tortowej), 100 g masła, 5 jaj średniej wielkości ( jeżeli jajka są duże, dać 4szt - po wybiciu powinno być ok. 260 g). Ponadto: cukier puder do posypania, nutella (lub inna czekolada tego typu) lub marmolada. Przygotowanie: Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści i woda zagotuje, zmniejszyć ogień. Jednym, zdecydowanym ruchem wsypać mąkę, cały czas(...)stopni i piec ok.25 min. Gdy podkowy ostygną przekroić je na pół (koniecznie musi być dobry nóż, ja miałam z ząbkami). Do środka nałożyć nutellę (lub inną czekoladę tego typu) i złożyć. Wierzch posypać cukrem pudrem. Smacznego
W kuchni u MonikiPonadto: 3 galeretki o smaku agrestowym, 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym, 500ml śmietanki 30%, puszka mleka zagęszczonego słodzonego ( 530g), 1 galaretka w kolorze czerwonym ( smak dowolny), 5 kostek mlecznej czekolady, 15g cukru wanilinowego, puszka brzoswiń w syropie ( 250g), 2 opakowania śmietan fix. Przygotowanie: 1. Galaretkę w kolorze czerwonym ( smak dowolny) rozpuścić w 250ml wody i pozostawić do ostygnięcia. Ostygniętą galaretkę(...)warstwy. 6. Na ubitą śmietankę poukładać serca z galaretek. Z papieru do pieczenia wyciąć tyle serc ile jest w tym kształcie galaretek i położyć na nie. Zetrzeć na ciasto czekoladę na tarce o małych oczkach. Ściągnąć papiery z serc. Włożyć ciato do lodówki na całą noc lub po prostu na kilka godzin. Smacznego
W kuchni u Monikigalaretki o smaku truskawkowym, 2-4 łyżki cukru. Masa śmietanowa: 284ml śmietanki kremówki , 2 łyżki cukru pudru, 2 opakowania śmietan fix ( można pominąć). Do dekoracji: 8 kostek mlecznej czekolady, kilka czekoladowych kulek, można również ozdobić gałązką świeżej mięty. Przygotowanie: Spód: Ciastka włożyć do woreczka ( najlepiej by był on mocniejszy) i uderzając wałkiem rozdrobnić - również można rozdrobnić je swoim sposobem. Masło(...)Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier puder i śmietan fixy. Masę wyłożyć na stężałą masę serową. Pozostawić w lodówce na kilka godzin. Dekoracja: Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i poukładać czekoladowe kulki. Na środek można położyć gałązkę świeżej mięty. Smacznego
W kuchni u Monikizabawy troszeczkę, no chyba, że ma się ekspres ciśnieniowy, który pozostaje w sferze moich marzeń :) Tak wyglądają normy oryginalnej kawy cappuccino . Zwykle podawana jest ze szczyptą kakao lub sypkiej czekolady, rzadziej z bitą śmietaną lub lodami. Tradycyjne włoskie ma dokładnie 150 ml objętości, podawane jest w uprzednio podgrzanej filiżance, zwykle białej, aby podkreślić orzechowy kolor napoju. No to jak już(...)wymieszać, a potem tylko przesypać do słoika. Więc nad wykonaniem rozwodzić się nie będę. Podpowiem Wam,że niezłe jest również z dodatkiem startej na tarce o drobnych oczkach czekoladą mleczną. Z dodatkiem cynamonu, albo kardamonu, albo przyprawy do kawy, która zawiera obie te przyprawy. Ta mieszanka nie jest mocno słodka, więc jak ktoś pija słodką kawę niestety musi sobie dosłodzić
Blondynka Gotujeczym będziecie mogli przeczytać w kolejnych postach. Paweł Małecki to chodząca encyklopedia cukiernicza z wieloletnią praktyką. W połączeniu z bogatą ofertą świeżych warzyw i owoców, przypraw, czekolad, środków żelujących i innych akcesoriów potrzebnych do przygotowania przetworów - dostępnych w sklepach Lidl Polska - mamy przekonywujący zestaw motywacja-inspiracja :). Zaraz po zakończeniu kilkugodzinnych warsztatów późno wieczorem, mieliśmy ochotę biec do sklepu(...)pomarańczy i cynamon. Gorące powidła rozkładamy do słoików. Jabłka karmelizowane - 5 składników, trochę czasu i kolejny genialny, domowy dodatek do ciast i deserów trafia na półkę :) Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną to ciekawa alternatywa dla nutelli (i nie tylko :) ) Pyszny mus jabłkowy z brzoskwiniami z dodatkiem imbiru to zdecydowanie nasz faworyt. Były też tosty francuskie w wersji luksusowej
SzczyptaSmaQherbatników 4 łyżki rozpuszczonego masła MASA SEROWA: 500g mielonego twarogu 200ml mleczka kokosowego 100g wiórków kokosowych 2 jajka 100g cukru pudru 20g budyniu śmietankowego lub kokosowego POLEWA: 100g czekolady 2 łyżki mleczka kokosowego 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania Przygotowanie: SPÓD: W blenderze zmielić wafelki i herbatniki, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieść dobrze(...)Wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Upiec w 170'C przez około 50 minut - wierzch ma być delikatnie zarumieniony. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Sernik nie urośnie i nie opadnie :) POLEWA: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając mleczko kokosowe, wylać na wierzch sernika, posypać wiórkami
