zupełnie inną, bardzo aksamitną konsystencję. Jest słony, ale pod koniec jedzenia wydaje się nawet lekko słodki - niesamowicie komponuje się z chrupiącymi ogórkami, słodkimi pomidorami, jędrną papryką i lekko pikantną czerwoną cebulą - mniam! Sałatka szopska (dla 2 osób): 1 ogórek zielony 1 duży pomidor połowa papryki czerwonej lub zielonej połowa czerwonej cebuli ser sirene (lub inny ser solankowy) do posypania(...)palcach ser sirene (lub inny solankowy). Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec całość polewamy oliwą oraz octem i doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie mieszamy. Gotowe! W swoim daniu nie mam czerwonej cebuli, gdyż nie mogę jej jeść na surowo, ale sałatka i bez niej jest pyszna. Kjufte można podać z ljutenicą (coś jak ajvar), czyli pikantną pastą z papryki (nie mniej
Cooking MonsterWiecie, bardzo lubię przedświąteczny czas. Wszędzie są choinki, w radio nadają klimatyczne i radosne piosenki, a w domu unosi się zapach różnych pyszności. Zimowe dania nie
Czerwona Porzeczkażadnych butów przed przemoknięciem. Póki co jednak postanowiłam zamknąć w słoiczkach coś jeszcze. Pomarańcze! Przecież właśnie teraz są najlepsze! A już niedługo rozpocznie się sezon na moje ulubione: czerwone. Są nieco słodsze, ale przede wszystkim chodzi o ich niemal krwawą, niezwykle intensywną barwę. Uwielbiam je! Przepis podpatrzyłam u Małgosi , i nie zawiodłam się. Konfitura pachnie obłędnie(...)dodatkowo na końcu języka zostawia odrobinę pieprznego smaku. Coś wspaniałego! Moje pomarańcze, niestety, były słabo czerwone, ale jeśli znajdziecie prawdziwie krwiste, Wasze konfitury będą czarowały kolorem. A jeśli nie możecie znaleźć akurat tej odmiany, zróbcie ze zwykłych. Też będzie pysznie! Konfitura z czerwonych pomarańczy z różowym pieprzem Składniki: (na 4 słoiczki po 150 ml) 2 kg czerwonych pomarańczy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNajpierw zainteresowała mnie nazwa ciasta, a potem spodobała mi się ta orzechowa pierzynka na wierzchu. Co prawda ciasto nie ma nic wspólnego z sękaczem, ale warto
Czerwona Porzeczkazakwalifikować do kategorii „ przepis na szybki obiad ”, to jednak z pewnością nie musimy przeznaczać na nią ani wielkiego wysiłku, ani połowy popołudnia lub wieczoru. Kaczka po tajsku z czerwonym curry 2015-02-01 20:23:24 Oryginalne w smaku i świetnie prezentujące się danie w klimacie kuchni tajskiej. Pomimo to łatwe i mało czasochłonne w przygotowaniu, a przez to doskonałe(...)dzień jak i na bardziej wymagające okazje. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 nogi lub piersi z kaczki (600-800g) – patrz też uwagi 2 łyżki (40g) czerwonej pasty curry 200g liczi z puszki 200g pędów bambusa 100ml bulionu 150ml mleczka kokosowego 1 średnia papryczka chili 2 kawałki trawy cytrynowej duża garść bazylii tajskiej kilka łyżek soku
Kulinarna Pokusakilka propozcyji na dania, które możecie przygotować na świąteczny stół. Igor Antoszewski i Michal Wester - zdobywcy I miejsca - przygotowali dla Was pyszną kaczkę z puree z topinamburu i czerwoną kapustę oraz krem z buraka z kozim serem i chrzanem. Kaczka z pewnością będzie odpowiednią propozycją na obiad pierwszego dnia świąt, a krem z buraczków może zastąpić tradycyjny barsz wigilijny! Zdobywycy(...)Krzesiński - przygotowali filet z pstrąga na cukinii z sosem buerre blanc, a Przemysłam Kopania i Kamil Przewdziecki - zdobywcy III miejsca - przygotowali łososia a’la Ceviche. Kaczka / topinambur / czerwona kapusta (Igor Antoszewski, Michał Wester) Składniki na 4 porcje: Kaczka: 2 piersi z kaczki, sól, pieprz Puree z topinamburu: 200 g topinamburu, 80g masła, 100 ml mleka, sól, pieprz Chipsy
Plate of Joyłączący ciekawe smaki oraz efektowne wykonanie. Daje również możliwość zachęcenia małych niejadków do zjedzenia owoców bo które dziecko nie skusi się na galaretkę :) Składniki - 2 galaretki ( np. żółta i czerwona ) - 300 g waniliowego serka homogenizowanego - 1 łyżeczka żelatyny - banan Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć(...)bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Czerwoną galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Ostudzić i rozlać do 4 wysokich pucharków. Pucharki ustawić w lodówce pod skosem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody, wymieszać z serkiem. Serek wyłożyć
Świat Smakubrązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Farsz: mięso mielone (użyłam mięsa z jednej piersi kurczaka) pół papryki pół puszki kukurydzy pół puszki czerwonej fasoli pół czerwonej cebuli 3 pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego pół łyżeczki soli 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta chilli (w zależności(...)przyprawami oraz wyciśniętym czosnkiem. Dodać posiekane warzywa i przecier pomidorowy. Smażyć kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodać kukurydzę i fasolę. Smażyć jeszcze kilka minut. Salsa: 1 pomidor 1/3 małej czerwonej papryki 1/3 czerwonej cebuli sok wyciśnięty z 1/4 limonki szczypta pieprzu szczypta soli ząbek czosnku pół łyżeczki cukru trzcinowego Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Dodatkowo: starty żółty ser, śmietana Przed podaniem
