Stanęłam kiedyś przed półką z warzywami strączkowymi i stwierdziłam: teraz albo nigdy! I zaczęła się fasolowa (i nie tylko) rewolucja w mojej kuchni. Próbuję ziaren, których
bistro mamaDorsz na bakłażanie . Składniki. 1 bakłażan mały 1 papryka duża 400 g dorsza filet 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 żółtko 1 łyżka soku z
Kulinarny karnet ChristopheraDeser według pomysłu moich dzieci, które nie miogą już doczekać się wakacji :) Składniki: galaretka truskawkowa 1 szt woda 1,5 szklanki budyń bananowy 1 szt mleko
głodny alergikSkładniki: 2 porcje 100 makaronu spaghetti, 1 puszka pomidorów w kawałkach, 100 g polędwiczki wieprzowej, 4 ząbki czosnku, 2 cebule szalotki, 2 łyżki sosu worcetershire, sól
Moniki SmakołykiSkąd pomysł na tytuł? Sama nie wiem. Może dlatego, że uwielbiam ten film. Może dlatego, iż uważam, że Szyc jako Silny jest po prostu genialny. A
bastalenaKolejna fajna nazwa... a czemu taka nazwa...trudno powiedzieć....surówka prosta wykonaniu i smaczna...polecam...Przepis z książki Kuchnia Polska.. 4-5 marchewek 2-3
Moje domowe kucharzenieTo jeden ze wspomagaczy "MISJA PŁASKI BRZUCH" Całkiem przyjemny spalacz tłuszczyku , czy naprawdę działa tego wam nie powiem bo co tam w środku się
FarmażonyDzień dobry! Wielokrotnie pisałam, że nie przepadam za kwaśnymi owocami. Nie lubię zbytnio agrestu, kwaśnych wiśni i właśnie porzeczek. Jednak skuszona prośbami męża postanowiłam przygotować coś
Pora coś zjeśćChodziły za mną od dawna, aż w końcu wszyscy się doczekaliśmy i wakacji, i obiecanych cudownych pancakesów..., czyli w sumie naleśników, tyle że trochę bardziej puszystych
Delicious TitbitsZachwycam się azjatyckimi słodkościami. Są niesamowicie wdzięczne i pomysłowe. Jakiś czas temu spotkałam się ze zdjęciem ciasta - sushi. Dzisiaj moja wersja azjatyckiego specjału :). Cukiernictwo w Azji
Przepisy AleksandryZapraszam na przepyszną i zdrową surówkę. Nam najbardziej smakuje podana do gulaszu po cygańsku (i nie przeszkadzają nam ogórki i w surówce i w sosie ;) ). Jeżeli
Przepisy AleksandryCurry , to potrawa, która często gości na naszym stole. Dzieci najbardziej lubią wersję z kurczakiem, mąż z owocami morza, a ja wegetariańską . Tym razem było po
Obiad za dychęOd kilku dni miałam chęć na danie z soczewicą , ale jakoś ciągle co innego wpadało mi pod rękę. Ale w końcu wpadła i soczewica;) Miałam zamiar
Zdrowa Kuchnia SowyJako że tuż za domem jest las a w lesie grzyby, mój mąż codziennie chodząc na spacer z psem przynosi mi ich kilka. Grzyby przerabiam, bo
Bernika - moj kulinarny pamietnikBarszcz na zakwasie to jak pewnie u większości z was rzecz obowiązkowa na świątecznym stole. Nie wymaga wiele pracy a efekt jest zawsze pyszny. W ciągu
Bernika - moj kulinarny pamietnikBardzo prosty sposób na aromatyczną marynatę do ryby . Jako, że jest pikantne nie trzeba ryby w niej długo trzymać .Wystarczy potem usmażyć rybę na maśle i
Buniabaje w kuchniDzisiaj przepis na czysty barszczyk. Idealny do krokietów bądź pierogów. Sam też jest pyszny - na pewno lepszy od tego kupionego w sklepie. Składniki : * pół kurczaka
Magiczne Życie MartyKolejna świąteczna propozycja. Tym razem uszka, będzie też zakwas domowy na barszczyk. Można je zrobić wcześniej i zamrozić by nie biegać w Wigilię. Zapraszam na przepis
Magiczne Życie MartyDzień dobry! Sezon na porzeczki już się dawno skończył, ale są inne małe owoce, które można wykorzystać chociażby maliny i żurawina. Przepis jest na tyle fajny
