraz już tylko czekamy na polskie truskawki, maliny, porzeczki... I będziemy kombinować z innymi smakami. Koktajl: kiwi, czerwone pomarańcze i jabłko Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 jabłka 1 kiwi 2 czerwone pomarańcze Wykonanie: Jabłka, kiwi i pomarańcze myjemy i obieramy ze skórki. Jabłko kroimy w ósemki
Kulinarne przygody GatityCiasto naleśnikowe zrobione z mąki kukurydzianej jest delikatne a w połączeniu z pikantnym nadzieniem stanowi idealne danie. Naleśniki po meksykańsku Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, 1/2 puszki czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, puszka pomidorów, 1 ogórek konserwowy, przecier pomidorowy, 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1/2 szklani mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, sól, pieprz, łyżeczka(...)Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Do cebuli dodajemy mięso mielone, solimy oraz pieprzymy i smażymy do miękkości. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Fasolę czerwoną dodatkowo płuczemy wodą. Pomidory wraz z zalewą, kukurydzę, fasolę dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem do uzyskania miękkości pomidorów. Tarkujemy na dużych oczkach tarki ogórka konserwowego i dodajemy
paapilotkaaaromatyczna. Przepis z książki z serii Food Lovers - Soup. Składniki: 450 g słodkich ziemniaków ząbek czosnku 25 g masła 100 g soczewicy ( u mnie zielona, może i być czerwona) cebula por kolendra (świeża lub łyżeczka suszonej) szczypiorek sól,pieprz 0,5 litra rosołu dodatkowo: czerwona cebula (ja użyłam białej) łyżka masła 2 łyżeczki octu balsamicznego Cebulę, słodkie ziemniaki i pora
NA MOIM TALERZUwołowiną w sosie pomidorowym, zapiekane pod aromatycznym cheddarem. Pyszna klasyka! Składniki: 400g mielonej wołowiny 2 puszki pomidorów (w sezonie lepiej sprawdzą się świeże) puszka kukurydzy lub/i czerwonej fasoli 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 1 duża czerwona cebula szczypta kminu rzymskiego szczypta cynamonu łyżeczka słodkiej papryki garść liści kolendry sól łyżka oliwy z oliwek 6 tortilli
Kulinarne Inspiracjesuchych drożdży szklanka cieplej wody 1 łyżka oleju dodatki: 300 g mięsa mielonego 6-7 plasterków szynki 300 g pieczarek 2 czerwone cebule ½ czerwonej papryki 2 małe ogórki kiszone 250 g sera ulubiony sos pomidorowy lub dobrej jakości ketchup sól, pieprz oregano, ostra papryka Przygotowanie: Do miski wsypujemy wszystkie
Symfonia smakowasprawiają, że każdy zagląda do kuchni ;-), gotujemy! SKŁADNIKI: - 300 g wołowiny- rostbef - 2 cebule szalotki - 2 ząbki czosnku - 2 garście włoszczyzny gotowej (marchew, pietruszka, seler, por w słupkach) - duża czerwona papryka - 1/2 małej cukinii pokrojonej jak makaron- na cieniutki paseczki - przyprawa sumak - 2 łyżeczki płaskie - przyprawa zatar hala-bi - 2 łyżeczki płaskie - czerwona papryka słodka - 1 łyżeczka - przyprawa
SMYKWKUCHNI/korzeń/ ½ pora /jasna część/ mały koper włoski/można pominąć/ 3 łyżki oliwy z oliwek garść świeżego szpinaku ¾ szklanki kukurydzy ¼ łyżeczki imbiru sól /do smaku czerwony pieprz w ziarenkach /do dekoracji ok. 150 g zielonego makaronu /szpinakowego/maltagliati Wykonanie: -Warzywa dokładnie umyć i obrać. -Ziemniaki , koper i seler pokroić(...)osolonej wodzie , przecedzić i dodać do zupy. -Gęstość zupy uregulować bulionem lub gorącą wodą w/g własnego gustu. -Gorącą zupę przelać do miseczek i udekorować czerwonym pieprzem
Zakamarki mojej kuchnigruszką to doskonała wiosenna przekąska. A wyważone połączenie smaków gorzkiego, słodkiego i słonego zadowoli każde podniebienie. Składniki: 1 duża cykoria 1 duży burak 1 ser z niebieską pleśnią 1 czerwona gruszka listki mięty do dekoracji Sposób przygotowania: Do wykonania naszej przekąski będziemy potrzebowali pieczonego buraka. Pieczenie przez godzinę jednego buraka byłoby nieekonomiczne, więc zróbcie to na przykład przy okazji pieczenia(...)tygodnia. Upieczonego buraka studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Listki cykorii myjemy i układamy na talerzu. Na nie wykładamy buraka i plasterki sera pleśniowego. Pomiędzy listkami cykorii układamy plastry czerwonej gruszki. Resztę gruszki kroimy w drobną kostkę i układamy na środku talerza. Dekorujemy listkami świeżej mięty
W SMAKjest zdrowa. Świetny dodatek do pieczywa również podczas diety odchudzającej. Składniki: gotowane jaja (u nas jak zwykle od wiejskich kur) 2 sztuki serek wiejski 1 opakowanie 200g papryka czerwona konserwowa (może być oczywiście świeża) 125g cebula czerwona (jest delikatniejsza niż zwykła) 25g czosnek 1 ząbek przyprawy: pieprz, sól himalajska, papryka ostra, papryka słodka, bazylia, oregano Jaja i czosnek obieramy. Wszystkie
IzaGotujeKolejna odsłona pasty kanapkowej. Tym razem w roli głównej jakże pełne zdrowia ogórki kiszone! Składniki: kostka sera twarogowego chudego 250g ogórki kiszone 100g jajo na twardo 2szt cebula czerwona 1/4 sztuki ok 30g czosnek 1 ząbek 5g opcjonalnie: papryka czerwona 50g przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól himalajska, papryka ostra Wszystkie produkty z wyjątkiem ogórka wrzucam do miski i blenduję
IzaGotujepodwórka. Dziś nadarzyła się okazja, aby go wykorzystać jako pyszne danie obiadowe. Składniki: pierś z kurczaka bez skóry 3 szt. po ok 100 g 8-10 średniej wielkości jabłek czerwone wino 3/4 szklanki przyprawy: sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, cynamon i majeranek olej 1 łyżka Pierś umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Włożyć do lodówki(...)każdej strony na mocno rozgrzanej patelni, do utworzenia lekkiej skórki, która zatrzyma soki. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, wyłożyć jabłkami, ułożyć piersi z kaczki, przełożyć jabłkami. Na koniec podlać czerwonym winem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 220 st. C. Co 15 minut należy polewać piersi ciepłą wodą (100 st. C) lub powstałym podczas
IzaGotujespory kawałek indyczego mięsa i wymyśliłem sobie, że zrobię na nim gulasz. Czego użyłem: -600 gram mięsa indyczego -8 pieczarek pokrojone na ćwiartki -dwie cebule posiekane na wiórki -papryka czerwona w krótkie paski pokrojona -duża garść suszonych podgrzybków, zalane wrzątkiem (około szklanki) -olej rzepakowy -suszona papryka słodka czerwona -sól, pieprz -czosnek ząbek -czosnek staropolski suszony -mąka owsiana Duży rondel smarujemy
BaRepas