Cakes By KejtSkładniki: 120g miękkiego masła 120g cukru (użyłam jasnego brązowego) 1 żółtko 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g poszatkowanej czekolady (użyłam gorzkiej) 2 szklanki płatków kukurydzianych 1. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać żółtko, wymieszać do połączenia składników(...)maślaną masę przesiać mąkę i kakao, dodać proszek do pieczenia, wymieszać mikserem (ma powstać gęsta kruszonka, patrz FILM ). Dodać poszatkowaną czekoladę, płatki kukurydziane i wymieszać rękoma. 3. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę między ciasteczkami zachować odstępy). Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji
Mała Cukierenkaoleju 3 łyżki kakao 100 ml wody 1 jabłko Masa serowa 250 g sera twarogowego z wiaderka 50 g cukru trzcinowego 1 budyń waniliowy Winiary cukier wanilinowy Winiary czekolada, krokant, powidła śliwkowe Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Jabłko obieramy i kroimy w grube plastry. Żółtka ucieramy z cukrem aż masa zrobi się biała(...)blat aby powierzchnia ciasta się wyrównała. Pieczemy ciasto około 40 minut w 170 stopniach. Wystudzone ciasto kroimy na pół, jedną część smarujemy powidłami, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypujemy migdałowym krokantem. Smacznego. The post Ciasto łaciate z jabłkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjeszcze do tego maliny to już całkowita rozkosz podniebienia. Składniki: 1/2 l mleka 1 szklanka płatków owsianych górskich 2 łyżki miodu lub cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki pokruszonej czekolady maliny Wykonanie: Mleko wlać do garnka, wsypać płatki i gotować stale mieszając (lubią się przypalać) Kakao rozrobić z odrobiną ciepłego mleka i wlać do gotującej się owsianki. Po ugotowaniu wymieszać(...)miodem i wlać do miseczek. Posypać pokruszoną czekoladą i podawać z malinami czekoladowa owsianka
O kuchni z uczuciemłtka 2 szklanki gotowej masy makowej z bakaliami 1 szklanka migdałów bez skórek, zmielonych na proszek 50 g ciemnej gorzkiej lub mlecznej czekolady, roztopionej 2 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Masa serowa : 500 g śmietankowego sera twarogowego zmielonego na serniki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 - 150 g drobnego(...)Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Czekoladowa masa makowa: Masło utrzeć mikserem z żółtkami. Masę makową wymieszać ze zmielonymi na proszek (np. w młynku do kawy) migdałami, roztopioną czekoladą i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia (jeśli go używamy) oraz likierem. Delikatnie połączyć z utartą masą, odłożyć 1/4 masy a resztę wyłożyć na spód formy
cucinareśmietanki kremówki 30% bardzo zimnej 4 czubate łyżki cukru pudru 600 g serka mascarpone najlepiej włoskiego schłodzonego (również użyłam mascarpone z Biedronki) 1 biała czekolada roztopiona w kąpieli wodnej (100 g) 1 szklanka sezonowych owoców użyłam truskawek 2 galaretki owocowe ja użyłam truskawkowych Wykonanie : Formę o średnicy 27cm z odpinaną obręczą wysmarować tłuszczem. Herbatniki(...)ubić na sztywną pianę. Ubijając dodawać po jednej czubatej łyżce serka mascarpone. Namoczoną żelatynę rozpuścić szybko mieszając w około 1/4 szklanki gorącej wody. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą, a następnie z rozpuszczoną, ostudzoną ale lekko ciepłą żelatyną. Masę wyłożyć na spód z herbatników i wstawić do lodówki. Galaretki rozpuścić w 0.75 l wrzącej
cucinaretortowej) Przełożenie: • kilka łyżek powideł śliwkowych Polewa: • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% - 36% • 1 łyżka kawy zbożowej np. Inki • 100 g mlecznej czekolady (lub gorzkiej) Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 175 stopni, ja piekłam w termoobiegu przy 150 stopniach. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. W szerokim garnku na małym ogniu roztopić(...)wody, chwilkę pogotować na małym ogniu. Przełożony piernik polać polewą: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić. Jeśli chcemy aby piernik był wilgotny i smaczny przez kilka dni możemy go trzymać w pojemniku na ciasto z pokrywą. Zapraszamy
cucinareniesolonego 250 g cukru pudru skórka starta z 2 pomarańczy skórka starta z 1 cytryny 5 jajek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub brandy (ja użyłam nalewki z pigwy domowej roboty ) cukier puder do posypania Wykonanie : Piekarnik nagrzać do do temperatury(...)rkę z pomarańczy i cytryny, następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Wymieszać szpatułką z resztą mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę oraz likier (u mnie nalewkę), wymieszać na jednolitą masę. Połączyć z bakaliami i przełożyć do formy. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w środkowej części piekarnika, lub do czasu aż patyczek
cucinare