Bulliodzisiejszy obiad polecam pyszny gulasz paprykowy z wołowiną. Do przygotowania gulaszu użyłam przyprawy Czubrica czerwona, którą otrzymałam od sklepu SKWORCU . SKŁADNIKI: 60 dag pręgi wołowej, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 1/2 papryczki chilli, 2 łyżki masła, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, szczypta pieprzu cayenne, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka(...)czubricy czerwonej ze sklepu SKWORCU , 1/2 łyżki mąki, sól, pieprz czarny. PRZYGOTOWANIE: 1. Pręgę wołową kroję w grubszą kostkę. Oprószam mąką. Na maśle podsmażam mięso. 2. Do mięsa wlewam 1,5 litra wody. Dodaję liście laurowe, ziele, paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Gotuję ma małym ogniu godzinę. 3. Paprykę kroję w kostkę. Papryczkę chilli drobno siekam. Cebulę kroję
Tradycyjna kuchnia Kasikanapeczek z szynką Iberico i pomidorami Kolejne Emilio Moro 2010 – ( 100% Tempranillo dojrzewa 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego) to już zdecydowanie więcej aromatów owocowych – głównie czerwonych owoców oraz lekkie nuty czekolady i kawy. Skoncentrowane, gęste, dobrze zrównoważone o bardzo przyjemnie wtopionym łagodnym garbniku. Malleolus 2009 - ( 100 % Tempranillo dojrzewa 18 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego(...)nosie wino to jest bardzo intensywne, aromatycznie dżemowe. Wyczuwalne są w nim aromaty czerwonych owoców, goździków, kawy. Charakteryzuje się dobrą soczystą taniną i przyjemną kwasowością. Wino eleganckie i dobrze pasujące do roladek z bekonu wypełnionych smażonymi daktylam Krem z ciecierzycy z bekonową posypką Malleolus de Valderramiro 2009 ( 100 % Tempranillo dojrzewa 18 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego ) wino
królestwo garówPyszny lekki i pożywny deser, a do tego mega pozytywnie zielony! ;) Polecam!:) Składniki: 3 sztuki dojrzałych kiwi jogurt naturalny 300g (najlepiej gęsty) płatki owsiane ziarna słonecznika
Czerwona PorzeczkaJak się nie ma weny do gotowania, trzeba się wybrać na targ z warzywami i owocami, tam rodzą się najlepsze pomysły :D Zapraszam na bardzo prosty
Czerwona PorzeczkaTrzeba było coś dogotować do pozostałej części polenty Pikantne Meksykańskie Chilli con carne SKŁADNIKI: 250 g czerwonej fasoli i kukurydzy z puszki 500 g mięsa mielonego wołowego 2-3 czerwone papryczki chilli 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę) 1 cebula (pokrojona w kostkę) 1 lyżka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 2 liście laurowe, oregano(...)sól, pieprz, pieprz cayenne Mięso podsmażyć na oliwie z cebulą i czosnkiem, a następnie dodać z chilli i czerwoną papryka. Następnie dodać pomidory z puszki i gotować pod przykryciem jakieś 15-20 minut. Na koniec dodać fasole i kukurydze i pogotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą, oregano i pieprzem cayenne. Konsystencja powinna być dosyć gęsta. Chili
MarciochaKucharzyProste potrawy potrafią zachwycić, dziś eksperymentowałam ze śledziami. Smak korniszonów i czosnku, delikatnej szalotki i czerwonej cebuli w połączeniu z kawałkami śledzi zadowoli każdego miłośnika intensywnych smaków... ŚLEDZIE W SOSIE CZOSNKOWYM- proponuję z dodatkiem chrupiących bułeczek prosto z piekarnika. SKŁADNIKI: 4-5 płatów śledzi w zalewie octowej SKŁADNIKI SOS: 3-4 ząbki czosnku 1 szalotka 1 cebula czerwona(...)jogurtu naturalnego 1 i 1/2 łyżki majonezu Winiary świeżo mielony pieprz czarny, sól do smaku WYKONANIE: śledzie pokroić w paski SOS: czosnek przecisnąć przez praskę, szalotkę i 3/4 cebuli czerwonej, korniszony pociąć w drobną kostkę, resztę cebuli czerwonej kroimy w krążki posypujemy cukrem i solą (do zmożenia), cebula będzie dekoracją półmiska, dodać majonez, jogurt naturalny, wymieszać, połączyć ze śledziami. SMACZNEGO
Kuchnia Beatyswoimi kolorami, o każdej porze roku przypomni Nam wakacyjne, letnie chwile. Kolorowa sałatka - samo zdrowie Składniki na dwie porcje 2 garście rukoli 4 łyżki serka wiejskiego 1 czerwona cebula 2 pomidory 1/2 czerwonej papryki sól pieprz kolorowy mielony 2 łyżki jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE: Listki rukoli układamy na talerzach. Na rukolę wykładamy serek wiejski. Pomidory obieramy i kroimy(...)ćwiartki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Czerwoną paprykę kroimy na drobne kawałeczki. Warzywa dowolnie układamy na talerzu. Na wierzch dajemy po łyżce jogurtu. Całość posypujemy sola i pieprzem kolorowym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki