czekolada - 27946 przepisów (strona:978/1864)

PRL-owski blok czekoladowy 207

chyba nie trzeba przedstawiać, pewnie wszyscy je znają.  Jest to klasyk, który robił furorę w czasach, gdy na półkach w sklepach nie było prawie nic.  Pyszne połączenie czekolady, z herbatnikami i mlekiem w proszku. Po prostu niebo w gębie :D Składniki: 200 g masła 2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku 3/4 szklanka mleka 2-3 łyżki(...)herbatników Wykonanie:  Masło, cukier, mleko i kakao rozpuszczam na wolnym ogniu, mieszam aż składniki połączą się ze sobą i studzę do temperatury pokojowej.  Do wystudzonej czekolady dosypuję mleko w proszku i mieszam mikserem. Herbatniki kruszę drobno i dodaję do masy. Mieszam drewnianą łyżką aż wszystko się połączy. Prostokątną foremkę do keksu wykłada papierem do pieczenia, przekładam masę

Ciasteczkowy Potwór
Brzoskwiniowy herbatnikowiec 156

jednym zamachem, tylko trzeba poczekać między innymi na galaretkę. Przepis dodaję również do akcji  Ciasto na niedzielę  gzie tym razem królują ciasta bez pieczenia lub czekolada. Składniki: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 10 dag margaryny 5 łyżek cukru 54 herbatniki 1 słoik lub puszka brzoskwiń 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej aromat(...)kremu i jeszcze raz zrobić tak samo. Na wierzchu ułożyć plasterki brzoskwiń. Zalać tężejącą galaretką. Ciasto chłodzić kilka godzin w lodówce. RAZEM ZE MNĄ WYPIEKAŁY: Marcepanowy kącik -  Czekolada Szóste niebo -  Torcik bez pieczenia z truskawkami Grunt to przepis -  Ciasteczkowa pizza z owocami Ciasteczkowy potwór -  Prl-owski blok czekoladowy

Ewusiowe Smaki
Ciasteczkowa pizza z owocami 184

zastrzyk energii przed wytężonym rowerowaniem :) Tę słodka pizzę "piekłam" w ramach weekendowej akcji Ciasto na niedzielę , w której tym razem tematem przewodnim było Ciasto bez pieczenia i domowa czekolada . Jako bazę użyłam tu ciasteczek maszynkowych śmietanowych od BRZEŚĆ . Były takie dobre, że przyznam bez bicia, iż większość wyżarłam przez ostatnie dni prosto z opakowania. Do pizzy ledwo zaoszczędziłam wymaganą ilość(...)oraz klapnąć kilka kleksów frużeliny jagodowej - ostatni słoik zeszłorocznych zapasów :) I w ten sposób bomba energetyczna do spałaszowania przed majówkowym rowerowaniem jest gotowa! Smacznego :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: MARCEPANOWY KĄCIK - Czekolada SZÓSTE NIEBO - Torcik bez pieczenia z truskawkami

Grunt to przepis!
Sernik z makiem (seromak) 267

szklanka bakali 2 jajka masa serowa 800 g sera z wiaderka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki  cukru waniliowego 3 jajka 2 łyżki maki ziemniaczanej dodatkowo 80 g gorzkiej czekolady 30 g masła cukier puder Wykonanie: Masło pokroić w kostkę, zagnieść z pozostałymi składnikami. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia(...)zmiksować z cukrem, jajkami oraz mąką. Na masę makową delikatnie wyłożyć masę serową, wyrównać. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez 1 godzinę. Wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem, wymieszać. Gotową polewą polałam połowę ciasta, pozostałą posypałam cukrem pudrem. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Placek ryżowy z wiśniami i czekoladą 104

smaku jego zaletami są łatwość i szybkość przygotowania. Ale ryż nie musi być składnikiem dania obiadowego. To także smaczny element deserów. Przedstawiam przepis na placek ryżowy z wiśniami i czekoladą  Składniki 250 g ryżu długoziarnistego 400 g wiśni (mogą być mrożone) 50 ml mleka 4 łyżki płatków lub kulek czekoladowych 4 łyżki ksylitolu 1 białko jajka Wiśnie rozmrażamy. Najlepiej(...)wierzchu układamy wiśnie i posypujemy płatkami lub kulkami czekoladowymi. Tak przygotowany placek ryżowy wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Placek ryżowy z wiśniami i czekoladą podajemy jako deser. Bardzo dobrze smakuje jeszcze ciepły. Ryżu nie powinno zabraknąć w diecie bezglutenowej. Nie powinny go unikać osoby dbające o linię, ponieważ dodaje energii i daje uczucie sytości. Dzięki

My Chcemy Jeść
Ciasto Kilimandżaro 178

galaretce rozsmarować krem budyniowy, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować polewą czekoladową.* Smacznego :) Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 1 łyżka mleka Czekoladę, masło i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej, rozsmarować na wierzchu ciasta

Domowa cukiernia Ewy
Płatki śniadaniowe inaczej. Mlekołakowe batoniki. 296

migdałami, rodzynkami lub innymi dodatkami, które lubi nasze dziecko (lub my, bo kto powiedziała że płatki mają jeść tylko dzieci) Po pokrojeniu batoniki można też zamoczyć jedną strona w czekoladzie lub po prosu polać je czekoladą. Tak jak już pisałam możliwości jest sporo, a frajda z chrupania niesamowita. Więcej o Mlekołakach przeczytacie na ich stronie Lubella.pl , znajdziecie tam dokładny skład

