czekolada - 27946 przepisów (strona:977/1864)

Crunchy z bananami i cynamonowym musem jabłkowym 201

owocowych smaków. A Wy z jakimi dodatkami lubicie jeść jogurt naturalny? Składniki: 6 łyżek crunchy łyżeczka rodzynek pół banana 2 jabłka łyżeczka cukru waniliowego pół łyżeczki cynamonu kostka gorzkiej czekolady 100ml gęstego jogurtu naturalnego     Przygotowanie: Crunchy wsypujemy do miseczki. Łączymy je z rodzynkami i pokrojona ostrym nożem kostkę czekolady (można zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Wsypujemy

ChilliJemy
Tort czekoladowo - wiśniowy 186

czekoladowo - orzechowy: 250 g kremu czekoladowo- orzechowego (podobny do nutelli)  (klik) 200 g margaryny (miękkiej) Dodatkowo: 200 g wydrylowanych wiśni ze spirytusu np. z nalewki 100 g gorzkiej czekolady Rurki czekoladowe do dekoracji Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier.  Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, miksujemy(...)śmietanowego. Wykładamy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Nasączamy go powstałym sokiem po odsączeniu wiśni ze spirytusu. Ciasto smarujemy kremem czekoladowo – orzechowym. Przykrywamy ostatnim biszkoptem. Wierzch i boki wykańczamy resztą śmietany. Czekoladę rozdrabniamy w rozdrabniaczu, dekorujemy wierzch tortu. Na bokach tortu układamy połówki czekoladowych rurek. Na wierzchu dodatkowo możemy wyłożyć wiśnie

VioletoweKucharzenie
Wiosenne kwiecie 223

łychą. Gdy się ładnie wszystko połączy i w smaku będzie nam odpowiadać, to wstawiamy do lodówki na ok 20-30 min, co pozwoli wiórkom zmięknąć. Dodatkowo potrzeba nam będzie czekolada do zdobienia lub polewa, którą zwieńczymy nasze kwieciste dzieło. Co teraz? Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy środki naszych ciastek. Następnie polewamy czekoladą/polewą i obsypujemy

Karczma Honorietty
Ciasto wuzetka 520

łyżek cukru pudru (ja dodałam 5 łyżek, proszę dosłodzić do smaku) 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 4 łyżeczki żelatyny Polewa: 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 200g gorzkiej czekolady 50g masła Dodatkowo: 8-10 łyżek dżemu morelowego (możemy użyć malinowego, wiśniowego, dobrze jak będzie kwaskowaty) Do ozdoby: około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru(...)Gotowy krem wyłożyć na biszkopt w blaszce. Wyrównać i przykryć go drugim kawałkiem ciasta. Wierzch biszkoptu posmarować dżemem. Polewa: 9. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i masło. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa stanie się jednolita (nie gotować!). Zdjąć z ognia i polewę odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Następnie polać nią

Mała Cukierenka
Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią 233

łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka cukru 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego 100g poszatkowanej gorzkiej czekolady     1. Blaszkę o wymiarach 29x16cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Cukinię zestarzeć na tarce z dużymi oczkami. Zalać ją kawą i odstawić na około 10 minut(...)jajka. Wlać olej, dodać ekstrakt lub aromat, wymieszać. Dodać osączoną cukinię, wymieszać. 6. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko łyżką lub szpatułką. Na końcu dodać poszatkowaną czekoladę, wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 7. Ciasto podawać pokrojone na grube plastry. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Ciasto wuzetka 701

łyżek cukru pudru (ja dodałam 5 łyżek, proszę dosłodzić do smaku) 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 4 łyżeczki żelatyny Polewa: 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 200g gorzkiej czekolady 50g masła Dodatkowo: 8-10 łyżek dżemu morelowego (możemy użyć malinowego, wiśniowego, dobrze jak będzie kwaskowaty) Do ozdoby: około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru(...)Gotowy krem wyłożyć na biszkopt w blaszce. Wyrównać i przykryć go drugim kawałkiem ciasta. Wierzch biszkoptu posmarować dżemem. Polewa: 9. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i masło. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa stanie się jednolita (nie gotować!). Zdjąć z ognia i polewę odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Następnie polać nią

Mała Cukierenka
Tarta czekoladowo – migdałowa 182

wiadomo jak wielkich pieniędzy i kupować tony składników, żeby ugotować lub upiec coś smacznego. W kuchni mniej również znaczy więcej! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 100 g gorzkiej czekolady – 100 g masła – 60-80 g cukru – 1 laskę wanilii ( ziarenka) – 100 g mielonych migdałów – 2 jajka – 1 łyżkę mąki (można pominąć) – 1 łyżeczkę(...)proszku do pieczenia W kąpieli wodnej stopcie masło i czekoladę po czym ostudźcie. Dodajcie cukier, wanilię i całość wymieszajcie. Wbijcie jajka (można je roztrzepać, żeby łatwiej było połączyć składniki) i porcjami wsypujcie mąkę migdałową wraz z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając (najlepiej łyżką). Gotowe ciasto przełóżcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczcie w 160 stopniach przez

