serka homogenizowanego ( ja miałam o smaku bananowym), 90g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2-4 łyżki mleka ( w zależności jak gęste ciasto wychodzi). Polewa: 28g rodzynek, 100g czekolady mlecznej, 60ml mleka. Przygotowanie: Składniki na ciasto razem dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię i smażyć placuszki bez tłuszczu, z obu stron do zarumienienia. Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej
W kuchni u Moniki500ml mleka 70g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki proszki budyniowego waniliowego 250g masła DODATKOWO: 200g herbatników puszka masy kajmakowej polewa czekoladowa (z 1 mlecznej i 1 gorzkiej czekolady) Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na dwie części. Jedną schować do lodówki, drugą rozwałkować na wielkość formy, piec w 180'C około 15 minut. Z drugą postąpić podobnie(...)jeden placek, posmarować połową kremu, przykryć warstwą herbatników. Na to wyłożyć całość masy kajmakowej, przykryć drugą warstwą herbatników. Na nich rozsmarować pozostały krem, przykryć drugim plackiem. Polać rozpuszczoną mieszanką czekolad. Ciasto najlepiej smakuje na drugi, a nawet na trzeci dzień, kiedy placki zmiękną od kremu
Cakes By Kejtłyżeczki kawy rozpuszczalnej pół szklanki wody 1,5 łyżeczki cukru Dodatkowo: opakowanie herbatników kakaowych (ok. 25sztuk) opakowanie herbatników maślanych (ok. 25 sztuk) pół słoiczka powideł śliwkowych starta czekolada lub słodkie kakao do posypania Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie, ciągle ubijając dodajemy cukier. Kolejno dodajemy żółtka i miksujemy(...)ciemnych herbatników. Bita śmietana: Schłodzoną kremówkę ubijamy. Następnie dodajemy Śnieżki. Ubitą śmietanę wykładamy na ciemne herbatniki. Chłodzimy. Następnego dnia wierzch posypujemy kakao (typu Nesquik lub Puchatek) lub startą czekoladą. SMACZNEGO! ;) Podany przepis pochodzi z bloga Zjem to! . Dodałam kilka swoich niewielkich zmian
Czerwona Porzeczkaogródku obrodziła że HO HO!!. Składnki 1 ciasto francuskie 1 litrowy słoik uduszonych jabłek ( lub 2 kg jabłek + 4 łyżki cukru) garść rodzynek 1/2 łyżeczki cynamonu. 1/2 czekolady ( nie koniecznie) 1 jajko Wykonanie Jeśli nie mamy gotowych jabłek uduszonych to trzeba je zrobić . Umyte jablka obieram i kroję w drobne cząstki wrzucam do rondla dodaję 4 łyżki cukru(...)kroje na pierścienie szerokości ok 2 cm. Ukladam na blasze i smaruję każdy rozbitym jajkiem . Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut . Gotowe zawijańce smaruję rozpuszczoną czekoladą . Smacznego
Eli GotowanieRożki to moje ulubione ciastka . Dość łatwe w wykonaniu i bardzo smaczne Składniki 100 g mąki 150 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru kryształu 3 jajka 1/2 gorzkiej czekolady 1/4 l śmietany kremówki 1 serem mascarpone truskawki Wykonanie 1 . Jajka wbić do miski dodać 100 g cukru pudru ,miksować . partiami wsypywać mąkę cały czas miksować(...)stroną łyżki uformować krążki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec az ciasto się zrumieni. 5 . Upieczone placki zdejmować z blachy i od razu formować rożki. 6 . Czekoladę rozpuścić i maczać w niej brzegi ostudzonych rożków. 7 . do miski wlać śmietanę dodać pozostałą część cukru pudru . Ubijać mikserem aż zgęstnieje . Dodać serek mascarpone ,wymieszać . 8. Truskawki umyć
Eli Gotowaniemokro :] Proponuję Wam zatem coś zdecydowanie dla zakochanych, a przy okazji idealnie pasującego na czekoladowy weekend. Mus czekoladowy (porcja na 4 mały bądź 2 duże deserki) 100g gorzkiej czekolady (70% kakaa) 50g cukru pudru 2 jajka 30ml mleka Czekoladę połamać na kosteczki i razem z mlekiem wrzucić do metalowej miseczki. Ustawić na garnku z gotującą się wodą, rozpuścić wszystko
Przepysznik - BLW i nie tylkoCantuccini 1/2 szkl. cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. migdałów 100g gorzkiej czekolady 50g rodzynek zapach pomarańczowy Migdały sparzyć, obrać ze skórek i pokroić na dość duże kawałki. Czekoladę pokroić w niedużą kosteczkę. Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać cukier