Pora coś zjeśćNiedawno robiłam roladki z karkówki i bardzo nam zasmakowały. Dziś, mając w ręku ładny kawałek karczku, pomyślałam sobie, że może zrobić z niego jedną, dużą roladę
Smaczna PyzaGąsówki fioletowawe czyli nagie to smakowite grzyby. Bardzo je lubię i chętnie zbieram jeśli na nie natrafię. Jakoś tak się stało, że na Podlasiu przez kilka
Smaczna PyzaKasza jaglana, jagły - najzdrowsza z naszych kasz. Znam ją i bardzo lubię, ale używałam raczej do wytrawnych dań. Jest świetna zamiast kuskusu w sałatkach czy zupach
Smaczna Pyzajest wyjątkowo sycące. Aczma - gruzińska wersja lasagne Lobiani – jeśli nie przepadacie na serem, a chcielibyście posmakować tej gruzińskiej pizzy warto spróbować lobiani. To „chaczapuri” z rozgniecioną czerwoną fasolą, przyprawioną cebulą, czosnkiem i kolendrą. Zajadałam się lobiani – to zdecydowanie mój smak, za którym już tęsknię. Lobiani - puri z czerwoną fasolą i przyprawami Lobio – danie z fasoli(...)Gruzji przygotowuje się często lobiani z resztek lobio – czyli dania z fasoli. Lobio przyrządza się zazwyczaj z czerwonej fasoli – czasem ma postać przypominającą naszą fasolkę po bretońsku, czasem bardziej przypomina pastę. Lobio przygotowuje się inaczej w zależności od kucharza i regionu – tutaj też warto popróbować w różnych miejscach. Możemy natrafić na lobio z pomidorami, z orzechami
Poezja smakuJeśli poszukujemy alternatywy dla czerwonego mięsa dziczyzna będzie doskonałym wyborem. Doskonale zastąpi ona nam wołowinę i jagnięcinę – i do tego jest też zdrowsza. Marynata: 2/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki octu balsamicznego 2 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki 4-5 gałązek tymianku 4-5 gałązek rozmarynu 4 zmiażdżone ząbki czosnku kilkanaście rozkruszonych jagód jałowca świeżo zmielony czarny pieprz(...)dużej misce wymieszać oliwę z oliwek z octem balsamicznym i konfiturą z czerwonych porzeczek. Dodać tymianek, rozmaryn, czosnek i jałowiec. Mieszaninę dokładnie wymieszać i dodać pieprz do smaku. Żeberka marynować w lodówce w przygotowanej mieszaninie przez około 2 godziny, szczelnie zamknięte. Pieczony czosnek: 1 duża główka czosnku oliwa z oliwek sól koszerna świeżo zmielony czarny pieprz Rozgrzać piekarnik lub grilla
naRuszciewartosc odzywcza i dietetyczna niz wieprzowina i wolowina. A najwieksza zalete stanowi szybkosc przygotowania smakowitego dania. Skladniki : -2 piersi z kurczaka -2 cebule -2 male papryki lub 1 duza czerwona papryka -sol,slodka papryka w proszku -pieprz czerwony -1/2 lyzeczki cukru -1 lyzka ciemnego octu winnego -maslo klarowane lub olej do smazenia Persi z kurczaka przykrywamy folia i lekko(...)piersi jeszcze rozmaryn.Jak ktos lubi moze dorzucic caly,zmiazdzony zabek czosnku.do cebuli z papryka dodajemy cukier i ocet winny.Mieszamy lopatka.Mieso polewamy wytworzonym sosikiem,Dodajemy lekko roztarty w mozdzierzu czerwony pieprz.Zmniejszamy ogien,przykrywamy calosc.Dusimy pod przykryciem jeszcze oklo 5 minut.Podalam z ziemniakami i jarmuzem. CZERWONY PIEPRZ wlasciwie nie jest w ogole pieprzem.Jest to Schinus Molle tzw.peruwianskie drzewo pieprzoweJest bardziej subtelny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Barszcz czerwony czysty na zakwasie... Intensywnie czerwony, mocno buraczany. Na domowym zakwasie , bez octu czy kwasku cytrynowego. W smaku przypominający nieco sok z kiszonych ogórków. Pełen aromatu czosnku i majeranku. Niezbędny na wigilijnym stole. Składniki: 1 kg buraków; 1,5 litra domowego zakwasu na barszcz czerwony ; 2,5 litra zimnej wody; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera(...)barszczu. Po dodaniu zakwasu i przypraw barszcz można uzupełnić wodą do wypełnienia garnka, wówczas wyjdzie go około 5 litrów. Ja korzystam z tego przepisu na domowy zakwas na barszcz czerwony. Barszcz czerwony na zakwasie na specyficzny smak, nieco przypominający sok z kiszonych ogórków i nie wymaga dodawania octu czy kwasku cytrynowego. Zakwas jest dość słony, więc należy uważać
Gospodyni MiejskaZłota mazurska rybka na soczewicy. Składniki. 4 szt. sielawa wędzona 1/2 szkl. soczewicy czerwonej 1/2 szkl. soczewicy zielonej 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1 ogórek małosolny 1 łyżka koperku 1 łyżeczka papryki słodkiej Wykonanie. Pomyślmy życzenie, to naprawdę złote rybki. Piękne ,prawda. Brzuszki sielawy rozchylić i usunąć ości. Chwytamy za kręgosłup i łatwo wyciągamy. Obie soczewice ugotować osobno(...)ostudzić. Obie papryki pokroić w drobną kostkę i dodać ,zieloną do soczewicy zielonej ,a czerwoną do czerwonej. Do zielonej dodać pokrojony ogórek, i posiekany koperek, a czerwoną posypać zmieloną słodką papryką. Wymieszać. Na półmisku układamy soczewicę czerwoną i obok zieloną i na każdej stawiamy złotą rybkę. Złota rybka - wędzona sielawa w sałatce z agrestem. Składniki. 4 szt. sielawa wędzona
Kulinarny karnet Christopherajednak bulion ,a ostatecznie użyłam cydru ( nie mylić z winem jabłkowym) zamiast calvadosa , jednak już bez rozcieńczania.Bardzo polecam ten sposób.Cydr sprawdził się również jako dodatek do duszenia czerwonej kapusty i pieczonych jabłek,także napoczętą butelkę zużyjecie w mig. Nie chcialabym przynudzać,ale jedno slowo jeszcze o gęsim smalcu.Ma on silne dzialanie rozgrzewające i od wieków jest stosowany jako(...)nagrzanej patelni skórą do dołu i powoli wytapiać tłuszcz.Po 10-15 minutach odwrócić uda i wytopić resztę tłuszczu.Tłuszcz odlać do naczyńka i pozostawić.Przyda sie do duszonej czerwonej kapusty Przysmażone uda ułożyć w naczyniu do zapiekania,koniecznie z przykrywką.Ponieważ nie miałam tak dużego naczynia,musiałam usunąć kości by zmieścić obie nogi Nastepnie wlać cydr i wstawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!skomponowanie „czegoś” z wykorzystaniem trzech składników: marchewki, ogórka kiszonego i jajka. W zasadzie nie miałam żadnego problemu, bo pomysł od razu mi się wyklarował. Moja Mama do zakwaszania barszczu czerwonego używa… soku z ogórków kiszonych, więc dlaczego nie iść właśnie tym tropem i nie dodać jeszcze ogórków i podać z jajkiem. Tak właśnie powstał – barszcz czerwony inaczej(...)kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy pokrojone ogórki – smażymy. Dodajemy pokrojony czosnek, a po chwili cebule i smażymy na niedużym ogniu. W międzyczasie przygotowujemy ziemniaki. Miałam ziemniaki z czerwoną skórką, więc po dokładnym wyszorowaniu, bez obierania, pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do wrzącego bulionu na niecałe 15 minut. Tuż przed końcem gotowania, do garnka dodajemy zawartość patelni z ogórkami, pokrojone