Farmażony
Deser chałwowy /krem / 253

przygotowuję w takiej sytuacji na przykład jakiś kremowy deser z produktów, które mam pod ręką. KREM CHAŁWOWY   Składniki: (na 2 porcje) 50 g chałwy waniliowej 100 g białej czekolady 200 g sera białego 40 g masła 60 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej   rodzynki do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie: Z białka ubijamy(...)Wszystko wstawiamy do kąpieli wodnej i podgrzewamy aż masa uzyska temperaturę około 75°C, następnie studzimy i delikatnie mieszamy z pianą z białek. Przekładamy do miseczek i dekorujemy starta czekoladą, kawałkami chałwy i rodzynkami. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę

Bon appetit mon amie
3 bit ciasto bez pieczenia 163

śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka żelatyny 1 puszka kajmaku 2 budynie śmietankowe 750 ml mleka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru kryształu 200 g masła 50 g startej czekolady I Na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć jedną warstwę herbatników II Kajmak rozsmarować równo na ciastkach III ciastka IV W 1/4 szklanki mleka wymieszać budynie i cukier kryształ(...)pudrem na sztywno i na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody, a następnie lekko podgrzać, ale nie gotować. Wlać przestudzoną do śmietany i zmiksować. Całość posypać startą czekoladą Ciasto schłodzić

O kuchni z uczuciem
Brownie z białej fasoli (wegańskie, bezglutenowe) 346

namoczonych) pół szklanki mleczka kokosowego pół szklanki kakao 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli garść suszonych jagód goji (opcjonalnie) Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki mleczka kokosowego Do dekoracji: 100 g świeżych malin Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 185°C.  Fasolę odsączyć na sicie i wypłukać. Następnie przełożyć ją do dużego(...)pieczenia. Piec przez ok. 50 min. Po upieczeniu wyjąć papier z ciastem i przenieść na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Polewa: w kąpieli wodnej (lub kuchence mikrofalowej) rozpuścić czekoladę z dodatkiem 2-3 łyżek mleczka kokosowego. Polewę rozprowadzić na cieście, ciasto pokroić i udekorować świeżymi malinami

Domowa Cookierenka Agi
Wegańske combo: sernik z ciastem bananowym 154

dodaj budyń. Przełóż masę na upieczony wcześniej spód bananowy. Piecz prze około 50 minut w temp. 180 C. Na jeszcze ciepły połóż drugi, górny blat ciasta. Możesz też posmarować czekoladą masę serową i na to położyć ciasto. Moja polewa czekoladowa to 70% rozpuszczona gorzka czekolada. Smacznego! ps. Jak każdy sernik trzymaj go w lodówce, a jedz gdy już będzie wystudzony

greenscarf
Trufle czekoladowe 203

alkoholu - w wersji dla dorosłych (30 ml) Wykonanie: Masło, cukier, kakao  rozpuszczam na małym płomieniu,  stopniowo dodaję mleko w ilości potrzebnej do rozpuszczenia cukru. Nie gotuję! Gotową czekoladę odstawiam by całkowicie ostygła  Do zimnej i dość gęstej czekolady dodaję najpierw mleko w proszku, a następnie zmielone na proszek herbatniki. Na końcu wsypuję posiekane bakalie i wszystko dokładnie

Ciasteczkowy Potwór
Sernik zebra bez pieczenia 10729

120g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub ziarenka z laski wanilii) 24g (3 łyżki lub 6 łyżeczek) żelatyny 100ml zimnej wody biała i ciemna czekolada do dekoracji Wykonanie: - dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (osobno wykładam dno, wyjmując papier poza obręcz, a osobno boki, przyklejając masłem wąski pasek pasujący do wysokości tortownicy) - ciasteczka(...)się na boki i wypełnić formę, w razie potrzeby wierzch wyrównać łyżką - gotowy sernik schłodzić przez całą noc w lodówce (najlepiej pod przykryciem) - przed podaniem sernik udekorować posiekaną drobno czekoladą

Smakołyki Bereniki
Ciasto z brzoskwiniami 144

puszce 2 torebki budyniu śmietankowego (każdy na dwie szklanki mleka) 2 szklanki soku pomarańczowego z kartonu 3 szklanki śmietany kremówki 6 łyżek cukru pudru 3 torebki śmietan fix starta czekolada Żółtka ucieramy z cukrem.  Białka ubijamy z cukrem waniliowym  na sztywną pianę.   Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy z żółtkami i łączymy z ubitymi białkami(...)Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.  Schłodzoną kremówkę ubijamy  z cukrem pudrem i śmietan-fix.  Bitą śmietanę rozsmarowujemy  na kremie budyniowym.  Na tarce ścieramy czekoladę  i posypujemy wierzch ciasta. Smacznego

Pyszności Słodkości
Kokosowy przekładaniec 235

ziemniaczaną i ostrożnie mieszamy całość. Przekładamy do blaszki i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C Masa: 2 jaja 1/2 szkl cukru 1 kostka masła 2 łyżki kakao czekolada mleczna lub gorzka kilka łyżek mleka Jajka ubijamy z cukrem na parze. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego partiami ubite jajka i kakao. Biszkopt przekrawamy(...)pół, rozsmarowujemy na nim połowę kremu, przykrywamy wkładką kokosową, smarujemy resztą kremu i przykrywamy drugą połową biszkoptu. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej i polewamy nią nasze ciasto. Przed podaniem chłodzimy przez kilka godzin w lodówce

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania