czerwony - 5718 przepisów (strona:76/382)

Buraczki z jabłkiem i cebulą 235

Buraczki z jabłkiem i cebulą... Wiórki czerwonych buraków i soczystych jabłek. Cebula posiekana w drobną kosteczkę. Skropione olejem i sokiem z cytryny. Oprószone natką pietruszki. Pyszny dodatek do obiadu. Polecam!   Składniki: 4 średnie, czerwone buraki; 2 średnie jabłka; 1 średnia cebula; 2 łyżki soku z cytryny; 2 łyżki oleju; 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania

Gospodyni Miejska
Spaghetti z cukinią i pomidorami w sosie śmietanowym 247

pomidorów. Zatopione w śmietanowym sosie. I oprószone drobno startym parmezanem. Smacznego!   Składniki: 300 g makaronu spaghetti; 1 mała cukinia (waga około 500 g); 500 g pomidorów; 1 duża, czerwona cebula; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1/2 pęczka natki pietruszki; 1 łyżeczka majeranku; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki; 1 czubata łyżka masła; 3 łyżki startego parmezanu; Sól(...)wymieszać z odcedzonym makaronem lub makaron polać sosem (bez mieszania). Podawać oprószone startym parmezanem. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a czerwoną cebulę - białą. Najlepszą śmietaną jest  śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18% . Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego

Gospodyni Miejska
Noodle z sezamem i masłem orzechowym 250

Noodle z sezamem i masłem orzechowym... Pszenny, błyskawiczny makaron chow mein. Z kawałkami czerwonej papryki i wiórkami marchewki. Wzbogacony czosnkiem i dymką ze szczypiorkiem. Oblepiony sosem na bazie masła orzechowego. Z dużą ilością ziaren sezamu. Pychota!   Składniki: 125 g makaronu chow mein; 5 łyżek ziaren sezamu; 5 łyżek sosu sojowego, jasnego; 1/4 szklanki masła orzechowego (u mnie smooth(...)kawałków orzechów); 2 ząbki czosnku; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia marchewka; 1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymkami ; 2 łyżki białego octu winnego; 1/3 łyżeczki imbiru w proszku; 1 łyżeczka sosu Tabasco; 1 łyżeczka soli; 2 łyżki jasnego, brązowego cukru; 1/2 szklanki gorącej wody. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ziarna sezamu uprażyć na złoty kolor

Gospodyni Miejska
Makaron z tuńczykiem i nutką cynamonu 246

Aromatyczny, inny, pyszny! Polecam! Składniki: 250 g makaronu penne; Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g); Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto, po odcedzeniu 130 g); 1 średnia, czerwona cebula; 1 mała, ostra papryczka chili (u mnie zielona); 1/2 łyżeczki cynamonu; Kilka listów bazylii; Sok wyciśnięty z 1/4 cytryny; 1 łyżka oleju; 2 i 1/2 łyżki startego parmezanu; Sól(...)także rozdrobniony czy w sosie własnym. Smak sosu można wzbogacić o kapary. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie oraz białę cebulę zamiast czerwonej. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Śledź marynowany z koprem włoskim na galaretce cydrowej 223

filetów śledziowych z zalewy ·          2 szalotki ·          ½ czerwonej peperoni ·          2 bulwy kopru włoskiego ·          2 winne jabłka ·          350 ml cydru(...)łyżeczki żelatyny ·          1 łyżeczka czarnego pieprzu grubo mielonego ·          Czerwony pieprz do dekoracji ·          100 ml wody ·          3/4 szklanki octu jabłkowego (najlepiej domowego

SzczyptaSmaQ
Winogrona marynowane w papryce 265

wycinania kulek z melona, a lekko  miażdżąc przyprawy w moździerzu można  wydobyć więcej olejków eterycznych, zwłaszcza z ziela angielskiego.  Składniki: Winogrona - 600 g Papryka czerwona - 5 sztuk Ocet jabłkowy 6% - 2 szklanki Woda - 2 szklanki Miód - 1 szklanka Pieprz czerwony - 1 łyżeczka Pieprz syczuański - 1 łyżeczka Ziele angielskie - 1 łyżeczka Gorczyca - 1 łyżeczka Chrzan korzeń

SzczyptaSmaQ
Spaghetti z cukinii z sosem orzechowym 156

kubek gęstego jogurtu naturalnego, 100 g orzeszków Felix (ziemnych, nerkowców lub wyłuskanych pistacji), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu do dekoracji, kilka listków rukoli lub nasturcji, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.          Przygotowanie: Umytą cukinię pociąć w słupki (tylko zewnętrzną część(...)nasiennych), skropić sokiem z cytryny, 1/4 orzechów grubo posiekać,  Pozostałe składniki zmiksować w blenderze, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Cukinię posypać posiekanymi orzechami i czerwonym pieprzem. Spaghetti zalać sosem przed zapakowaniem do pracy lub min. 15 minut przed jedzeniem

SzczyptaSmaQ
Zapiekanka z gęsi 170

wysuszyć ptaka na wiór, mięso nie nadaje się na zapiekankę bo po zapieczeniu będzie twarde. W tym wydaniu sprawdzi się także kaczka, a jako dodatek konfitura figowa z czerwoną cebulą, kasztanami i suszoną śliwką (przepis) .  Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 4     Składniki: 500 g ciasta francuskiego, 1 czerwona cebula, 120 g serka Arla Apetina (np.  Czosnek

