naprawdę jedyną rzeczą, którą dokupiłam, żeby je zrobić, był boczek. Mąkę, cukier, sól i mleko ( szczególnie mleko) zawsze mamy w domu, w koszyczku znalazła się akurat czerwona cebula (ale równie dobrze można użyć zwykłej), a w lodówce leżało troszkę sera, który C. kupił do beszamelu. Sosu nie było, ser został. Poszperałam więc w książce Pieczenie chleba w domu Gertrud(...)sztuk) 500 g mąki pszennej 12 g suszonych drożdży 300 ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 50 g masła 200 g wędzonego boczku 2 średnie czerwone cebule dodatkowo: 25 ml letniego mleka 150 g żółtego sera Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na suchej patelni. Cebulę pokroić w dość drobną kostkę, zezłocić na 20 g masła. Pozostałe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeokazji do całej fury prezentów, które skutecznie wyłudzałam od C. przez cały tydzień doszła śliczna, fioletowa, bezprzewodowa myszka ( jupi! ); była też wspaniała kolacja składająca się między innymi z szampana, czerwonego wina (w umiarkowanych ilościach, bo w niedzielę musiałam wstać o piątej), przepysznej sarniny z sosem na bazie czerwonego wina, gotowanych warzyw i lodów w nieograniczonej ilości na deser. Nigdy
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki żytniej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 125 ml letniego mleka 125 ml letniej wody 1 jajko 1 łyżeczka soli 40 g masła 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 4 ząbki czosnku dodatkowo: 1 jajko 3 łyżki mleka 10 g czarnuszki Papryki umyć, ułożyć z ząbkami czosnku na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Opiekać przez 20-30 minut(...)minut do napuszenia. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać czarnuszką. Piec w 190 st. C. przez 25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Jaki macie stosunek do Walentynek? Wycinacie czerwone serduszka, planujecie romantyczną kolację, czy raczej spędzicie ten wieczór przed telewizorem lub komputerem? Świętujecie, czy uważacie, że to głupstwa? Co ja myślę o Walentynkach? Opowiem Wam jutro
Pożeraczka, czyli raz adobrzerazem wszystko poszło gładko. Jedyny problem stanowił kolor - nie udało mi się kupić rabarbaru malinowego, więc wyszła mi taka masa w sumie bez koloru. Dodałam więc odrobinę (!) czerwonego barwnika w paście. Pierwszy raz go używałam, i pomijając fakt, że prawie dostałam zawału, że ucięłam sobie palec, bo kolor barwnik ma iście krwisty, to i tak dałam go za dużo - curd(...)koniecznie. Rhubarb curd Składniki: (na ok. 500 g curdu) 350 g rabarbaru 2 jajka 2 żółtka 150 g cukru 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oleju kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego Rabarbar umyć, odciąć końcówki i pokroić na dość spore kawałki. Zmiksować blenderem na jak najdrobniejsze kawałeczki. Przetrzeć przez sitko. Przelać sok do garnka, dodać cukier, jajka, żółtka
Pożeraczka, czyli raz adobrzezróbcie krem! Na zdjęciach nie za dobrze widać kontrast między kremem białym a różowym - zabarwiłam go bowiem tylko odrobinę (nauczona doświadczeniem). C. stwierdził, że następnym razem mam zrobić biało-czerwone - co o tym myślicie...? Żeby babeczkom dodać charakteru, wydrążyłam środek i napełniłam go przygotowanym wcześniej rabarbarowym curdem. Zniwelował słodycz i sprawił, że całość smakowała naprawdę wyśmienicie. Poza tym zawsze fajnie(...)ekstraktu z wanilii 2 jajka krem na bazie bezy szwajcarskiej: 2 białka 110 g cukru 155 g miękkiego masła 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego w paście dodatkowo: 250 g curdu rabarbarowego cukrowe serduszka Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i solą. Partiami dodawać do masy maślanej
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiseczkach w najprostszej formie. Razem z C. pochłaniamy niewyobrażalne ilości, troszkę chyba na zapas. Sezon truskawkowy bowiem, moim zdaniem, jest stanowczo za krótki... Do przygotowania ciasta z tymi czerwonymi skarbami zmotywowała mnie Panna Malwinna, która takie właśnie hasło rzuciła na nasze kolejne wspólne pieczenie. Nie mogłam się oprzeć! Szukałam długo przepisu idealnego - gdzie truskawki będą niekwestionowaną gwiazdą. Chciałam też(...)serowa: 500 g sera kvark (4,4%) 3 jajka 120 g cukru 100 ml śmietany kremówki (38%) 1 opakowanie budyniu waniliowego (39 g) dodatkowo: 270 g truskawek 1/2 opakowania czerwonej galaretki 250 ml gorącej wody Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować
Pożeraczka, czyli raz adobrzewizualny. W książce The hummingbird bakery: kagedage Tarka Maloufa znalazłam przepis na babeczki red velvet - mini wersje słynnego ciasta, którego nigdy jeszcze nie robiłam. Stwierdziłam, że jego charakterystyczny, czerwony kolor świetnie będzie tu pasował. Wyszły zaskakująca pyszne - mięciutkie, puszyste, cudownie maślane, lekko kakaowe. Polecam - nie tylko na najstraszniejszy dzień w roku. Naprawdę warte są uwagi, a ich przygotowanie(...)nich zajrzyjcie. Babeczki red velvet z karmelowym szkłem Składniki: (na 9 sztuk) babeczki: 60 g miękkiego masła 70 g cukru 1 jajko 10 g kakao 1,2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w żelu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 125 ml maślanki 1,5 łyżeczki białego octu winnego karmelowe szkło
