Dzisiaj zapraszam na moją ulubioną zupę z dzieciństwa - bardzo prosty w przygotowaniu, kwaskowaty barszcz czerwony zabielany śmietaną podawany z puree ziemniaczanym :) Składniki na 5-6 porcji barszczu czerwonego: 3 duże buraki 100 ml koncentratu z buraków 1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru sól, pieprz odrobina soku z cytryny (opcjonalnie) śmietana
My Culinary ArtSkładniki: udka kurczaka 3 duże, oliwa 10 łyżek, pesto peperoncino Royal Brand 2 łyżki, sól morska rozmarynowa Royal Brand 1,5 łyżeczki, ziemniaki 15 sztuk, papryka czerwona 1 duża, cebula biała 1 sztuka, cebula czerwona 2 sztuki,ziele angielskie 2 sztuki, marchewka 12 mniejsze, woda 1 szklanka, papryka zielona 1 ostra mała uda kurczaka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym - warzywa
W Mojej Kuchni Lubiękaszą jaglaną, pęczakiem, smak będzie inny, ale mamy tu szeroki wachlarz produktów, które możemy zastosować. Na 10 średnich gołąbków: kapusta pekińska 200 g ryżu 2 szklanki wywaru warzywnego 1 czerwona lub żółta papryka średniej wielkości 120 g czerwonej soczewicy 1/2 kg pieczarek oliwa z oliwek szalotka czosnek (1 główka średniej wielkości) 1 łyżeczka pieprzu cayenne (chilli) pieprz i sól
kuchcikowniaPIECZONE ZIEMNIAKI Z KURCZAKIEM Składniki: - 2 udka z kurczaka - 5 średnich ziemniaków - mielona czerwona papryka słodka - przyprawa "Kucharek" - lubczyk otarty - bazylia - olej do smażenia Sposób przygotowania: Udka z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Przygotowujemy blachę do pieczenia, którą lekko polewamy olejem do smażenia. Z jednej strony układamy nasze dwa udka posypane(...)stron przyprawą "Kucharek", czerwoną papryką słodką mieloną. Z drugiej strony blachy wysypujemy przygotowane wcześniej ziemniaki, które przyprawiamy przyprawą "Kucharek", otartym lubczykiem oraz bazylią. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy do miękkości. Smacznego
Mentor SmakuPyszna sałatka z kurczakiem i fasolą Sałatka z kurczaka i fasoli SKŁADNIKI: piersi z kurczaka -1 podwójne ryż -1 saszetka ogórki kwaszone -2 szt fasola czerwona -1 puszka kukurydza -1 puszka cebula czosnkowa -1 szt sól i pieprz wegeta -1 łyżka majonez -3 łyżki papryka czerwona -0,5 szt PRZYGOTOWANIE: Pierś kurczaka ugotować w wodzie z wegetą
Kuchnia Danusiinnym czego dusza zapragnie. :-) Wyszło jej dość dużo, porcja dla 4 głodnych osób. 1/2 kg mięsa mielonego 3 cebule 2 papryki (kolor dowolny) 1 puszka pomidorów 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka ostrej czerwonej papryki sól, pieprz, olej 1 kostka sera feta 5 jajek 100g sera żółtego natka pietruszki 1. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i paprykę
Szefowa kuchniswojej winnej kultury . Wino daje się tam nawet dzieciom, a motyw winogron pojawia się chyba w każdej legendzie. W Gruzji uprawia ponad 500 szczepów winogron. Najpopularniejszym z nich jest czerwone saperavi , z którego wina można już kupić na całym świecie (oczywiście w Polsce także) – bo gruzińskie wina są po prostu smaczne. Wino pijemy na komendę – gospodarz wznosi toast(...)wycieczkę, ale ciekawym wariantem jest też wjechanie widokową kolejką linową . Wjedziemy za 1 lari. Możemy wrócić kolejką lub zejść pieszo. Mimo deszczowej pogody i niesprzyjającej zdjęciom mgle, widok na czerwone dachy starówki był zdumiewający. Zaraz pod domami miejskie arterie. Ulice w Tbilisi są duże, a przechodzenie przez nie to koszmar – tak jak już wspominałam, nikt nas nie przepuści. Najlepiej
Poezja smakucóż czego chcieć więcej skoro będąc w domu można zwiedzić całą Europę i nie tylko... :) Składniki: 1 bakłażan 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3/4 czerwonej papryki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 150 żółtego, twardego sera np. gouda sól pieprz 1 puszka pomidorów 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/2 litra mleka 1,5 % szczypta gałki
Mango PapajaWiecie, że kiedyś panie malowały sobie policzki sokiem z buraka aby wyglądać zdrowo? To naprawdę się działo, bo burak ćwikłowy faktycznie jest bardzo zdrowy. Wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek, korzystnie wpływa na ciśnienie krwi, pracę serca i coś dla złośników - układu nerwowego. Warzywo, to jest jednym z najsłodszych o największej zawartości cukru, dlatego niestety nie jest zalecane dla cukrzyków. Dzisiaj(...)przygotowałam dla Was jedną z najtańszych opcji witaminowych. Studenci Wasz portfel mnie pokocha za tę sałatkę :-) Składniki: 4 pieczone buraki czerwone 2 jabłka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka chrzanu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu odrobina soli odrobina pieprzu cytrynowego garść pestek dyni Sposób wykonania: Upieczone