SzczyptaSmaQ
Królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami 211

czubata łyżka musztardy diją, 1 czubata łyżka musztardy francuskiej, 3 łyżki tłuszczu z gęsi (lub olej) do smażenia, mąka do posypania mięsa, sól i pieprz do smaku, do przybrania czerwony pieprz lub płatki chili. Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Mięso umyć i osuszyć, oprószyć  mąką. W rondlu, w którym będzie duszony królik, mocno rozgrzać tłuszcz, obsmażyć(...)zioła, chili przeciętą wzdłuż i śliwki, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Do sosu włożyć kawałki królika, dusić pod przykryciem  na małym ogniu ok. 40 minut. Przed podaniem posypać czerwonym pieprzem lub płatkami chili. Serwować z dowolnymi dodatkami

SzczyptaSmaQ
Tarta szpinakowa z czerwoną fasolą i granatem aromatyzowana truflą 185

Kolejne udane połączenie granatu z fasolą. Tarta na kruchym spodzie faszerowana szpinakiem, czerwoną fasolą i granatem, w sosie z gorgonzoli i parmezanu. Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie ciasta Porcje: 8     Składniki: Ciasto: 125 g mąki pszennej, 75 g schłodzonego masła w kawałkach, szczypta soli, zimna woda, oliwa do posmarowania formy. Nadzienie: 200 g liści szpinaku, 1 puszka odsączonej(...)czerwonej fasoli, 250 g kremowej gorgonzoli, 4 łyżki tartego parmezanu, 3 jaja, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, Sól i pieprz do saku, Granat, Oliwa truflowa.     Przygotowanie: W malakserze zmiksować „na okruchy” mąkę, sól i masło (lub posiekać składniki nożem na stolnicy). Szybko zagnieść ciasto z niewielką ilością zimnej wody, r ozwałkować na stolnicy, wyłożyć na formę posmarowaną

SzczyptaSmaQ
Makaron czekoladowo- cynamonowy z wytrawnym sosem truskawkowym plus sposób jak zrobić ten makaron 254

gotowania makaronu 1 łyżeczkę - listki świeżej bazylii Sos  - truskawki (użyłam świeżych 1 op 500g) - ocet balsamiczny (ok. 1/3 szklanki na 25 dag truskawek, można też użyć wina czerwonego wytrawnego) - mały kubek naturalnego jogurtu - sok z cytryny do smaku - sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku  SPOSÓB WYKONANIA: - semolinę mieszamy z solą, kakaem, cynamonem - robimy dołek i wbijamy(...)części bierzemy do naszego dania a resztę można podsuszyć na inne okazje SOS - Owoce rozdrabniamy( kilka zostawiamy sobie do dania w większych kawałkach), mieszamy z czerwonym winem lub octem balsamicznym (ok. 1/3 szklanki na 25 dag truskawek) i gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Następnie dodajemy pół szklanki kwaśnej śmietany (lub mały kubek naturalnego jogurtu), gotujemy jeszcze 2 minuty

Basia w kuchni
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 213

przygotowania ok 40 min podpłomyk : ok 10szt - 400 g mąki pszennej - 225 g wody ciepłej - sól 2 szczypty farsz:(z tej porcji przygotowałam na 4 podpłomyki)   - pół świeżej czerwonej papryki (równie dobrze może być żółta czy zielona) - pół granata - cukinia połowę - kukurydza z puszki 4 łyżki - oliwki czarne ok 6 szt - roszponka 2 duże garście - słonecznik 2 garście - feta(...)łyżkę - pierś z kurczaka połowę - oliwę do smażenia - gałązkę rozmarynu - sól i świeżo zmielony pieprz do smaku - przyprawę pomidor z czosnkiem i bazylią 1 łyżeczkę sos paprykowo-pomidorowy - paprykę czerwoną 1 szt - pół strączka papryki chili  - ząbek czosnku - małą puszkę pomidorów bez skórki - oliwę 1/3 szklanki - 0,5 łyżeczki mielonej kolendry - 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego  SPOSÓB WYKONANIA

Basia w kuchni
Domowa pizza 202

kostki drożdży  1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru  2 łyżki oliwy  FARSZ(użyłam tych składników, ale równie dobrze można wykorzystać to co lubimy ) pieczarki 3 szt czerwona cebula 1 małą sztukę  papryka czerwona 0,5 szt pomidorki koktajlowe 10 szt  tymianek 4 gałązki opakowanie mozzareli w wiórkach  pierś z kurczaka (pół) przyprawa mieszanka

Basia w kuchni
Surówka z białej i czerwonej kapusty z mleczkiem kokosowym 222

kapust oraz mleczka kokosowego. Nie zawiodłam się na inwencji smakowej :)) Szybka i prosta w wykonaniu a też o to chodzi.   SKŁADNIKI: przepis autorski  pół główki  kapusty czerwonej  pół mniejsze główki   kapusty białej 1 dużą marchew  sok z połowy limonki ok 1 cm startego świeżego imbiru  2 łyżeczki cukru  sól ok pół

Basia w kuchni
ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY 219

ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY Składniki: - 1,5kg czerwona kapusta - 2 białe cebule - 2 jabłka  - 1/4 kostki masła - 3 duże ziemniaki - 4 łyżki cukru - 5 łyżek octu winnego - 3 l bulionu wołowego - 5 ziaren ziela angielskiego - 3 liście laurowe - 3 ziarna owoców jałowca - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki koperku poszatkowanego - 1 łyżeczka lubczyku otartego - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki soku

Mentor Smaku