Pożeraczka, czyli raz adobrzekoleżanki blogerki. Zakręcone babeczki red velvet Składniki: (na 12 sztuk) 110 g masła 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 40 g kakao 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego w żelu 1 łyżeczka białego octu winnego 2 jajka 160 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 200 g serka kremowego 1 jajko(...)floresy tak, żeby masy się nieco wymieszały. Piec w 180 st. C. przez 18-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Kupiłam sobie barwniki. Do tej pory miałam tylko czerwony i czarny, teraz mam jeszcze żółty, zielony i niebieski. Z tych kilku kolorów można tworzyć niekończące się kombinacje. Może wreszcie zdecyduję się na tort tęczowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiałka 180 g miękkiego masła 175 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 4 łyżeczki proszku do pieczenia 285 ml mleka czerwony barwnik spożywczy w paście poncz: sok z 1/2 cytryny 2 łyżki zimnej wody krem: 250 g mascarpone 400 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego krem maślany na bazie bezy(...)szwajcarskiej: 250 g miękkiego masła 3 białka 205 g cukru 200 g truskawek 50 ml wody 2 łyżki soku z cytryny dodatkowo: masa cukrowa zielony barwnik spożywczy z paście czerwony barwnik spożywczy w paście Najpierw upiec ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z solą. Masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać cukier, cały czas miksując. Po jednym dodawać białka
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmakowały wybornie! Wyhodowane we włoskim słońcu, były wyjątkowo słodkie i soczyste. Poezja... Ostatnio, spacerując z Ptysią, natrafiliśmy na poziomkową polanę, czyli właśnie kopalnię złota . Nie była duża, ale czerwone korale poziomek kiwały się na gałązkach raczej gęsto. Nie tak słodkie jak włoskie, ale równie czerwone i takie dobre ... Nie mogłam przestać się uśmiechać, wkładałam do buzi jedną po drugiej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeokropnej pogody. Choć jeszcze się nie poddałam, i zimowy płaszcz wisi zamknięty w szafie, noszę bardzo ciepły sweter (albo dwa) i moją ukochaną, fioletową czapkę (która podobno nijak do czerwonego płaszcza nie pasuje. Ale mnie to niespecjalnie martwi; ważne, że w uszy ciepło). A jeśli już przy czapkach jesteśmy... Zrobiłam jedną na drutach. Ależ jestem z siebie dumna! Żeby ktoś(...)siostra C. obiecała mu już dwa lata temu chyba. I choć mnie robienie na drutach nie kręci jakoś specjalnie, sama nie wiem jak, ale wylądowałam z czterema (!) drutami i czerwoną włóczką na krześle, i pod czujnym okiem Connie zrobiłam czapeczkę. Dla C. A właściwie dla naszego mercedesa. Na znaczek na przedzie. Czapeczkę mikołajkową. Z wielkim, białym pomponem. No piękna jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzeznak, że Święta tuż, tuż! Ciasteczka są pyszne. Mocno czekoladowe, miękkie, lekko ciągnące. Nie przechowają się jednak do Wigilii - najlepiej przygotować je tydzień przed Świętami. Teoretycznie powinny mieć śliczny, czerwony kolor - moje wyszły nieco bardziej buraczane... Niemniej, smakują bajecznie, a zapach wypełniający dom podczas pieczenia zdecydowanie przywołuje na myśl świąteczne piosenki... Przepis pochodzi od Sally , a podrzuciła(...)oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 115 g miękkiego masła 100 g ciemnego brązowego cukru 50 g cukru 1 jajko 1 łyżka mleka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2,5 łyżeczki czerwonego barwnika w paście 180 g ciemnej czekolady (70%) Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z sodą i solą, odstawić. Masło ubić z dwoma rodzajami cukru na puszystą masę. Po kolei dodawać
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodatek do mięs. Pyszna, delikatna i zdrowa. Każdy kto jej spróbuje, pokocha ją od razu! Składniki: Opakowanie kaszki kuskus (około 300g); 1 średnia, biała cebula; 1 średnia, czerwona cebula; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 1 kulka mozzarelli o wadze 125g; Oliwa/olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Cebule obrać, drobno posiekać. Papryki umyć, wydrążyć z nasion, pokroić
Gospodyni MiejskaKiełbasa smażona z papryką i cebulą... Przypieczona kiełbasa z chrupiącą, brązową skórką. Towarzystwo słonecznych, żółtych i czerwonych warzyw. Obfite śniadanie, smakowity obiad, czy szalona kolacja. Który z tych wariantów należy do Was? Zapraszam do spróbowania! Składniki: 250g dobrej jakości kiełbasy śląskiej (około 3 małe kiełbaski); 1 średnia czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 2 średnie cebule; Pieprz; Sól; Kilka kromek
Gospodyni MiejskaWstawić do lodówki. Podawać chłodny, z jajami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: W przypadku, gdyby botwinka nie miała buraczków, dać botwinkę i 2 starte na tarce o grubych oczkach buraki czerwone. Do chłodnika można dodać pęczek drobno posiekanej, czerwonej rzodkiewki. Z dodatku octu lepiej nie rezygnować, gdyż zapewnia zupie piękny kolor
Gospodyni Miejska