mojewypiekiinietylkoWielkanocne i czas farbowania jajek. Dziś kilka sposobów na barwienie jajek, które przetestowałam. Dzięki naturalnym barwnikom moje jajka miały kolor: brązowy - łupiny cebuli ciemny brązowy - herbata żółty - kurkuma niebieski - czerwona kapusta zielony - kurkuma a następnie czerwona kapusta Tego roku zabarwiłam białe jajka. Jajka miały czerwone pieczątki,ale w czasie mycia tusz ładnie się zmył. Białe jajka wyszły rewelacyjnie, zwłaszcza kolor(...)wywaru włożyć jajka, gotować je na małym ogniu przez 15 minut. Można też gotowym wywarem zalać ugotowane wcześniej jaka. Jajka zostawić w wywarze do uzyskania satysfakcjonującego koloru. Barwienie w czerwonej kapuście Barwiąc jajka w czerwonej kapuście otrzymamy jajka koloru niebieskiego. Aby jajka dobrze nabrały koloru trzeba je dość długo trzymać w wywarze. Najciemniejszy kolor uzyskałam mocząc jajka całą
Mama Gotujetocika. Rewelacyjne warstwy mielonego wołowego mięsa, warzyw i tortilli- przecież tort nie zawsze musi być słodki. 3 tortille o śr. 24 cm 500 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 2 pomidory 400 g pieczarek 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 150 g żółtego sera (w plastrach) 200 g czerwonej fasoli 250 g warzyw na patelnię Hortex 2 łyżeczki(...)koncentratu pomidorowego Przyprawy: Sól, Pieprz, Zioła prowansalskie, chili pieprz cayenne, słodka czerwona papryka Do dekoracji: pomidorki cherry, pietruszka, plastry cytryny Tortownica 24 cm Pieczarki kroimy w plasterki. Dusimy do miękkości z odrobiną oleju (pozwalamy aby płyn odparował). Czerwoną cebulę, pomidory oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Całość podsmażamy na patelni. W większym garnku lub patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mielone
VioletoweKucharzenieOsobiście jestem zwolenniczką zasady, że im mniej dodatków do pizzy, tym lepiej. Klasyczne włoskie danie prezentuję dzisiaj w nieco innej odsłonie. Tradycyjny sos pomidorowy zastąpiłam własnoręcznie przygotowaną konfiturą z czerwonej cebuli, mozzarellę- francuskim camembertem, dodałam też kilka orzechów pekan i zwieńczyłam dzieło kiełkami rzodkiewki. Gorąco zachęcam do wypróbowania pizzy w tej wersji. Z całą pewnością miło Was zaskoczy smakiem. Jest(...)szklanki mąki pszennej typ 500 1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży instant 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 300 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy Konfitura z czerwonej cebuli: 250 g czerwonej cebuli 50 g cukru 50 ml octu balsamicznego 200 ml czerwonego wytrawnego wina sok z 1/2 cytryny gałązka tymianku łyżka oliwy sól Dodatki: ser camembert orzechy
Smakowity Blog Kulinarnyzabawnych przekąsek na KinderParty. Podstawą jest najzwyklejszy chleb pszenny na starterze Tang Zhong, istotna jest za to zabawa ze wzorem i kolorami. Zielony kolor to herbata matcha, czerwony to sok z buraków, żółty to kurkuma; dla leniwców pozostają barwniki spożywcze. Przyznaję się, tym razem byłem leniwcem :-) ... Składniki (na bochenek 26 cm): 180 g Tang Zhong na mące pszennej chlebowej(...)mleka 5 g soli 10 g drożdży świeżych (lub 3 g drożdży instant) 30 g mleka pełnego w proszku 24 g masła lub oliwy 14g cukru barwniki naturalne zielony, czerwony i pomarańczowy Składniki na glazurę: 35 g cukru pudru 35 g masła 35 g roztrzepanego jajka 35 g mąki pszennej typu 550 Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki
Grahamka, weka i kajzerka