pieprzny smaczeksklepie. Jeśli przez przypadek kupicie zbyt kwaśną kapustę, możecie ją kilka razy wypłukać w zimnej wodzie. Pomysły na surówki i sałatki znajdziecie tutaj Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą, jabłkiem i natką z pietruszki Składniki: 1 mała czerwona cebula 200 g kiszonej kapusty 1/4 małego, słodkiego jabłka 1/4 pęczka natki z pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie
Moja smaczna kuchniaprogramem kulinarnym i faworytką w tych zawodach postanowiłam ugotować jej danie, jak zwykle odmienione i dostosowane do moich potrzeb oraz fanaberii. Przedstawiam Wam kochani dorsza na pysznych warzywach: bakłażanie, czerwonej cebuli, czarnych oliwkach i kaparach z pomidorami, podanego na puree z ziemniaków. Co tu dużo mówić... Przeniosłam się na chwilę do pięknej Sycylii... Składniki (na dwie porcje): 300-400 gram(...)filetu z dorsza, filet pozbawiamy również skóry szczypta pieprzu cytrynowego (bądź pieprz wymieszany ze skórką z ćwiartki cytryny) 1/4 pęczka natki pietruszki sól pieprz 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka kaparów 1/2 bakłażana 1/2 słoiczka czarnych oliwek- najlepiej tych z pestkami, dobrej jakości. Mają całkiem inny smak. Oczywiście przed duszeniem oliwki pozbawiamy pestek. 1/2 puszki pomidorów
Mango Papajamięsa wołowego (chude) 2 cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oleju do smażenia 1 puszka pomidorów krojonych 4 łyżki ketchupu łagodnego 0,5 puszki kukurydzy 0,5 puszki czerwonej fasoli 2 łyżeczki słodkiej papryki Kamis 0,5 łyżeczki papryki wędzonej sól, pieprz do smaku przyprawa do chili con carne Kamis Przygotowanie: Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę(...)czasu do czasu mieszając. Wlać pokrojone i zmiksowane pomidory, ketchup, paprykę słodką, paprykę wędzoną, łyżeczkę przyprawy do chili con carne, wymieszać. Całość podsmażać około 15 minut. Dodać kukurydzę, czerwoną fasolę, wymieszać i doprawić do smaku. Całość podsmażać jeszcze około 5 minut. W zależności jak ostre chcemy danie doprawiamy przyprawą chili con carne. Podajemy według uznania z ryżem ugotowanym na sypko
Ala piecze i gotujeSkładniki: łopatka bez kości 20 dag, cebula 1 sztuka, oliwa 4 łyżki, marchew 4 sztuki, papryczka chili 1 średnia, woda 3 litry, fasola czerwona 2 szklanki, kucharek 1,5 łyżki, majeranek 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, ziemniaki 5 sztuk fasolę czerwoną namoczyć najlepiej całą noc i wodę po moczeniu wylać - łopatkę pokroić na kostki
W Mojej Kuchni Lubięszybka, to wiadomo, że kanapeczki. Na moja szybkie kanapeczki, dla moich dzieciaków potrzebowałam -ciabatta -sałatka jarzynowa -ziarna prażone od Ziarenkowo Euforia -kiełbasa wiejska -czerwona papryka -rzodkiewka Na kanapki połóż sałatkę, wkomponuj kiełbasę. Dodaj rzodkiewkę i paprykę czerwoną. W ten pochmurne dni deszczowe tylko kolorów nam trzeba! Posyp Euforią i dodaj coś zielonego. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniilość słodkiej papryki. Przedstawiam Wam więc moją wersję gulaszu. Kolejny sukces! Naczelny był smutny, że zjadł wszystko jednego dnia :) Składniki: 400g wieprzowiny 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryka czerwona 2 marchewki kilka pieczarek 3 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 500ml bulionu (+2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego) 1/2 słoika koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego sól, pieprz(...)pieczarki. Gdy będą gotowe - odstawiamy do innej miseczki. Mięso wrzucamy do wywaru i gotujemy ok. 30-40 minut. Gdy mięso zmięknie, dodajemy cebulę, czosnek, pieczarki oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Zmniejszamy ogień. Wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie (ja po prostu nie lubię, jak coś mi przeszkadza w jedzeniu). Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup pikantny. Doprawiamy solą, pieprzem, paprykami
Kitchens Alphabet