czerwony - 5718 przepisów (strona:68/382)

Fasolka po bretońsku-pycha 1050

smakuje odgrzewana na drugi dzien. Skladniki: 30 dkg fasolki białej dużej lub średniej 1 puszka pomidorów 4 kiełbaski śląskie 100 g boczku 1 łyżka smalcu 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki pieprz,sól,szczypta cukru,majeranek natka pietruszki-opcjonalnie 2 cebule 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie) Wykonanie: Przygotowanie fasolki nie jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab pieczony z żurawiną w sosie żurawinowym i karmelizowanymi jabłkami 213

zdrowia. Choc rosnie w Polsce nie cieszy sie duza popularnoscia,a szkoda.Nie chce przynudzac ale pozwolcie na kilka slow o zurawinie.bo to naprawde zdrowa jagodkaTo niska krzewinka o malych,czerwonych owocach ,przypominajacych jagody. OTO WARTOSCI ZDROWOTNE ZURAWINY : Zawiera duza ilosc blonnika,witaminy B1,B2,B6,C,E i karoten,a takze mineraly:sod,potas,fosfor,wapn,magnez,jod i zelazo(...)gotowac jeszcze okolo 10 minut, az zmieknie. Doprawic miodem i octem balsamicznym do smaku. Tak przygotowany sos bedzie ciekawie wygladal z plywajacymi kulkami zurawiny,lecz bedzie w kolorze pieczeniowymtzn.straci czerwony kolorek.Gdy do pieczenia dodamy cala zurawine ,a po upieczeniu owoce zblendujemy,bez dodatkowego gotowania,sos co prawda nie bedzie mial plywajacych jagodek,za to sliczny malinowy kolor.Zatem masz dwie opcje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotleciki z czerwonej z soczewicy w sezamowej panierce 184

drugim daniem  i to nie tylko dla wegeterian.Moje kotleciki obtoczylam w dwukolorowym sezamie.Prezentuja sie bardzo apetycznie,a dodatek sezamu zwielokrotnil tylko ich wartosci odzywcze. Skladniki: 1 niepelna szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 1 zabek czosnku 50-60 g  rozpuszczalnych platkow owsianych 350-400 ml bulionu warzywnego natka zielonej pietruszki sol,pieprz 2-3 lyzki jogurtu greckiego 1/2 lyzeczki(...)czerwonej papryki 4 lyzki sezamu 1/4 lyzeczki kuminu-opcjonalnie olej do smazenia Wykonanie: Cebule i czosnek obrac,pokroic w drobna kostke i podsmazyc na oleju.Wyplukac soczewice na sitku i odsaczona dodac do cebuli.Razem przesmazyc.Dodac przyprawy,zalac bulionem i gotowac 15 minut,az soczewica wchlonie caly bulion. Wylozyc do miseczki i wystudzic. Wymieszac z platkami owsianymi i jogurtem.Dodac przyprawy i posiekana

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Papryka faszerowana warzywami i ryżem-pyszna 300

czerwonej pasty curry-opcjonalnie(...)pokroic w kostke. w rondelku rozpuscic 1 lyzke masla,dodac make i mieszajac doprowadzic do jednolitej konsystencji.Nastepnie caly czas mieszajac wlac mleko kokosowe wymieszanez woda,az sos zgestnieje.Zagotowac.Przyprawic czerwona pasta curry,sola i pieprzem. wlaczyc piekarnik na 190°C.Przygotowac naczynie do zapiekania. na patelni rozpuscic pozostala lyzke masla.Wrzucic pokrojna w kostke cebulke,lekko poddusic.Dodac starta marchew i pokrojonego pora

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i czerwoną cebulą-cos pysznego ze sloika 169

awaryjna salatka z zielonej fasolki szparagowej.Ta sklepowa konserwa dostepna jest przez caly okragla rok.Lubie miec taki sloiczek w zanadrzu,bo w pare minut mozna wyczarowac swietny dodatek do obiadu.Wystarczy czerwona cebula,kilka suszonych pomidorow,smakowity winegret i gotowe.Zapraszam do przepisu,mam nadzieje ,ze i Wam posmakuje! Skladniki :  1 sloik zielonej fasolki szparagowej -pocietej 1 czerwona lub biala cebula

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Klopsiki z dorsza pieczone w piekarniku z sosem kaparowym 176

olej szczypta cukru Skladniki na sos z kaparow: 2 lyzki kaparow 150 ml bialego wina 200 ml bulionu warzywnego 200 ml smietany kremowki 1 lyzeczka maki na czubek noza czerwonej papryki cukier,sol do smaku kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: ryby dokladnie sprawic,umyc,odfiletowac i usunac osci cebule obrac i posiekac razem z ryba w drobna kostke(...)bulionu warzywnego i zaprawic 150 ml smietany kremowki.Do 50 ml kremowki dodac 1 lyzeczke maki,rozmieszac,wlac do sosu,zamieszac i zagotowac.Doprawic sola do smaku,dodac szczypte cukru,odrobine czerwonej papryki i sok z cytryny. podawac klopsiki bezposrednio po upieczeniu z ostrym sosem kaparowym z ulubiona salatka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenno warzywny 172