Przepysznik - BLW i nie tylkotygodni, ponieważ w swoich zbiorach miałam bardzo fajny przepis, którym chciałam się z Wami podzielić, pasuje idealnie do tej akcji. Jak się okazuje, nie tylko my dziś mówimy o czekoladzie, także w moim ulubionym Antyradiu Paweł Loroch rozmawia dzisiaj z mistrzem cukierniczym pracującym w Wedlu, Januszem Profusem. Muszę powiedzieć, że naprawdę smakowicie się tego słucha. A teraz zapraszam(...)łyżkę kremu i obsypać odrobiną płatków migdałowych, złożyć na pół i jeszcze raz na pół. Z wierzchu również można posypać płatkami i jeśli ktoś lubuje się w dużej ilości czekolady, można jeszcze wierzch polać sosem czekoladowym. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkotakie dni, kiedy człowiek najchętniej pożarłby w całości tabliczkę czekolady, albo i dwie. Są takie dni, kiedy przemożna chcica na „coś słodkiego” albo „małe Conieco” opanowuje już nie tylko cały nasz umysł, ale i każdą komórkę naszego ciała. Są takie dni, które w całości spędzamy na dworze, grzebiąc się po czubek głowy w śniegu, a potem wracamy do domu przemarznięci(...)zapomnielibyśmy o zdrowej diecie, bo z półki sklepowej kusi piękny słoiczek z orzechami na etykietce. Nie martwcie się, dzisiejszym przepisem poratuję was słoiczkiem pyszności, która spokojnie zastąpi dwie tabliczki czekolady, będzie wspaniałym „małym Conieco” dla najbardziej nawet wybrednych Kubusiów, wspaniale będzie się komponować z herbatą i wreszcie, będzie zdrowa i pyszna! Domowa „nutella” czyli kakaowy krem na bazie daktyli
Przepysznik - BLW i nie tylkoSmakołyk znakomity dla maluchów, którym nie wolno jeść jajek ani pić krowiego mleka. Budyń kokosowo-ryżowy 1 szkl. mleka kokosowego 30g płatków ryżowych 1 banan wiórki kokosowe starta gorzka czekolada Mleko zagotować, zmniejszyć ogień i wsypać płatki ryżowe. Gotować na najmniejszym ogniu aż zgęstnieje, około 5-7 minut, na koniec można jeszcze zblendować, żeby budyń był gładki. Banana pokroić(...)plasterki i rozgnieść widelcem na papkę (można odłożyć kilka plasterków do przystroju), wymieszać z gotowym budyniem. Przystroić plastrami banana, obsypać wiórkami kokosowymi i startą gorzką czekoladą. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoalbo klonowego, ewentualnie cukier kokosowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej jogurt naturalny (200g) 3 jajka 100g roztopionego masła 1/2 laski wanilii tabliczka dobrej gorzkiej czekolady (80 bądź 85% kakaa) 200g świeżych bądź mrożonych malin Zgodnie z muffinkową sztuką, potrzebujemy dwóch misek. Do pierwszej wsypujemy wszystkie suche składniki, przesiewając je przez sitko. Do drugiej wrzucamy składniki(...)miotełki, ale łyżka też da radę. Następnie do mokrych wsypujemy suche i szybko mieszamy. Konsystencja powinna być gęsta i lekko ciągnąca (to przez jogurt), na koniec wsypujemy posiekaną gorzką czekoladę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Do każdej papilotki bądź silikonowej foremki (polecam je bardzo, bo muffinki w ogóle do nich nie przywierają!) nakładamy łyżkę ciasta, następnie wciskamy dwie malinki
Przepysznik - BLW i nie tylkołyzki zimnej wody jogurt grecki (200g) twarożek (180g) ale jeśli będzie kilka gram więcej nc sięnie stanie 10 dag cukru pudru kilka listków mięty 30 - 40 dag truskawek czekolada w młynku do dekoracji Przygotowanie; Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy a następnie wykładamy forme do tarty(wcześniej wysmarowaną masłem). Nakłuwamy widelcem i obciążamy porcelanowymi kulkami , grochem, ryzem(...)limonki. Tarte smarujemy cienką warstwą kremu, układamy na całej powierzchni pokrojone w plasterki truskawki a następnie pozostała masą je przykrywamy. Na wierzchu dekoracyjnie układamy kilka truskawek, dekorujemy czekolada i miętą. Ciasto najlepiej jak zostawimy na około godzine aby nieco zmiękło, ale od razu tez możemy zaczać pałaszować. Podane składniki sa na tarte o wymiarach 30cm. Więc jeśli macie mniejszą
Radość kipiąca uśmiechem.słodkie. Zapakujecie je do lunchboxa do pracy, swoim dzieciom w szkolne plecaki, albo zabierzecie jako szybką słodką przekąskę na rowerową wycieczkę. Oscar Pischinger, wiedeński cukiernik i właściciel firmy produkującej czekoladę, w 1881 wymyślił wafle przekładane czekoladowym kremem. Stąd pierwotna nazwa. Dzisiaj jego firmy dawno już nie ma, ale sama marka – Pischinger Torte – została. Oryginalne wafle kupicie w Wiedniu(...)kiedyś torcik był naprawdę pysznie czekoladowy, kruchy, rozpływał się w ustach… Musicie mi uwierzyć na słowo. Dzisiaj to już nie to samo. Mam wrażenie że to plastik w kolorze czekolady z cukrem i tekturowe, słabo wypieczone wafle. Najlepszy robiła moja babcia – jej przepis zachował się w domu w jakimś notatniku. Nie mam go teraz pod ręką, ale pamiętam mleko
Karo in the KitchenNaleśniki: · mąka pszenna 2 szkl · mleko 1 szkl · woda gazowana 1 szkl · jajka 3 szt · sól FARSZ: · twaróg 400 g · cukier waniliowy · smietana 18% · cukier SOS: · czekolada mleczna 1/2 tabl · czekolada deserowa 1/2 tabl · masło 2 łyżki · woda 2 łyżki Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jesli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Smażymy ciasto na rozgrzanej patelni
Camilla w kuchni