Szybko Tanio Smacznie
Princepolo z brzoskwiniami 237

minut w 180 st. C. Masa: 660 ml śmietany kremówki (2 opakowania po 330ml) 1 łyżka cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 4 wafelki Prince Polo xl 100g czekolady  4 duże brzoskwinie 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody i odstawiamy do stężenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody(...)Dodajemy pokruszone wcześniej wafelki i czekoladę startą na tarce o dużych oczkach. Brzoskwinie obieramy kroimy na kawałki i mieszamy z masą. Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy, a następnie wykładamy tężejącą galaretkę. Schładzamy w lodówce co najmniej 2 godziny

Cynamonowe szczęście
Banoffee pie 236

będzie tradycyjne banoffee, tylko takie moje, żeby pokazać, że można je zrobić nieszablonowo, ze składników, które macie w kuchni. Potrzebujemy: 250 biszkoptów 2 łyżki masła tabliczka czekolady, u mnie gorzka 70% z kawałkami pomarańczy Ponadto: 4 banany 1 cytryna 1 puszka kajmaku 250 ml śmietany 30% karob lub kakao do oprószenia Biszkopty "mielimy" w blender ze kielichowym na piasek. Czekoladę

MamaOskarka
budyń czekoladowy 158

Składniki  Przepis dla czterech osób 1 l mleka 2 żółtka jajek 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 5 łyżek kakao 3 łyżko mąki ziemniaczanej 20 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania Wlewamy 2/3 części mleka do garnka o grubym dnie, dodajemy do niego cukier i podgrzewamy (nie gotujemy). W tym czasie do miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz kakao, zalewamy(...)intensywnie mieszając trzepaczką zagotowujemy. Po nie całej minucie gotowania, garnek z budyniem zdejmujemy z palnika i rozlewamy do miseczek, podajemy gorący lub schłodzony wedle uznania, posypany pokruszonymi kawałkami gorzkiej czekolady

Miód i pieprz
Czekoladowe muffiny z tartą cukinią 162

mniej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 czubate łyżki kakao 2 jajka 1/3 szklanki rozpuszczonego masła 200 gram startej cukinii (bez skórki, na dużych oczkach) ewentualnie posiekana czekolada Jajka mieszamy z masłem i cukinią. W drugiej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i cukier. Składniki mokre mieszamy ze składnikami suchymi. Jeśli używamy dodajemy posiekaną czekoladę. Całość

Mango Papaja
Truskawkowo – jogurtowy deser z czekoladą 131

królowały rajstopy i tulipany. Oczywiście kwiatków nigdy nie jest zbyt wiele, a do kwiatków proponuje trochę słodyczy. Składniki: 250 gram truskawek 2 małe jogurty naturalne Miód ( dla słodyczy ) Gorzka czekolada Wykonanie: Do miseczek nakładamy jogurt, przekrojone na połowę truskawki. Polewamy miodem płynnym ( jeżeli miód jest w stałej konsystencji należy go trochę podgrzać i zrobi się płynny ). Na całość ścieramy czekoladę

Smaki Ewy
Nektarynki z likierem śmietankowym przyprószone czekoladą 144

potrzebuje trochę słodyczy. Polecam szczególnie tym zapracowanym, zmęczonym którzy cierpią na ciągły niedobór czasu i oczywiście łasuchom. I tak dzisiaj deser na „lenia”. Składniki: Dowolna ilość nektarynek Likier śmietankowy Czekolada mleczna Wykonanie: Nektarynki myjemy, przekrawamy na połowę i usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w miseczkach i polewamy likierem śmietankowym. Na koniec posypujemy tartą czekoladą i to wszystko. SMACZNEGO

Smaki Ewy
.1054. morele na omlecie 187

karobowy  omlet biszkoptowy z morelami i domową tahini~ Co do przepisu na czekoladę ze wczorajszego śniadania - oczywiscie, że się nim podzielę, jednak jeszcze nie teraz...Już niedługo dowiecie się jaka jest receptura na najsmaczniejszą i najzdrowszą czekoladę - obiecuję

breakfast of dreams
Ciasto Smakosz 672

drugiej dodać kakao i zagnieść, a następnie zawinąć w folię i schować do lodówki. Jasna część ciasta 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 100 g startej gorzkiej czekolady 100 g rodzynek 100 g wiórek kokosowych 1 szklanka krojonych orzechów 1 słoik powideł (dałam śliwkowe) Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23x38 cm  i posmarować je powidłami. Białka ubić(...)sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy piana z cukrem będzie już ubita dodać startą czekoladę,rodzynki, wiórki kokosowe i posiekane na drobno orzechy.Wymieszać wszystko szpatułką i rozłożyć na powidłach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40-45 minut. Ciasto ciemne 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 kisiel wiśniowy Ciasto, które chłodziło się

O kuchni z uczuciem