pszennej typ 500 350 ml letniej wody 5 łyżek oleju rzepakowego 50 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 3 szczypty chili 3 szczypty pieprzu 1/2 czerwonej papryki 1/2 cukinii 5 rzodkiewek 1 czerwona cebula 10 cm pora Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Sałatka obiadowa 562

duże pomidory 1 świeży ogórek ( długi ) 1 czerwona cebula 1/3 szk rzeżuchy 1/3 szk posiekanej natki pietruszki sól himalajska do smaku czerwona czubryca ostra do smaku pieprz kolorowy do smaku 1 saszetka oleju kukurydzianego ( 30 ml ) cukier do smaku Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Śniadaniowa sałatka 356

średnie świeże ogórki 1/2 dużej czerwonej papryki 200 g szynki 75 g mozzarelli w bloku 1 pęczek szczypiorku 1 czerwona cebula 5 rzodkiewek 2 łyżki mixu sałatkowego Italia z orzeszkami pinii sól do smaku pieprz kolorowy do smaku 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany 12% Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Ryżotto Ewy 158

smakują, więc już kilka propozycji jest. Dziś pierwsza wersja mojego ryżotta. 500 g łopatki wieprzowej 1 spora cebula 2 łodygi selera naciowego 1,5 szk blanszowanych kurek ( mrożone ) 1/3 czerwonej papryki 1,5 szk dowolnego ryżu 4 szk bulionu drobiowego ( u mnie rosół ) 1/3 szk posiekanego koperku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku konserwowego 1/2 szk konserwowej marchewki 1/2 puszki(...)czerwonej fasoli 2 szczypty cukru sól do smaku pieprz czarny do smaku chili do smaku czosnek granulowany do smaku kucharek w płynie do smaku kilka łyżek oleju rzepakowego Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Smaczny dip warzywny 145

czerwonej papryki 2 krótkie świeże ogórki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 10 g przyprawy do tzatziki sól do smaku chili do smaku pieprz kolorowy do smaku 1 szczypta cukru Warzywa bardzo dokładnie umyć, następnie obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić je do rozdrabniacza, dodać majonez i jogurt oraz przyprawy i wszystko dobrze

Ewa w kuchni
Sałatka ogórkowa z papryką i cebulą 159

smaku. Zbliża się jesień a potem zima i wtedy jaka to będzie szybka akcja. Otwieramy słoik i mamy gotowa sałatkę do obiadu. 2 kg ogórków ( po obraniu ) 1 duża czerwona cebula 1 duża czerwona papryka 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego 2 łyżki soli 1/3 szk octu 1/3 szk cukru 1 łyżeczka białej gorczycy Rozwiń i czytaj

Ewa w kuchni
Kurczak z wyjątkowym sosem pieczarkowym 356

Tradycyjny sos pieczarkowy znają chyba wszyscy. Wystarczy jednak dodać odrobinę czerwonego wina i tymianku, a sos staje się naprawdę wyjątkowy… Serdecznie zapraszam Kurczak w sosie pieczarkowym Potrzebne będą: 2 piersi z kurczaka 200-250 g pieczarek 1 cebula ok. 200 ml śmietany 36% 1-2 łyżki masła 4-5 ząbków czosnku tymianek (suszony lub świeży) ok. 100 ml czerwonego

UgotujmyTo.pl
Tarta cebulowa inaczej 237

wskazuje, że Święta już za 3 tygodnie… ale zanim zacznie się bożonarodzeniowy szał przepisów chciałam jeszcze zaproponować moją ulubioną tartę. A w niej…. cudownie miękka, lekko słodka czerwona cebula z dodatkiem octu balsamicznego przełamana ostrawym serem pleśniowym… czy trzeba czegoś więcej? Oto tarta cebulowa inaczej – tego trzeba spróbować! Tarta cebulowa – składniki: Spód : -200 g mąki(...)masła (schłodzonego) -szczypta soli -1 łyżeczka ziół prowansalskich -około 50 ml zimnej wody Masa : -4-5 czerwonych cebul -około 150 g sera pleśniowego -3 łyżki ciemnego cukru (najlepiej muscovado) -1 łyżeczka tymianku -4 łyżki octu balsamicznego -2-3 łyżki masła -sól, pieprz -200 ml gęstej śmietany -2 jajka   Spód przygotowujemy tradycyjnie – zobacz np. tutaj: Tarta z łososiem . Jedyna

UgotujmyTo.pl
Panna cotta porzeczkowa 168

wtedy mniej za kg). Niestety po piątkowym grillu wybraliśmy się tam dość późno…;) Truskawki i maliny na których mi najbardziej zależało zostały już zebrane…:( Zebraliśmy więc trochę czerwonych i czarnych porzeczek i agrestu a ponieważ temperatura była powyżej 30 stopni nie zabawiliśmy tam długo… Czerwone porzeczki znikły w błyskawicznym tempie zaraz po zrobieniu zdjęć

UgotujmyTo.pl